Српски грб - слова или оцила?

Cek cek, ne razumemo se izgleda.
Ja tvrdim da je od bugarske do slovenije isti narod, a to je opet deo celog slovenskog naroda na prostoru evrope.

Тај "цели словенски народ на простору европе" се тим именом зове тек од петог или шестог века. Како се звао пре тога? Тако велики народ није могао бити без имена.

Тај "цели словенски народ на простору европе" се тим именом зове тек од петог или шестог века. Како се звао пре тога? Тако велики народ није могао бити без имена.

E pa tu dolazimo do srba i srpskih toponima od kine do spanije. Opet o tome bi verujem mogao neko drugi da objasnjava mnogo bolje od mene, ja bih pre da se drzim balkana i te anticke evrope na balkanu.

Molim vas samo jednu stvar da razgranicimo - slovenski narod kao narod je ogroman. Zasto je nemoguce da je naseljavao ceo taj navedeni prostor? A dalje - kako se taj narod zvao, da li su srbi u pravu ili nisu, to vec ne mogu da se zameram ni rusima ni hrvatima, ni makedoncima. To bi trebali kasnije, prvo da se ustanovi prava istorija, da se razbiju lazi koje nas okruzuju. Ne ratom, vec argumentima i naucnim dokazima. A posle nek svi izbacuju svoje argumente, pa da vidimo ko se tu od koga u istoriji otcepio i prestao da prica da je onaj od kog se otcepio.

bas i nije neki dokaz...

U knjizi Dr Jovana Deretica "Serbi-narod i rasa-Nova Vulgata je objasnjeno. On pobija uvrezeno misljenje da su Srbi taj grb dobili od Vizantije i da se u krstu nalaze ocila. Prvo, se ne radi o vizantijskom krstu vec o svemirskom krstu iz stare srpske divonije koji predstavlja cetiri strane sveta. Taj svemirski krst star je 2500 godina i u cetiri dela krsta nalaze se cetiri godisnja doba sa mladim mesecima. Anticki Srbi su delili nebo na cetiri parceta, a prema kretanju sunca odredjivali godisnja doba. zima se nalazila na severozapadu. U ta cetiriparceta oni su citali i zvezde. Inace cak su i asirski carevi nosili svemirski krst koji su primili od Srba.

bas i nije neki dokaz...

evo mojim forumasima malo o tom najstarijem grbu srba (malo sam zaokupiran poslom pa nisam imao vremena da caskam ovde sa vama )

Reljef je iz Zindzirlija,pred kraj postojanja Hatskog carstva,zato su natpisi na Aramejskom amblem iznad glave zene sa detetom je dvoglavi orao kao sto znamo da je orao zastitni znak srba.

Је л` може једно питање?
Кроз целу тему провлачи се теза да је грб (симбол, крст са 4 С) наслеђен од Византије, од Грка од Римљана, од... не знам ни ја од кога више, а не допушта се могућност да је тај симбол српски и да није наслеђен ни од кога. Може да буде свачији, и овакав и онакав, али српски никако. И не само грб, то се ради и са многим другим стварима, али пошто је тема грб, `ајде да се задржимо на њему.
Ја знам да би признање, да је нешто у мало старијој историји српско, отворило многа питања, али то ће морати да се уради кад-тад, јер на многа питања од фундаменталног значаја може се одговорити само тако.
Дакле, питање је. да ли је симбол крст са 4 С оригинално српски и да није наслеђен ни од кога? У ствари, да ли су га други прузели од Срба?

Како је то могуће ако је тај симбол постојао на овим просторима пре него што су срби (словени) уопште и дошли? Овде се постављају неке слике античких јунака са овим симболом, а тада су словени били далеко од балкана. Како је могуће да је неко ко је нешто користио раније то преузео од неког ко је то користио касније?

"In 335 BC, Alexander the Great had a meeting with three Celtic envoys in Macedonia. Knowing the Celts valor, Alexander asked what the Celts feared above all else. "The sky may fall on their head," was their reply."

И где су нам ту Срби? Немој молим те само да ми кажеш да Келти = Срби.

Pa zar vi stvarno nista ne citate i kako treba i izmedju redova :( treba ispitati svako ime koje se pomene u grckoj mitologiji ili istoriji a to se podrazumeva i za sva ostala nadolazeca plemena ili narode koji su dolazili kasnije na nasa podrucja a evo jos par slicica koje sam nasao koje kuda po netu.

Ovde se koliko toliko malo bolje vidi dvoglavi orao a NE vizantijski ili bizantijski (pa zar vama jos nije jasno pa mi smo bili bizantijci ili vizantijci ali bre narode) vreme vam je da se probudite :)

"In 335 BC, Alexander the Great had a meeting with three Celtic envoys in Macedonia. Knowing the Celts valor, Alexander asked what the Celts feared above all else. "The sky may fall on their head," was their reply."

И где су нам ту Срби? Немој молим те само да ми кажеш да Келти = Срби.

Neznam dali znas da u Keltskom (Celtic) jeziku ima previse istih reci kojima se mi i danas sluzimo jer nam je to nas jezik to znam da mi niko ne govori suprotno jer sam ga slusao svojim usima kod danasnjih skota (bar sa njima radim svaki dan) potrazite malo po netu pa cete naci dosta nasih reci u keltskom jeziku :)

evo slike hetitski muzicari su imali gitare ali nisu nosili opanke

Neznam dali znas da u Keltskom (Celtic) jeziku ima previse istih reci kojima se mi i danas sluzimo jer nam je to nas jezik to znam da mi niko ne govori suprotno jer sam ga slusao svojim usima kod danasnjih skota (bar sa njima radim svaki dan) potrazite malo po netu pa cete naci dosta nasih reci u keltskom jeziku :)
Као и у било ком другом индоевропском језику.

Како је то могуће ако је тај симбол постојао на овим просторима пре него што су срби (словени) уопште и дошли? Овде се постављају неке слике античких јунака са овим симболом, а тада су словени били далеко од балкана. Како је могуће да је неко ко је нешто користио раније то преузео од неког ко је то користио касније?

Одакле су дошли и како су дошли?

Ако ми објасниш на који начин су то извели ја ћу сеобу Словена прихватити као веродостојну историјску чињеницу.

Ali su zato Hetitski bogovi nosili opanke;
zakljucak po manjini vas (ne vredjam nikoga) to ovako ispada;
4C+ opanak+ Carevi+gitara(gitara kao nase gusle)+ imaju isklesane ravne noseve(i ne lice uopste na indo-mongoloide,ako se moze tako reci) = NEMAC ma pazi K..ca biiibiiibi

Какве везе имају Немци са Хетитима?!

Никад никог нисам чуо да тврди тако нешто, сем ево од тебе.

Какве везе имају Немци са Хетитима?!

Никад никог нисам чуо да тврди тако нешто, сем ево од тебе.

Pa ocigledno da nisi skontao pa ko jos nosi opanke,pusta bradu,svira istrument (nalik nasim guslama, frulama itd) i da su im profili glave(lica,NOSA grcko rimski) a ne oboren na dole tj zaobljen kao sto vidimo na keopsovoj piramidi i na njihovim papirusima .
A to sto sam rekao da u su nemci tj Germani ma to sam reako kao zezanciju, i po tebi i tebi slicnima (ne vrdjam) to mogu da budu svi moguci narodi ali samo srbi NE a naj vise predespozicije imaju sa srbima

Pa ocigledno da nisi skontao pa ko jos nosi opanke,pusta bradu,svira istrument (nalik nasim guslama, frulama itd) i da su im profili glave(lica,NOSA grcko rimski) a ne oboren na dole tj zaobljen kao sto vidimo na keopsovoj piramidi i na njihovim papirusima .
A to sto sam rekao da u su nemci tj Germani ma to sam reako kao zezanciju, i po tebi i tebi slicnima (ne vrdjam) to mogu da budu svi moguci narodi ali samo srbi NE a naj vise predespozicije imaju sa srbima

Јесу и ова двојица Срби? Обрати пажњу на обућу!

johnny_automatic_jester.gif

schleich_court_jester.jpg

Одакле су дошли и како су дошли?

Ако ми објасниш на који начин су то извели ја ћу сеобу Словена прихватити као веродостојну историјску чињеницу.

izvinjavam se sto ovako upadam ali morao sam ti dati jedan primer,
sta mi ti mozes reci ili bjasniti sta je na ovom reljefu;???

ali dobro PAZI sta ces mi odgovoriti na ove slike(znam da nemaju nikakve veze sa ovom tememo ali samo zelim nesto da dokazem mojim prijateljima forumasima)

rode moj pa ti si stvarno bukvalista nevidjeni ( sala jesu,ako si gledao film boj na Kosovu video si sigurno Vratkovog dvorskog ludaka i on ima opanke a ti si bas nasao usporedbu nadji nesto pristojnije

Ја буквалиста, а ти видиш Србе међу Хетитима на основу обуће која личи на опанке?

Ја буквалиста, а ти видиш Србе међу Хетитима на основу обуће која личи на опанке?

nisam samo rekao na osnovu obuce!!! reako sam na osnovu OPANAKA,istrumenta za sviranje(nalik nasim GUSLAMA) kao sto si video i FRULE pa cak i EVROPSKI -PROFIL NOSA koji nije upste indijskog porekla ni sa jedne strane indo-azije ili kako vec hoces da nazovem to.
samop da napomenem da se ne prepirem sa tobom samo prijateljski raspravljamo

Poslednja izmena:
Зашто мешати Грке и Латине? Ако признамо да смо долазили постепено још од петог или шестог века онда Латина више није било на нашим просторима. А са друге стране Грци су били и у јужном делу данашње Италије као и неки Нормани, тако ако смо нешто примали од војски или народа на тим просторима онда је то наследство грчког порекла а не римског. То је приметљиво и данас. Међутим Хрвати би могли полагати право на римско наслеђе. Ипак треба имати у виду да је граница раздвајања та два наслеђа била доста широка и да је улазила и у наше територије једно време, али пре нашег доласка.

По мени, једна од кључних ствари када помињеш ко овде може да баштини римско наслеђе:
Према Notitia Dignitatum (најважнији војни спис Римскога царства, 5. век), осовина коњичке римске војне силе - еквитези и армигери (оклопници) - стационирана је на великом Чворишту које данас чине територија Србије, Бугарске и Румуније.

По питању «латина»:
У доба касне антике «римску војску на Балкану чине романизовани Илири и Трачани из дунавских провинција, где је била стационирана отприлике половина укупне римске војне силе». (Кулстон)

Неки тврде да је римска војна сила била једна од гломазнијих бројчано, провлачи се цифра од неких пола милиона војника?!
Па нека је само трећина тога броја пребивала на Балкану током три века, а довољно је и то што видимо да су то практично и већином били сами балкански староседеоци....(са оца на сина).
Ја опет имам неку своју тезу и о овој војној сили, о томе ко баштини римско наслеђе, о Балканским дешавањима од 4.-8. века, па успут и о 4С...не знам искрено, колико је упутно то сада овде излагати.:zroll:

поз

Back