Srpski Odbrambeni Pas (S.O.P.)

Moram da se slozim sa Mackic sto se tice glave pasa. Ovaj pas po kome je radjen standard, mislim da se zove Blu, je jedan od mojih omiljenih pasa (iako ga na zalost nisam upoznala). Ali ovi drugi se dosta razlikuju od njega. Inace ta duzina dlake koju on ima je kao kod rota i na tu sam duzinu mislila da bi trebala biti standardna, posto ima dosta pasa sa jos kracom dlakom od njega. Mada ni malo duza mi ne bi smetala. A jel neko zna kako se ovaj pas zove i iz koje je odgajivacnice:
f.aspx
Nadam se da sam uspela da ubacim sliku! On me isto jako podseca na ovog psa po kome je pisan standard samo mi deluje da mu je malo duza dlaka, vidi se po zastavicama. I bas mi se dopada! Bole mi se takodje dopada, pogotovu zbog te neobicne boje maske, kao da je crna presvucena plavom. Mada su mi lepi i zuti psi bez maske, a mislim da su i oni po standardu (ako gresim ispravite me). I dajte jos slika! Pogotovu od Blua ako neko ima posto te dve sto su postavljene imam i ja iz Dakiceve knjige. :D

A sta mislis Brane, ja cuvam AST-a i kad bi recimo stajali ja i ti tu a on da sedi pored nas i da se pocnemo raspravljamo samo, bez da se udaramo jel bi on stajao miran i gledao ili bi te zgrabio za sta mu je najblize ? Vidis ova rasa se po meni najvise forsira jer u sebi nosi ime SRPSKI odbrambeni pas, ja je bar zato i cenim, ali me zanima zasto tolika paljevina oko nje kad i ne izgleda bog zna kako. Ako vec treba da te zastiti onda neka tako i izgelda zastitinicki .. pa da se i taj od koga ti preti opasnost na prvi pogled zapita ...

pozz ..

Pazi ako mislis da je ast najbolji cuvar kako imovine tako i samog coveka onda mozemo da eliminisemo i nemacke ovcare, rotove, dobermane, sarplanince, i druge slicne rase, ali je stvar u tome sto su ti psi razliciti upravo zbog toga sto se nekome ne svidja recimo nemacki ovcar a hoce cuvara, jednostavno ima toliko drugih rasa koje su slicne i moze da izabere jednu od njih.
Meni licno je sop lepsi od ast-a. Vise volim velike pse nego male i srednje, i ja bih izmedju te dve rase izabrala sopa. Ne vidim zasto mislis da sop ne izgleda opasno, to je pas koji sa 6 meseci vec ima visinu od 72cm, i mislim da nikome nije svejedno kad naidje na takvog psa pogotovo ako zna da je on namenjen za cuvanje. A ima toliko rasa koje u svojim imenima nose ime zemlje iz koje su potekli pa ne znam zasto ne bi se zvao Srpski. Uostalom i ti imas psa u kojem se bas potencira da je Americki stafordski terijer.

Pas sa slike jeste iz Sremske Mitrovice, ime mu je Toša.
Ovog psa sam video i dlaka mu je kao kod rota, malo kraća, inače prelep pas.
Od skoro sam u ovoj priči o SOP-u, ne mogu reći da sam puno toga naučio ali mislim da je to dovoljno za mene kao prosečnog odgajivača.
Jedna stvar što svi odgajivači a i svi ostali moraju da shvate da treba da prođe još dosta vremena dok se ne stvore uslovi da se izvede 50 pasa a da svi budu 90% isti. Danas ima toliko pasa da su tipski isti, ali jednom je visoko uvo, drugom je dlaka ili kraća ili duža...., još nekoliko godina ovakvim tempom i strogom selekcijom pa će se doći do zavidnih rezultata.

Evo da se i ja ukljucim,mislim da je odgovor veoma lak,zasto Srpski? Pa stvorio ga je Srbin i za sada se normalno najvise uzgaja u Srbiji.Ne bih se slozio da ne izgleda zastitnicki ali izgleda mnogo miroljubivije nego sto zaista jeste. Nezelim da podcenjujem Ast-a ali ipak je izmedju njh velika razlika i u visini,tezini,snazi pa i agresivnosti.

Mackic:
Uostalom i ti imas psa u kojem se bas potencira da je Americki stafordski terijer.

Naravno da ga zato i imam, jer moja cela familija zivi i radi u Americi ... ja ovde u Srbiji imam samo nekretnine ...

Zoran69:
Nezelim da podcenjujem Ast-a ali ipak je izmedju njh velika razlika i u visini,tezini,snazi pa i agresivnosti.

Neznam sta si ovime mislio da kazes ? da je AST u svemu ovome losiji od sop-a ?

Нитро, чини ми се да си мало "промашио" тему ... овде се пише о СОП-овима а не о стафордима. Бесмислено је упоређивати 2 расе, свака је сама за себе и по екстеријеру и по карактеристикама. Не треба сад да полемишемо која је раса "боља" која није и тако унедоглед.

Ako vec treba da te zastiti onda neka tako i izgelda zastitinicki .. pa da se i taj od koga ti preti opasnost na prvi pogled zapita ...

Neslazem se sa tobom da sop neizgleda zastitnicki i opasno, jer pas od 75 cm i oko 60 kg ostavlja inpozantan utisak i neverujem da bi iko smeo tako lako da mu pridje i da je potpuno miroljubiv.

I nebi trebalo da sop bude zanimljiv samo zbog imena, jer on ima mnogo odlicnih karakternih osobina koje bi trebale da budu primarne za nekoga ko uzima psa.

Cudna su mi neka pitanja ovde, a i neka objasnjenja za koja su se neki bas trudili da ih daju ovom gospodinu Nitro ili kako vec ? Ja ipak ne mogu nista da odgovorim obzirom da covek zna tako puno o S.O.P-u, a i psima uopste. Jer zaboga Amerika je cudo, eh da ja mogu samo taj vazduh da udahnem pa da se malo raspricam i raspisem o S.O.P-u, a i o ostalim rasama. :) Pozdrav za sve !

Nema prepravljenog standarda, ne znam odakle potiče to da ga je neko menjao, ima razlike u psima zato što je rasa još mlada ali je standard samo jedan kojeg je napisao tvorac rase uz asistenciju.
Velika većina odgajivača ima pse u tom tipu, negde oko90% vlasnika, razlike među tim psima ima ali one su totalno nebitne u odnosu na starost ove rase.
Postoji priča o odgajivačima koji imaju pse sa dugačkom dlakom, ali po meni to je samo priča i verjem da takvih odgajivača nema kao i odgajivača koji uzgajaju bulmastifovske tipove.
Dakle vedrane SOP je jedan u jednom standardu koji je smernica svim odgajivačima.
Kao što su ti već rekli pogledaj prethodne strane pa ćeš i sam videti slike pasa i standard, a najveći i najcenjeniji odgajivač ove rase u Srbiji je Peđa Balanac pa možeš i njega da kontaktiraš povodom tog standarda dobićeš isti odgovor kao u ovoj mojoj poruci.

Back