Pulin pametni i odani pas

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
392.100
Pulin ili Srpski ovčarski pas je tradicionalni pastirski pas u Srbiji, poreklom iz Vojvodine, poznat i kao Vojvođanski ovčarski pas.
Pulin je idealno građen ovčarski pas. Čuva sve što mu se poveri, živahan je i uporan u izvršenju zadataka, lako se gaji,
a izvanredan je i porodični pas za dvorište, pošto voli decu, i jako je odan. Pametan je i lako i brzo uči.

Čuva sve što mu se poveri, a može sam bez problema da čuva stado od 200 ovaca. Zato postoji izreka:
"Jedan pulin vredi kao 3 čobana."

Priznaje samo jednog vlasnika i njemu ostaje veran do smrti.

Pulin.jpg

Mužjak
Visina u grebenu: 52 cm i više
Težina: 13-15 kg

Ženka
Visina u grebenu: 47 cm i više
Težina 10-13 kg

Dlaka: talasasta, oštra.

Boja dlake: najčešća i najpoželjnija je crna, najmanje 80% površine, a oznake mogu biti bele, sive ili žute.
Kao osnovne boje pominju se u predlogu standarda i bela, žuta, siva i braon, kao i dvobojnost (kombinacije pomenutih boja)

Malo sam istraživao na internetu:
Prva inicijativa da se vojvođanski pulin standardizuje kao autohtona vrsta zabeležena je 2003. Autor predloga standarda bio je kinolog Jovan Plačkić iz Žablja, koji je svoj predlog dopunio šest godina kasnije.

Odluka o prihvatanju predloga standarda za vojvođanskog pastirskog psa bila je doneta na sastanku Upravnog odbora Kinološkog saveza SCG u Beogradu, međutim, Međunarodna kinološka federacija je ocenila da je u predlogu standarda previše sličnosti sa mađarskim mudijem i hrvatskim ovčarom, te je tu priča stala.

Malo sam istraživao na internetu:
Prva inicijativa da se vojvođanski pulin standardizuje kao autohtona vrsta zabeležena je 2003. Autor predloga standarda bio je kinolog Jovan Plačkić iz Žablja, koji je svoj predlog dopunio šest godina kasnije.

Odluka o prihvatanju predloga standarda za vojvođanskog pastirskog psa bila je doneta na sastanku Upravnog odbora Kinološkog saveza SCG u Beogradu, međutim, Međunarodna kinološka federacija je ocenila da je u predlogu standarda previše sličnosti sa mađarskim mudijem i hrvatskim ovčarom, te je tu priča stala.
pa to sam i ja kazo

šalu na stranu.
inicijativa gospodina Jovice je pokušaj vredan poštovanja, ali zapravo pulinu ne treba potvrda od FCI da bi postojao.
postoji i postojaće dok bude potreban nekim ljudima da im pomogne oko nekih poslova.
kad ne bude tih ljudi, a nestaju, i tih poslova, a nestaju, nestaće i pulin

posle će se pretvoriti u neku tvorevinu za koju će biti važnija boja očiju ili položaj ušiju od toga kako vraća čopor.

dronovi će vraćati ovce i krave, ako i ovaca i krava uopšte više bude na livadama.

Back