Srednjovekovna Hrvatska

Ja ne negiram Hrvate, samo mislim da se deo Srba kroz razne kulturno istorijske tokove asimilovao u moderni hrvatski etnos, isto kao sto se deo paleobalkanaca asimilovao medju Srbe. Imam svoje argumente na kojima zasnivam to vidjenje.

Nije reč o tome, već o navodima forumaša Kole11 da postoji nekakva „teorija o postojanju Hrvata u srednjem veku“.

Mislim da lik ni sam uopšte ne zna o čemu priča, jer ne ume ni da objasni. Verovatno je ideju pokupio sa jednog YouTube klipa Aleksandra Šargića na Srbija GLOBAL emisiji nekoj, ali ne ume da jasno i čitljivo prenese Šargićeve stavove.

Ja ne sastavljam, ja ga koristim da mi pretraži dnk baze za koje bi meni trebalo 3 dana.
Ja sam platio oko 22eura za naprednu verziju.
Meni je ovo prvi put(nadam se i zadnji) i stavljeno je samo kako bi dokaza da se na isto pitanje može dobit potpuno drugačiji odgovor. A ne čini mi se da Mrki koristi tu naprednu verziju jer mu je odgovoreno istim načinom ka i meni koliko mogu primjetit.

Baš me zanimalo šta sekrije iza tog "kritičkog osvrta" koji se plaća :D
Ja sam milion puta govorio da bez znanja materije chat ne pomaze, ne znam ako je neko mislio da meni sve chat govori onda se zeznuo.
Chat je politicki korektna naprava koja daje bazicne odgovore koij su mahom neupotrebljivi za neku dublju analizu.
vec rekoh za pronalazak odredjenih stvari je odlican, kao i za sortiranje i koncizno sazete zakljucke koje osoba prvo sama mora da shvati je takodje dobar.
vise dodje kao pretrazivac i alat sa sortiranje, al bez svoga licnoga znanja ne vredi nista.

Nije reč o tome, već o navodima forumaša Kole11 da postoji nekakva „teorija o postojanju Hrvata u srednjem veku“.

Mislim da lik ni sam uopšte ne zna o čemu priča, jer ne ume ni da objasni. Verovatno je ideju pokupio sa jednog YouTube klipa Aleksandra Šargića na Srbija GLOBAL emisiji nekoj, ali ne ume da jasno i čitljivo prenese Šargićeve stavove.
iskren da budem nisam ni citao.

kao sto sam rekao gledam da ucestvujem u raspravama iz kojih mogu nesto da naucim.

Ali za njega nitko ni ne zna, sitna fusnota ako se baš traži. Taj "ustanak" prije lovljenje u mutnom nije imalo nikakvo značenje.

Engleskom izaslaniku Džonu Valopu informacije je preneo Fabijan Literat, a Valop je direktno komunicirao sa kardinalom Vulzijem, desnom rukom engleskog kralja Henrija Osmog", kaže istoričar Stojkovski.

Tako su, dodaje, nastali zapisi da car Jovan Nenad „spava samo tri sata, provodi mnogo vremena u molitvi i da želi da oslobodi Grčku i Carigrad od Turaka".

Zapisi se i dalje čuvaju u arhivima u Londonu.

Na španskom dvoru tada je bio brat Ferdinanda Prvog Habzburškog, gde priče o „Crnom čoveku" stižu 1527. godine sa pismima mletačkih poslanika, prepričava Stojkovski.

Podataka ima i u arhivima Rumunije, Poljske, Mađarske i Austrije, dodaje istoričar.

„Vladare iz tih zemalja je najviše interesovalo koliko je imao vojnika i mogu li se oni za nešto upotrebiti", kaže Stojkovski"

Meni je ovo prvi put(nadam se i zadnji) i stavljeno je samo kako bi dokaza da se na isto pitanje može dobit potpuno drugačiji odgovor. A ne čini mi se da Mrki koristi tu naprednu verziju jer mu je odgovoreno istim načinom ka i meni koliko mogu primjetit.
Koliko ja mogu, naveo je jedino LPD kao izvor za etničke Hrvate, a prema modernoj istoriografiji radi se o konstrukciji sastavljenoj u 16. veku. Prema tome, ne može biti dokaz o Hrvat9ima pre 16. veka.

I tu dolazimo do DAI i razloga zašto se (sa Koletove i moje strane) sumnja u njegovu autentičnost u delu o Hrvatima.

Koliko ja mogu, naveo je jedino LPD kao izvor za etničke Hrvate, a prema modernoj istoriografiji radi se o konstrukciji sastavljenoj u 16. veku. Prema tome, ne može biti dokaz o Hrvat9ima pre 16. veka.

I tu dolazimo do DAI i razloga zašto se (sa Koletove i moje strane) sumnja u njegovu autentičnost u delu o Hrvatima.
LPD nije izvor za Hrvate.
Kreator nove price je prepisivao LPD i tamo gde je stajalo Sloveni on je upisivao Hrvati. Takodje je dodao pricu o Zvonimiru i to tako, da bude jos smesnije, da on ispade Bodinov brat.
Sve se desava polovinom 16v u jeku za Rim odsudne borbe protiv protestanata. Pocetak je bila falsifikovana pristupnica kralja Dimitrija rimskoj crkvi, a onda je usledilo sve ostalo hrvatski LPD, DAI, Toma, papske bule, darovnice itd...

I vrlo vazno, onde gde svi gresimo, DAI nije primarno zamisljen kao izvor za seobu. Rim nije zanimalo da li su Srbi migranti ili ne, njima je samo trebalo drevno katolicko kraljevstvo u Dalmaciji. Za to su im bili potrebni Hrvati strogo etnicki odvojeni od sizmatickih Srba. Zato je izmisljena prica o doseljavanju, jer i tamo u pradomovini, Hrvati su bili etnicka skupina nezavisna od Srba.
Migracija je kasniji nusprodukt DAI, kada su Nemci uvideli da mogu pricicu dobro da iskoriste i za tu svrhu.

Poslednja izmena:
Dva kratka seta srednjovjekovnih gradića iz Istre opasani svojim obrambenim zidinama..

Pazin:
Pazin-61951decbcf18364676082_huge.jpg

Hum:
1729168192_9283.png

Oprtalj:
e62601_247be0b6290f42cc985659bc3ecbeb15~mv2.jpg

LPD nije izvor za Hrvate.
Kreator nove price je prepisivao LPD i tamo gde je stajalo Sloveni on je upisivao Hrvati. Takodje je dodao pricu o Zvonimiru i to tako, da bude jos smesnije, da on ispade Bodinov brat.
Sve se desava polovinom 16v u jeku za Rim odsudne borbe protiv protestanata. Pocetak je bila falsifikovana pristupnica kralja Dimitrija rimskoj crkvi, a onda je usledilo sve ostalo hrvatski LPD, DAI, Toma, papske bule, darovnice itd...

I vrlo vazno, onde gde svi gresimo, DAI nije primarno zamisljen kao izvor za seobu. Rim nije zanimalo da li su Srbi migranti ili ne, njima je samo trebalo drevno katolicko kraljevstvo u Dalmaciji. Za to su im bili potrebni Hrvati strogo etnicki odvojeni od sizmatickih Srba. Zato je izmisljena prica o doseljavanju, jer i tamo u pradomovini, Hrvati su bili etnicka skupina nezavisna od Srba.
Migracija je kasniji nusprodukt DAI, kada su Nemci uvideli da mogu pricicu dobro da iskoriste i za tu svrhu.
dance-crazy.gif

Back