Pozdrav svima, i ja sam nov na forumu, te se nadam da će moderatori relativno brzo odobriti i okačiti ovu poruku.
Ja već evo nešto više od 4 godine živim i radim u Nemačkoj, u jednoj manjoj bolnici u jednom malom gradu u Bavarskoj, na odeljenju Opšte i visceralne hirurgije. Sve u svemu sam veoma zadovoljan. Bilo je naravno malo teže na početku, skupljanje dokumenata, selidba, privikavanje na novu sredinu, na strani jezik koji odjednom manje-više po ceo dan moraš da pričaš itd. U principu je prvih godinu do godinu i po dana malo stresno, a posle toga je postepeno sve opuštenije.
Inače, ja zbog kruženja u okviru specijalizacije uskoro prelazim na drugo odeljenje, a posle i u drugu bolnicu, tako da će na odeljenju na kojem trenutno radim biti upražnjeno jedno radno mesto. Kako je mene moja šefica, tj. načelnica odeljenja pitala da li poznajem nekog zainteresovanog za to mesto, a ja zaista ne poznajem nikog ko trenutno traži posao u Nemačkoj, rekoh joj da mogu da objavim "oglas" na forumu, pa će se možda neko javiti i evo dođoh sad na forum da objavim to ovde, u slučaju da ima zainteresovanih.
Dakle reč je o odeljenju za Opštu i visceralnu hirurgiju u bolnici ANregiomed u mestu Dinkelsbühl. Mali gradić, sa nekih 10 000 - 12 000 stanovnika, najbliži poznatiji grad je Nirnberg, na nekih 100km udaljenosti, a i Štutgart je otprilike isto toliko, samo u drugom smeru. Možete pogledati sajt bolnice za više informacija:
https://anregiomed.de/dinkelsbuehl/
Inače još uvek nije objavljen zvaničan oglas na sajtu bolnice, tako da ako ima zainteresovanih, dakle sa B2 sertifikatom (ili Goethe instituta ili ÖSD Austrijskog intituta) možete da šaljete CV uz propratni mejl na sledeću mejl adresu (to je inače mejl adresa šefice odeljenja, dakle bez nepristojnih mejlova

):
e.weick@vkla.de
Adresu imate i na sajtu bolnice, ali da je ne biste tražili gde je tačno na sajtu itd. ostavljam je odmah ovde u poruci.
Ja napuštam odeljenje 01.05., tako da je to u principu i najranije kada biste mogli da počnete da radite (ukoliko sve bude kako treba).
Moguće je i na 6 meseci kao praktikant da se radi, dakle ne pun radni odnos, ali ćete svejedno imati smeštaj i neku platu (mislim da je oko 1000eur, mada nisam siguran), pomagaćete na odeljenju, dakle vađenje krvi, asistiranje u sali, poneka anamneza, evtl. kasnije kada se uhodate sa jezikom pisaćete i otpuste. Kao praktikanti i u recimo prvih 3-4 meseca normalnog radnog odnosa nećete dežutrati, to počinje tek kasnije dok se malo naviknete. Sa dežurstvima raste i plata.
U svakom slučaju, pošto je malo odeljenje, zaista je neophodno da neko nov u relativno kratkom vremenskom periodu nakon mog odlaska dođe, jer je ozbiljan manjak u ljudstvu.
P.S. Nadam se da će moderatori relativno brzo odobriti poruku. Ukoliko imate dodatnih pitanja pišite mi privatnu poruku.