Srednjovekovna Hrvatska

Problem je u tome što nemamo ništa što bi ih smestilo na teritoriju Srbije.
Писали смо ја и ти о томе нешто раније. Мени, мада не могу то 100% да тврдим , делује ми да су Гудушчани имали понуду Франака за пресељење. Испрати развој с Борном у Хрватској и његов даљи однос с Гудушчанима. Некако, више ми делује да су се преселили у Далмацију.

Писали смо ја и ти о томе нешто раније. Мени, мада не могу то 100% да тврдим , делује ми да су Гудушчани имали понуду Франака за пресељење. Испрати развој с Борном у Хрватској и његов даљи однос с Гудушчанима. Некако, више ми делује да су се преселили у Далмацију.

A šta ih to smešta u Srbiju i gde to u Srbiji?

Нико, ни српски ни хрватски историчари се јасно не изњашавају по том питању. Кога год да читаш, а да је рад новијег датума, тај део прескачу.

Hrvatski istoričari su o tome rekli svoje i ne vide šta treba tu dodati. Ima ona cela rasprava koja je posvećena specifično pokušajima da se Borna dovede u vezu sa Braničevom.

A šta ih to smešta u Srbiju i gde to u Srbiji?
Посланици упућени франачком краљу. Где тачно у Србију, па ја не бих могао да одредим.
Ти, колико се сећам, сматраш да се за посланике Бодрића сматраш да су северни. То може бити тачно. Међутим, ја сам после обратио пажњу на тај део. Мени лично, не мора значити да је тачно, а имајући у виду племена и њихов редослед помињања, као и каснији развој догађаја везаних за живот Борне и однос с Гудушчанима у Хрватској, делује вероватније да је било пресељења.
Борнине несугласице с Гудушчанима и разлог због којег до тога долази, хм, некако ме више вуку на страну првобитног Тиборовог тумачења.

Pa da li su Guduščana otišli sa Bornom za Franačku državu, i gdje su bili poslije?
Не зна се тачно. То питање није дефинитивно решено. Покушано је решење с убацивањем зареза између Гудушчана и Тимочана, међутим, у оригиналу стоји "ет", односно 'и' на српском .
Шта је исправно, немам појма, једноставно , пратећи дешавања, мени делује да су се из данашње Србије преселили у Далмацију и тамо добили привилегије од Франака.

Не зна се тачно. То питање није дефинитивно решено. Покушано је решење с убацивањем зареза између Гудушчана и Тимочана, међутим, у оригиналу стоји "ет", односно 'и' на српском .
Шта је исправно, немам појма, једноставно , пратећи дешавања, мени делује да су се из данашње Србије преселили у Далмацију и тамо добили привилегије од Франака.

Timocani nisu sa Timoka u vrijeme franackih anala, nego su se u vrijeme franackih anala vec preselili na granicu sa franackim carstvom. Zive pri franackom carstvu. Spominju se sa Bornom i Ljudevitom u recenici tako da su vjerovatno tu negdje. (A Guduscani znamo po DAI da su iznad Like, ili u Lici, to je banska zemlja.)

Franacki Anali
1681594960575.png

Timocani nisu sa Timoka u vrijeme franackih anala, nego su se u vrijeme franackih anala vec preselili na granicu sa franackim carstvom. Zive pri franackom carstvu. Spominju se sa Bornom i Ljudevitom u recenici tako da su vjerovatno tu negdje. (A Guduscani znamo po DAI da su iznad Like, ili u Lici, to je banska zemlja.)

Franacki Anali
Pogledajte prilog 1326715
А што онда помињу Бугаре кад су у Лици?

Franacki Anali
Pogledajte prilog 1326715
И да, мислим да је важно. ... Имај у виду када су писани франачки анали а кад ДАИ.

Па да, прекинули савез с Бугарима и преселили се. И они и Гудушчани. А одакле су се преселили ?

Za Timocane kao sto sam vidis ne pise, ali mozemo pretpostaviti da su originalno sa Timoka jer su dosli na granicu sa Franackom, dakle dosli su odnekud. Sto se tice Guduscana, znamo po DAI da je vec postojala zupa Guduscanska pod hrvatskim banom.
Sto se tice Bugara, radi se o Avarskom carstvu koji je savez izgleda tih zupa i banova, i Timocani i Guduscani su u tom savezu. Jer, kada je bugarski vladar ubijen franacki car je poslao trupe u Karantiniju na granicu sa "Avarskom."
Dakle, radi se o zupama u Avarskoj, ili avarskom savezu.

1681596015262.png

И да, мислим да је важно. ... Имај у виду када су писани франачки анали а кад ДАИ.

To ti govorim, nije to vazno. Vec su uz franacku granicu u vrijeme franackih anala. U Avarskoj su, i Borna je tamo.
A to pise i u DAI, tamo je Guduscanska zupa 950. gdje je i u analima 825. Isto je, dakle potpuno nebitno je kad je koji spis pisan za lokaciju Guduscana i guduscanske zupe, ista je lokacija, izmedju Alpa i Like, na granici sa Francima.

To ti govorim, nije to vazno. Vec su uz franacku granicu u vrijeme franackih anala. U Avarskoj su, i Borna je tamo.
A to pise i u DAI, tamo je Guduscanska zupa 950. gdje je i u analima 825. Isto je, dakle potpuno nebitno je kad je koji spis pisan za lokaciju Guduscana i guduscanske zupe, ista je lokacija, izmedju Alpa i Like, na granici sa Francima.
Поента мог поста и времена писања та два дела би била отприлике ' како знамо да гудушчанска жупа из ДАИ- није добила име по Гудушчанима' , односно да је добила име између 820 и 950? Франци помињу племе, не жупу. ДАИ помиње жупу.
Шта је с Гудушчанима пре посете франачком краљу? Сви новији радови крећу с временом око 821/822. А не изјашњавају се о периоду 817-819.
У тексту који су поставио јасно се раздвајају Бугари од Авара. Помињу се и једни и други.
У тексту пише да је Борна кнез Гудушчана и Тимочана, у томе је цео штос.

Back