Srednjovekovna Hrvatska

Meni je jasno od prvog puta kada sam ušao u jednu diskusiju s njim da on nema znanja, ne čita knjige, nego samo kopira s nekog drugog foruma i to ovdje dogmatski brani jer drugo ne zna, nema širinu da vidi širu sliku.
Ne shvaća da ga taj netko od koga prepisuje zapravo vuče za nos i radi budalu od njega.

Mislim da to skuplja da nekog bugarskog foruma; jedno vreme su uglavnom bili neki bugarski izvori; ona neka Bugarka sa alternativnim i potpuno neutemljenim tezama o falsifikatu Ivana Tomka Mrnavića i tako je još ponešto bilo evidentno bugarskog porekla.

Najgore od svega je što traži od druge da čitaju za njega. Bu-hu, mnogo mi je 10 strana teksta da pročitam, hajde neki forumaš da pročita i ovde sažme. :D Ne kapira uopšte da, ako se stvarno nameračio da napiše knjigu, to iziskuje prilično ogromnu količinu truda i rada; da treba pročitati na tone stranica. Ali nema strpljenje ni za šta od toga; da je utrošio jednu desetinu vremena koliko za svađanje sa drugim forumašima ovde i postavljanje iznova i iznova objava istog sadržaja, do sad bi pročitao ne jednu raspravu od desetak stranica, već na tone literature, doslovno; možda i naučio latinski i/ili starogrčki i slično.

E dobro, dakle Aleksije I Komnin je 1084 godine proglasio duzda Falira sevastom Hrvatske.

Vizantija je vladala Hrvatskom 1084 godine, to ces upotrebom metodike sada objasniti, verujem..... :mrgreen:

U dve mletačke hronike stoji podatak o poslanstvu koje odlazi u Carigrad da dobije mandat za širenje na područje Kraljevstva Dalmacije u Hrvatske. Dakle, svoje teritorijalne pretenzije temelje na carskoj blagodati; to je osnov na čemu oni stiču pravo da preuzimaju upravu i da se šire u tom smeru; na osnovu mandata koji (stvarno ili ne, potpuno je nebitno) stiže od romejskog cara.

Šta je tu tebi, tačno, nejasno?

Mlecani su zaobisli Hrvatsku kraljevinu i granicu (fines) da bi ratovali u Draču za interesa Vizantije protiv Normana
Aleksije Komnin je kao zaslugu za taj angazman i pobedu nad Normanima proglasio mletackog duzda vladarem Hrvatske koja je tada zapravo bila Zvonimirova kraljevina.
Duzd je rekao, hvala Aleksij na pocasti.
Kapiram.
:mrgreen:

Mislim da to skuplja da nekog bugarskog foruma; jedno vreme su uglavnom bili neki bugarski izvori; ona neka Bugarka sa alternativnim i potpuno neutemljenim tezama o falsifikatu Ivana Tomka Mrnavića i tako je još ponešto bilo evidentno bugarskog porekla.

Najgore od svega je što traži od druge da čitaju za njega. Bu-hu, mnogo mi je 10 strana teksta da pročitam, hajde neki forumaš da pročita i ovde sažme. :D Ne kapira uopšte da, ako se stvarno nameračio da napiše knjigu, to iziskuje prilično ogromnu količinu truda i rada; da treba pročitati na tone stranica. Ali nema strpljenje ni za šta od toga; da je utrošio jednu desetinu vremena koliko za svađanje sa drugim forumašima ovde i postavljanje iznova i iznova objava istog sadržaja, do sad bi pročitao ne jednu raspravu od desetak stranica, već na tone literature, doslovno; možda i naučio latinski i/ili starogrčki i slično.
Pisanje knjige je samo još jedna njegova fantazija.

Mlecani su zaobisli Hrvatsku kraljevinu i granicu (fines) da bi ratovali u Draču za interesa Vizantije protiv Normana
Aleksije Komnin je kao zaslugu za taj angazman i pobedu nad Normanima proglasio mletackog duzda vladarem Hrvatske koja je tada zapravo bila Zvonimirova kraljevina.
Kapiram.
Eh ti Mlečani, kroz stoljeća toliko novca na sve strane plaćaju za uživanje u ljepotama Dalmacije. :lol:

Prodati nekadašnja prava, koja u onom trenutku stoje samo u povijesnim knjigama, i stvarna vlast su različite stvari.
Duzd Faliro je za svoj pohodu na Drac trazio dozvolu od Zvonimira za prolazak kroz njegove teritorijalne vode, pretpostavljam. Zvonimir je imao zajebanu mornaricu mogao ga je potopiti u svakom trenutku da je hteo.

Zato je malcice cudno da mu Aleksij pokloni tu Zvonimirovu drzavu na tacni.

Duzd Faliro je za svoj pohodu na Drac trazio dozvolu od Zvonimira za prolazak kroz njegove teritorijalne vode, pretpostavljam. Zvonimir je imao zajebanu mornaricu mogao ga je potopiti u svakom trenutku da je hteo.

Zato je malcice cudno da mu Aleksij pokloni tu Zvonimirovu drzavu na tacni.
Da znaš kako se plovilo u vrijeme jedara i vesla ne bi pisao ovakve stvari kojima razotkrivaš razmjere neznanja.

Kapiram.

To je samo kasnije zapisana tradicija. Ne znači da su takve carske hrisovulje, iz 1082. i 1084. godine, zaista i bile date. Štaviše, istoriografija smatra da je ovu prvu verovatno izmislio Dandolo, odnosno moguće neki izvor koji je Dandolo u tom slučaju koristio, ako ne već on lično. Poenta tih hronika jeste u stvaranju ideološke osnove pretenzija Mletačke republike, u traženju njenog izvorišta. Zato sam i napisao izričito, stvarne ili ne - nebitno je da li se to zaista dogodilo ili ne za državnu tradiciju Serenisine.

Ana Komnina je sasvim uredno pobrojala sve darove Mlečanima njenog oca. Ništa slično apsolutno ni ne pominje.

Iliti, da ti citiram šta Nada Klaić kaže po tom pitanju, pošto voliš da čuješ:
Ne može se naprotiv vjerovati Dandolovu izvještaju o duždu Vitalu Faledru kojemu je, kako on tvrdi, car Aleksije posebnom ispravom dopustio da primi jurisdikciju nad Dalmacijom i Hrvatskom, koje su mu tobože nudili stanovnici.

To je samo kasnije zapisana tradicija. Ne znači da su takve carske hrisovulje, iz 1082. i 1084. godine, zaista i bile date. Štaviše, istoriografija smatra da je ovu prvu verovatno izmislio Dandolo, odnosno moguće neki izvor koji je Dandolo u tom slučaju koristio, ako ne već on lično. Poenta tih hronika jeste u stvaranju ideološke osnove pretenzija Mletačke republike, u traženju njenog izvorišta. Zato sam i napisao izričito, stvarne ili ne - nebitno je da li se to zaista dogodilo ili ne za državnu tradiciju Serenisine.

Iliti, da ti citiram šta Nada Klaić kaže po tom pitanju, pošto voliš da čuješ:

Ne može se naprotiv vjerovati Dandolovu izvještaju o duždu Vitalu Faledru kojemu je , kako on tvrdi , car Aleksije posebnom ispravom dopustio da primi jurisdikciju nad Dalmacijom i Hrvatskom , koje su mu tobože nudili stanovnici.​
Naravno da je izmislio, drugog objasnjenja nema.
Mada je malo cudno da si malopre lajkovao Bregamija koji je spominjao povijesno pravo Vizantije nad Hrvatskom
😊

To je cela poenta kritičkog pristupa, a koji ti nikako i dalje da ne razumeš. Ti pročitaš neki tekst koji govori o pradavnim vremenima i imaš samo ove dve mogućnosti u svojoj viziji:
- tačno je
- falsifikat je
Doslovno sve što pročitaš, bukvalno shvatiš, šta god da je i da mora biti 100% korektno preneto. A ako ne shvataš bukvalno, onda kažeš, e onda je falsifikat.

Ja ti nisam uspeo objasniti, ali istorija je višestruko kompleksnija od toga. I da, samo zato što nešto negde piše, ne znači da je tačno (a niti da je falsifikat). Kad bi neko za hiljadu godina čitao objave na Forumu Krstarice i bile mu dostupne samo tvoje objave, šta misliš kako bi izgledala istorija da se vodio principima 'Kole je napisao, dakle, tačno je'.

Kritička istoriografija postavlja teška pitanja, ujedno ona od kojih ti bežiš kao đavo od krsta: da li je to što je napisano baš tako? Otkud ovo tom čoveku? Zašto je to napisao, sa kojim ciljem? Koja su bila njegova saznanja dok je to pisao?

Zato vas i ganja tolika bolesna opsesija da probate nekog ubediti da je Porfirogenitov DAI, navodno, falsifikat. Jer u vašoj mašti, ako nije falsifikat, to znači da se sve dogodilo tako kako tamo piše, pa se 'borite' protiv njega na (nažalost) jedini način za koji znate u tom vrlo ograničenom (ja bih rekao i detinjastom) repertoaru opcija.

Mada je malo cudno da si malopre lajkovao Bregamija koji je spominjao povijesno pravo Vizantije nad Hrvatskom

O kojoj objavi Moj bregamija je reč?

Poslednja izmena:
😊
Sve imperije imaju zamisli o nekoj svojoj veličini i pravima.
70 godina kasnije od događaja o kojima se piše na ovoj stranici car Manuel I Komnin je naumio vratiti veličinu Bizantskog carstva iz prošlosti pa zaratio i sa saveznicima zbog toga. Malo je postigao i to je bio posljednji trzaj nekoć moćnog carstva.

Sve imperije imaju zamisli o nekoj svojoj veličini i pravima.
70 godina kasnije od događaja o kojima se piše na ovoj stranici car Manuel I Komnin je naumio vratiti veličinu Bizantskog carstva iz prošlosti pa zaratio i sa saveznicima zbog toga. Malo je postigao i to je bio posljednji trzaj nekoć moćnog carstva.

Hajde da probamo da primenimo Koletov (potpuno neadekvatan, ali hajde) rečnik i način rezonovanja: na Balkanskom poluostrvu postojala je samo jedna jedina država, Vizantija tj. Romejsko carstvo. I samo su u određenim momentima određeni delovi te jedinstvene države bili okupirani. Npr. posle smrti kralja Dmitra Zvonimira i Bitke na Gvozdu Ugri su okupirali jedan deo vizantijske države koji je do tada bio pod hrvatskom okupacijom.

Car Manojlo jeste uspeo da oslobodi od okupacije razne teritorije i ponovo reuspostavi teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa tadašnjim hrisovuljnim rezolucijama, ali onda posle njegove smrti određeni delovi te države su ponovo pali pod stranu okupaciju.

@Kole11 je li možda razumljivije ovako pojednostavljeno?

Hajde da probamo da primenimo Koletov (potpuno neadekvatan, ali hajde) rečnik i način rezonovanja: na Balkanskom poluostrvu postojala je samo jedna jedina država, Vizantija tj. Romejsko carstvo. I samo su u određenim momentima određeni delovi te jedinstvene države bili okupirani. Npr. posle smrti kralja Dmitra Zvonimira i Bitke na Gvozdu Ugri su okupirali jedan deo vizantijske države koji je do tada bio pod hrvatskom okupacijom.

Car Manojlo jeste uspeo da oslobodi od okupacije razne teritorije i ponovo reuspostavi teritorijalni integritet i suverenitet u skladu sa tadašnjim hrisovuljnim rezolucijama, ali onda posle njegove smrti određeni delovi te države su ponovo pali pod stranu okupaciju.

@Kole11 je li možda razumljivije ovako pojednostavljeno?
Da, upravo tako, samo što za postojanje Bizanta ima dokaza dok za mega slavensko/srpsko kraljevstvo nema ništa osim koletovih prepisivanja nečijih fantazija.

Ne, nego pokušao sam da objasnim vizantijsku perspektivu koristeći tvoj rečnik. Za Vizantiju, vizantijsku carsu ideologiju, sve je to Rimsko carstvo. Tako i za tvoju, dukljansku ideologiju, sve je gotoslovenska država Popa Dukljanina. Pa države Ljudevita Posavskog ili kneza Borne nazivaš okupiranim delovima neke postojeće.

Zar stvarno nisi ukapirao?

Sta pricas ti covece 🌡

Ako dobro razumem, ti si pisao o tome da je država Popa Dukljanina zapravo stvarno postojala i tretiraš je kao konstantu. Ako postoje zasebne države, nazivaš ih 'okupiranim' i 'odnetnutim' insistirajući dakle na dukljanskoj državotvornoj ideologiji.

Slično kao što Romeji tj. grkoromejski spisatelji pišu iz perspektive Carigrada, naslednika Rimskog carstva i carske ideologije, ti na ovom forumu pišeš iz perspektive Dukljaninove ideologije.

Iliti, evo, sam si pojasnio u sopstvenoj sledećoj objavi:

Drzva je bila jedna sve do trenutka kada je Lucic nekriticki uveo u nauku Mersov plagijat I od jedne vestacki napravio dve drzave.

Citiram, doslovno: 'država je bila jedna..'

P. S. Interesantno je da sad govorimo i o Meursijevim plagijatima. :mrgreen:

Ako dobro razumem, ti si pisao o tome da je država Popa Dukljanina zapravo stvarno postojala i tretiraš je kao konstantu. Ako postoje zasebne države, nazivaš ih 'okupiranim' i 'odnetnutim' insistirajući dakle na dukljanskoj državotvornoj ideologiji.

Slično kao što Romeji tj. grkoromejski spisatelji pišu iz perspektive Carigrada, naslednika Rimskog carstva i carske ideologije, ti na ovom forumu pišeš iz perspektive Dukljaninove ideologije.

Iliti, evo, sam si pojasnio u sopstvenoj sledećoj objavi:

Citiram, doslovno: 'država je bila jedna..'

P. S. Interesantno je da sad govorimo i o Meursijevim plagijatima. :mrgreen:
Jedna država je bila konstanta od kada je nastala pa sve do 1611. godine kada je muljanje na velika vrata uslo u istoriografiju.

Tako da opet meni pripisujes zasluge svetske inteligencijie koja je stvarala i radila dok muljanje nije pocelo. Hvala ali ja to ne zasluzujem. Ja samo koristim digitalizaciju da bi procitao dela te inteligencije i da bi tebe nervirao zato sto si mislio da su ta dela nepovratna zakopana u prasini zaborava.,

Ivan Lucic je bio opcinjen Mersovim otkricem hrvatske kraljevine te je odlucio da to otkrice kapitalizuje i napise potpuno novu, do tada nepoznatu istoriju.
Bukvalnu svaku do tada poznatu cinjenicu pokusao je da ukalupi u Mersovov narativ koliko god da je to bilo nepriprodno i nenaucno.
Bio je svestan da Italijani, kako kaze, Hrvate nazivaju Srbima, ali je opravdanje pronasao u Mersovom spisu. Tamo se, kaze Lucic, ime Srba povezuje sa ropstvom, Hrvati su masovno prodavani u roblje Italijanima, te su zbog toga Italijani i Hrvate nazivali Srbima. Eto to je Luciceva nauka koja je osnova danas poznate istoriografije Hrvata :D

On je zacetnik ali na njegovom su delu fanatici kasnije razvijali ludacke ideje o mocnoj hrvatskoj drzavi koja je obuhvatala sve srpske zemlje. Neki od tih fanatika su poznati kriticki istoriografi, tipa Sisic, Racki i sl :D

Ivan Lucic je bio opcinjen Mersovim otkricem hrvatske kraljevine te je odlucio da to otkrice kapitalizuje i napise potpuno novu, do tada nepoznatu istoriju.
Bukvalnu svaku do tada poznatu cinjenicu pokusao je da ukalupi u Mersovov narativ koliko god da je to bilo nepriprodno i nenaucno.
Bio je svestan da Italijani, kako kaze, Hrvate nazivaju Srbima, ali je opravdanje pronasao u Mersovom spisu. Tamo se, kaze Lucic, ime Srba povezuje sa ropstvom, Hrvati su masovno prodavani u roblje Italijanima, te su zbog toga Italijani i Hrvate nazivali Srbima. Eto to je Luciceva nauka koja je osnova danas poznate istoriografije Hrvata :D

On je zacetnik ali na njegovom su delu fanatici kasnije razvijali ludacke ideje o mocnoj hrvatskoj drzavi koja je obuhvatala sve srpske zemlje. Neki od tih fanatika su poznati kriticki istoriografi, tipa Sisic, Racki i sl :D
Potraži stručnu pomoć, odavno nisi ni zabavan.

Trazio sam od Slavena pomoc nekada davno, ali sam uvideo da je to sto on nudi sasvim suprotno, odmoc, pa sam odustao.

Nastavio bih na ovim stranicama da objavljujem ono sto saznam, ako nemas nista protiv :per:
Ti ne znas ni tko je Lučić, nisi se potrudio ni da ga guglaš. Pišeš što procitas tko zna gdje i nekritički to prenosiš ovdje.

Back