Pa navode ih kao srpsko pleme, iako se ja ne slažem sa tim.A kakvi su to dokazi da bi Gudušćani bili povezani sa Srbima?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa navode ih kao srpsko pleme, iako se ja ne slažem sa tim.A kakvi su to dokazi da bi Gudušćani bili povezani sa Srbima?
Srbi su u početku bili slovensko pleme, ali dosta organizovanije i brojnije od ostalih manjih (Dragovići, Rinhini, Smoljani, Strumljani,...) pa su se lako nametnuli kao najjače slovensko pleme i počeli da asimiluju romanofone starosjedioce i ostala, manja slovenska plemena.
Sa čim se ti slažeš (osim sa korisnikom Q)?Pa navode ih kao srpsko pleme, iako se ja ne slažem sa tim.
Pa navode ih kao srpsko pleme, iako se ja ne slažem sa tim.
И ја мислим да су Гудушчани првобитно били на територији Србије. Ти исти Гудушчани окрећу леђа Борни после пресељења у Хрватску.Pa navode ih kao srpsko pleme, iako se ja ne slažem sa tim.
?Pa tražiš odgovor kojeg nema.![]()
И ја мислим да су Гудушчани првобитно били на територији Србије. Ти исти Гудушчани окрећу леђа Борни после пресељења у Хрватску.
Нико, ни српски ни хрватски историчари се јасно не изњашавају по том питању. Кога год да читаш, а да је рад новијег датума, тај део прескачу.
Писали смо ја и ти о томе нешто раније. Мени, мада не могу то 100% да тврдим , делује ми да су Гудушчани имали понуду Франака за пресељење. Испрати развој с Борном у Хрватској и његов даљи однос с Гудушчанима. Некако, више ми делује да су се преселили у Далмацију.Problem je u tome što nemamo ništa što bi ih smestilo na teritoriju Srbije.
Писали смо ја и ти о томе нешто раније. Мени, мада не могу то 100% да тврдим , делује ми да су Гудушчани имали понуду Франака за пресељење. Испрати развој с Борном у Хрватској и његов даљи однос с Гудушчанима. Некако, више ми делује да су се преселили у Далмацију.
Нико, ни српски ни хрватски историчари се јасно не изњашавају по том питању. Кога год да читаш, а да је рад новијег датума, тај део прескачу.
Да, али нико изричито не одбацује могућност пресељења Гудушчана.Hrvatski istoričari su o tome rekli svoje i ne vide šta treba tu dodati. Ima ona cela rasprava koja je posvećena specifično pokušajima da se Borna dovede u vezu sa Braničevom.
Посланици упућени франачком краљу. Где тачно у Србију, па ја не бих могао да одредим.A šta ih to smešta u Srbiju i gde to u Srbiji?
Они су касније у Хрватској свакако. Ту и остају. Борни, након што се 'супротставио' Францима, окрећу леђа.Pa da li su Guduščana otišli sa Bornom za Franačku državu, i gdje su bili poslije?
Не зна се тачно. То питање није дефинитивно решено. Покушано је решење с убацивањем зареза између Гудушчана и Тимочана, међутим, у оригиналу стоји "ет", односно 'и' на српском .Pa da li su Guduščana otišli sa Bornom za Franačku državu, i gdje su bili poslije?
Не зна се тачно. То питање није дефинитивно решено. Покушано је решење с убацивањем зареза између Гудушчана и Тимочана, међутим, у оригиналу стоји "ет", односно 'и' на српском .
Шта је исправно, немам појма, једноставно , пратећи дешавања, мени делује да су се из данашње Србије преселили у Далмацију и тамо добили привилегије од Франака.
А што онда помињу Бугаре кад су у Лици?Timocani nisu sa Timoka u vrijeme franackih anala, nego su se u vrijeme franackih anala vec preselili na granicu sa franackim carstvom. Zive pri franackom carstvu. Spominju se sa Bornom i Ljudevitom u recenici tako da su vjerovatno tu negdje. (A Guduscani znamo po DAI da su iznad Like, ili u Lici, to je banska zemlja.)
Franacki Anali
Pogledajte prilog 1326715
А што онда помињу Бугаре кад су у Лици?
Па да, прекинули савез с Бугарима и преселили се. И они и Гудушчани. А одакле су се преселили ?Pise odvojili su se od Bugara i sad zive pri franackom carstvu!
И да, мислим да је важно. ... Имај у виду када су писани франачки анали а кад ДАИ.Timocani nisu sa Timoka u vrijeme franackih anala, nego su se u vrijeme franackih anala vec preselili na granicu sa franackim carstvom. Zive pri franackom carstvu. Spominju se sa Bornom i Ljudevitom u recenici tako da su vjerovatno tu negdje. (A Guduscani znamo po DAI da su iznad Like, ili u Lici, to je banska zemlja.)
Franacki Anali
Pogledajte prilog 1326715
Па да, прекинули савез с Бугарима и преселили се. И они и Гудушчани. А одакле су се преселили ?
И да, мислим да је важно. ... Имај у виду када су писани франачки анали а кад ДАИ.
Поента мог поста и времена писања та два дела би била отприлике ' како знамо да гудушчанска жупа из ДАИ- није добила име по Гудушчанима' , односно да је добила име између 820 и 950? Франци помињу племе, не жупу. ДАИ помиње жупу.To ti govorim, nije to vazno. Vec su uz franacku granicu u vrijeme franackih anala. U Avarskoj su, i Borna je tamo.
A to pise i u DAI, tamo je Guduscanska zupa 950. gdje je i u analima 825. Isto je, dakle potpuno nebitno je kad je koji spis pisan za lokaciju Guduscana i guduscanske zupe, ista je lokacija, izmedju Alpa i Like, na granici sa Francima.