Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Ja bi dodao da otpr u isto vrijeme,diljem gradova kraljevine Dalmacije,od recimo 1860-1890 u skupštine gradova,na vlast dolazi narodna stranka hrvatske provinijencije.Dotad su na vlasti autonomaške snage,ne samo u Dubrovniku nego posvuda.Proces koji se događao u Dubrovniku nije specifikum izuzev toga,što je umjesto talijanske,bila srpska opcija,ali srpska opcija autonomaškog tipa.Bilo bi dobro saznati koliko se ljudi identificiralo sa pokretom srba-katolika,s obzirom da je razvidno kako se neki odnosi većina-manjina nisu poštovali u Dalmaciji u to vrijeme.
Ko je rekao da je bila specifika Dubrovnika? Medjutim, u Dubrovniku je bio snazan pokret Srba-katolika koji recimo nije postojao u Varazdinu ili Rijeci, pa se zbog toga izdvaja u pozadini drugih podrucja.
Ali,navodi i ovo;
Idućih desetljeća, međutim, taj su fenomen obilato zlorabili brojni velikosrpski autori, koji su, vodeći se ideološkim, politikantskim razlozima, izvodili zaključke da je Dubrovnik oduvijek srpski grad koji bi trebalo vratiti u sastav Srbije, te da su dubrovački Srbi katolici bili “cvet srpstva”, ali su radi povijesnih okolnosti stoljećima drijemali i razbudili se krajem 19. st.
Meni je zanimljivo to hrvatsko busanje sa terminom Velika Srbija. govoriti o velikosrbima a istovremeno velikohrvatstvo smatrati necim savrseno normalnim. To je stvarno van pameti. Zasto bi bilo nekakvo velikosrpstvo ako neko zagovara tezu da Dubrovnik bude deo Srbije a njegovo prikljucivanje Hrvatskoj da bude nesto sasvim prirodno i normalno?
Bar smo se ti i ja juce ovde slozili oko toga da su Dubrovcani pre svega imali svoj dubrovacki identitet koji je bio prilicno nezavisan i od srpskog i od hrvatskog identiteta.
BTW oni kojima su puna usta Velike Srbije, pravasi, ustase, smatraju da je Drina prirodna granica Hrvatske.
A ja cu ti otkriti jednu malu tajnu. To ne smatraju oni sa svojim mozgom nego je to ideja iza koje stoji Vatikan da bi preko Hrvata kontrolisao istocnu granicu zapadnog Rimskog carstva.
I na tome se nije stalo pa dr. Nikola Tolja konačno navodi i primjer Vojislava Šešelja koji čitav hrvatski narod smatra i naziva Srbima katolicima, tvrdeći da su današnji Hrvati potomci pravoslavnog srpskog naroda pokrštenog uz pomoć Vatikana.
Samo sam donekle upoznat sa idejama Seselja ali koliko ja znam on to govori za Hrvate stokavce, a Hrvati stokavci se susrecu na celom prostoru rasprostiranja Srba stokavaza zapadno od Drine. Sada jos imamo i geneticku potvrdu da je to stanovnistvo po svojoj strukturi vrlo blisko. Sto se stava Seselja tice, postoje samo dve varijante.
1) Potpuno je u pravu jer je ta etnicka masa koja govori prakticno istim jezikom pripada srpskom etnickom miljeu
2) U totalnoj je zabludi posto tu prakticno nema Srba i to su sve najcistiji Hrvati kojih je deo pao pod bolesne mitove velikosrpske ideologije

Negde davno sam gledao njegovo istupanje u Hagu kada je govorio o Hrvatima i rekao je nesto kao... Hrvati su dobar i plemenit narod. Nama nisu problem Hrvati nego ustase a ustase su najvecim delom pokatoliceni Srbi. S obzirom da se vrlo cesto srece jaka podudarnost ustaskih zlocinaca sa prezimenima koja zvuce bas onako, srpski, mislim da ovo sto je on rekao i nije bas bez osnova.
BTW Seseljev ekstremni nacionalizam ima korene u ustaskim zlodelima na prostoru Popovog polja, odakle je on Rodom. Tamo su iz cistog mira pobijene stotine ljudi od strane svojih komsija katolika. Pazljivom posmatracu nece promaci iz vida da je njegova agresivnost posledica brojnih kompleksa kojih je stekao u svom zivotu ali je njegov ekstremizam znatno benigniji od onog koji se srecu u najekstremnijih Hrvata. I ja sam mislio da ce on dobiti u Hagu bar jedno 1000 godina robije, bar tako se moglo zakljuciti iz medija o njegovim umesanostima u svakojake zlocine, medjutim, on je tamo pruzio zaista fascinantnu odbranu, sto bi bilo izuzetno tesko u slucaju da postoje materijalni dokazi koji ga inkriminisu.
- - - - - - - - - -
E sad,ovo je malo proširena stvar;indirektno ga se citira
Tadićeva izjava da je Ruđer Bošković (1711.-1787.) Srbin glupa je tvrdnja koja i jednog isusovca ubraja među Srbe - kazao je dr. Nikola Tolja. - U dugogodišnjem istraživanju nailazio sam na svojatanja nekih uglednih hrvatskih osobnosti ali nikad i na Ruđera Boškovića - navodi dubrovački znanstvenik i napominje kako je bilo pokušaja da se među Srbe katolike svrsta i Ivo Vojnović, čiji se brat Lujo zaista izjašnjavao kao Srbin katolik.
koji Tadic?