Srednjovekovna Hrvatska

Službeni naziv Hrvatskog Kraljevstva je "Kraljevstvo Hrvatske, Slavonije i Dalmacije". Karta sadrži grbove navedenih domena, što dokazuje postojanje istog.
Bihać je u 17 veku pod Turcima.
Dakle Srbi u Bihaću drže prvu liniju fronte protiv Hrvata. Stalno hoćeš da pomešaš ko je bio gde i ko se borio protiv koga.
Hrvati su se borili protiv Turaka, Srbi su se borili na strani Turaka.
Da, Srbi su se širili sa Turcima preko celog balkana, kasnije su nas Hrvati porazili i poterali nazad. To ništa lepoga ne govori o nama.
Koja je poanta tvojih upisa?
Ti kao da imaš disleksiju pa ignorišeš ili ne razumeš da je Hrvatska u teškom ratu do istrebljenja sa Turcima koji traje vekovima.
Kakvog smisla ima tvoja primedba o ne-celovitosti hrvatskih zemalja u takvim uslovima?
Šta hoćeš da kažeš?
Koja je poanta?

Gde je Srbija na mapi u istom trenutku?
Nema je.
Onda to šta treba da znači za današnje prilike?
Хрватска је на мапи Угарске доцније Аустроугске нестаје са мапе после пораза Мсђара од Турака после Мохачке битке.
Дакле постојање хрватске државе не постоји као ни српке после пада под Турке.
Само што се ми не идентификујемо са турским освајачким зенитима ви се присвајате читаву аустријску истороју за себе као да је Беч постојао само због Хрвата а не обрнуто како је и било.
Хабзбурзи освајањем Србије обнављају српску круну под Хабзбурзима не дају је Мађарима и круни светог Стефана што је аутоматски. доказ да ли су Аустријанци икада признавали хрватску круну ван Угарске.
Дакле јуришали смо ви са Турцима на вас, јуришали сте и ви као Бечки коњушари на нас све до 1918. Тада сте као непријатељска страна ушли у државну заједницу.

Како ни једно ни друго није уопште тема чисто да ти одговорим на докторску дисертацију.

Hrvatska tada nije postojala, a time ni kraljevstvo. Pun sluzbeni naziv ne postoji nego je to tvoja interpretacija, naravno pogresna i neutemeljena. U Austrougarskoj je postojala samo upravna podela od kojih se jedna regija zove Hrvatska i to je onaj maleni dao sto sam pokazao na mapi. Osim Slavonije i Dalmacije nema ni Dubrovnika koji je bio svoj i jedina nezavisna drzava tada za vreme Turaka. Sve je to kasnije stvaranjem nacionalnih pokreta upumpano u Hrvatsku zonu, naravno uz projekat Austrougarske. Bilo je lako fuzionirati dalmatince i slavonce jer su bili katolici,a upravo je ta odluka katolicke crkve da se svi katolici koji govore srpskohrvatskim jezikom proglase hrvatima ucinila fuziju dalmatinaca, dubrovcana, slavonaca u hrvatski nacionalni korpus.
koje gluposti.
Hrvatska je postojala i vidi se na tvojoj mapi grbovi Kraljevstva. Za tebe je kurs wikipedie da naučiš osnove, a ne da naučavaš po forumu druge. Ako nisiu u stanju napisat da Hrvatsko Kraljevstvo postoji onda ili si neznalica ili imaš hendikep po nacionalnoj ostrašćenosti pošto Srbija ne postoji u to vreme.
Zašto pišu ovde likovi koji ne mogu da sastave dve reči bez laži?

Kako ti ne razumeš da nikakva fuzija hrvatstva nije potrebna po strani katolicizma, kada su Hrvati ovde postojali pre Turaka. Ništa nisi morao fuzionisat. Dalmacija nikada nije pokorena - ostali su uz primorje u gradovima i po otocima živeti isti ljudi kao i pre Turaka, nije bilo menjanja stanovništva. Nitko nije morao nekoga proglasit Hrvatom, kad u kontinuitetu stoje na toj lepoj zemlji i otocima.

Хрватска је на мапи Угарске доцније Аустроугске нестаје са мапе после пораза Мсђара од Турака после Мохачке битке.
Дакле постојање хрватске државе не постоји као ни српке после пада под Турке.
Само што се ми не идентификујемо са турским освајачким зенитима ви се присвајате читаву аустријску истороју за себе као да је Беч постојао само због Хрвата а не обрнуто како је и било.
Хабзбурзи освајањем Србије обнављају српску круну под Хабзбурзима не дају је Мађарима и круни светог Стефана што је аутоматски. доказ да ли су Аустријанци икада признавали хрватску круну ван Угарске.
Дакле јуришали смо ви са Турцима на вас, јуришали сте и ви као Бечки коњушари на нас све до 1918. Тада сте као непријатељска страна ушли у државну заједницу.

Како ни једно ни друго није уопште тема чисто да ти одговорим на докторску дисертацију.
Ne gubi se nigde Hrvatska nego se gubi Mađarska posle Mohača.
Hrvatska nastavlja da postoji i nikada nije deo Austrije. To je kao da kažeš da je Bohemija-Češka ili Španija Austrija jer je u personalnoj uniji sa Habsburzima kao i Hrvati.
Habsburška Španija je Austrija?
Pojma nemaš dete, ovde visi hrpa iskompleksiranih matorih lažovčina, koji biju izgubljene bitke.

Ma ti si potomak najgorih srpskih poturica, zato što su Turci dovukli Srbe pred Zadar.
Mi pravi hrišćanski Srbi nismo sledili Turke u napad na druge narode nego smo ostali u Srbiji.
. Pišeć ekavicom, ali ti se omakne poneki kroatizam.

Nisi mi odgovorio za Jankovića, Sinobada i Šarića! Maca pojela jezik?
Stojan Janković i Jovan Sinobad su dobili mletački plemstvo od dužda za zasluge u borbi protiv Turaka. Opšte je poznato da su Srbi bili graničaro u austrijskoj Vojnoj Krajini, borili si se protiv predaka Bošnjaka vjekovima.

Poslednja izmena od moderatora:
Ubio ga je knez Ljudemisl, Bornin naslednik.
Ako je Ljudemisl zaista Bornin ujak, to podrazumeva da je bar u doba ženidbe Borninog oca, Bornin otac morao biti u blizini oblasti u kojoj je Ljudemisl.
Ako je Bornu nasledio sestrić ili sinovac, onda je Borna, u slučaju da ga je nasledio sestrić, u trenutku udaje svoje sestre morao biti blizu oblasti kojom je kasnije poznato da vlada. Ako ga je nasledio sinovac, onda su Borna i Guduščani odnekud mogli i doći na taj prostor (ali, ne mora da znači, samo ostavlja mogućnost).
Ono što bi bila suština, ako su Bornu na vlasti nasledili po ženskoj liniji to njega svakako stavlja u to neko zaleđe Dalmacije , ako su to bili naslednici po muškoj liniji, sinovac pa stric, onda ostavlja mogućnost i da su doseljeni.
Ono što je čudno, njega u jednom trenutku napuštaju Guduščani ali on ne gubi na značaju kod Franaka, pa bi interesantno bilo razmisliti gde je nakon toga njegova snaga zbog koje je on bitan Francima!?

Ti si hrvatski-ustaški provokator koji pokušava glumiti Srbina. Pišeć ekavicom, ali ti se omakne poneki kroatizam.

Nisi mi odgovorio za Jankovića, Sinobada i Šarića! Maca pojela jezik?
Stojan Janković i Jovan Sinobad su dobili mletački plemstvo od dužda za zasluge u borbi protiv Turaka. Opšte je poznato da su Srbi bili graničaro u austrijskoj Vojnoj Krajini, borili si se protiv predaka Bošnjaka vjekovima.
Srbi su pregaženi u krajini u kojoj su se borili protiv Hrvata, zašto si toliko nepošten da ne možeš to napisat, nego pokušavaš da bacaš projekciju obrnute istorije?
Posle toga opet bosanski Srbi na Savi drže granicu protiv Hrvata.
Dakle u Bosni su Srbi turski igrač protiv Hrvata, a ne Bošnjaci koji su u dubini Bosne i koje su Srbi napali sa Turcima 1398. sa Stefanom Lazarevićem i otada sustavno vršili invaziju Bosne.

@Ride the lightning
Hrvatska od 1102. do 1991. nije postojala kao nezavisna država.
Moja prababa je rođena u selu kod Knina u državi koja se zvala Austrougarska. Moja baba je rođena u selu kod Knina u državi pod imenom Kraljevina Jugoslavija. Moja mater je rođena u selu kod Knina u državi SFRJ. Ja sam rođen u Kninu takođe u državi SFRJ (pred kraj postojanja iste).

Hrvatska nastavlja da postoji i nikada nije deo Austrije. To je kao da kažeš da je Bohemija-Češka ili Španija Austrija jer je u personalnoj uniji sa Habsburzima kao i Hrvati.
Pojma nemaš dete, ovde visi hrpa iskompleksiranih matorih lažovčina, koji biju izgubljene bitke.
Iznesi svoje stavove, kakvi god da su, bez vređanja drugih, i stavove malo pojačaj argumentima jer deluju kao saopštenja na Dnevniku.

@Ride the lightning
Moja prababa je rođena u selu kod Knina u državi koja se zvala Austrougarska. Moja baba je rođena u selu kod Knina u državi pod imenom Kraljevina Jugoslavije. Moja mater je rođen u selu kod Knina u državi SFRJ. Ja sam rođen u Kninu takođe u državi SFRJ mada pred kraj postojanja iste.
A i ti ne moraš de se 'pališ' pa da uzvraćaš istom merom. Samo meni, @Лекизан i @đavolčić pravite posao:D

Iznesi svoje stavove, kakvi god da su, bez vređanja drugih, i stavove malo pojačaj argumentima jer deluju kao saopštenja na Dnevniku.
Upravo su primerene ovde izjave kao saopštenja sa dnevnika jer ovde komunicira hrpa trolova koji jedan drugog spontano hrane i uvlače čitaoce u laž, glumeći da vode raspravu.
Bukvalno je teško naći jednog forumaša ovde koji nije mitoman najtežeg kova, koji svesno projicira laži, a to obuhvata i moderatore.

Upravo su primerene ovde izjave kao saopštenja sa dnevnika jer ovde komunicira hrpa trolova koji jedan drugog spontano hrane i uvlače čitaoce u laž, glumeći da vode raspravu.
Bukvalno je teško naći jednog forumaša ovde koji nije mitoman najtežeg kova, koji svesno projicira laži.
Tačno, ima svačega, al probaj da bude makar jedan manje.

@Ride the lightning
Moja prababa je rođena u selu kod Knina u državi koja se zvala Austrougarska. Moja baba je rođena u selu kod Knina u državi pod imenom Kraljevina Jugoslavija. Moja mater je rođena u selu kod Knina u državi SFRJ. Ja sam rođen u Kninu takođe u državi SFRJ (pred kraj postojanja iste).
Tvoja baba i mama je rođena u Hrvatskoj.

Evo da imamo normalne moderatore sada bi netko ovde pobrisao njegov post i upozorio da se neće dozvolit negiranje Hrvatskog Kraljevstva koje u kontnuitetu postoji pod tim imenom do 1918.
Ne veruješ?
Brate imaš wikipediju pa proveri, ne moraš glumit velikog istoričara, kad nisi ni mali istoričar.

Poslednja izmena od moderatora:
😂😂😂😂😂😂😂😏😂😂😂👍👍👍👍👍👍👍👏👍👍👍👍👍

Само Хрватска опстала под Турцима док су опседали Беч?
Е мој докторе!😂😂😂😂😂👍
Па добила би нову круну Звонимирову из Ватикана!

Tvoja babai mama je rođena u Hrvatskoj.
To što tvoja porodica nema obraza da kažena glas da je to Hrvatska a ne Srbija samo govori o tvojoj babi i mami.
Kakva baba, takav sin.
Moja baba je bila pobožna i dobra žena Bog da joj dušu prosti. A tebi ide prijava za vrijeđanje na ličnoj osnovi, ostavi mi porodicu i pretke na miru!

😂😂😂😂😂😂😂😏😂😂😂👍👍👍👍👍👍👍👏👍👍👍👍👍

Само Хрватска опстала под Турцима док су опседали Беч?
Е мој докторе!😂😂😂😂😂👍
Па добила би нову круну Звонимирову из Ватикана!
Evo primer glupe izjave.
Turci su išli do Beča preko Mađarske, a ne preko Hrvatske.
Bukvalno svaki Srbin ovde ima kompleks od Hrvata (sem mene) i ne može da prežali što su Hrvati zaustavili Turke, pa piše ovakve nebuloze.

Pa ne bi dobio baš trajni ban, ali slažem se da bi verovatno bilo oštrije.
U najmanju ruku bi dobio ban na par dana, a ako bi nastavio po povratku dobio bi i trajni. Mene se blokirali na forumu.hr na početku rusko-ukrajinskog sukoba nakon drugog posta u kome sam napisao nešto pozitivno o Rusima, a negativno o Ukrajincima. Blokiran sam samo na ogranku foruma na kome su teme o rusko-ukrajinskom ratu, na ostatku foruma nisam pisati.

Evo primer glupe izjave.
Bukvalno svaki Srbin ovde ima kompleks od Hrvata (sem mene) i ne može da prežali što su Hrvati zaustavili Turke, pa piše ovakve nebuloze.
Јасно бре докторе као дан само није јасно зашто си Аустријанци када су ослободили Будим и Пешту који вам је био главни град пре тога нису одлучили за обнављање хрватске круне већ српске?
Како то поред живих Хрвата користе Србе за ратове против Турака кад су Хрвати већ тада мигранти око Беча..
Пад Будима и Мохачка битка је уједно крај Хрватске!
Није ни после пада Цариграда 1453. остао Пелопонез или Спарта као независна држава просто и једноставно у средњем веку освојиш центеалну власт и град и све девојке у држави су твоје није опстаи сигурно хрватски сабор као неко комунистичко домобранско одељење у бечко-турским ратовима.

Јасно бре докторе као дан само није јасно зашто си Аустријанци када су ослободили Будим и Пешту који вам је био главни град пре тога нису одлучили за обнављање хрватске круне већ српске?
Како то поред живих Хрвата користе Србе за ратове против Турака кад су Хрвати већ тада мигранти око Беча..
Пад Будима и Мохачка битка је уједно крај Хрватске!
Није ни после пада Цариграда 1453. остао Пелопонез или Спарта као независна држава просто и једноставно у средњем веку освојиш центеалну власт и град и све девојке у држави су твоје није опстаи сигурно хрватски сабор као неко комунистичко домобранско одељење у бечко-турским ратовима.
Neće moći neko vreme da ti odgovori, otišao malo na letovanje kod Tvrtka u banovinu.

Evo primer glupe izjave.
Толики комплекс да хебу само Хрватице да Хрвате не хебу ни 3%
Ово ти је чисто за вређање колегине породице али иначе и жива истина огољено срочена.

Da ne zapostavimo pregled na bogatu srednjovjekovnu baštinu RH idem opet malo do sjevernog Jadrana odnosno na kvarnerske otoke Krk i Lošinj te najsjeverniji dalmatinski škoj - Rab. Iako bi geografski triba pripadat Kvarneru kojem je bližu stanovnici ovog otoka nipošto ne žele izgubit spomenutu titulu, al za ovu prigodu pridružit ći ih otocima na krajnjem sjeveru Jadrana i usput donit priču o zidanama ova tri dragulja.

"Krčki bedemi sačuvani su gotovo u cijelosti, a njihovi najstariji dijelovi sežu daleko u prošlost. Najstariji dijelovi su arheološkim istraživanjima datirani u 3. st. pr. Kr. Ti su dijelovi suho zidani megalitski blokovi, a prethode rimskom stilu gradnje. O starosti zidina svjedoči i natpis iz 1. st. pr. Kr. koji spominje obnovu zidina prapovijesnog grada Krka koji je u to doba nosio naziv Curicta. Slojevitost gradnje zidina moguće je vidjeti u kući Perossi (caffe bar Volsonis). Od kula, koje su na zidinama postojale još u antičko doba, danas su vidljive one iz srednjeg vijeka i iz doba renesanse. Sastavni dio bedema je i Frankopanski kaštel izgrađen u nekoliko faza od 12. do 18. st.

Zidine koje se danas jasno vide uglavnom su nastale tijekom 14. i 15 stoljeća, u vrijeme nastanka i razvoja vatrenog oružja. Tome u prilog svjedoče stilski odredive strijelnice te krunište (merlature). U ovo je vrijeme nastala i velika kula na glavnim gradskim vratima te poligonalna kula na obali. U 14. se stoljeću prvi puta spominju i Mala vrata. Od kraja 15. stoljeća odnosno od početka mletačke vlasti na otoku, izgradnja i obnova zidina provodi se stalno i planski. Važnost gradskih bedema, iz današnje perspektive možda teško razumljiva, vidi se u čestom spominjanju stanja, obnove i izgradnje zidina u povijesnim izvorima o gradu Krku."

otok-krk.jpg

Krk.jpg

Bedemi-Krk.jpg

Back