Srednjovekovna Hrvatska

Jedna država je bila konstanta od kada je nastala pa sve do 1611. godine kada je muljanje na velika vrata uslo u istoriografiju.

Da, znam. Pa to sam i ja napisao da ti tvrdiš. I pritom, ne pišeš kao istoričar, već izražavaš svoj politički stav, pišući iz dukljanske perspektive; ti eksplicitno priznaješ autoritet i nadležnost tog Dukljaninovog monarha, nazivajući sve što odstupa od njegove vlasti privremenim stanjem tj. otuđivanjem ili stranom okupacijom, oko čega takođe izražavaš svoje političko opredeljenje, odbijajući da priznaš sve druge tvorevine koje bi narušile legitimitet kralja kojeg si ti (u. 21. veku) priznao.

Obična osoba bi pričala neutralno o političkoj geografiji i promenama, bez izražavanja nekog pristrasnog stava kojim se jasno politički opredeljuje o vremenu koje je prošlo pre više od hiljadu godina.

Poslednja izmena:
Da, znam. Pa to sam i ja napisao da ti tvrdiš. I pritom, ne pišeš kao istoričar, već izražavaš svoj politički stav, pišući iz dukljanske perspektive; ti eksplicitno priznaješ autoritet i nadležnost tog Dukljaninovog monarha, nazivajući sve što odstupa od njegove vlasti privremenim stanjem tj. otuđivanjem ili stranom okupacijom, oko čega takođe izražavaš svoje političko opredeljenje, odbijajući da priznaš sve druge tvorevine koje bi narušile legitimitet kralja kojeg si ti (u. 21. veku) priznao.
Opet ja?
Sva inteligencija bukvalno do 1611.godine to misli, ili preciznije do 1666 kada je Lucic hrvatsku ideju uvio u naucnu oblandu

Opet ja?
Sva inteligencija bukvalno do 1611.godine to misli, ili preciznije do 1666 kada je Lucic hrvatsku ideju uvio u naucnu oblandu

I da misli, tj. čak i da je to tačno (a nije), potpuno je neistorijski da se evo sad i u 21. veku nedvosmisleno preuzme ideološki stav i govori o nekakvim 'okupacijama', eksplicitno priznaje dukljanska državotvorna ideologija tj. piše iz perspektive lične ideologije Popa Dukljanina.

Zato sam i povukao paralelu sa vizantijskom carskom ideologijom (zamisli da neki drugi forumaš piše tako, o tome da na Balkanu postoji samo jedna jedina država, koja povremeno pada pod okupaciju drugih ili od koje se privremeno delovi odvajaju), a koju, izgleda, još uvek nisi ukapirao.

Ti ne znas ni tko je Lučić, nisi se potrudio ni da ga guglaš. Pišeš što procitas tko zna gdje i nekritički to prenosiš ovdje.
Lucic je mnogo bitniji nego sto ti mislis, on nije samo otac hrvatske istoriografije, on je otac hrvatske nacije.

https://books.googleusercontent.com...vag4j4LhKNMYT5Oq3GagWkg1sQGN1sIuNYS4SKCTYbuDQ

Ova knjiga mi je omiljena. Tu je stampao Tomu Arhidjakona tako da se ovaj potpuno poklapa sa Mersovim Porfirogenitom

Lucic je bio svestan da su u prethodnom periodu Hrvati smatrani Srbima, pogledaj samo njegove komentare

1689242000716.png

1689242059946.png

1689242086727.png

1689242351106.png

Nasao je resenje Lucic u Mersovom spisu, pa je zakljucio da Italijannisu imali pravilne informacije jer su Hrvati prodavani u roblje pa su ih eto ovi zato zvali Srbima. Tako je vajni naucnik Lucic resio misteriju :D

1689242625648.png

Lucic je mnogo bitniji nego sto ti mislis, on nije samo otac hrvatske istoriografije, on je otac hrvatske nacije.

https://books.googleusercontent.com...vag4j4LhKNMYT5Oq3GagWkg1sQGN1sIuNYS4SKCTYbuDQ

Ova knjiga mi je omiljena. Tu je stampao Tomu Arhidjakona tako da se ovaj potpuno poklapa sa Mersovim Porfirogenitom

Lucic je bio svestan da su u prethodnom periodu Hrvati smatrani Srbima, pogledaj samo njegove komentare

Pogledajte prilog 1377156
Pogledajte prilog 1377158
Pogledajte prilog 1377160

Pogledajte prilog 1377168

Nasao je resenje Lucic u Mersovom spisu, pa je zakljucio da Italijannisu imali pravilne informacije jer su Hrvati prodavani u roblje pa su ih eto ovi zato zvali Srbima. Tako je vajni naucnik Lucic resio misteriju :D

Pogledajte prilog 1377171

A jedini argument da je DAI Meursijev falsifikat (ili, plagijat kako reče), kako smo uopšte celu ovu diskusiju pre tvog vrdanja i izbegavanja odgovora i počeli, jeste — cirkularni?

Ti ne znas ni tko je Lučić, nisi se potrudio ni da ga guglaš. Pišeš što procitas tko zna gdje i nekritički to prenosiš ovdje.

Zapravo je potpuno nejasno šta on to uopšte i tvrdi. On piše o tome da Ugri zapravo uopšte nisu ni držalo Hrvatsku, tako da je pravo pitanje šta on to i zamišlja; valjda da ni Bosna nikada nije postojala i da su u Kotromanić izmišljeni, da je i povelja Kulina bana isto neki falsifikat tih protestantskih jezuita ili šta već. Jako konfuzno piše i deli vrlo malo informacija, tako da se uvek mora naknadno pretpostavljati šta je hteo da kaže; valjda da je despot Đurađ Branković vladao i Hrvatskom i Bosnom sve do Istre? I da su onda Ugri upali posle pada Smedereva i okupirali ostatke zapadne Dukljaninove države i počelo dvoumljenje kako je nazvati tj. gde smestiti Hrvatsku?

Na osnovu malenih obrisa koje piše, ovako nešto ispada; šta to tačno pokušava da kaže, ostaće misterija dok sam ne objasni na kristalno jasan način.

Pogledajte prilog 1377156
Pogledajte prilog 1377158
Pogledajte prilog 1377160

Pogledajte prilog 1377168

Pogledajte prilog 1377171
Zavjera od 1200 godina kako da napakoste koletu11 i društvu u ćošku.

Zapravo je potpuno nejasno šta on to uopšte i tvrdi. On piše o tome da Ugri zapravo uopšte nisu ni držalo Hrvatsku, tako da je pravo pitanje šta on to i zamišlja; valjda da ni Bosna nikada nije postojala i da su u Kotromanić izmišljeni, da je i povelja Kulina bana isto neki falsifikat tih protestantskih jezuita ili šta već. Jako konfuzno piše i deli vrlo malo informacija, tako da se uvek mora naknadno pretpostavljati šta je hteo da kaže; valjda da je despot Đurađ Branković vladao i Hrvatskom i Bosnom sve do Istre? I da su onda Ugri upali posle pada Smedereva i okupirali ostatke zapadne Dukljaninove države i počelo dvoumljenje kako je nazvati tj. gde smestiti Hrvatsku?

Na osnovu malenih obrisa koje piše, ovako nešto ispada; šta to tačno pokušava da kaže, ostaće misterija dok sam ne objasni na kristalno jasan način.
Kako bi dao više informacija kad je ta priča kratka i na drugom forumu.

Zavjera od 1200 godina kako da napakoste koletu11 i društvu u ćošku.
Kako bi dao više informacija kad je ta priča kratka i na drugom forumu.

Znaš kako pojedinu kućni ljubimci percipiraju samo ono što vide direktno i onda tako kada odlaziš mačka nema svest o tome da ćeš se vratiti kad odlaziš, zato što ne može da poima šta ima sem onog što direktno vidi, bez imaginacije? Najviše me podseća na to; kao da ne postoji ništa van foruma.

Ni ne izgugla, nego priznaje isključivo ono što se nalazi na forumu i onda tako usklađuje sa onim što vidi.

Gle ovu diskusiju:
Pokazi jos neki sacuvani dokumenat na pergamentu iz tog perioda. Ako ne pokazes, to moze znaciti da je Teodorik posedovao naprednu tehnologiju pisanja, nepoznatu Grcima recimo.....
Hoćeš li prestati više da budeš toliko lenj i svojom guzicom ništa ne mrdneš, očekujući da ti sve drugi postave na tacni. :lol: Kako je moguće da i dalje, posle toliko vremena, ne vidiš nikakav problem u tome?

Interesantno mi je ovo potcenjivanje Teodorikovog kraljevstva, koji je bukvalno vladao Italijom tj. Rimom, ali evo, kada već insistiraš na tako nečem: Jevanđeljistar iz Sinope iz ranog je VI stoleća, možda urađena baš za samog Justinijana Velikog.

fedf8692a3b02580d2686a368e578f08.jpg

Codex Sinopensis (na grčkom jeziku) još je i zanimljiviji rukopis od Srebrne Biblije. Sadrži pet vrlo lepih ilustracija iz biblijskog narativa, a tekst je zlatopisan.
Ti si naveo Kodex Sinopensis, što je u redu, i to bi bio možda jedini dokumenat na svetu osim ovog navodnog Teodorikovog germanskog spisa.
Čekaj malo, a Codex purpureus Rossanensis, tj. grčki Jevanđelistar iz Rosana?

Pogledajte prilog 1157428

https://www.historyofinformation.com/detail.php?entryid=1714

Je li ima neki cenzus kodeksa iz VI st. sastavljenih na purpurnom pergamentu? Koliko treba tačno; 3, 5? Da li će ti ako okačim još jedan argument biti da li ima ijedan više sem ova tri, a onda posle četvrtoga, dobro, ali da li ima ijedan jedini sem ta četiri?
Od stotina grckih dokumenata napisanih na pergamentu do 6.veka, sacuvano je tacno 2 dokumenta.
Čekaj malo; ko je to tačno rekao da su sačuvana samo dva grčka teksta iz VI veka?

A šta je sa npr. Petropoljskim kodeksom (Codex Petropolitanus purpureus) koji se čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Petrogradu; nastalom negde okvirno u vreme pri kraju vlasti cara Justinijana I?

https://www.historyofinformation.com/detail.php?entryid=1857

Pogledajte prilog 1157550

https://www.metmuseum.org/art/collection/search/477244

P. S. Da pretpostavim; sledeća rečenica koje će ti pasti na pamet je zašto su samo 3 teksta na grčkom jeziku napisana na purpurnom pergamentu ostala sačuvana iz VI veka? :lol: (A da nisi ni na internet otišao da ih pretražio, uopšte; dakle uložio doslovno ni minimum truda.) I kako to, tobože, nešto govori o nemogućnosti tolike starosti Codex Argenteus i da se moraju odbacivati sva rezultata istraživanja, uključujući u laboratorijska ispitivanja hemijskog sadržaja materijalnog ostatka? :)

Svaki put je 'tačno ono o čemu je govoreno'. Nikakve percepcije o onome što se ne zna ili o čemu na forumu nije bilo reči, tako da posle prve objave broj je 0, posle sledeće 1, pa onda je 'tačno 2' i tek posle 4. ispale je odustao. Dakle, nikakvog koncipiranja uopšte stvarnosti izvan foruma.

Poslednja izmena:
Vidis kako je Slaven jadnicak posle nekoliko dana potrage jedva uspeo da locira Hrvate u nekom spisu sa kraja 17.veka.
Nije lako.
Ja sam se obradovao neki dan, pronasao sam Hrvate u jednom grckom spisu iz 13.veka. Ali opet corak, ti su Hrvati ziveli tada na Dunavu pored Tribala, znaci opet su u pitanju Srbi.

Mislis da se zajebavam ali nije tako, podeli svaku informaciju koju imas, etnogeneza Hrvata je jedna id najvecih istoriografskih misterija, prezanimljiva tema za istrazivanje.

Vidis kako je Slaven jadnicak posle nekoliko dana potrage jedva uspeo da locira Hrvate u nekom spisu sa kraja 17.veka.

Ne kontam. Kakvih to nekoliko dana potrage jedva? O ovome iznad je bilo jedno 20 puta već reči, u rasponu od dosta godina.

Mislis da se zajebavam ali nije tako, podeli svaku informaciju koju imas, etnogeneza Hrvata je jedna id najvecih istoriografskih misterija, prezanimljiva tema za istrazivanje.

Pa zašto je ne istražuješ, ako ti je prezanimljiva tema? :dontunderstand:

Back