Moguci vladari su vam bili Trpimir, Branimir i Zvonimir.
Dakle tri vekovima kasnije zabelezena moguca vladara.
I to je to.
Ajde!
Pa ništa, hajde lepo ti onda, ako smatraš da je realno utemeljeno to što si napisao, lepo ti ovde nabroj sve istorijske izvore za razdoblje Stjepana Držislava, taksativno, pa objasni kad su svi oni nastali, ko je to utvrdio i na osnovu čega, ko ga i zašto izmisli...
Da vidimo.
Kako nije kad Slaven napisao da jeste?
Mislim da sam bio nedvosmisleno jasan.
Tomislav se pominje u:
* pismu pape Jovana X
* zaključcima splitskih sabora
* Splitskoj hronici Tome Arhiđakona
* tzv. Barskom rodoslovu Popa Dukljanina (sve verzije, dakle i ona u tzv. Hrvatskoj kronici)
------------------------------------
* osim navedenog, u
Liber pontificalis iz Korčulanslog kodeksa nalazi se zabeleška o zbivanjima koja su opisana u papskoj prepisci sa Tomislavom, što može poslužiti kao indirektna potvrda generalnih saznanja iz vremena Tomislavove vlasti
* U
LP nalazi se i podatak o ratu između Bugara i Hrvata, a koji je potpuno komplementaran sasvim nezavisnim podacima o upadu Alagobotura iz vremena cara Simeona koji se nalaze kod Porfirogenitovog
DAI, što nam dodatno upotpunjuje celu sliku, čineći kompoziciju slagalice pisanih izvora vrlo jasnom
* Tradicija kod Popa Dukljanina o Tomislavu, za kojeg kaže da je bio snažan ratnik i vrlo hrabar, vodeći mnoge ratove i uvek terajući neprijatelje na beg, odiše istim onim duhom koji se nalazi u 31. gl. DAI, o Hrvatima koji poseduju ogromnu vojnu silu i koji uspešno zaustavljaju Bugare; Bugare koji su do tada, od početka ratovanja 913. godine, sve svoje bitke dobili (Aheloj i Katasirt 917, Pigi 921, i pred samim Carigradom 922; oko 924. totalno pokorili i Srbe). Čak mislim da je u vreme Simeona poraz koji su Bugarima Hrvati naneli, zaustavivši njihov prodor na zapad, jedina značajnija borba koju su Bugari oni izgubili.
Ovome treba dodati prostu činjenicu da su vremenom komplementarna otkrića, uključujući i arheološka iskopavanja tj. materijalne ostatke, vrlo jasno potvrdila Tomislavovog prethodnika i naslednika u narativu Tome Arhiđakona Splitskog; i Branimira i Držislava. Svi vladari koje Toma pominje, dokumentovane su istorijske ličnosti; kada se sve to ima na umu, bukvalno nema tu nikakvog ozbiljnijeg razloga da sumnjamo da su Hrvati imali vladara po imenu Tomislav.
I još jednu stvar ovde da dodam...a propo cele priče, pa i činjenice da se u Srbiji nazivanje tzv. hrvatskih
narodnih vladara kraljevima doživljava sa sprdnjom. Brojni drugi narodi (npr. bukvalno baš svi germanski) imaju neke svoje tradicije o polulegendarnim ili sasvim legendarnim vladarima, iz perioda pre hristijanizacije. U engleskom jeziku, reč kojom se ti vladari nazivaju jeste
king, a mi to sve prevodimo kao
kralj. Bez obzira na to što ti suvereni nisu imali apsolurno nikakvo papskoj priznanje titule, pa se i u izvorima ponekad javljali i drugačije nazivani. I na ovim prostorima postoji jedna tradicija, sa izmešanim istorijskim i neistorijskim ličnostima, u kojima se svi vladari od seobe na ove prostore u V ili VI stoleću, od Brusa pa na dalje, nazivaju
kraljevima. Od patrijarha Pajsija Janjevca u XVII st., koji je bio povezan sa Dubrovčanima na ovaj ili onaj način, odnosno nakon srp. prevoda čuvenog dela Mavra Orbinija, ili ćiriličkog izdanja Andrije Kačića Miošića, koji su postali vrlo čitani u srpskim pravoslavnim intelektualnim krugovima, Dukljaninova tradicija postaje deo i srpske istorijske tradicije (i raznim drugim delima; adaptacijama žitija Jovana Vladimira, delima Hristifora Žefarevića na temelju Pavla Vitezovića).
Šta mislite kako bi nekim strancima izgledala; nekom Rusu, Amerikancu ili Nemcu, polemika oko toga jesu li Vlastimir, Mutimir i Časlav bili kraljevi ili ne? Izgledala bi ne samo efemerno, nego i smešno. Kraljevi, u smislu
vladaoci. Dok je bilo momenata da je upitno koliko su samo državni bili pripadnici dinastije Vlastimirovića, više je nego jasno da su postojali i periodi potpunog suvereniteta u odnosu na Vizant. Na kraju krajeva, koliko je samo puta Sv. Jovan Vladimir bio nazvan
kraljem? Ja u životu nikada nisam ama baš
nikada čuo da bilo ko otvara neku silnu polemiku oko toga, cepidlačeći ili čak se potpuno sprdajući na račun Crnogoraca/Srba što kneza Vladimira titulišu kraljem. Nikada. Neka me neko ispravi, ako je čuo. A njega je tako nazvao – jedino Pop Dukljanin, što će reći da je on „manje“ kralj možda i od Tomislava.