Srednjovekovna Hrvatska

Ne znam da li ste primetili da se Hrvati
spominju u još nekim poglavljima spisa ,,O upravljanju carstvom", a ne samo u onima koja se odnose na njih, odnosno u poglavljima 30. i 31.

Chapter 13.
These nations are adjacent to the Turks: on their western side Francia; on their northern the Pechenegs; and on the south side great Moravia, the country of Sphendoplokos, which has now been totally devastated by these Turks, and occupied by them. On the side of the mountains the Croats are adjacent to the Turks.

Chapter 40.
Neighbours of the Turks are, on the eastern side the Bulgarians, where the river Istros, also called Danube, runs between them; on the northern, the Pechenegs; on the western, the Franks; and on the southern, the Croats.

Chapter 41.
After the death of this same Sphendoplokos they remained at peace for a year, and then strife and rebellion fell upon them and they made a civil war against one another and the Turks came and utterly ruined them and possessed their country, in which even now they live. And those of the folk who were left were scat- tered and fled for refuge to the adjacent nations, to the Bulgarians and Turks and Croats and to the rest of the nations.
Bravo Bogdane.

Ajde sada probaj da razmisliš recimo u poglavlju 40, zašto nema Srba kao suseda Ugara, šta misliš?

Takođe i u 2 prestala poglavlja, gde su Sbi, kako je moguće da ih nema kao suseda ni Ugara ni Bugara...:D?

pa vidiš da tu stoji i bosanski jezik, znači da smrdi nešto......i to treba ispitati potanko pronaći odakle je ovo uzeo iz kog prepisa itd....
Uostalom koristi Konstantina Filozofa na koga se ispovraćao više puta jer je ovaj zastupnik srpskog starosedelaštva
Naravno. Zato je jasno (donkele?) da Konstantin Filosof ovde misli na jezike u pravom smislu reči koju upotrebljava, na dijalekte, a ne na narode.

Štaviše, on tu govori o jezičkim redakcijama (staroslovenskog) određenih centara (npr. dvorskih kancelarija i sl.), a nikako o etnosima.

Ali, u svakom slučaju je intrigantno da neko u 15. veku za vreme turske okupacije dobrog dela Srbije na taj način piše raspravu o jezicima. Gotovo da je sumnjivo.

Poslednja izmena:
Prećutkivati?

A?
Pa da, mislimo isto - ti misliš da su podaci u DAI neverodostojni, a mi takođe, s tom razlikom da ti misliš kako je car garant sam sebe obmanjivao, a mi mislimo da je to neko drugi (falsifikator) učinio u njegovo ime.

Dakle, mislimo isto, a ti se praviš da nije tako. Troluješ ceo forum godinama.

Ali, u svakom slučaju je intrigantno da neko u 15. veku za vreme turske okupacije dobrog dela Srbije na taj način piše raspravu o jezicima. Gotovo da je sumnjivo.

:hahaha1:

Nema šta. Vrlo interesantan, pošten i realan opis sa tvoje strane zlatnog doba srednjovekovne srpske istorije, kada su se održavale raskošne viteške igre, pisali, prevodili i čitali srednjkovekovni romani (o Troji i Aleksandru Makedonskom), kada je glama sa Kosova i Metohije opskrbljavala čitavu Evropu, srpsko srebro bilo naširoko čuveno, kada su žitija koja se pišu sve dalje se uklanjaju od svog hagiografskog konteksta i približavaju biografijama, kada imamu prvu Srpkinju koja je pisac, kada je počela moderna urbanizacija i Srbiju počinjao da zahvata talas humanizma i renesanse, a srpski vladari bili smatrani uglednim l učenim ličnostima.

Čuj, intrigantno mu da u zlatno doba pravog procvata srpske pismenosti i kulture (pored privrede) neko uzeo da piše raspravu o slovenskim jezicima i pismima. Baš nevervatno bizarne stvari možeš često da napišeš. Kao da ni neki školski udžbenik nikada nisi otvorio, a kamoli nešto ozbiljnije. :dash:

Poslednja izmena:
Nema šta. Vrlo interesantan, pošten i realan opis sa tvoje strane zlatnog doba srednjovekovne srpske istorije, kada su se održavale raskošne viteške igre, pisali, prevodili i čitali srednjkovekovni romani (o Troji i Aleksandru Makedonskom), kada je glama sa Kosova i Metohije opskrbljavala čitavu Evropu, srpsko srebro bilo naširoko čuveno, kada su žitija koja se pišu sve dalje se uklanjaju od svog hagiografskog konteksta i približavaju biografijama, kada imamu prvu Srpkinju koja je pisac, kada je počela moderna urbanizacija i Srbiju počinjao da zahvata talas humanizma i renesanse, a srpski vladari bili smatrani uglednim l učenim ličnostima.

Baš nevervatno bizarne stvari možeš često da napišeš. Kao da ni neki školski udžbenik nikada nisi otvorio, a kamoli nešto ozbiljnije.
Dobro, našao si da je u 15. veku postojala hrvatska redakcija stroslovenskog, a ne hrvatski narod. Probaj opet.

Dobro, našao si da je u 15. veku postojala hrvatska redakcija stroslovenskog, a ne hrvatski narod. Probaj opet.

Ne, Konstantin ne piše o redakcijama staroslovenskog jezika. On piše o tome kako je nastao staroslovenski i govori o narodnim jezicima, a ne o nekim redakcijama. Po njemu, staroslovenski je nastao na osnovu ruskog jezika, koji je kombinovan sa elementima bugarskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog, slavonskog i neki dijalekti češkog jezika. I objašnjava zašto taj jezik niko ne naziva niti srpskim niti bugarskim, nego samo opšte slovenskim imenom, jer je nastao kao mešavina svega i svačega, ali ponajviše duguje ruskom jeziku.

Tako da, nema nikakve veze sa nekim redakcijama staroslovenskog, već je Filozof govorio o tome koji su slovenski narodni jezici bili iskorišćeni prilikom stvaranja crkvenoslovenskog standarda.

Pa da, mislimo isto - ti misliš da su podaci u DAI neverodostojni, a mi takođe, s tom razlikom da ti misliš kako je car garant sam sebe obmanjivao, a mi mislimo da je to neko drugi (falsifikator) učinio u njegovo ime.

Dakle, mislimo isto, a ti se praviš da nije tako. Troluješ ceo forum godinama.

1) Praviš zbrku. Ja smatram da su neki podaci u Porfirogenitovom Spisu o narodima sumnjivi, problematični i posledica izmišljanja tradicije. Nije to moj neki specifični stav, oko toga postji vrlo kasan koncenzus i ne znam zašto bi navodio zasebno kao da je to nešto neobično. Ali, Kole11 ne smatra da su neki, nego svi. Dok se moja opaska tiče jedne-dve rečenice, koje govore o periodu znatno ranijem od Porfirogenitovog života, udaljenom više vekova, vi ne odbacujete taj podatak, nego cela poglavlja. Odbacujete i podatke o događajima koji su ili vrlo bliski Porfirogenitovom vremenu, ili njemu savremeni. Tako da, na osnovu vrlo male sličnosti (koja je, da kažemo, možda manja i od 5%) ti sada proširuješ to praveći neku veštačku paralelu, a razlike (preko 95%) su značajno veće od sličnosti. Da ne pominjem da nikada uopšte nisam napisao da je Porfirogenit samog sebe obmanjivao.

2) Ako je to tebi vrlo dobro poznato, a ja o tome mnogo puta i pisao o tome na ovom forumu, na koji način prećutkujem? Zar nije cela suština reči prećutkivanje u tome da se nešto što bi trebalo pominjati, ne spominje?

Evo, ako je bilo potrebno dodatno pojašnjenje: Svi podaci o Srbima tj. poglavlja 29-36. Na to sam mislio. Nisam pogrešio?
Ne mislim da je to baš sve laž, pre bih rekao odjek udaljene tradicije koju je nečija ruka nevešto sklopila u priču potrebnu političkim prilikam trenutka kada je pisana.

Recimo u trenutku kada je to pisano u gradu Srbiji više nije bilo Srba jer pisac kaže da su se odselili. To sigurno nije mogao biti 14.vek jer tada je tamo još uvek bilo Srba pošto to mesto Srbi tada zovu Srpčište....

Ne mislim da je to baš sve laž, pre bih rekao odjek neke udaljene tradicije koje je nečija ruka nevešto sklopila u nekakvu priču koja je bila u skladu sa političkim potrebama trenutka kada je pisana.

Recimo u trenutku kada je to pisano u gradu Srbiji više nije bilo Srba jer pisac kaže da su se odselili. To sigurno nije mogao biti 14.vek jer tada je tamo još uvek bilo Srba pošto to mesto Srbi tada zovu Srpčište....

A zašto pišeš da treba eliminisati taj izvor? Je li ima išta što tu ima upotrebnu vrednost, neki dragoceni podaci za srpsku istoriju?

A zašto pišeš da treba eliminisati taj izvor? Je li ima išta što tu ima upotrebnu vrednost, neki dragoceni podaci za srpsku istoriju?
Kako uopšte koristiti podatke pisane smišljeno sa nekim unapred zadatim ciljem?

Veći problem, zapravo glavna svrha navedenih poglavlja je kreiranje hrvatske države, to je bila piščeva udarna ideja. Sekundarno, osmislio je priču o srpskoj migraciji u iskonske grčke zemlje, odnosno solunsku regiju koja uzgred nikada u istoriji nije bila grčka, te je ovim delom otpočela i grcizacija Soluna. Otuda su današnji Grci najveći pobornici DAI, što je razumljvo, pored vas sa filozofskog, što je apsolutno neshvatljivo, nerazumljivo i protivno zakonima prirode.

Politički cilj ovih poglavlja je minimizovanje srpskog faktora na Balkanu. Sve odiše tim duhom. Hrvati su glavni faktor koji ratuje sa Bugarima i Grcima a Srbi neki patuljci koji se nešto tu vrzmaju te ih svako može raseliti čas u Bugarsku čas u Hrvatsku......

Veći problem, zapravo glavna svrha navedenih poglavlja je kreiranje hrvatske države, to je bila piščeva udarna ideja. Sekundarno, osmislio je priču o srpskoj migraciji u iskonske grčke zemlje, odnosno solunsku regiju koja uzgred nikada u istoriji nije bila grčka, te je ovim delom otpočela i grcizacija Soluna. Otuda su današnji Grci najveći pobornici DAI, što je razumljvo, pored vas sa filozofskog, što je apsolutno neshvatljivo, nerazumljivo i protivno zakonima prirode.

Politički cilj ovih poglavlja je minimizovanje srpskog faktora na Balkanu. Sve odiše tim duhom. Hrvati su glavni faktor koji ratuje sa Bugarima i Grcima a Srbi neki patuljci koji se nešto tu vrzmaju te ih svako može raseliti čas u Bugarsku čas u Hrvatsku......

Aaand, there we go. :)

Tačno ono što sam i napisao. :mrgreen:

Iz tvog izbegavanja konzistentnog odgovora, ko je falsifikovao, kada, gde, sa kojim dokazima, koji su odgovori na probleme te tvrdnje, šta je bilo pre falsifikata, koji su analogni primeri takvog falsifikata, itd...vide se tačno sve slabosti toga što ste ti, a i drugi kao npr. Mrkalj ili Staro Braničevo, umislili.

Da ima stvarno neke osnove, ne bi ti bežao kao đavo od krsta sa teme o Porfirogenitu, na kojoj nisi izneo nikakve dokaze za tu tvrdnju, i onda usputno sa strane pominjao da je to falsifikat. To je cela tvoaj taktika, izbegavaš same teme i diskusije o tom problemu, a onda ista pitanja ponavljaš sa strane, praveći se kao da nisi doživeo totalni debakl i da nije očigledno da ne želiš da uopšte zagrebeš ispod površine, zato što čim se malo otvore korice, sve te ideje u koju su te uverili Deretić, Mitić i ostali se urušavaju same o sebe (prosto, jer su neodržive, ne stoje ni na čemu). Slično tako si pobegao i sa teme o Gotima, pa sa strane pričaš kako je Vulfilina Biblija zapravo nekakav franački prevod s vremena na vreme po drugim temama.

Ne znam stvarno šta misliš da postižeš, bukvalno, sem dodatnog ukopavanja samog sebe.

berpa1848k0810.jpg

Čekaj bre pusti Poljake, ovde Konstantin govori o južnim susedima Ugara i ne pominje Srbe već samo Hrvate. Kako to objašnjavaš?
Delo ,,O upravljanju carstvom" je napisano 952. godine, bar prema podacima sa interneta, i Konstantin sigurno ne bi trošio svoje vreme i posvetio Srbima bar 4, a možda i 5 poglavlja, da Srbija u vreme pisanja ovog dokumenta nije bila stabilna državna celina. Poglavlje o Srbima on završava rečima:

,,I, od bogatih darova cara Vizantinaca on je sredio i naselio zemlju pa je, kao i pre, ostao podložan i poslušan caru Vizantinaca, pa je saradnjom i mnogim dobročinstvima cara ujedinio tu zemlju, i u njoj učvrstio svoju vladavinu. Knez Srbije, već iz početka, a to znači iz vremena cara Iraklija, bio je podređen i podložan caru Vizantinaca, a nikad nije bio podložan knezu Bugarske. (Časlav, knez Srbije)

U pokrštenoj Srbiji su naseljeni gradovi Destinik (Dostinika), Černavusk, Međurečje, Dresneik, Lesnik, Salines (Soli tj. Tuzla), i u oblasti Bosne Kotor i Desnik."

P.S. A šta reći na pusti sad Poljake, to neću da komentarišem.

Pa nema ni Poljaka, Konstantin je sigurno imao preča posla od pisanja detaljnih istorijskih dokumenata.
Pogledajte prilog 1303218
Nije ti dobra karta.
Rvati su u to doba već bili ozbiljna sila, imali su i ogromnu mornaricu, gospodarili Jadranom i Sredozemljem.
Srbi tada uopšte nisu ni postojali.
Piše u rvatskim čitankama iz istorije, mora da je istina.

Nije ti dobra karta.
Rvati su u to doba već bili ozbiljna sila, imali su i ogromnu mornaricu, gospodarili Jadranom i Sredozemljem.
Srbi tada uopšte nisu ni postojali.
Piše u rvatskim čitankama iz istorije, mora da je istina.
Ta mapa predstavlja širi vremenski period od 950.-1300. godine, i izbacio sam je zbog Poljaka samo, a ne zbog Hrvata i Srba. Evo ti mapa iz 950. godine sa interneta. Mada vidi se da je evropska mapa, Srbija je smanjena u odnosu na mapu sa srpske vikipedije.
f0f71b2b36b473d1d0e394751d457f9f.jpg

Ta mapa predstavlja širi vremenski period od 950.-1300. godine, i izbacio sam je zbog Poljaka samo, a ne zbog Hrvata i Srba. Evo ti mapa iz 950. godine sa interneta. Mada vidi se da je evropska mapa, Srbija je smanjena u odnosu na mapu sa srpske vikipedije.
E, to je (skoro) prava mapa.
Samo da su Srbiju smanjili još malo, a rvatsku i bugarsku povećali još malo i bilo bi top.

Back