Srpski lekari u Nemačkoj

Pozdravljam kolege članove ove teme!
Ja sam radiolog i započinjem život u Nemačkoj, Oberfranken.
Hvala kolegama koji su pisali svoja iskustva jer sam našla mnoge odgovore.
Zamolila bih ako može neko da mi pošalje materijal za FSP i ako ima neko iskustva sa polaganjem FSP i aprobacijom u ovoj regiji!
Hvala unapred!
danielaplattnerb@gmail.com
Pozdrav
Radiolog sa iskustvom u procesu trazenja posla u De
Da li za oberfranken vazi da moras poloziti fsp pa onda tek dokumenta za BE, jesi li ti radila prije polaganja fsp, i kako to funkcionise sa priznavanjem specijalizacije
Hvala unaprijed
Zamolila bih ako može neko da mi pošalje materijal za FSP i ako ima neko iskustva sa polaganjem FSP i aprobacijom u ovoj regiji!
Hvala unapred!
pozdrav
Nov sam na forumu
Radiolog sa iskustvom trenutno trazim posao interesuje me u oberfrankenu kako funkcionise FSP, BE da li mozes raditi dok nemas polozeno FSP
Kakva je procedura za priznavanje specijalizacije
Imam jos mjogo pitanja
Hvala unaprijed
Hvala unapred!

Pozdrav,
Kolika je verovatnoca da se na ponovljenom Kenntnisprüfungu polaze na drugom univerzitetu, tj. ne na istom? Prijavljena je druga adresa, ne vise u Ober- nego u Niederbayernu. Zeleo bih da izbegnem konkretno LMU u Münchenu, gde sam prvi put polagao.
Ne znam koliko mogućnosti tamo imaš za polaganje ispita. Obično se nude mesta najbliža mestu stanovanja. Tako da verujem da imaš dobre šanse da ne polažeš na LMU ako postoji nešto bliže tvojoj novoj adresi. Sad ako si maler pa oni drugačije raspoređuju (npr. prema kapacitetima) onda ti ostaje da se nadaš da nije LMU...

Poštovani. Molim vas za pomoć. Unapred se zahvaljujem. Dobio sam ugovor od poslodavca u kome stoji da cu raditi kao hospitant dok ne polozim Fsp. I da cu biti placen za to vreme u iznosu od 1560€(bruto) tj trecinu od plate Asistenzarzt-a. E sad ugovor pocinje od Aprila. Interesuje me i ujedno brine da li cu moci da obavljam hospitaciju jer nemam radnu vizu. I pitam se sta dalje.

Poštovani. Molim vas za pomoć. Unapred se zahvaljujem. Dobio sam ugovor od poslodavca u kome stoji da cu raditi kao hospitant dok ne polozim Fsp. I da cu biti placen za to vreme u iznosu od 1560€(bruto) tj trecinu od plate Asistenzarzt-a. E sad ugovor pocinje od Aprila. Interesuje me i ujedno brine da li cu moci da obavljam hospitaciju jer nemam radnu vizu. I pitam se sta dalje.
Bez vize ne mozes da pocnes nikakav placeni posao. To je trebalo na razgovoru da pomenes kako bi se dogovorio sa poslodavcem oko pocetka rada. Ali imas jos uvek vremena da dobijes termin za vizu u ambasadi ako se sad odmah prijavis. Ako ti kojim slucajem termin bude malo kasnije, mozes uvek da prebacis svu krivicu na ambasadu :mrgreen:. Nadam se da si prilikom razgovora poslodavca obavestio da ti treba viza i da nije tacno poznato koliko se na nju ceka...
Sledece pitanje je koja je pokrajina u pitanju?

Bez vize ne mozes da pocnes nikakav placeni posao. To je trebalo na razgovoru da pomenes kako bi se dogovorio sa poslodavcem oko pocetka rada. Ali imas jos uvek vremena da dobijes termin za vizu u ambasadi ako se sad odmah prijavis. Ako ti kojim slucajem termin bude malo kasnije, mozes uvek da prebacis svu krivicu na ambasadu :mrgreen:. Nadam se da si prilikom razgovora poslodavca obavestio da ti treba viza i da nije tacno poznato koliko se na nju ceka...
U pitanju je regija North Rhine-Westphalia
Hvala puno na odgovoru. Nisam siguran za koju vizu da zakazem termin posto su mi primanja kao hospitantu 1530?

Pozdrav,
imam par pitanja vezano za eventualni pronalazak posla u Njemackoj. Stomatologiju sam zavrsio davne 2011 u Sarajevu i imam više od osam godina radnog iskustva i aktivno sam zaposlen. Obzirom da nisam baš najmladji (36 g.) interesuje me kakve su mi šanse sa pronalaskom posla u Njemačkoj , dobitka radne dozvole (Approbation) itd.. ? Što se jezika tiče imam B1 položen (doduše ne Gothe) i čuo sam da je potrebno Fachsprachprufung na nivou B2 - C1. Da li mi neko može u par crtica objasniti osnovni put koji trebam ganjati do zaposlenja. Usput, da li je nerealno sa 36 godina tražiti posao u Njemackoj obzirom na to da je aprobacija jako teška za položiti (koliko sam mogao čuti od mladjih kolega)? Hvala i iz onog što sam mogoa nabrzinu da pročitam na ovom forumu, divim se svima koji su uspjeli...

Sta tacno sa tim oblastima? Radila sam u Niedersachsen, mogu ti pomoci, ali sta te tacno interesuje?
Iz agencije CoHunter su mi ponudili te oblasti,pa sam htela da se raspitam oko uslova.
Medjutim kasnije su mi preporučili kliniku u Oberndorfu oblast Baden - Virtemberg.
Ako neko ima materijal za FSP u Stuttgartu bila bih zahvalna da mi pošalje, moj mail je drmarina088@gmail.com. Unapred hvala.

Pozdrav,
imam par pitanja vezano za eventualni pronalazak posla u Njemackoj. Stomatologiju sam zavrsio davne 2011 u Sarajevu i imam više od osam godina radnog iskustva i aktivno sam zaposlen. Obzirom da nisam baš najmladji (36 g.) interesuje me kakve su mi šanse sa pronalaskom posla u Njemačkoj , dobitka radne dozvole (Approbation) itd.. ? Što se jezika tiče imam B1 položen (doduše ne Gothe) i čuo sam da je potrebno Fachsprachprufung na nivou B2 - C1. Da li mi neko može u par crtica objasniti osnovni put koji trebam ganjati do zaposlenja. Usput, da li je nerealno sa 36 godina tražiti posao u Njemackoj obzirom na to da je aprobacija jako teška za položiti (koliko sam mogao čuti od mladjih kolega)? Hvala i iz onog što sam mogoa nabrzinu da pročitam na ovom forumu, divim se svima koji su uspjeli...
Sa 34 nije nerealno tražiti posao ovde, ja sam npr. počeo sa 34 :). Jezik ti u svakom slučaju treba svuda B2 opšti i posle za FSP C1 medicinski nemački. Što se stomatologije tiče, kakav je tačno put ne mogu da kažem, ali koliko znam bitno je da nađeš prvo ordinaciju gde bi da radiš. Negde sam na forumu video da je neki tvoj kolega postavio video na Youtube, gde je opisao kako tačno ide za stomatologe. Nadam se da će ti se neko javiti sa podrobnijim informacijama.

Pozdrav svima..iscitavam i nadje se puno korisnih informacija..kakva je situacija da neko ko je na specijalizaciji iz radiologije dobije posao u toj oblasti tamo pa i da ne priznaju nista od zavrsenih vestina..imam b2 ali bih ipak gledao da u periodu dok sam jos ovde polozim C1..koliko je to pametno ili bolje tamo..

Postovani, aplicirala sam za termin za spajanje porodice, u decembru, istog dana kad i suprug za Plavu kartu ( po novom , ambasada BG). Jos uvek nemamo termin ni on ni ja. Moja situacija je sledeca : Ja sam trudna, termin mi je u aprilu ( za porodaj). Termin mogu da dobijem pre ili posle porodjaja, zavisi od ambasade, sta u tom slucaju sa bebom, da li i bebi treba zakazati termin za spajanje ili beba dobija vizu direktno? Hvala na odgovoru.

Back