Svastika je najrasprostranjeniji i najstariji simbol kao takav i znan je i Slovenima.
Simbol je sunca, dakle simbol Svaroga, a naziva se kolovrt/kolovrat .
Takozvani morski narodi. Bili su indo-evropljani i preplavili su bliski istok oko 1200 godine pne.
"Morski narodi" ( došli iz pravca mora?) prema egipatskom reljefu iz Medinet-Habua, kopirano za Šampolionovu ekspediciju tridesetih godina 19. veka - po knjiziV-Zamarovskog..
Ne zna se etničko poreklo naroda "sa mora" ( to je naziv egipćana za taj narod), mada Zamarovski kaže da su došli preko Bosfora i razlili se istom merom na istok i jug. Na jugu su ih malo zaustavili nasipi Ramzesa III i pesak Sirije, Feničana i Palestine, ali na istoku j zbrisao hetitsku državu zauvek...
Stanovništvo se razbežalo ( verovatno kasnije živelo u T-Račkoj,F-Brigiji, Lidiji, Urartu, M???) , a i danas ima živih nekih Inguiša, što pričaju o sebi da su "preostali potomci"..
Dosli su sve do Indije. unistili su Hetitsko carstvo i okoncali moc Egipta za svagda. Unistili su i kosmopolitski trgovacki centar Ugarit. Ipak nakon pada Hetita i pretvaranja Egipta u drugorazrednu silu krenuo je razvoj fenickih gradova drzava, otpocelo se sa pravom trgovinom na bliskom istoku, procvetali su i Sirijski gradovi Damask i Palmira sve dok levantske zemlje nisu pale pod Asirsku vlast. dakle svoj vrhunac civilizacije X vek pne. Levant dugije direktno "morskim narodima".
Kad god čitam Ruse, ja se zbunim totalno- oni su izuzetno maštoviti autori i često imam utisak da im je "materijalna osnova" podataka mala, a izvedena priča iz toga preobimna i previše ukrašena...No, ne znam ja sve...
Dažbog korite Rusi i Bugari, pa negde pišu i Daždbog (onda je značenje kišodavalac), kod nas srećem Dabog (i po toponimima i po rečnicima) i Dajbog...
Kol se tretira obično kao bog zimskog sunca, u pravu si (zbog kratkodnevice oko 25.decembra, početak nove kalendarske godine ,početak zime takodje na nultom stepenu zodijačkog Jarca)), ali je ceo kolidar ( iz srpskog rečnika,izdanje SANU) ili po latinskom kalendar izveden iz tog imena-zato kažem da je Bog sunčevog godišnjeg ciklusa..
Ostali položaji Sunca na ukupno 4 glavna "ćoška" kod nas su Mladenci (22.mart,Jarilo kod zapadnih i istočnih Slovena-početak proleća ili nulti stepen zodijačkog Ovna);uoči Vidovdana-ne umem još da odredim tačnije ime srpsko (23.juna, dugodnevnica?,početak leta ili nulti stepen zodijačkog Raka; i uoči Krstovdana početak jeseni (Ovsenj kod Rusa, ili nulti stepen zodijačkog znaka Vage..)
Tradicionalne obredne povorke kod svih Slovena (koledarske, lazaričke, kraljičke i krstonoške) obeležavaju ove položaje Sunca- sad, svako pleme ih je nazvalo po svome..Lično verujem da balkamsko-srpski nazivi treba da budu osnovni, početni, ali kad pronadjemo bolje dokaze...
Uopšteno, Dabog i Dažbog bi trebalo shvatiti kao celokupnu pojavu Boga ( Sunca), a ova pojedinačna imena kao funkcije koje "obavlja" na odredjenom mestu i položaju ( na početku, četvrtinama i sredini opisanog kruga)...Na primer, ČOVEK je opšte ime - a razlikujemo njegove položaje DETETA, VRHUNAC ZRELOSTI, POZNOSREDNJE DOBA (lepo sam rekla) i STARCA. Tako kad razmišljam- Kol je u odnosu na Dažboga biografija boga (curiculum vitae, opis životnog ****), a Horos osnovna fotografija ličnosti-kako izgleda.