Kolega, ko su tzv. "trece drzave", tj. da li Srbija spada tu? Dobio sam posao u jednoj bolnici u gornjoj Bavarskoj, duzan sam da obezbedim radnu vizu, a u konzulatu Nemacke traze da lekari uz svu ostalu dokumentaciju priloze Berufserlaubnis, a do tada njihov predmet (odluka o dobijanju radne vize) "miruje". Pogledao sam na sajtu odelenja za Approbation und Berufserlaubnis sta mi je sve od dokumenata potrebno, pa se izmedju ostalog trazi i "Aufenthaltsgenehmigung mit Berechtigung zur Aufnahme einer Erwerbstatigkeit in der Bundesrepublik Deutschland" (to je u stvari dozvola za boravak i zaposlenje u Nemackoj, koja je preduslov za neke druge stvari, kao npr. registracija mesta prebivalista, otvaranje racuna za primanje plate, regulacija zdravstvenog, socijalnog i penzijskog osiguranja i td). Ovaj dokument nije radna viza, vec dokument koji se po dolasku u Nemacku vrlo lako dobija kad neko ko vec ima radnu vizu. U vezi sa ovim dokumentom (koji je neophodan za Beruferlaubnis) pise na kraju: "Nur bei Drittstaatsangehorigen erforderlich!" Zato me zanima, da li je Srbija jedna od "trecih drzava". Ja sam to tumacio kao da jeste, a da je Nemacka prva kategorija, ostale drzave EU druga kategorija, a sve ostale drzave (ukljucujuci i Srbiju) su tzv. "Drittstaat". Voleo bih da gresim i da zbog tzv. "bezviznog rezima" i "kandidature za EU" kao drzavljanin Srbije ne moram unapred da trazim ovaj dokument, vec tek nakon dobijanja radne vize i dolaska u Nemacku. Veoma mi znaci svaka informacija u vezi sa ovim. Hvala unapred!