- Poruka
- 30.403
Велики је то допринос.U nekima par iljada u nekima svega par stotina(pa i manje).
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Велики је то допринос.U nekima par iljada u nekima svega par stotina(pa i manje).
Ne Osmanlije nego izbjeglice s istoka.Molim? Ja napišem da je katolička alijansa ubijala pravoslavne Bugare i palila njihove domove, a ti napišeš da je isto to bio problem za Hrvate čije su posjede pljačkale Osmanlije. Argument 1000.
Mislim da nisu ni Bugari i vlasi bili dio papinske Europe, al su svejedno stali na našu stranu.Otkad se izdaju oni čiji nisi dio? Srbija je bila posebna država, a ne nikakav dio papinske Evrope.
Šta god bilo nisu vas Mađari toliko unazadali da se idućih 400 niste mogli oporavit od toga. To je poanta.Koja to bitka? Da li znaš o čemu uopšte pričaš?
I pod tom ste se državom borili na istoj strani s Turcima(ali i imali okršaja s njima) pa mi to dođe ka vazalstvo.Odakle ti ove budalaštine. Posljednja srpska država je pala pod Osmanlije 1496. godine. Kada su to uspjeli da skupe 400 godina vazalstva?
Još manje smisla onda za poređenje. Obični civili. Ne znam u kom to univezumu su isti problemi.Ne Osmanlije nego izbjeglice s istoka.
Da li si ti svjestan da jedna srpska država ratuje u tom istom Nikopolju protiv Osmanlskog carstva i Kneževine Moravske Srbije? Stali su na stranu na čijoj imaju više interesa, a ne zato što vole papu ili mrze sultana. Kao što je to uradio i knez Stefan Lazarević tada, za razliku od jednog drugog srpskog vladara koji je bio ugrožen od Turaka i moravskih Srba.Mislim da nisu ni Bugari i vlasi bili dio papinske Europe, al su svejedno stali na našu stranu.
Oporaviti od čega? Komentar ti je potpuno besmislen.Šta god bilo nisu vas Mađari toliko unazadali da se idućih 400 niste mogli oporavit od toga. To je poanta.
To nije vazalstvo. Ko što je bilo i danas ima Srba koji su ratovali ili ratuju za Ugarsku, Austriju, Njemačku, SAD itd. tako i neki Srbi koji su živjeli u Osmanskom carstvu ratuju za tu državu kao njeni državljani. Ne znam šta je tu frapantno.I pod tom ste se državom borili na istoj strani s Turcima(ali i imali okršaja s njima) pa mi to dođe ka vazalstvo.
Osim ratova s Turcima koji su trajali 400god(naravno ne uvik s istim intezitetom) i koji su već sami po sebi demografski i financijski iscrpili našu zemlju oni su usput tlačili naše stanovništvo na granici i odvlačili ga u roblje. Hrvati katolici su u Bosni prilazili na pravoslavlje da ih se manje proganja i uz sve to ti civili izbjeglice su pljačkali i terorizirali naše civile pa smo svejedno snašli snage da opstanemo i borimo se protiv Osmanlija svih tih godina kako su došli na naš kontinent. Al istina da u ovom svemiru to nisu isti problemi ka i vašiJoš manje smisla onda za poređenje. Obični civili. Ne znam u kom to univezumu su isti problemi.
Općina Branković? Njima svaka čast ka i svim vašima koji su ustajali protiv Osmanlija.Da li si ti svjestan da jedna srpska država ratuje u tom istom Nikopolju protiv Osmanlskog carstva i Kneževine Moravske Srbije? Stali su na stranu na čijoj imaju više interesa, a ne zato što vole papu ili mrze sultana. Kao što je to uradio i knez Stefan Lazarević tada, za razliku od jednog drugog srpskog vladara koji je bio ugrožen od Turaka i moravskih Srba.
Nije mi besmislen kad je Meliot reka da su vas Mađari sjebali prije Nicopolisa pa ste radi toga postali vazalska država. Sve i da su vas tad sjebali imali ste dovoljno vrimena od par stotina godina za oporavit se od te "izdaje" Mađara i uzvratit Turcima. Nadam se ta ti je sad moj komentar smisleniji.Oporaviti od čega? Komentar ti je potpuno besmislen.
Meni je frapantno da slavite Kosovsku bitku, a posli ste u više navrata sudjelovali u bitkama s Osmanlijama u borbi protiv krščana koji su ih želili protjerat nazad u Aziju. Ili ako već Stefana Lazarevića ne smatrate izdajnikom čudi me šta za dva misece nećete proslavit pobjedu kod Nicopolisa. Zašto je ona manje vridna u vašoj povijesti ako smatraš da niste izdali ostatak Europe u tom slučaju?To nije vazalstvo. Ko što je bilo i danas ima Srba koji su ratovali ili ratuju za Ugarsku, Austriju, Njemačku, SAD itd. tako i neki Srbi koji su živjeli u Osmanskom carstvu ratuju za tu državu kao njeni državljani. Ne znam šta je tu frapantno.
Dovoljan da nikad potpuno ne padnemo pod Osmansku vlast. A kad se već sprdaš na račun toga sad promisli malo kako ti to ne ide u prilog. Jer ako smo se mi mogli s tako malo ljudi branit svih tih godina da ne padnemo pod njihovu vlast, onda ste zasigurno mogli i vi.Велики је то допринос.
Kakve to veze ima sa katoličkim ubijanjem pravoslavaca i paljenjem njihovih gradova? Ne vidim paralelu uopšte ni poentu koju želiš da uspostaviš.Al istina da u ovom svemiru to nisu isti problemi ka i vaši
Kakva općina?Općina Branković?
Svaka čast na čemu? Čovjek je poražen, utamničen i u turskoj tamnici umro. Za to vrijeme Stefan Lazarević je ojačao zemlju, znatno je proširio (čak i na Gospodstvo Brankovića), i pod njima Srbija i njena kultura dobijaju procvat (gradnja crkava i manastira u novom stilu i otvaranja školi pismenosti u okviru njih). Kasnije je proglašen i svetim za svoje zasluge. Udaranjem glavom u zid se ne postiže ništa, niti je za pohvalu.Njima svaka čast ka i svim vašima koji su ustajali protiv Osmanlija.
Meliot je u pravu. Ne razumijem to o oporavljanju i uzvraćanju Turcima? Zašto bi se trebali oporavljat i uzvraćat Turcima kada te Mađari napadaju i pljačkaju?Nije mi besmislen kad je Meliot reka da su vas Mađari sjebali prije Nicopolisa pa ste radi toga postali vazalska država. Sve i da su vas tad sjebali imali ste dovoljno vrimena od par stotina godina za oporavit se od te "izdaje" Mađara i uzvratit Turcima. Nadam se ta ti je sad moj komentar smisleniji.
U Kosovskoj bitki Turci su napali srpske zemlje, a u Bitki kod Nikopolja i sličnim to nisu. To što ti je neko neprijatelj u nekom sukobu, ne znači da ti je neprijatelj zauvijek i da moraš samo protiv njega da se boriš bez obzira na razlog i okolnosti. Ne znam oklen ovolika opsesija Osmanlijama i njihova vilifikacija.Meni je frapantno da slavite Kosovsku bitku, a posli ste u više navrata sudjelovali u bitkama s Osmanlijama u borbi protiv krščana koji su ih želili protjerat nazad u Aziju. Ili ako već Stefana Lazarevića ne smatrate izdajnikom čudi me šta za dva misece nećete proslavit pobjedu kod Nicopolisa. Zašto je ona manje vridna u vašoj povijesti ako smatraš da niste izdali ostatak Europe u tom slučaju?
Kakve to veze ima sa katoličkim ubijanjem pravoslavaca i paljenjem njihovih gradova? Ne vidim paralelu uopšte ni poentu koju želiš da uspostaviš.
Zahejajen malo i svaka čast Brankoviću i njegovim Srbima, al to ne znači da Stefan i Moravski Srbi nisu stali na stranu Osmanlija(i to u više navrata) protiv ostatka Europe.Kakva općina?
Svaka čast na čemu? Čovjek je poražen, utamničen i u turskoj tamnici umro. Za to vrijeme Stefan Lazarević je ojačao zemlju, znatno je proširio (čak i na Gospodstvo Brankovića), i pod njima Srbija i njena kultura dobijaju procvat (gradnja crkava i manastira u novom stilu i otvaranja školi pismenosti u okviru njih). Kasnije je proglašen i svetim za svoje zasluge. Udaranjem glavom u zid se ne postiže ništa, niti je za pohvalu.
Želiš reć da su vas Mađari napadali i pljačkali par stotina godina pa se radi toga niste oslobodili turskog jarma u tom istom razdoblju? A gori maloprije pričaš o procvatu države pod Stefanom?Meliot je u pravu. Ne razumijem to o oporavljanju i uzvraćanju Turcima? Zašto bi se trebali oporavljat i uzvraćat Turcima kada te Mađari napadaju i pljačkaju?
Nisu napali ni naše zemlje pa smo svejedno stali uz ostale kršćane kako u toj bitci tako i u ostalima koji su se odvijali na tlu(a mislim i na moru) Europe.U Kosovskoj bitki Turci su napali srpske zemlje, a u Bitki kod Nikopolja i sličnim to nisu. To što ti je neko neprijatelj u nekom sukobu, ne znači da ti je neprijatelj zauvijek i da moraš samo protiv njega da se boriš bez obzira na razlog i okolnosti. Ne znam oklen ovolika opsesija Osmanlijama i njihova vilifikacija.
Stefana Lazarevića smatramo svetcem, ali njegove bitke nisu postale mit i legende u srpskom narodu, niti uticale na srpsku kulturu kao što je to uspjela Bitka na Kosovu. Ni jedna druga srednjovjekovna bitka nema uticaj na srpsko pjesništvo, književnost, slikarstvo i druge folklorne tradicije kao što ima ta bitka.
Nekoliko navrata kroz srednji vijek. I sam Sibinjanin Janko je palio srpske gradove pa je kasnije zbog toga 1448. u Srbiji bio uhvaćen i zatočen.I usput, koliko dugo je trajalo to paljenje pravoslavnih gradova od strane katolika?
Okej, i?Zahejajen malo i svaka čast Brankoviću i njegovim Srbima, al to ne znači da Stefan i Moravski Srbi nisu stali na stranu Osmanlija(i to u više navrata) protiv ostatka Europe.
Ne, to je u kasnijem periodu nakon 1402. i prekida vazalnog odnosa prema Osmanlijama.Znači dok drugi krvare i bore se protiv Osmanlija on se protiv njih bori gradeći manastire, škole i živeći na visokoj nozi.
Poredim različitu politiku i sposobnost vođenja države između dva vladara, Stefana Lazarevića i Vuka Brankovića.A maloprije pričaš o problemima s kojima se vi susrećete radi prodora Osmanlija(i napada Mađara) pa niste mogli uzvratit, a sad odjednom Srbija doživljava nikad veći procvat.
Ne. Sukob sa Ugarima je razlog zašto je Kneževina Moravska Srbija postala vazal Osmanskog carstva. Trebala joj je zaštita od neprijatelja sa sjevera.Želiš reć da su vas Mađari napadali i pljačkali par stotina godina pa se radi toga niste oslobodili turskog jarma u tom istom razdoblju? A gori maloprije pričaš o procvatu države pod Stefanom?
Dobro, i?Nisu napali ni naše zemlje pa smo svejedno stali uz ostale kršćane kako u toj bitci tako i u ostalima koji su se odvijali na tlu(a mislim i na moru) Europe.
Ne razumijem, šta to znači svašta? Čovjek je kanonizovan za svetca od strane Srpske pravoslavne crkve. Samim tim je postao svetac u čitavom pravoslavnom hrišćanstvu.On vam je svetac? Svašta![]()
Očigledno da se može. Nema šta da se osuđuje tu, to su nebuloze što pričaš. Niko nikada nije osporio njegovu kanonizaciju u svetca. Njegov doprinos za srednjovjekovnu srpsku državu i srpsku kulturu, a naročito za hrišćanstvo je pozamašno.onda budite dosljedni i osudite Lazarevića ne ga svecem proglašavat još. Ne možeš slavit i borce i suradnike Osmalnlija na jednak način i ne mogu "Kosovski" Lazar i ovaj vazalski Lazar obojica bit sveci i pravednici.
Kakva opet općina, o čemu ti pričaš. Radi se o državi koja se često naziva Gospodstvo Brankovića, jer su vladari te države nosili titulu gospodina.Koliko vidim ovaj drugi je u 30god vladavine sudjelova u samoj jednoj bitki protiv Osmanlija koji su ovaj put bili uz općinu Branković u vašim međuvazalskim borbama za prvu pratilju sultana.
Ne lupaj gluposti. Niko nema averziju ni prema čemu, ali zato ti imaš afinitet ka teorijama zavjera.Nije ni čudo šta imate takvu averziju prema wikipediji kad na svojoj s ovim lako provjerljivim podacima manipulirate i skrivate istinu od svoje javnosti.
Aj ne vataj se za svaku glupost koju napišem nego objasni ono šta je bitno iz mog posta. Zašto Hrvatsku spominju u stranoj literaturi pa i na engl.wiki dok vi ni slova o nama? Evo nema ni ovde spomena naših trupa, kraljevine ili zapovjednika, a po nekim drugima smo bili tamo.Ne lupaj gluposti. Niko nema averziju ni prema čemu, ali zato ti imaš afinitet ka teorijama zavjera.
Nema ništa bitno. Samo kako i sam kažeš tvoja glupost. Niko nije dužan da svakog minornog čimbenika navede. Kako Hrvatsku tako i 20ak drugih koji nisu navedeni. Samo ti drugi ne kmeče.objasni ono šta je bitno iz mog posta.
Pokazalo se da se Srbija ne može osloniti na Ugarsku kao saveznika a opasnost od Turaka je bilq veća i odlučeno je da se uđe u vazalni odnos sa njima.To je bila jedna bitka u kojoj su vas Mađari naguzili, a vi ste još idućih 400 proveli pod Osmanlijama ka vazali i suradnici(čast iznimkama među vašima koji su nešto pokušavali s vrimena na vrime). Ne godinu, pet ili deset dok se oporavite od te izdaje nego prkatički dok se ovi nisu (polu)raspali pa ste ka i ostali iskorsitili trenutak i oslobodili se njihovih "okova".
Pa evo ovde se u vašim tekstovima navode ti neki "minorni čimbenici", a opet nema Hrvata:Nema ništa bitno. Samo kako i sam kažeš tvoja glupost. Niko nije dužan da svakog minornog čimbenika navede. Kako Hrvatsku tako i 20ak drugih koji nisu navedeni. Samo ti drugi ne kmeče.
Pokazalo se da se Srbija ne može osloniti na Ugarsku kao saveznika a opasnost od Turaka je bilq veća i odlučeno je da se uđe u vazalni odnos sa njima.
Zašto bi ih bilo? Ne pominju se u takvoj rečenici ni na engleskoj Vikipediji koji si citirao. Opsjednut si stvarima o kojima nemaš pojma, kao i uvijek.Pa evo ovde se u vašim tekstovima navode ti neki "minorni čimbenici", a opet nema Hrvata:
Bitka kod Niša
Hrišćanska vojska se sastojala od Srba, Mađara, Čeha i Poljaka. Njena jačina je bila oko 25.000 konjanika i pešaka, od kojih je bilo oko 8.000 Srba, takođe konjanika i pešaka. Zapovednici hrišćana bili su ugarski vojskovođa Sibinjanin Janko i srpski despot Đurad Branković.
Zato što se srpska vikipedija nije oslonila za te minorne čimbenike. Uostalom ne vidim zašto je to bitno? Šta te tu peče i svrbi?I kako to da nismo minorni čimbenik za strance pa nas gotovo svi redom spominju, a baš vaša wikipedija odbija napisat da je i vojska kraljevine Hrvatske također bila prisutna u Križarskom pohodu na Varnu?
Kako je to drukčije od Srba? Osim što se Srbija borila protiv Turaka do 20. stoljeća, ako si na to htio ukazati pažnju.pa smo se svjedeno od 14st.-18. st. borili s njima svaki put kad bi napali i branili svoju državu.
MI ne da nismo imali saveznike nego bi Ugri uvek udarili sa leđa. Posle im je bio kriv đavo kada je Stefan Lazarević odneo prevagu u Bici kod Nikopolja.Nismo ni mi imali saveznika u svaka doba pa smo se borili i branili sami protiv Osmanlija(i poturica), a uz to smo imali hrpu drugih problema o kojima sam pisa(i koji su bili puno gori od vaših) pa smo se svjedno od 14st.-18./19. st. borili s njima svaki put kad bi napali i branili svoju državu. Pa nije rat traja 4 godiine ili 40 pa da se niste stigli oporavit ili pronać dugog saveznika ako se već niste stigli osllonit na Mađare(koje u svojim člancima spominjete ka svoje najbitnije-najbrojnije saveznike u pohodu na Varnu). Tako da se ne lažemo vama ta njihova "izdaja" odlično dođe ka opravdanje.
Kakva isprika, kada je jasni neprijatelj tada knezu Stefanu Lazareviću bila Ugarska, a ne Osmanlije. O čemu ti pričaš? Klasičan luzerski mentalitet koji ne može pojmiti da su jači i pametniji pobjedili glupljeg i slabijeg.Svi su u to vrime imali svojih i vanjskih i unutarnjih neprijatelja samo jedni nađu način kako to riješit drugi ispriku.
Nije baš da niste imali saveznike:Nismo ni mi imali saveznika u svaka doba pa smo se borili i branili sami protiv Osmanlija(i poturica
Kakva isprika, kada je jasni neprijatelj tada knezu Stefanu Lazareviću bila Ugarska, a ne Osmanlije. O čemu ti pričaš? Klasičan luzerski mentalitet koji ne može pojmiti da su jači i pametniji pobjedili glupljeg i slabijeg.
Nije baš da niste imali saveznike:
https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Битка_код_Сиска
Nisu Srbi ništa otvorili. Svako je sam sebi odgovoran za svoju sposobnost ili nesposobnost. Samo luzerima je uvijek neko drugi kriv da bi opravdali svoje poraze i neumeće.al ste na taj način otvorili vrata Osmanlijama da idućih 500god harače ovim prostorima.
Srpski povjesničar(a vjerujem i mnogi drugi van Srbije) se ne bi složia s tobom u vezi toga i on smatra da je poraz krćanske koalicije u Nicopolisu ima katastrofalne i dugoročne posljedice po Europu. Ako se ne slažeš s njegovom konstatacijom neću ti pokušavat prominit mišljenje, al ću nastojat ukazat zašto stručniji ljudi od tebe imaju drugačiji pogled na tu bitku(i sve ono šta je sljedilo iza nje).Nisu Srbi ništa otvorili. Svako je sam sebi odgovoran za svoju sposobnost ili nesposobnost. Samo luzerima je uvijek neko drugi kriv da bi opravdali svoje poraze i neumeće.
To nema nikakve veze sa mnom i onim što sam ja napisao. Nisu Srbi otvorili nikakva vrata Osmanlijama, već ovi što ih nisu bilu sposobni pobjediti.Srpski povjesničar(a vjerujem i mnogi drugi van Srbije) se ne bi složia s tobom u vezi toga i on smatra da je poraz krćanske koalicije u Nicopolisu ima katastrofalne i dugoročne posljedice po Europu.