Evo mene iz BW. Moje iskustvo nije obimno kao kolege Stolipina, radim tek tri nedelje. Dobio sam posao na anesteziji. Celu priču oko rada kao praktikant sam preskočio jer sam polagao aprobaciju bez prethodnog rada u nemačkoj. Na taj korak sam se odlučio posle dosta neuspešne potrage što za mestom praktikanta u BW što za mestom Assistenzarzta u drugim pokrajinama. Uglavnom da biste uopšte mogli da dobijete BE i radite kao praktikant ili da prijavite aprobaciju morate da polažete PKT na Freiburg International Academy ili TELC C1 Medizin. Što se tiče priprema za aprobaciju nas par je već pisalo o tome ( moj post #2414 npr.) pa ne bih da dužim. Možete mi se obratiti i preko PP.
Kod mene uvođenje u posao traje 4 nedelje. Za to vreme sam uvek u duetu sa nekim iskusnijim anesteziologom. Često sa Oberarzt-om ili sa nekim specijalistom a u toku dana budem i sa nekim iskusnijim asistentom. Probni rad mi je inače 6 meseci. Daju mi da radim intubacije i stavljam braunile već od drugog dana, a sada mi već prepuštaju da uvodim u anesteziju neke lakše slučajeve, takođe sam vodim protokol za vreme operacije. Naravno sve ovo uz konsultaciju sa kolegom/koleginicom kojima sam dodeljen. Braunile često stavljaju tehničari, ali ako je teže stavlja obavezno neko od lekara. Meni je doduše zadatak da to radim ja kad kod je prilika tj. tehničar me ne preduhitriili pacijent već dođe sa odeljenja sa funkcionalnom braunilom.
Što se radnog vremena tiče ide se kući u 16h ili ranije ako se završi posao. Duže se ostaje samo ako potraje operacija a dežurni nije u mogućnosti da preuzme jer je više operacija u toku. Ili eventualno da je ostao neki pacijent za pripremu za operaciju. Uglavnom nema neke velike papirologije, pisama i sl.
Za sada su svi prilično predusretljivi trude se sa me nauče, a međuljudski odnosi deluju prilično dobro, nema neke napetosti, netolerancije prema strancima i sl. Videću kasnije![]()
Dragi kolega, divim Vam se na izdrzljivosti i hrabrosti! Hvala i na neizmernoj pomoci! Bas znaci, i nekako bude lakse , kada cujete da niste usamljeni u ovoj borbi!
Posle ove (trece) poruke nadam se da cu moci da Vam posaljem PP, da mi pomognete jos oko nekih nedoumica...
Zanima me koliko puta imamo pravo da polazemo PKT , a koliko puta aprobaciju?