Српски грб - слова или оцила?

Да то ти је глупо. Зашто руси не пишу туђим писмом да би их други разумели, зашто кинези, јапанци, јевреји то не раде. Зато што их боли уво, ко жели да их разуме, разумеће. Једино се ми плашимо јадни да не останемо несхваћени. Е ПА НЕЋУ, писаћу ћирилицом, а ко не разуме нек научи или нек се носи одавде.

pa i vecina Nase Srbije koristi latinicu to je sramota i to javno, ja sam samo jedinka u poredjenju sa jednom drzavom i to sto je najgore nasom drzavom sta dalje ima da se kaze???

П.С. Немам ја ништа против твојих тврдњи, али треба да их поткрепиш чињеницама. Аутентичним историјским изворима. Све моје тврдње су из списа Константина Порфирогенита, који је, ма колико га ти везивао за којекакве завере, ипак био цар историчар и као такав прихваћен у целом свету. Ако можеш да докажеш да греши (или лаже) буди слободан поделити.

A sada spektakl sada ces da vidis i gde pise Slavonija pa toboze slaveni ili sloveni prfff,doduse to je latinski pa zvuci ili pise ovako SCLAVONIA=Slavonija?=Slovenija?=zemlja slovena hmmm a gde to ona bese po nasem dragom porfirogenetu ( posto ne mislim da su ovo toliko lazirali ili falsifikovali,ili stvarno misle da smo toliki mo.roni aaa??? pa gde je stavise a uzmi mape pa nadji zemlju Slovena ili Slavena ili Slavonaca nista se tu ne poklapa
evo i slicice :)

Gde iskopa ovo covece? E svaka ti dala! :))))))))))))
Alal vera za ovo. Ne znam dal je flsifikat ili ne, guglam da vidim da li ima nesto za te alba serbove, ali sem pitanja da li je dzesika alba sprkinja, ne videh nista interesantno. :))))))))))))

Odnosno, to alba znaci beli, to su beli srbi.

E pa kad smo provalili da su to beli srbi, nasli smo i gde nas porfirogent to pominje:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Бојка

Kaze da je to prapostojbina srba Porfirogent.

Alal vera jos jednom korkanj, mapa je tacna, ovaj nas ipak pominje.

Pazi ovo, granicili smo se i ratovali sa nekim Pečenezima, a gle gde su bili ti pecenjezi:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Слика:Khazarfall1.png
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Covece koje je ovo ludilo od istorije. :)))))))))))))
Pa mi li decu bre ovome ucimo u skoli da ih ispisem odmah?!
:))))))))))))))))))))))))))))))

Na toj mapi mi smo tamo negde po porfirogentu gde su german states. Il madjari nisu postojali, il smo ih preskakali stalno da ratujemo sa ovima.
:)))))))))))))))

Poslednja izmena:
Pazi ovo, mapa balkana 8 vek pre nove ere, glavni grad Thracie je Serdica izgleda, odnosno sofija danas:
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_colonies#Greek_colonies
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/AntikeGriechen1.jpg

Mapa koja nam kazuje da su serdi bili kelti, ne tracani:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_of_ancient_Epirus_and_environs.png
Iza Serda je jos jedno pleme keltsko - scordisci je na mapi.

Persijanci su zvali tracane Skudra:
http://en.wikipedia.org/wiki/Skudra

O tracanima, postojali su od 10tog veka pre nove ere do 1vog veka nove ere tu na nasim prostorima:
http://en.wikipedia.org/wiki/Thracians

Po ovome sto su persijanci zvali tracane Skudra, ja bih mogao da zakljucim da su kelti i tracani bili isti narod, se slazete? I navode se onde kelti kao tracani.

Obratite paznju da je pela Tracki grad na prvoj mapi, ne grcki. U peli je rodjen Aleksandar, tako kazu grci, a tu odmah do Pele je onaj famozni grad Servia.

550 pre nove ere:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/d/dc/Ancient_colonies.PNG
Etrurci cela italija skoro, iliri jugoslavija i deo italije, tracani bugarska

Servius je bio 6ti rimski car, drugi iz etrurskog naroda. ;)

Poslednja izmena:
Ljudi jel svastika slovenski simbol? Jel se ne varam da je to bio znak boga Peruna?

http://en.wikipedia.org/wiki/File:E..._symbols_Bolsena_Italy_700_BCE_to_650_BCE.jpg

Etrurci:
659px-Etruscan_pendant_with_swastika_symbols_Bolsena_Italy_700_BCE_to_650_BCE.jpg

Grci:
800px-GreekHelmetSwastika_marked.jpg

http://en.wikipedia.org/wiki/File:GreekHelmetSwastika_marked.jpg

Gde iskopa ovo covece? E svaka ti dala! :))))))))))))
Alal vera za ovo. Ne znam dal je flsifikat ili ne, guglam da vidim da li ima nesto za te alba serbove, ali sem pitanja da li je dzesika alba sprkinja, ne videh nista interesantno. :))))))))))))

Odnosno, to alba znaci beli, to su beli srbi.

E pa kad smo provalili da su to beli srbi, nasli smo i gde nas porfirogent to pominje:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Бојка

Kaze da je to prapostojbina srba Porfirogent.

Alal vera jos jednom korkanj, mapa je tacna, ovaj nas ipak pominje.

rode moj nije to nista samo ziva istina koju pokusavaju da zatru alo bre mi treba da se osvestimo i da stanemo dostojanstveno kao jedinka jer nam niko nije ravan NE NIJE FALSIFIKAT TA MAPA JE IZ JEDNE VELIKE STARE ARHIVE kao sto rekoh vatikan :) uklanja sve sto je srpsko jel su hteli citav balkan da pokatolice i nazvali bi balkan jednom velikom katolickom zemljom
PS.ima korkanj stvari koje vi niste ne videli nego ni culi da postoje.poz :)

Pazi oni kolko su morali da falsifikuju porfirogenta kad su madjare nazvali turcima. :)))))))))))
Brate taj covek mora da se prevrce u grobu kako su oni protumacili njegove spise. :)))))))

ma nije da je to samo slucajno ili jedna greska NE!!! to su sve namerne greske,ma samo da vidis mapu u svojoj prirodnoj dimenziji pa to je strasno a samo dok nadjem poslacu ti slicnu ako ne i istu ovakvu mapu pa ces ih usporediti ne samo ti rode moj nego i vecina ovih nasih prijatelja forumasa poz svima :)

Što se tiče kolovrta ( srpski), kolovorota(ruski) ili svastike, izvorište je u položaju zvezda na nebu, jer , sećate se , rodoverje je, pre svega, obimno i sveukupno poznavanje SVETOVA oko sebe, i u sebi...
The four stations (an interstice of 6 hours, in the daily revolution of the Lesser and the Great Bear 4000 years ago).

-·- = Orbital of the present day Polarstars.(Severnjače ili Polarisa)
-· = Connectionlines of constellations that belong together.
Konstelacija danas
The same four stations in the present day (an interstice of 6 hours, in the daily revolution of the Lesser and the Great Bear).

-· = Connectionlines of constellations that belong together
> Odnosno kad sabereš i nacrtaš četiri glavna položaja u toku 24 časa zvezde severnjače,malih i Velikih kola-dobiješ znak kolovrta....
Istorijski bi trebalo: ko ih koristi, stariji je narod (arijski simbol glavni,jel da?)- i nisam čuo da imaju Jelini i Latini npr.

Kod Srba ima na vinčanskoj grnčariji posvuda, pirotskim i ostalim ćilima, vezenim košuljama u nošnji itd..Trebalo bi uporediti dobro i naš simbol sa četiri ocila i onaj svemirski krst sa zapisa- ima mnogo sličnosti....Čak i običan pravoslavni ravnokraki krst....

Zato znaka ima na Tibetu,Korejama, Indiji, kod svih Slovena, Kelta, Baska itd.itd...

Čini mi se, da zbog svemira, mora biti nadesno...

druga teorija je tačnija : KOL je Bog sunčevog godišnjeg ciklusa( tradicionalni srpski ples kolo je imitacija Božjeg oblika), a HRS( svakavi oblici se javljaju ovog imena) je Bog sunčevog diska ( pa Rusi igraju horovod, a Crnogorci 'oro).

Moje lično mišljenje o simbolima: pored groma, Peruna bi mogla predstavljati i (ozloglašena danas) petokraka zvezda- zbog vezanosti za broj pet (krug, dvosekla sekira simetrična, trougao, kvadrat, zvezda..)- istorijski mislim da j era komunizma primljena od toliko miliona Slovena baš zbog arhetipskog prepoznavanja Perunovog simbola..

sternenkonstelation1--kl1 Konstelacija Velikih Kola pre 4000 godina izgledala je ovako

Svastika je najrasprostranjeniji i najstariji simbol kao takav i znan je i Slovenima.
Simbol je sunca, dakle simbol Svaroga, a naziva se kolovrt/kolovrat .

Takozvani morski narodi. Bili su indo-evropljani i preplavili su bliski istok oko 1200 godine pne.
"Morski narodi" ( došli iz pravca mora?) prema egipatskom reljefu iz Medinet-Habua, kopirano za Šampolionovu ekspediciju tridesetih godina 19. veka - po knjiziV-Zamarovskog..
Ne zna se etničko poreklo naroda "sa mora" ( to je naziv egipćana za taj narod), mada Zamarovski kaže da su došli preko Bosfora i razlili se istom merom na istok i jug. Na jugu su ih malo zaustavili nasipi Ramzesa III i pesak Sirije, Feničana i Palestine, ali na istoku j zbrisao hetitsku državu zauvek...
Stanovništvo se razbežalo ( verovatno kasnije živelo u T-Račkoj,F-Brigiji, Lidiji, Urartu, M???) , a i danas ima živih nekih Inguiša, što pričaju o sebi da su "preostali potomci"..
Dosli su sve do Indije. unistili su Hetitsko carstvo i okoncali moc Egipta za svagda. Unistili su i kosmopolitski trgovacki centar Ugarit. Ipak nakon pada Hetita i pretvaranja Egipta u drugorazrednu silu krenuo je razvoj fenickih gradova drzava, otpocelo se sa pravom trgovinom na bliskom istoku, procvetali su i Sirijski gradovi Damask i Palmira sve dok levantske zemlje nisu pale pod Asirsku vlast. dakle svoj vrhunac civilizacije X vek pne. Levant dugije direktno "morskim narodima".
Kad god čitam Ruse, ja se zbunim totalno- oni su izuzetno maštoviti autori i često imam utisak da im je "materijalna osnova" podataka mala, a izvedena priča iz toga preobimna i previše ukrašena...No, ne znam ja sve...

Dažbog korite Rusi i Bugari, pa negde pišu i Daždbog (onda je značenje kišodavalac), kod nas srećem Dabog (i po toponimima i po rečnicima) i Dajbog...

Kol se tretira obično kao bog zimskog sunca, u pravu si (zbog kratkodnevice oko 25.decembra, početak nove kalendarske godine ,početak zime takodje na nultom stepenu zodijačkog Jarca)), ali je ceo kolidar ( iz srpskog rečnika,izdanje SANU) ili po latinskom kalendar izveden iz tog imena-zato kažem da je Bog sunčevog godišnjeg ciklusa..

Ostali položaji Sunca na ukupno 4 glavna "ćoška" kod nas su Mladenci (22.mart,Jarilo kod zapadnih i istočnih Slovena-početak proleća ili nulti stepen zodijačkog Ovna);uoči Vidovdana-ne umem još da odredim tačnije ime srpsko (23.juna, dugodnevnica?,početak leta ili nulti stepen zodijačkog Raka; i uoči Krstovdana početak jeseni (Ovsenj kod Rusa, ili nulti stepen zodijačkog znaka Vage..)

Tradicionalne obredne povorke kod svih Slovena (koledarske, lazaričke, kraljičke i krstonoške) obeležavaju ove položaje Sunca- sad, svako pleme ih je nazvalo po svome..Lično verujem da balkamsko-srpski nazivi treba da budu osnovni, početni, ali kad pronadjemo bolje dokaze...

Uopšteno, Dabog i Dažbog bi trebalo shvatiti kao celokupnu pojavu Boga ( Sunca), a ova pojedinačna imena kao funkcije koje "obavlja" na odredjenom mestu i položaju ( na početku, četvrtinama i sredini opisanog kruga)...Na primer, ČOVEK je opšte ime - a razlikujemo njegove položaje DETETA, VRHUNAC ZRELOSTI, POZNOSREDNJE DOBA (lepo sam rekla) i STARCA. Tako kad razmišljam- Kol je u odnosu na Dažboga biografija boga (curiculum vitae, opis životnog ****), a Horos osnovna fotografija ličnosti-kako izgleda.

iz Velesove knjige , po Pešiću, citat:
. A tu je i divni Irij i tamo Ra reka teče deleći Svargu od Java, a
Čislobog odbrojava dane naše i bogu svoja brojanja saoštava...
Dakle Ra ima važnu ulogu u slovenskoj mitologiju, odvaja JAV i NAV, odnosno predtsvlja granicu prema svetu Bogova....
.......................

Sad se tu treba dodati ime SURIJA, SURJA iz wedizma i šta znači SU a šta RA...Pa onda izvesti SURBEL ili Su Ra Bel ( kao jedno od imena Srba), sure orlove i slično....
.................................................. .............
Božidar Mitrović, doktor pravnih nauka Profesor Ruske akademije
pravosuđa, proučavajući KOLOVENE , Rusiju i Srbiju, kaže:

Naziv SERBiJA je starinska srpska i ruska zakletva, koja znači
SRBIN(sam)iJA, kao što i Srbi ne pišu naziv ruske države po pravilima
novoreformatora srpskog jezika «kako govore» sami Rusi - RasSija već
kao srpsku zakletvu – RUSiJA.
.... tvrdi da je po reci Ra, zemlja (Rusija) nazvana Rasena, Rasija-
kao što se i čuje pri izgovoru RASija...Mnogo intrigantan text, čitajte ceo na http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=6739

I još jedna opaska, i Srbi Lužički kažu za sebe Sorb sam (i ja) kad se predstavljaju, nikad ne pominju odrednicu Lužice..
..............................
Da Ra=Volga nije izmišljotina svedoče neki drevni istoričari:

Kl.Ptolomej, grčki istoričar iz II veka (živeo u Aleksandriji, Egiptu)
takodje pominje reku RA- jer su " izmedju Keraunijskih planina i reke
Ra stanovali Orineji, Vali i SERBI" (znači izmedju Kavkaza i Volge)..dakle, u tzv. Sarmatskoj Srbiji ili Sarmatiji......

Reka Ra još se pominje kod Marina Tirskog, (živeo na prelazu prvi/
drugi vek nove ere) a pre toga kod botaničara kad opisuju lekoviti koren biljke rhaponticum- (ra= volga, a pont=icrno more) odn.rabarbaru današnju..

Jedna teorija (hrvatski istoričar početkom XX veka) je da je Ra
finkog porekla jer neki Mordvini zovu tu reku Raw ili Rau, u odredjenom
obliku Rawš odatle, kao, vizantijski Ras...Ne verujem mu...

Tračane/Rašane- koji se opisuju u latinskim tekstovima kao ljudi svetle, skoro crvenokose ; "Homera", "Orfeja"...

Frižane/Brižane/Brežane što im se prestoni grad (gorod) zvao Gordion, pleme Muških je živelo tu i slavilo Triglava (grčki Trojan), Mita od Muških bio kralj (kasnije kod g-o-rkih Elina prekršten u Midu) i sačuvan u srpskoj bajci "U cara Trojana kozje uši", žene padale u trans ("orfičke misterije") kao i vlaške žene danas u Istočnoj Srbiji, ratnici Brižani nosili visoke kape kao i deo današnje srpske narodne nošnje-šubare....

preteču i gnostika Jovana (iz Harana)što je krstio Hrista u Jordanu( reci o kojoj pevaju srpske narodne pesme),
apostola (Pavla?) iz Tirsa (planina Taur) što je propovedao po Balkanu(na kom jeziku??)
vidite koliko je blizu početak hrišćanstva (Antiohija, Sirija.,Jermenija.....)teritorijalno,
kult Djurdjevdana u Jermeniji ( zelenog boga) i djordijanska dinastija vladalaca.....

Sve osim piiramida začelo se baš na ovom ternu u kome su BELI ljudi HODALI u OPANCIMA..
Da ovde napravimo jednu neophodnu digresiju: izvesni istoričari tvrde, da su Nermci, odnosno Germani, bili na današnjem prostoru od pamtiveka. Drugi pak govore, da je verovatnije da su Nemci došli u svoje sadašnje oblasti izmedju 1500.-1000.godine pre Hrista.Medjutim, ako su Germani Arijevci, kao što to oni neprekidno tvrde, onda su oni u svoj prostor mogli doći samo posle 1500.godine pre Hrista. Naime, prema američkom naučniku Leonard-u Cottrel-u [61], Arijevci su došli u Indiju iz središta Azije 2400.-te godne pre Hrista, dakle, prilično vremena docnije od odlaska Srba iz Indije. Medjutim, pre nego što su krenuli z Evropu Arijevci su morali ostati u Indiji nekoliko stoleća, zatim, ako se doda približni broj od hiljadu godina, potrebnih za put do današnje nemačke, onda je sasvim jasno da su današnji nemci, odnosno germani, zadocneli gosti Evrope, gde su oni stigli posle Srba a skoro 2000 godina posle Srba.
Pre i posle Drugog svetskog rata mnogi nemački istoričari su pisali o ovoj Srpskoj državi.Godine 1952. u jednom nemačkom ilustrovanom časopisu video se naslov Svetsko Carstvo Srba (Weltreich der Wenden). Na žalost-ova Srpska država je ubrzo nestala, jer je raznim političkim zamkama izdeljena na sastavne delove, što ju je-po onome Divide et impera, tj. Zavadi pa vladaj, dovelo do propasti. Kada su tadašnji Srbi shvatili, da je snaga u jedinstvenosti, na nesreću-bilo je već dockan! Germani su svim silama i na najbrutalniji način germanizovali sve što se dalo germanizovati, najčešće uzimajući kao izgovor hrišćanstvo. A kad je, kako žalosno kaž Milojević u svojim Odlomcima, pokatoličeni brat digao ruku na sopstvenog brata u ime njegovog hrišćanstva, onda je ta velika Srpska Svetska Država sasvim iščezla. Posle njene propasti, došlo je do delimičnog iseljavanja na Balkan. Ta, d kažemo, neznatna grupa, bila je poslednji deo trećeg srpskog talasa, koja se- priključena ovoj stotini hiljada „Sabira“ smatra- kako žalosno i koliko pogrešno!- kao jedina Seoba Srba na Balkan.

Prema ruskom Sinopsisu (Rosiskoja sinopsis) a takodje prema Nestoru Časnom Kijevskom , Srbi starosedeoci, koji su u Hemske,tj.Balkanske zemlje došli preko 3000 godina pre Hrista primili su hrišćanstvo od apostola Pavla i njegovog učenika Andronika, koga je on, odnosno apostol Pavle, prvi poslao u Panoniju i Iliriju, da krsti tamošnje Srbe, budući da ime Sloven u to doba još nije postojalo..Da se to u prvom veku uistinu i dogodilo, to potvrdjuju Miloš S. Milojević, vladika Ružičić i Panta Srećković u svojim delima. Naglasimo u ovoj prilici da su prvi hrišćani u Evropi bili Srbi provincije Makedonije.
Управо зато су Срби једини који свету хришћанску књигу називају Свето писмо а не Библија као сви други народи који су хришћанство примили од Грка. Дакле зато што су га примили директно од апостола Павла у првом веку.

svetilište staroverno sa Stare planine (Zaglavak,selo Dejanovac, mesto zvano Ivov vrt)

Novi Zavet sadrži četiri jevandjelja, a potom Djela apostolska.Tu imaš opis Savla iz Tarsa (grad kod brda Taur, jug današnje Turske, gleda na Kipar) koji je bio mnogobožac i progonio hrišćane..Preobratio se, postao Pavle pa jurio mnogobožce...Neki Varnava čuo je za njega pa ga doveo u Antiohiju (Djela,11.25)..Tako je Savle/Pavle počeo da putuje po svetu (kao današnje nevladine organizacije): ostrvo Kipar (Djela,13.4.),Perga Pamfilijska,Antiohija Pisidijska (Djela,13,13-14) itd... Turneja po svetu i skupljanje dobrovoljnih priloga...AGITOVANJE o državnom/crkvenom trošku...Preskačem lokacije, ali Pavle ide na sve duža putovanja:Malta,Rim..(Djela, 28,1)...ladjom do Sirakuze (Djela 28.12)Rigija i Potiole (Djela,28.13).......i za nas bitan deo je u sledećoj knjizi Novog zaveta: Poslanica Sv.apostola Pavla Rimljanima...Citiram iz poglavlja 15:

24.Kad podjem u Španiju, doći ću vam; jer se nadam da ću vas u prolazu videti, i vi ćete me otpratiti onamo ,kad se najprije bar donekle nasitim vas.
25.A sad idem u Jerusalim služeći svetima.
26.jer MAKEDONIJA I AHAJA dobrovoljno odlučiše da skupe neki zajednički prilog za siromahe medju svetima u jerusalimu
27.Dobrovoljno odlučiše ali i dužni su im; jer kad neznabošci postadoše učesnici u njihovijem duhovnim dobrima, dužni su i oni njima u tjelesnim potrebama poslužiti
28.kada ovo dakle svršim, i ovaj im plod predam, poći ću u Španiju preko vas
...i zatim sledi gomila pozdrava poimence...

Sigurno ima još negde u samom Novom Zavetu( Makedonija antička je obuhvatala više od severne današnje Grčke),

Back