Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdrav svim kolegama na forumu, molim ako moze neko napisati svoja iskustva iz Psihijatrije u Nemackoj. Cini mi se da u tom delu ima dosta oglasa a da vecina nas to izbegava najvise zbog jezicke barijere.Hvala!!!

Jel ima neko da radi na psihijatriji da mi odgovori. Imam poziv na razgovor u jednoj klinici gde je bio konkurs za neurologiju ako sam zainteresovana za psihijatriju da dodjem. Do sad nisam ni konkurisala za psihijatriju ali posto vec duze vreme trazim posao sad mi je samo bitno da negde pocnem. Koliko je tesko pocetnicima na psihijatriji zbog jezika i sta je vazno na samom razgovoru za posao pokazati. Hvala :zpozdrav:

kolege,jel ima neko ko je u hessenu?

Из мог личног искуства - Психијатрија - Хесен 1. део

Ево написаћу понешто из мог искуства, рашчлањено по темама. Ако некога нешто додатно интересује, може овде да ми постави питање. Радим тренутно као практикант (хоспитант) у психијатријској клиници у малом месту у Хесену. Све сам радио сам, без агенције. Прво сам положио Ц1 испит у једној telc сертифицираној школи у Немачкој па сам онда тражио посао. Нисам имао радног искуства у психијатрији у Србији. Радио сам у општој медицини. Волим психијатрију, само тиме могу да се бавим у медицини.

Пријем у радни однос и радни статус

Болница има хронични дефицит лекара. Док не добијем лиценцу радим као практикант (хоспитант). Знају да то за људе ван Европске уније траје неколико месеци и није проблем бити тако дуго у том провизорном статусу. Месечно примам 430 евра, живим у дому поред болнице и за стан не плаћам ништа. Ја сам у двособном стану, имам цимера, исто младог лекара странца, али има и једнособних станова. Стан је нормалан, има и телевизор са кабловском и кухињу и фрижидер. Интернет је бежични, не плаћамо га али је често спор. Храним се у мензи болнице и не плаћам ништа за то. То је дакле статус хоспитанта. Постоји и могућност, и то релативно често користе страни лекари, да болница плати лекару интензивни курс немачког, Б2 или Ц1, на Гетеовом институту али да се после лекар обавеже да ће извесно време (мислим три године) да ради у болници или да ће, ако је пре тога напусти, морати да врати сразмерну суму од цене курса. Људи који дођу преко агенције немају никакве обавезе тог типа према болници (да морају обавезно да раде неко време).

Привремена (Berufserlaubnis) и трајна (Approbation) лиценца за рад као лекар

Потребна документа за Хесен сам превео у Србији код судског преводиоца. Отишао сам у Франкфурт у надлежну службу да их предам лично. Жена ми је рекла да они у принципу прихватају преводе само немачких судских тумача. На моју срећу нисам морао поново да преводим све документе него само диплому (на полеђини дипломе се налази Хашки печат, то сам урадио још у Србији јер тада сам због дијалекта био пикирао Доњу Саксонију за налажење радног места), уверење о положеном државном испиту и списак положених испита са оценама и фондом часова. Када је видела у мом Curriculum vitae да сам обавио шестомесечни приправнички стаж, тражила ми је да донесем документ из те здравствене установе где пише шта сам све радио док сам био приправник. Било је тешко касније доћи до тога (фотокопије приправничке књижице). Онда ме је за превод свих ових папира (и књижице) одрао један судски преводилац, Србин, овде у Немачкој. Мука ми је да сад сабирам колико стотина евра ми је укупно узео. Када сам јој све то потом доставио након месец, месец и по дана (од првог доласка) она је била на одмору, а нико је не мења. Рачунајући од првог доласка, била су већ прошла скоро два месеца када сам добио писмену потврду да сам предао све што треба и признаницу да платим 250 евра за вештака који ће да упоређује мој студијски програм са немачким. То вештачење траје до три месеца и на основу њега се утврђује да ли је мој студијски програм суштински једнак немачком или постоје значајне разлике, а тиме и да ли добијам привремену лиценцу (са обавезом полагања државног испита након две године) или трајну лиценцу. Паре сам уплатио одмах по добијању тог обавештења. Прошла су отприлике три месеца од дана када сам уплатио до дана када ми је стигло ново писмено обавештење. Ту ми је, у експлицитно наведеној сумњи да сам предао фалсификована документа, жена тражила да јој доставим званична документа са медицинског факултета и из здравствене установе у којој сам обавио приправнички стаж, из којих се види да ли сам и када завршио факултет. Та документа морају или да се овере Хашким печатом или да се легализују у Амбасади Немачке. Није ни видела, или је заборавила, да на дипломи већ имам Хашки печат, те је довођење у питање тога да сам завршио факултет заиста било страшно иритирајуће за мене. Иначе, о чему се радило: на Медицинском факултету у Крагујевцу се дипломе додељују искључиво једном годишње, свечано, на дан факултета а иначе се издаје уверење о завршеном факултету. Када сам се пријављивао за приправнички стаж, из наведених објективних разлога могао сам да приложим само поменуто уверење, па је у приправничкој књижици, у рубрици регистарски број и датум издавања дипломе, написан датум и регистарски број уверења. Бројеви и датуми на дипломи и уверењу се нису поклапали и зато је то она протумачила као фалсификат. Имао сам срећу, људи на факултету и у Дому здравља су се смејали кад су чули, али су дали уверења са недвосмисленим објашњењима. Поново сам био код поменутог судског тумача, овог пута ми је додуше узео мање него што сам очекивао. Послао сам јој папире и чекао. Након две седмице сам је позвао и смерно, понизно (као и увек) питао да ли је добила пошиљку, може ли нешто да ми каже. Била је две недеље на одмору, није још ништа погледала, а такође не може још да ми каже шта је вештак одлучио. Ево сад ће шест месеци од првог одласка, а још немам никаквог одговора. У болници раде и двојица колега из Македоније и Албаније, који су дошли преко агенције. Они су чекали 5-6 месеци на одговор о лиценци. Македонац (без претходног радног искуства) је добио Berufserlaubnis са детаљним образложењем шта му све мањка у односу на немачки студијски програм (нпр. Schmerztherapie) али са дозволом да самостално ради као лекар-специјализант (assistenzärztliche Tätigkeit) у психијатрији, у неким другим гранама медицине (нпр. интерна медицина) му се то не одобрава. Албанац (који је иначе неколико година радио као лекар опште медицине у Дому здравља у Албанији, једно време као директор) је добио још строжија ограничења, штавише било каква самостална лекарска делатност (без надзора лекара са лиценцом) се искључује, тако да он сад ради, али не сме ништа од докумената који иду из клинике у друге установе самостално да потписује. Потписује само интерне налоге и документа. Не знам шта ћу ја добити, ни да ли ће ми се и у ком степену признати радно искуство из Србије.

Шта раде хоспитанти (практиканти) који су дуже ту

Вађење крви, стављање брауниле, физикални (интернистички и неуролошки ) преглед, анамнеза на пријему и диктирање (писање) те анамнезе, појединачне визите, групне визите, помагање старијим лекарима у попуњавању неких рутинских извештаја (здравственом осигурању и сл.) а неки раде и комплетне отпусне листе, малтене све што и специјализанти са лиценцом., само што не стављају свој потпис

Свакодневни лекарски посао

Лекари ваде крв, али то често раде сестре. Брауниле стављају искључиво лекари. ЕКГ раде искључиво сестре. Специјализанти (Аssistenzаrzt) скоро сваки дан остају на послу до седам, осам сати увече и често долазе викендом да пишу односно диктирају (постоје запослени чији је подао да то после откуцају) отпусне листе. Прековремени сати се не плаћају већ се прерачунавају у слободне сате који после практично никад не могу да се искористе. Са дежурствима се почиње тек након шест месеци рада као Аssistenzаrzt. Специјализанти су несамостални у свом раду у смислу да психофармаколошку терапију фактички одређује начелник (Oberarzt) одељења а за сваку намеравану промену терапије морају прво њега да питају.

Из мог личног искуства - Психијатрија - Хесен 2. део

Увођење у посао и ток специјализације

У посао уводе старије колеге, а то су практично странци специјализанти који ту краће или дуже већ раде. Неки начелници више, неки мање објашњавају, најчешће кад им се поставе кратка конкретна питања али у суштини је човек препуштен сам себи, да својим интересовањем и залагањем учи. „Специјализација“ (Ärztliche Weiterbildung) није као код нас, да човек упише специјалистичке студије, има теоретску и практичну наставу него постоји програм шта све неко мора да обави тј. који фонд радних часова мора да има на одређеним подручјима психијатрије (и психотерапије) да би могао (са потписима руководилаца тих одељења где је радио) да изађе на, у току специјализације један једини, специјалистички испит (реално не може све то да се испуни за мање од пет година). Постоје семинари и предавања у клиници и ван клинике. Похађање екстерних семинара је препуштено личној иницијативи специјализанта. Унутрашња предавања су повремена, нередовна, организују се више ad hoc, него плански и усмерено, и изгледају нпр. овако: данас је тема деменција, у време неких сат и по начелница клинике (Chefärztin) одржи опште предавање о тој теми, подели нам фотокопију поглавља о деменцији уџбеника психијатрије Psychische Erkrankungen: Klinik und Therapie (аутор: Mathias Berger) и да нам задатак да свако прочита то поглавље до другог (и задњег) дела семинара који ће бити за седам дана и тада ће нам још нешто испричати и продискутоваћемо о важним стварима које треба да знамо о деменцији. Слично је било када је начелник одељења за болести зависности држао предавање о алкохолизму. У поређењу са нашим специјалистичким студијама, а узевши у обзир постојање брижљиво разрађених протокола и програма у клиници за разне друге ствари (интерни информациони систем, начин попуњавања и класификовања одређених, не уже стручних докумената, обучавање ученица медицинских школа које су на пракси у клиници и др.) оваква „специјализација“ је обично импровизовање. Куриозитет је да је сасвим нормално да неко цео живот остане само специјализант, да уопште не изађе на специјалистички испит, најчешће зато јер не жели већу одговорност коју би имао као специјалиста. И тако постоје специјализанти од 60 година који сасвим нормално раде на клиници.

Организација рада и радна атмосфера

Постоји велики број формалних, унапред предвиђених састанака и заседања (како на самом одељењу тако и на нивоу клинике) где се дискутује о текућим уже стручним или организационим питањима и планирају наредни поступци у погледу терапије, дозволе изласка, одвезивања везаних, статистичких података за здравствено осигурање и др. Огромни акценат се ставља на тимски рад и заједничке дискусије о међусобно релевантним питањима. Једном месечно постоји и тзв. cупервизија, где сами запослени у оквиру једног одељења уз руковођење и посредовање психолога са стране (ван клинике) дискутују o ономе што тренутно желе да продискутују а тиче се свакодневног заједничког рада. Све ово је значајним делом сувишно и релативно често представља само заморна разглабања без опипљивог резултата, а све иде на уштрб директног рада са пацијентима.

Положај медицинских сестара

Имају значајно већу моћ него код нас. Морају да се консултују (и послушају) при доношењу многих одлука нпр. када пацијенту дозволити дневни излазак из болнице и коју врсту изласка (самостално, у пратњи) или када треба везане пацијенте одвезати (Entfixierung). Након три месеца рада лекар специјализант добија тзв. Teamrückmeldung, то је мишљење медицинских сестара и других сарадника на одељењу (социјални радник, ерготерапеут) о њему лично као сараднику. Значи сви седе за једним столом, ту је и начелник, и онда свако редом говори шта је добро, шта је лоше. На крају се изјасни и начелник. Ова „тимска оцена“ је одлучујући, пресудни фактор у томе да ли је неко „успешно прошао“ пробни рад и да ли може даље да ради у клиници. Неке медицинске сестре могу себи да дозволе да кукају како су преоптерећене послом или да се издеру на младе стране лекаре када су нервозне а ови нешто погрешно урадили. На срећу ово се не дешава често. Ако се случајно пожалиш начелнику, он ће да брани сестру.

Потребно знање језика за рад у психијатрији

На одељењу успешно ради скоро годину дана као специјализант једна Румунка са формалним Б2 нивоом, реално знање сами процените на примерима: уместо: Sie können morgen nach Hause gehen, Wir treffen uns am Montag, Ich rufe Sie an, Wenn er Zeit hat - она говори: Könnten Sie morgen nach Hause gehen, Wir treffen Montag, Ich anrufe Ihnen, Wenn hat er Zeit. Али пацијенти је разумеју, она се нимало не стиди, веселе је и доброћудне природе, дактилографкиње коригују све њене граматичке грешке и стилизују њене реченице док прекуцавају оно што је она диктирала. И она функционише, одрађује посао.

Однос пацијената према страним лекарима

Нисам чуо од других или лично доживео да пацијент каже било шта негативно на националној основи или да доводи у питање стручно знање страних лекара. Десило се уствари пар пута али ти изузеци заиста нису вредни помена. У принципу овде ми странци имамо у старту поштовање и уважавање од пацијената.

Субјективна запажања и оцене

Клиници је важно да стално има попуњен одређен број лекара који ће, са минималним потребним психијатријским знањем, да одрађују посао (пишу отпусне листе и врше дежурства) а није заинтересована за њихово стварно образовање и усавршавање до лекара специјалиста.
Упркос пракси тимског рада, демократичности и разлабављене хијерархије уствари влада ауторитарни дух, дух потчињавања ономе ко је изнад тебе. Присутније је него код нас дипломатско општење и индиректно и фино стављање до знања замерки или наређења, која самим тиме уопште не губе на статусу замерке или наређења.
Медицинске сестре сваки дан ревносно прате, надзиру и више пута дневно записују у историју болести шта пацијенти раде, како се понашају и какав утисак остављају. Постоји такође снажна тенденција код мед. особља да у понашању пацијената изналази манипулацију, скривене намере и свесно управљање и усмеравање у наоко несвесним радњама. Понекад се гнушам размишљајући о малограђанском морализму а понекад ми уз мучну потресеност дође да упоредим те сестринске записе из историје болести са Штазијевим досијеима праћених особа.
Тапшање по рамену или плећима, уопште додиривање других особа као израз срдачности, пријатељства или захвалности, примицање некоме близу да би се нешто казало тишим гласом у намери да се не ометају друге особе у истој просторији изазивају код Немаца чуђење, подозрење и одбојност.
У свим познатијим новинама и телевизијским станицама влада једна стравична антируска и антипутиновска пропаганда, права медијска хистерија

Hvala, kolega! Tako sam i mislio :(
Imam još jedno pitanje u vezi sa radnom vizom, aprobacijom i Berufserlaubnis u Bavarskoj.
Jedna koleginica je napisala da joj je službenik konzulata na šalteru prilikom predaje dokumenata za radnu vizu tražio i Berufserlaubnis, iako to ne piše na sajtu konzulata Nemačke u Beogradu. Pre dva dana sam zvao konzulat i potvrdjeno mi je da je to tačno!!! Naime, rečeno mi je da ne mogu da očekujem da oni "baš za sve profesije napišu šta je sve potrebno od dodatnih dokumenata", a pošto je lekarski poziv specifičan i pošto ja "dobijam radnu vizu kao lekar" oni moraju da znaju da ja pre svega zadovoljavam uslov da se u Nemackoj bavim medicinom. Rekli su mi jos da ne brinem, da budem strpljiv, da sačekam moj termin za predaju dokumenata, pa kad dodjem na šalter biće mi sve to objašnjeno i ako zaista ne uspem da nabavim Berufserlaubnis "moj predmet će mirovati sve dok im ne dostavim Berufserlaubnis", što znači da bez Berufserlaubnis ne mogu da dobijem radnu vizu za Nemacku, cak i ako imam potpisan ugovor. Onda sam pokušao da odmah apliciram za Berufserlaubnis, pribavio sam sva tražena dokumenta sa spiska (sa sajta Vlade Gornje Bavarske), ali mi nedostaje tzv. "Aufenthaltsgenehmigung mit Berechtigung zur Aufnahme einer Erwerbstätigkeit in der Bundesrepublik Deutschland". Raspitivao sam se u vezi sa tim i svi su mi odgovorili da ovaj dokument mogu da dobijem tek po dolasku u Nemačku, u tzv. "kancelariji za strance" (Ausländerbehörde), gde će od mene tražiti da im pokažem važeću radnu vizu i potpisan finalni ugovor sa poslodavcem (klinikom). Znači, radnu vizu neću moći da dobijem bez Berufselaubnis, a za Berufserlaubnis ne mogu da apliciram bez "Aufenthaltsgenehmigung" (za šta mi je pre svega neophodna radna viza). Nadam se da razumeš problem. Sve je prilično komplikovano, tj. nelogično. Pri tom, iz uprave klinike mi je rečeno da "klinika ne može da mi pomogne u rešavanju pravnih problema", što nije fer, a konzulat Nemačke u Beogradu je zadužen samo za radne vize i moj problem sa dobijanjem Berufserlaubnis ih ne zanima, a broj telefona kancelarije za Berufserlaubnis und Approbation pri Vladi Oberbayern je konstantno zauzet ili je ukljucena tel. sekretarica, a na e-mail su mi odgovorili tek posle 4 dana i odgovor je glasio "pogledajte na našem sajtu postupak za izdavanje Berufserlaubnis", tako da su potpuno ignorisali ovaj problem sa "neposedovanjem Aufenthaltsgenehmigung" koji sam im izložio. Ne bih da sedim i čekam 20. mart, kad mi je termin za predaju dokumenata za radnu vizu, da bi mi na šalteru rekli da mi je dokumentacija nepotpuna jer namam Berufserlaubnis. Jedino pozitivno je to što su mi u konzulatu rekli da će umesto Berufserlaubnis-a uvažiti i potvrdu Vlade Oberbayern da će mi SIGURNO izdati Berufserlaubnis do datuma iz ugovora (moj prvi radni dan), ali ne znam da li uopšte smem kancelariji Gornje Bavarske da priložim nepotpunu dokumentaciju (bez Aufenthaltsgenehmigung) i šta se dešava u tom slučaju - da li će odbaciti aplikaciju ili će mi izdati tu potvrdu za konzulat pa sačekati da im dostavim i Aufenthaltsgenehmigung ...? Na žalost, nikako ne mogu sa njima da stupim u kontakt, što je jako neprofesionalno. Da li si ti ili neko drugi imao sličan ili isti problem? Unapred hvala!

Cao kolege..treba mi vasa pomoc. Dobio sam mjesec dana hospitacije na jednoj neuroloskoj klinici u NRW.. Chearzt mi je napisao da moram da imam Aufenthaltstitel da bih mogao da pocnem hospitaciju.Rekao mi je da ce mi poslati Bescheinigung u kojem pise da cu kod njih hospitirtati..Zanima me sta je konkretno Aufenthaltstitel i gdje se to vadi? hvala unaprijed..

Aufenthaltstitel je boravisna dozvola koja se dobija u uredu za strance. Sad nije mi jasno zasto ti to traze za mesec dana hospitacije jer ces to svakako dobiti ako pocnes da radis a mesec dana mozes boraviti i bez ulazne vize.
Cao kolege..treba mi vasa pomoc. Dobio sam mjesec dana hospitacije na jednoj neuroloskoj klinici u NRW.. Chearzt mi je napisao da moram da imam Aufenthaltstitel da bih mogao da pocnem hospitaciju.Rekao mi je da ce mi poslati Bescheinigung u kojem pise da cu kod njih hospitirtati..Zanima me sta je konkretno Aufenthaltstitel i gdje se to vadi? hvala unaprijed..

Zato što se po zakonu ne sme hospitirati na turističkoj vizi (zna se za šta je ona), već mora da se ima viza D tj. Aufenthaltstitel. Tako je meni objasnila žena iz Ausländerbehörde u Niedersachsenu. E sad, što to činjenično niko ne proverava, već prolaze ljudi i tako, pa se koristi, to je već drugi padež. Ali ako naletite na Šefa/Personal koji neće da se igra sa zakonom, dobiješ tvoju situaciju.

Koge,lekar sam i imam austrijsku boravisnu dozvolu u kojoj radim kao med.tehnicar.U medjuvremenu sam nasao poslodavca u Nemackoj gde bih radio kao lekar.Interesuje me da li moram da apliciram za vizu u ambasadi Nemacke u Beogradu (Berufserlaubnis,ugovor o radu..) iako vec imam boravisnu dozvolu za EU? Hvalale

Aufenthaltstitel je boravisna dozvola koja se dobija u uredu za strance. Sad nije mi jasno zasto ti to traze za mesec dana hospitacije jer ces to svakako dobiti ako pocnes da radis a mesec dana mozes boraviti i bez ulazne vize.

Zato što se po zakonu ne sme hospitirati na turističkoj vizi (zna se za šta je ona), već mora da se ima viza D tj. Aufenthaltstitel. Tako je meni objasnila žena iz Ausländerbehörde u Niedersachsenu. E sad, što to činjenično niko ne proverava, već prolaze ljudi i tako, pa se koristi, to je već drugi padež. Ali ako naletite na Šefa/Personal koji neće da se igra sa zakonom, dobiješ tvoju situaciju.

Tacno tako kolega. U toku boravka (po pravilu 90/180 dana) se ne sme raditi u Nemackoj , a posebno ne u oblasti zdravstva. Za to je potrebna poseban Aufenthalstitel gde ce stajajti da se uz njega sme raditi ali ce precizno stajati i u kojoj oblasti.
Kada se recimo izda viza za pohadjanje jezickog kursa u Nemackoj po pravilu je napisano Erwerbstätigkeit nicht gestatet. To znaci da je za svaku aktivnost u Nemackoj potrebna odgovarajuca boravisna viza.

Poslednja izmena:
Imam još jedno pitanje u vezi sa radnom vizom, aprobacijom i Berufserlaubnis u Bavarskoj.
Jedna koleginica je napisala da joj je službenik konzulata na šalteru prilikom predaje dokumenata za radnu vizu tražio i Berufserlaubnis, iako to ne piše na sajtu konzulata Nemačke u Beogradu. Pre dva dana sam zvao konzulat i potvrdjeno mi je da je to tačno!!! Naime, rečeno mi je da ne mogu da očekujem da oni "baš za sve profesije napišu šta je sve potrebno od dodatnih dokumenata", a pošto je lekarski poziv specifičan i pošto ja "dobijam radnu vizu kao lekar" oni moraju da znaju da ja pre svega zadovoljavam uslov da se u Nemackoj bavim medicinom. Rekli su mi jos da ne brinem, da budem strpljiv, da sačekam moj termin za predaju dokumenata, pa kad dodjem na šalter biće mi sve to objašnjeno i ako zaista ne uspem da nabavim Berufserlaubnis "moj predmet će mirovati sve dok im ne dostavim Berufserlaubnis", što znači da bez Berufserlaubnis ne mogu da dobijem radnu vizu za Nemacku, cak i ako imam potpisan ugovor. Onda sam pokušao da odmah apliciram za Berufserlaubnis, pribavio sam sva tražena dokumenta sa spiska (sa sajta Vlade Gornje Bavarske), ali mi nedostaje tzv. "Aufenthaltsgenehmigung mit Berechtigung zur Aufnahme einer Erwerbstätigkeit in der Bundesrepublik Deutschland". Raspitivao sam se u vezi sa tim i svi su mi odgovorili da ovaj dokument mogu da dobijem tek po dolasku u Nemačku, u tzv. "kancelariji za strance" (Ausländerbehörde), gde će od mene tražiti da im pokažem važeću radnu vizu i potpisan finalni ugovor sa poslodavcem (klinikom). Znači, radnu vizu neću moći da dobijem bez Berufselaubnis, a za Berufserlaubnis ne mogu da apliciram bez "Aufenthaltsgenehmigung" (za šta mi je pre svega neophodna radna viza). Nadam se da razumeš problem. Sve je prilično komplikovano, tj. nelogično. Pri tom, iz uprave klinike mi je rečeno da "klinika ne može da mi pomogne u rešavanju pravnih problema", što nije fer, a konzulat Nemačke u Beogradu je zadužen samo za radne vize i moj problem sa dobijanjem Berufserlaubnis ih ne zanima, a broj telefona kancelarije za Berufserlaubnis und Approbation pri Vladi Oberbayern je konstantno zauzet ili je ukljucena tel. sekretarica, a na e-mail su mi odgovorili tek posle 4 dana i odgovor je glasio "pogledajte na našem sajtu postupak za izdavanje Berufserlaubnis", tako da su potpuno ignorisali ovaj problem sa "neposedovanjem Aufenthaltsgenehmigung" koji sam im izložio. Ne bih da sedim i čekam 20. mart, kad mi je termin za predaju dokumenata za radnu vizu, da bi mi na šalteru rekli da mi je dokumentacija nepotpuna jer namam Berufserlaubnis. Jedino pozitivno je to što su mi u konzulatu rekli da će umesto Berufserlaubnis-a uvažiti i potvrdu Vlade Oberbayern da će mi SIGURNO izdati Berufserlaubnis do datuma iz ugovora (moj prvi radni dan), ali ne znam da li uopšte smem kancelariji Gornje Bavarske da priložim nepotpunu dokumentaciju (bez Aufenthaltsgenehmigung) i šta se dešava u tom slučaju - da li će odbaciti aplikaciju ili će mi izdati tu potvrdu za konzulat pa sačekati da im dostavim i Aufenthaltsgenehmigung ...? Na žalost, nikako ne mogu sa njima da stupim u kontakt, što je jako neprofesionalno. Da li si ti ili neko drugi imao sličan ili isti problem? Unapred hvala!

Moja drugarica je decembra predala zahtev za BE u Minhenu bez Aufenthaltsgenehmigung i dobila je nedavno dokument bez problema.

Pozdrav svim kolegama i koleginicama! Ja sam nova na forumu, imam jos 2 meseca od staza i trenutno sam negde izmedju B1 i B2, pa bih polako volela da pocnem da saljem Bewerbung. Interesuje me sta sve on treba da sadrzi. Koje dodatke treba dodati? Unapred Vam hvala na odgovorima!

Već je pisano na forumu o ovome pa prelistajte malo :), ali ukratko treba da imate propratno pismo, biografiju sa fotografijom, zatim prevod diplome i dodatka diplomi, može i uverenje o položenom državnom ispitu i licenca ako imate (ljudi su išli i bez odrađenog staža), preporuke ako ih imate i naravno sertifikat o znanju jezika, kao i druge sertifikate od značaja koje imate. Ovaj sajt je meni bio dosta od koristi http://bewerbungswissen.net
Bez položenog B2 ne očekujte previše jer su šanse da vas pozovu skoro pa ravne nuli. Čak i sa B2 se spremite na gomilu negativnih odgovora ali dovoljan je jedan pozitivan :).

Hvala kolegi Stolipinu na iscrpnom docaravanju situacije!
Ima li nekog naseg iz Baden Württemberga, ko bi podelio svoje iskustvo?
Pored toga, zanima me kako i koliko dugo se sprema aprobacija? Koja je literatura?

Hvala!

Evo mene iz BW :). Moje iskustvo nije obimno kao kolege Stolipina, radim tek tri nedelje. Dobio sam posao na anesteziji. Celu priču oko rada kao praktikant sam preskočio jer sam polagao aprobaciju bez prethodnog rada u nemačkoj. Na taj korak sam se odlučio posle dosta neuspešne potrage što za mestom praktikanta u BW što za mestom Assistenzarzta u drugim pokrajinama. Uglavnom da biste uopšte mogli da dobijete BE i radite kao praktikant ili da prijavite aprobaciju morate da polažete PKT na Freiburg International Academy ili TELC C1 Medizin. Što se tiče priprema za aprobaciju nas par je već pisalo o tome ( moj post #2414 npr.) pa ne bih da dužim. Možete mi se obratiti i preko PP.

Kod mene uvođenje u posao traje 4 nedelje. Za to vreme sam uvek u duetu sa nekim iskusnijim anesteziologom. Često sa Oberarzt-om ili sa nekim specijalistom a u toku dana budem i sa nekim iskusnijim asistentom. Probni rad mi je inače 6 meseci. Daju mi da radim intubacije i stavljam braunile već od drugog dana, a sada mi već prepuštaju da uvodim u anesteziju neke lakše slučajeve, takođe sam vodim protokol za vreme operacije. Naravno sve ovo uz konsultaciju sa kolegom/koleginicom kojima sam dodeljen. Braunile često stavljaju tehničari, ali ako je teže stavlja obavezno neko od lekara. Meni je doduše zadatak da to radim ja kad kod je prilika tj. tehničar me ne preduhitri :) ili pacijent već dođe sa odeljenja sa funkcionalnom braunilom.
Što se radnog vremena tiče ide se kući u 16h ili ranije ako se završi posao. Duže se ostaje samo ako potraje operacija a dežurni nije u mogućnosti da preuzme jer je više operacija u toku. Ili eventualno da je ostao neki pacijent za pripremu za operaciju. Uglavnom nema neke velike papirologije, pisama i sl.

Za sada su svi prilično predusretljivi trude se sa me nauče, a međuljudski odnosi deluju prilično dobro, nema neke napetosti, netolerancije prema strancima i sl. Videću kasnije ;)

Uhhh...malo te nema, i vec si "duzan" neke odgovore :-D...
Ja sam u Sachsenu i samo za tu pokrajinu znam iz licnog iskustva od proslog leta, da li su u medjuvremenu zaostrili, ni to ne znam. Grad je Görlitz, najistocniji grad u Nemackoj, pa je to moguce razlog zasto imam samo lepo iskustvo sa kolegama, pozitivnu radnu atmosferu, a srecom i vrlo lepo organizovanu kliniku, radno vreme, odmore...sve po P.S-u, kako meni i odgovara...

Pozdrav kolega i kolege!

Da li ima nekih novosti u vezi sa postom?
Ja sam dobila ugovor od 1.5. u ambasadi su mi zakazali termin za 29.4.
Potpuno sam pogubljena....lako mozete da zamislite koliko je truda bilo potrebno da se dodje do ugovora, a sada i ovo....plus procitam citirani post....ja samo ugovor imam d klinike.....
Zahvalna bih bila na bilo kojoj informaciji....

Uhhh...malo te nema, i vec si "duzan" neke odgovore :-D...
Ja sam u Sachsenu i samo za tu pokrajinu znam iz licnog iskustva od proslog leta, da li su u medjuvremenu zaostrili, ni to ne znam. Grad je Görlitz, najistocniji grad u Nemackoj, pa je to moguce razlog zasto imam samo lepo iskustvo sa kolegama, pozitivnu radnu atmosferu, a srecom i vrlo lepo organizovanu kliniku, radno vreme, odmore...sve po P.S-u, kako meni i odgovara...

Pozdrav svim kolegama i kolegenicama,ja cu vrv biti u sahsenu takodje pa te molim kolega da mi odgovoris na jedno prakticno pitanje"da li si mogao tj.da li su iz bolnice ili ko vec bio raspoložen da ti finansira troskove preseljenja" jer sam cula da na to imamo pravo ali kome da se obratimo za to ne znam?
Moze li jos malo utiska za tu oblast?
Kod mene je slucaj da dosta dugo cekam na Beruferlaubnis jos od septembra meseca i da na mojoj klinici nisu primali Hospitatne, te sam ugovor odmah dobila kao Asisstentarzt ali nikako sa papirologijom da se iskopam i jos uvek sam u Srbiji. E da jos nesto,moj utisak je da se bas nesto mnogo ne cimaju makar u mom slucaju je tako jer sekretarica bolnice ai zene iz slizbe za izjednacavanje dipome nisu bas azurne oko pomoganja . Ne znam ali je moj utisak takav da su dosta flegmaticni i spori,ako gresim molim te me ispravi jer ne bih da ljudima prenosim pogresne utiske koji su zasnovani na nekoliko e mailova i dopisivanje !
Pozdrav!:D

Poslednja izmena:
Kolege,da li neko zna gdje je najbolje predati za aprobaciju bez polaganja,stomatolog sam po starom planu i programu, 2004/2010 univerzitet bih, i da li je moguce ako imam berufserlaubnis za bayern,a u bayernu se mora polagati ispit,predati za aprobaciju npr u drugoj pokrajini gdje se ne bi polagao ispit za aprobaciju ,vec bi se samo provjerili predmeti i broj sati?Hvala

Back