Da li je neko polagao test komunikacije sa pacijentom? Hitno mi trebaju informacije, bila bih zahvalna na bilo kakvoj informaciji pošto ne znam ništa o samom ispitu, a moram položiti ispit ovog meseca. Hvala vam unapred na odgovorima...
Ja nisam došla do toga, ali sam kod TELCa položila usmeni, a princip je isti. Ovo sve što je kolega napisao, stoji, i nema razloga za paniku. Ja sam na B2 nivou sa znanjem, i nisam niti prošla svu knjigu po kojoj se ispit sprema. Ispitivači su bili ugodni, i još su pohvalili moj njemački, koji vjeruj mi nije baš kako bi htjela. Zaista, samo treba paziti na narodni i stručni rječnik, dobro pripremiti onaj dio sa predstavljanjem pacijenta drugom liječniku, fraze koje se koriste. Dobro je i reći "pacijentu" da još učiš njemačku i zamoliti ga da polaganije priča, te da ako te ne razumije nešto, da ti na to ukaže. Mislim da je važno i pokazati empatiju za "pacijenta", meni su tu dali plus, ali neznam koliko igra u ocjenjivanju. Mi smo imali razgovor sa pacijentom, sa kolegom (šef) te sa familijom. Članovi obitelji su obično kao slabije obrazovani, i moraš im objašnjavati strpljivo, kao da objašnjavaš djetetu. Oni ništa o medicini neznaju, i moraš im tako pristupiti. Ma, ne brini se, samo opušteno.
Sretno!!