Srpski i hrvatski nacionalizam

Izvuce ti iz konteksta sta ti odgovara, bez da sagledaš širu sliku i potpuno ignorišujući sve drugo, mnogo ozbiljnije. Ponavljam, svi Hrvati stokavci su Srbi

Štokavština je izum 19. st.
Toga nije ni bilo ozbiljno prihvaćano do onda, a kasniji su ju filolozi
smatrali samo mlađim odvjetkom čakavštine (isto pozni pojam).

I pisana štokavština je zapadna, praktički miješana s čakavštinom, i pjavljuje s ejedino pod hrvatskim (uz slovinsko i ilirsko) imenom. Čudni njeki ljudi, od 1500. do 1800. taj jezični tip nikad ne zovu srpskim, nego isključivo hrvatskim imenom, a istovjetuju hrvatski i ilirski i slovinski.

Srpski je štokavski istok- da ga tako nazovemo- drugačiji jezični tip s kojim Dubrovčani i pismeni Hercegovci (Šitović Ljubušak) nemaju veze.
Ono što je slično na istoku, to ste popravoslavili i posrbili Hrvate jer su bili zbunjoze bez crkvena nadzora, pa se posrbiše, nu jezik,iako na njem ne pisahu, ostade ipak različan od onog srpsko- šopskoga kakav je u autentične srbadije.

Imate hrvatski u stripu, pa to je.

A ni strip ne mora biti loš, vaš je kao Blek Stena.

I pisana štokavština je zapadna, praktički miješana s čakavštinom, i pjavljuje s ejedino pod hrvatskim (uz slovinsko i ilirsko) imenom. Čudni njeki ljudi, od 1500. do 1800. taj jezični tip nikad ne zovu srpskim, nego isključivo hrvatskim imenom, a istovjetuju hrvatski i ilirski i slovinski.

Srpski je štokavski istok- da ga tako nazovemo- drugačiji jezični tip s kojim Dubrovčani i pismeni Hercegovci (Šitović Ljubušak) nemaju veze.
Ono što je slično na istoku, to ste popravoslavili i posrbili Hrvate jer su bili zbunjoze bez crkvena nadzora, pa se posrbiše, nu juzik,iako na njem ne pisahu, ostade ipak različan od onog srpsko- šopskoga kakav je u autentične srbadije.

A ni strip ne mora biti loš, vaš je kao
Blek stena.
opet siris propagandu

Ono što je slično na istoku, to ste popravoslavili i posrbili Hrvate jer su bili zbunjoze bez crkvena nadzora, pa se posrbiše, nu jezik,iako na njem ne pisahu, ostade ipak različan od onog srpsko- šopskoga kakav je u autentične srbadije.

al razmljivo je, nemas argumenate, pa samo negacija i luoetanje nebuloza, bez ikakvih dokumentovanja istih

U Dubrovniku se govori Trebinjski, jer vecina potice od konverata iz Popovog polja, celo zaledje Dubrovnika je bilo Pravoslavno. I nema zapadne i istocne stokavice, to su nebuloze HR prooagandista

A jel?

Ako je ovo srpski (Đurđevićev "Saltier slovinski" s početka 18. st.)

gio1.png

gio2.png

..ja sam Panter Panta.., :hahaha:
Pa poprilicno je srpski.

Pametan covek kad ga neko oravi budalom povuce se, budsla se busa u prsa, ubio sam sam te argumentima, sakrij se u misju rupu i cuti, suti, muči kako god, pravis klovna od sebe

Nije ti lako, kad govoriš hrvatski za početnike.

Istok i zapad u tzv. štokavštini su dokazana stvar

A što vam je od toga muka, nije moj problem. Ni to što nema nigdje srpskoga imena za taj pisani jezik do 19.

Popij koju, bit će-bude- lakše/laglje...

Nije ti lako, kad govoriš hrvatski za početnike.

Istok i zapad u tzv. štokavštini su dokazana stvar

A što vam je od toga muka, nije moj problem. Ni to što nema nigdje srpskoga imena za taj pisani jezik do 19.

Popij koju, bit će-bude- lakše/laglje...
boli mene k iskreno i za Srbe i za Hrvate, ja ti kazem kako jeste, a sama cinjenica da negiras cinjenice, kao i sa onog drugog profila sa kojeg pises govori da se vodis politickim predubedjenima a ne ides otvorenog uma da saznad istinu.
A ovim propagandnim videom pokazujes koliko si plitak i povrsan

Znam da vam nije lako, pa stalno bježite kao vrag od tamjana i pravite se nijemi i blesavi:

1. kako to da nitko od tih koji su pisali na tom tzv. štokavskom nije nikad, do 19. stoljeća, zvao taj jezik srpskim? Nikad i nijedanput.

2. kako to da su ga od 15. do 19. stoljeća zvali jedino i isključivo hrvatski, a često i ilirski i slovinski (ikavski i čakavski oblik)- dok Srbi, a to znači svetosavci, nisu nijednaput nazvali svoj jezik, bilo kog oblika, slovinskim imenom? Iliričeskim su ga nazvali 3-4 puta, i to jedino u 18. st. kad im je Austrija nametnula to ime, a pobjegoše od njega kao vrag od krsta.

3. kako to da štokavci od 1500. do 1800., a ima ih na tone, zovu jezik hrvatskim- nikada srpskim- a slovinski istovjećuju s hrvatskim, u najvažnijim djelima (Marulić, Mikalja, Nalješković, Stulli, Voltić, Della Costa, Grabovac,..)

Kakva ih je o amnezija spopala da u 400 i više godina nijednom ne zovu taj svoj jezik srpskim imenom- nego upravo hrvatskim i slovinskim, što je isto.

https://archive.org/details/1895.-hrvatski-naslov-ante-split

Hrvatski naslov u našoj starijoj književnosti

Ostajte mi zdravo u svom jadu kog nitko ne
šljivi ...

Zapadna Hercegovina je pokatolicena nakon sto je Nemanjicka Srbija pala, pa su misionari poceli da vrsljaju, al su obicaji ostali srpski.
Dalje, ostala je i opustosena selidbama za Dalmaciju, Istru itd pa se nadeljavao narod iz CG, Kosova itd ... no nebitno pohrvaveni Srbi, ko i svi stokavci

Znam da vam nije lako, pa stalno bježite kao vrag od tamjana i pravite se nijemi i blesavi:

1. kako to da nitko od tih koji su pisali na tom tzv. štokavskom nije nikad, do 19. stoljeća, zvao taj jezik srpskim? Nikad i nijedanput.

2. kako to da su ga od 15. do 19. stoljeća zvali jedino i isključivo hrvatski, a često i ilirski i slovinski (ikavski i čakavski oblik)- dok Srbi, a to znači svetosavci, nisu nijednaput nazvali svoj jezik, bilo kog oblika, slovinskim imenom? Iliričeskim su ga nazvali 3-4 puta, i to jedino u 18. st. kad im je Austrija nametnula to ime, a pobjegoše od njega kao vrag od krsta.

3. kako to da štokavci od 1500. do 1800., a ima ih na tone, zovu jezik hrvatskim- nikada srpskim- a slovinski istovjećuju s hrvatskim, u najvažnijim djelima (Marulić, Mikalja, Nalješković, Stulli, Voltić, Della Costa, Grabovac,..)

Kakva ih je o amnezija spopala da u 400 i više godina nijednom ne zovu taj svoj jezik srpskim imenom- nego upravo hrvatskim i slovinskim, što je isto.

šljivi ...
uradi Dnk test majstore, da vidimo koje si gore list, da li si Slovenac ili Srbin da vidimo, nije skupo 100E eto platim ti ja ako nemas

šljivi ...
pametno, obrukao di se za sve pare sa oba svoja profila, dosao si da provociras i solis pamet, ali nisi ocekivao dokumentovane i argumentovane dokumente, mudra odluka da se povuces pre nego sto napravis jos veceg majmuna od sebe, podrzavam.
Samo uradi dnk test, nije na odmet, dnk ne laze. Ziv bio pohrvaceni

šljivi ...
prevedi nam na cakavski i kajkavski mooooliiim teee, dosadno je na srpskom citati blesavluke.
Sefe ne znam da li imas sizofreniju ili sta al taj jezik od ranog srednjeg veka zovu srpskim

koji ste to vi? Ide li ti popis Austrije u korist?
I genetika Hrvatima nikako ne ide u korist, jer su upili sve katolicko izmedju Bugarske i Slovenije. A lingvitika? haha, pa stokavcu treba prevodilac za cakavca i kajkavca, i njima medjusobno. Bočje rszuđes Slovenca i Makedonca, nego cakavca. Sovinizam je to sto ti lupas, bez pokrića i argumenta.
1851. popis
Pogledajte prilog 1723886
Dalje , 1846.
Pogledajte prilog 1723887
dalje, 1878.
Pogledajte prilog 1723888
Dalje, |X vek
Pogledajte prilog 1723889

Tako da izvini, ali ucis izmisljeno povijest u skoli

proveri lako autore, izdavace itd... Popis je zvanicni, mape su radovi veoma poznazih autora, i pisr zi izdavac i sve pa googlaj. Austrijanci, Nemci, Englezi i Francuzi lazirali istotiju u korist Srba. A sad ces lepo dobiti prijavu za trolovanje.

Ček ti stvarno misliš da nema mapa također od stranih autora koje vama nikako ne idu u prilog, a s druge strane zato nama idu? Neki od vas su zbilja nevjerovatni..

Evo ti za početak par karata iz VIII st., a možemo i dalje ako je potriba :)

europe-under-the-empire-of-charlemagne-map-of-the-carolingian-empire-signed-cloquet-sculpsit-l-aubert-scripsit-no-3-according-to-p-314-cloquet-sc-aubert-l-scrips-christophe-guillaume-koch-maximilian-samson-friedrich-schoell-tableau-des-rvolutions-de-leurope-depuis-le-bouleversement-de-lempire-romain-en-occident-jusqu-nos-jours-bd-3-paris-gide-fils-1823-2A2T3HH.jpg

8th-century-europe-carolingian-empire-empire-of-charlemagne-1880-old-FBXA4C.jpg

Carolingian-empire-after-Charles.jpg

Ček ti stvarno misliš da nema mapa također od stranih autora koje vama nikako ne idu u prilog, a s druge strane zato nama idu? Neki od vas su zbilja nevjerovatni..

europe-under-the-empire-of-charlemagne-map-of-the-carolingian-empire-signed-cloquet-sculpsit-l-aubert-scripsit-no-3-according-to-p-314-cloquet-sc-aubert-l-scrips-christophe-guillaume-koch-maximilian-samson-friedrich-schoell-tableau-des-rvolutions-de-leurope-depuis-le-bouleversement-de-lempire-romain-en-occident-jusqu-nos-jours-bd-3-paris-gide-fils-1823-2A2T3HH.jpg

8th-century-europe-carolingian-empire-empire-of-charlemagne-1880-old-FBXA4C.jpg

Carolingian-empire-after-Charles.jpg
ne mislim ja nista osim da se trba drzati zdravog razuma i traziti istinu a ne politicka predubedjenja servirati. J se meni za nacionalizam, al evo i tebe da potkacim, ubuduce mi pisi na cakavskom

mozemo VIII pokrajina u Austriji nevezana za naord, kao i Slavonija i Dalmacija odvojene pokrajine, zaista su neki nevjerovatni, ne znate nista o istoriji al ko Ametikanci ne stidite se da se suketate. Nego, znas li cakavski i kajkavski? Ja da sam Hrvat ja bih naucio bar iz postovanja ta dva strana jezika. Ipak je cakavski originalni i jedini hrvatski jezik.

Svi su oni katolici pretpostavljam. Nakon pada Bosne došlo je do komešanja i mnogi koji su bili katolici ili to kasnije postali su se poistovetili sa Hrvatima. I logično jer ih je SPC koja je bila jedina preživela institucija iz srednjeg veka smatrala izrodima.
Taj jezik počinje da se naziva "štokavskim" tek kada je krenula inicijativa za stvaranje ilirskog odnosno srpsko-hrvatskog jezika.

Back