Srpski lekari u Nemačkoj

Kolege koje ste vec u Nemackoj...
Da li neko moze da napise svoje iskustvo?
Da li su istinite price nasih lekara koji tvrde da su tamo niza klasa, izlozeni mobingu, da su sestre cenjenije od njih,kolektivi uzasni i zivot tamo uopste?
Malo je cudno da velika vecina ljudi tako pise, a godinama su tamo i ne vracaju se na Balkan... hvala

Pet godina radim u Nemackoj, menjala sam i klinike, u kontaktu sam sa dosta nasih lekara koji Isto rade u Nemackoj,u razlicitim pokrajinama, zaista nisam nista slicno dozivela,niti mi je neko pricao....U sustini svuda moze tako nesto da se desi, nezavisno Od drzave u kojoj se radi.

Pozdrav svima, i ja sam nov na forumu, te se nadam da će moderatori relativno brzo odobriti i okačiti ovu poruku.
Ja već evo nešto više od 4 godine živim i radim u Nemačkoj, u jednoj manjoj bolnici u jednom malom gradu u Bavarskoj, na odeljenju Opšte i visceralne hirurgije. Sve u svemu sam veoma zadovoljan. Bilo je naravno malo teže na početku, skupljanje dokumenata, selidba, privikavanje na novu sredinu, na strani jezik koji odjednom manje-više po ceo dan moraš da pričaš itd. U principu je prvih godinu do godinu i po dana malo stresno, a posle toga je postepeno sve opuštenije.
Inače, ja zbog kruženja u okviru specijalizacije uskoro prelazim na drugo odeljenje, a posle i u drugu bolnicu, tako da će na odeljenju na kojem trenutno radim biti upražnjeno jedno radno mesto. Kako je mene moja šefica, tj. načelnica odeljenja pitala da li poznajem nekog zainteresovanog za to mesto, a ja zaista ne poznajem nikog ko trenutno traži posao u Nemačkoj, rekoh joj da mogu da objavim "oglas" na forumu, pa će se možda neko javiti i evo dođoh sad na forum da objavim to ovde, u slučaju da ima zainteresovanih.
Dakle reč je o odeljenju za Opštu i visceralnu hirurgiju u bolnici ANregiomed u mestu Dinkelsbühl. Mali gradić, sa nekih 10 000 - 12 000 stanovnika, najbliži poznatiji grad je Nirnberg, na nekih 100km udaljenosti, a i Štutgart je otprilike isto toliko, samo u drugom smeru. Možete pogledati sajt bolnice za više informacija: https://anregiomed.de/dinkelsbuehl/
Inače još uvek nije objavljen zvaničan oglas na sajtu bolnice, tako da ako ima zainteresovanih, dakle sa B2 sertifikatom (ili Goethe instituta ili ÖSD Austrijskog intituta) možete da šaljete CV uz propratni mejl na sledeću mejl adresu (to je inače mejl adresa šefice odeljenja, dakle bez nepristojnih mejlova :mrgreen:): e.weick@vkla.de
Adresu imate i na sajtu bolnice, ali da je ne biste tražili gde je tačno na sajtu itd. ostavljam je odmah ovde u poruci.
Ja napuštam odeljenje 01.05., tako da je to u principu i najranije kada biste mogli da počnete da radite (ukoliko sve bude kako treba).
Moguće je i na 6 meseci kao praktikant da se radi, dakle ne pun radni odnos, ali ćete svejedno imati smeštaj i neku platu (mislim da je oko 1000eur, mada nisam siguran), pomagaćete na odeljenju, dakle vađenje krvi, asistiranje u sali, poneka anamneza, evtl. kasnije kada se uhodate sa jezikom pisaćete i otpuste. Kao praktikanti i u recimo prvih 3-4 meseca normalnog radnog odnosa nećete dežutrati, to počinje tek kasnije dok se malo naviknete. Sa dežurstvima raste i plata.
U svakom slučaju, pošto je malo odeljenje, zaista je neophodno da neko nov u relativno kratkom vremenskom periodu nakon mog odlaska dođe, jer je ozbiljan manjak u ljudstvu.
P.S. Nadam se da će moderatori relativno brzo odobriti poruku. Ukoliko imate dodatnih pitanja pišite mi privatnu poruku.

Poslednja izmena:
😊

Prilozi

• Screenshot_20200303-184044_Facebook.jpg
    Screenshot_20200303-184044_Facebook.jpg
    65,7 KB · Pregleda: 228
Kolege, Vi koji ste se vec snasli u Nemackoj i cija rec moze nesto da znaci u klinikama u kojima radite, da li imate u svojim klinikama mogucnost za obavljanje hospitacije jer sam u fazi pripreme za FSP pa bi mi dosta znacilo da jednu takvu obavim negde.
Hvala svima unapred

Pozdrav svima, da li je neko pokusao da se registruje za termin posle 1.3.? Pre je bilo dovoljno da se upise br pasosa i dobili biste termin za 2 meseca ( ja sam dr opste prakse). Sada medjutim pri registrovanju za termin traze i dokument koji potvrdjuje da je nasa diploma med fakulteta nostrifikovana. Totalno mi je konfuzno i vec me hvata panika jer u maju trebam ici u nemacku po ugovor o radu.

To je posledica novog zakona o zapošljavanju inostrane radne snage i za koji su mnogi mislili, a i mnogi mediji zdušno izveštavali, da će olakšati stvari te da će ljudi moći jednostavno da utrče u Nemačku bez vize, na lepe oči itd. Činjenica je da je procedura ostala ista ili, kao što se lagano pokazuje, otežana. Ako već imaš ugovor o radu, ili češ ga dobiti, obrati se instituciji koja je u toj pokrajini nadležna za BE i aprobaciju, da ti izdaju Defizitbescheid ili neku potvrdu da će ti diploma biti priznata i sa tim možeš da zakažeš termin. Moguće je da je neka druga institucija za to nadležna, moraćeš da se raspitaš kako je u tvojoj pokrajini.

Pozdrav svima, da li je neko pokusao da se registruje za termin posle 1.3.? Pre je bilo dovoljno da se upise br pasosa i dobili biste termin za 2 meseca ( ja sam dr opste prakse). Sada medjutim pri registrovanju za termin traze i dokument koji potvrdjuje da je nasa diploma med fakulteta nostrifikovana. Totalno mi je konfuzno i vec me hvata panika jer u maju trebam ici u nemacku po ugovor o radu.
Ja mislim da je to ona potvrda Sa sajta anabin

Pozdrav postovane kolege. Imam original preveden i original ispecatiran sa nemackim prevodom plan i program studija stomatologije god upisa 2001 stomatoloski fakultet Novi Sad. Gutachten iz Bona mi je vratio original knjigu zajedno sa odlukom o dobijenoj aprobaciji. Znaci bukvalno jedna strana bi trebalo da se promeni tj da se program odnosi bas na vas. Sve je isfotokopirano prevedeno ispecatirano i spremno za predaju za proces vestacenja. Knjigu imam samo jednu,dakle nemam primerak na kompjuteru.

Drage koleginice i kolege,
upravo sam saznao da je od pre par dana u Bajernu moguće dobiti Berufserlaubnis i početi sa radom bez položenog Fachsprachprüfunga!
Ovo je privremena mera zbog epidemije Korona-virusa i opterećenja zdravstevnog sistema, kasnije će ispit svi morati da polože.
Srećno!
Kolega da li znate da linovo vazi samo za one koji su vec u Nemackoj?Zbog zatvorenih granica i ambasada ne rade..I za one koji su vec poslali ssva dokumenta i prijaviili se za FSP?

Evo mogu ja, mada ja sam polagala aprila 2018 na TUM-u.. Tada je bilo bas lagano,polozilo je svih 12 kandidata iz 3 grupe. Najviše gledaju jezik, i tu su bas rigorozni, ja ga dosta tečno govorim, a opet su imali primjedbe. Komisija od 3 člana, internista, hirurg i jedan po izboru. Prije samog ispita dobije se poziv i ina se dovoljno vremena sastati sa ispitnom komisijom. Oni vam fino kažu šta će pitati, koje oblasti i toga se striktno drže. Preko fb sam kontaktirala i njihovo udruženje studenata (TUM Fachschaft ) , oni su mi poslali ispitna pitanja od tih profesora u komisiji. Ispit je bio lagan, od početka smo imali osjećaj da nas niko neće oboriti, pa smo samim tim bili otpušteni. Trajao je dobrih 7 sati, jer smo imali praktični pred pacijentom, ti nas pitaju anamnezu i status, i jos sta vidimo na pacijentu, ako ima drenaza za sta sluzi, kako znati da pac ima krvarenje, sta od laboratorije, kad bismo ga pustili kuci.. Onda pauza, pa 3 sata teorije..posto nas je bilo 4, znaci svakog po 45 min.. Moja pitanja: bilijar i pankreatitis, perianalna tromboza, NSTEMI infarkta miokarda, i nešto iz Radiologije, posto nam je treći član bila iz nuklearne medicine, rekla nam je da to ne učimo ona ce samo malo sa nama diskutovati. Tu stvarno nismo pokazali neko znanje, ali ok je bilo. Na kraju svi položili.. Ovo je sve u Minhenu, ima pokrajina gdje su ispiti znatno teži, padaju i ljudi koji rade.. Ja sam eto imala sreće..
Napominjem da je ispit sad dosta tezi, jer zbog Datenschutz ne salju vam kompletnu komisiju nego samo Vorsitzendera. Isto tako teze je na LMU nego na TUM. Ovdje su mi kolege vecinom u privatnoj poruci ostavljali email pa sam ja njima slala protokole. Medjutim dosta je to vec staro pa ne znam koliko pomaze. Sto se mene tice ja mogu i dalje prosljedjivati

Da li bi mogao neko da podeli svoje iskustvo ko je skoro polagao FSP u Düsseldorf-u ili bar u pokrajini NRW. Ja polažem FSP krajem aprila, pa bi mi značilo ako bi neko podelio svoje iskustvo. Da li je akcenat stvarno najviše na jeziku? Ja čitam i određena poglavlja iz interne, hirurgije i neurologije, ali nisam siguran da li da na to trošim puno vremena ili da se više usredsredim na izražavanje. Hvala puno na odgovoru! :)

Evo mogu ja, mada ja sam polagala aprila 2018 na TUM-u.. Tada je bilo bas lagano,polozilo je svih 12 kandidata iz 3 grupe. Najviše gledaju jezik, i tu su bas rigorozni, ja ga dosta tečno govorim, a opet su imali primjedbe. Komisija od 3 člana, internista, hirurg i jedan po izboru. Prije samog ispita dobije se poziv i ina se dovoljno vremena sastati sa ispitnom komisijom. Oni vam fino kažu šta će pitati, koje oblasti i toga se striktno drže. Preko fb sam kontaktirala i njihovo udruženje studenata (TUM Fachschaft ) , oni su mi poslali ispitna pitanja od tih profesora u komisiji. Ispit je bio lagan, od početka smo imali osjećaj da nas niko neće oboriti, pa smo samim tim bili otpušteni. Trajao je dobrih 7 sati, jer smo imali praktični pred pacijentom, ti nas pitaju anamnezu i status, i jos sta vidimo na pacijentu, ako ima drenaza za sta sluzi, kako znati da pac ima krvarenje, sta od laboratorije, kad bismo ga pustili kuci.. Onda pauza, pa 3 sata teorije..posto nas je bilo 4, znaci svakog po 45 min.. Moja pitanja: bilijar i pankreatitis, perianalna tromboza, NSTEMI infarkta miokarda, i nešto iz Radiologije, posto nam je treći član bila iz nuklearne medicine, rekla nam je da to ne učimo ona ce samo malo sa nama diskutovati. Tu stvarno nismo pokazali neko znanje, ali ok je bilo. Na kraju svi položili.. Ovo je sve u Minhenu, ima pokrajina gdje su ispiti znatno teži, padaju i ljudi koji rade.. Ja sam eto imala sreće..
Napominjem da je ispit sad dosta tezi, jer zbog Datenschutz ne salju vam kompletnu komisiju nego samo Vorsitzendera. Isto tako teze je na LMU nego na TUM. Ovdje su mi kolege vecinom u privatnoj poruci ostavljali email pa sam ja njima slala protokole. Medjutim dosta je to vec staro pa ne znam koliko pomaze. Sto se mene tice ja mogu i dalje prosljedjivati
Ja sam vec jednom polagao znam sve trebaju mi mogući protokoli sa ovim predsednikom komisije. Ako mozes kontaktiraj me na private jer ne znam kako ovo funkcionise. Za njega imam protokole ali ne znam ko je u komisiji br. 16 sa njim. To je prilicno važno jer pitaju uvek osto. Hvala na odgovoru.

Back