Hvala mnogo!! Ovo mi je zaista od velike pomoci! Imam samo jos jedno pitanje,da li mi je za vadjenje boravisne dozvole potrebna ulazna viza ili mogu da je izvadim sa turistickom?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Da li znate kakav je postupak za dobijanje BE i koja dokumenta su potrebna?
Poštovani kolega,
hvala, pre svega, na infomacijama vezanim za Fachsprachenprüfung. Meni je termin za polaganje u istoj pokrajini sledeće nedelje, sve sam manje-više razumeo, samo mi nije jasno kako treba da izgleda pismeni deo ispita, jel to u suštini razgovor sa Oberarzt-om prenesen na papir ili se očekuje nešto drugo? I koliko u detalje treba da se ide sa Aufklärung-om, pošto su na klinici gde sam odradio hospitaciju to radili bez mnogo detaljisana, samo u kratkim crtama kako pregled treba da izgleda i koje su moguće komplikacije?
Hvala unapred na odgovoru!
Nema ništa latinjski, sve njemački. Čak i kad razumeju latinski, a razumeju, uvek teže tome da kažu Speiseröhre, a ne oesophagus, Blinddarm (čak i Wurmfortsatz), a ne Appendix... i tako to. Fachsprache! Čak i bitnije od allgemein Deutsch.
Pazi, uče oni na latinskom, poznaju terminologiju, ali jednostavno neće da je koriste.
Pozdrav kolege,
Interesuje me da li je neko imao razgovor putem Skypa? Svaki savet je pozeljankontam da je nekako lakse uzivo, bas mi je frka..
Hvala unapred!
Pozdrav svima!
Hvala puno na svim informacijama koje sam ovde nasla, pratim ovaj forum neko vreme i odusevljena sam kolicinom kolegijalnosti i dobre volje..
Pretrazivala sam po forumu i nadam se da sam ipak na pravom mestu, imam jedno pitanje u vezi dobijanja radne vize za Nemacku, pa ako neko od clanova foruma zna nesto vise o tome, bila bih veoma zahvalna jer imam mali problem. Pre nedelju dana sam imala razgovor u ambasadi za podnosenje zahteva za dobijanje radne vize, prikupila sam i dostavila svu neophodnu dokumentaciju i hospitantski ugovor na 6meseci, koji sam dobila od klinike, u kome je jasno precizirano sve ono sto su do sada trazili (visina zarade, br.radnih sati, odmor, i sl.). Dan nakon razgovora dobila sam mail u kome me obavestavaju da ce dalja obrada vize biti obustavljena jer je za dobijanje radne vize neophodan pravi radni ugovor
Interesuje me da li je neko od vas imao slicna iskustva i sta podrazumeva pravi radni ugovor, tj koje stavke moraju biti ispunjene pored ovih koje stoje u hospitantskom?
Unapred hvala!
Birokratske zavrzlame.... Nisam imao takvo iskustvo ali mogao da bih da pretpostavim da je u pitanju tipično nemački strogo precizan uzan pogled na stvari (npr. u ugovoru piše Hospitiationsvertrag a trebalo bi možda Arbeitsvertrag pa onda dalje u tekstu da je u pitanju hospitacija). Sad tu još po nešto može da igra ulogu. Prvo što mi pada na pamet je da je hospitacija od 6 meseci, po meni, malo predugačka i to bi možda mogao da bude problem. Arzt im Praktikum bi bila bolja varijanta. Dalje u pitanju može da bude i sama visina zarade koja bi za praktikanta trebalo da bude bar 2000 e bruto, a ako je manja (što je obično kod hospitacija slučaj) klinika bi trebala da navede da Vam pokriva troškove smeštaja i ishrane dok ste na hospitaciji. Ovo su samo pretpostavke, ne znam šta Vam sve piše u ugovoru. U kojoj ste pokrajini dobili posao?
Pozdrav kolege,
Interesuje me da li je neko imao razgovor putem Skypa? Svaki savet je pozeljankontam da je nekako lakse uzivo, bas mi je frka..
Hvala unapred!
Pozdrav koleginice,
Meni je takođe zakazan raygovor putem Skypa, isti problem![]()
Na osnovu mog skromnog i ne tako sjajnog iskustva u razgovoru za posao putem skajpa mogu da vam dam par saveta. Prva prepreka je opšte poznat i relativno čest loš kvalitet slike i zvuka. Na ovo skoro da nemate uticaja, jer osim dobre veze tu je potrebna i dobra kamera sa mikrofonom sa obe strane kao i da skajp serveri rade koliko toliko normalno. Dalje pripremite se, koliko god je moguće, na priličnu distancu između vas i sagovornika. Što se jelte i očekuje kada je u pitanju takav razgovor. Meni je bilo teže da adekvatno procenim sagovornika nego kad je u pitanju razgovor oči u oči. Prednost razgovora putem skajpa je što moćete da se smestite u vama prijatno okruženje koje će pozitivno delovati. Takođe je i jeftinije nego da idete lično. Pripremite se kao za normalan razgovor tj. spremite koliko god je moguće odgovora o sebi, prethodnom iskustvu, o klinici, grani za koju aplicirate itt. Trudite se da pričate što jasnije kako bi se eventualni gore pomenuti tehnički problemi koliko toliko ublažili ako do njih dođe. Napravite neki vrstu psihičke pripreme bar nekih pola sata ili sat pre razgovora i smireno bez nekog prethodnog stresa i jurnjave sačekajte termin (naravno budite već uključeni i ranije). U suštini nema potrebe da paničite i samo hrabro napred
![]()