Casual Observer
Stara legenda
- Poruka
- 88.793
Fredegarova hronika koristi titulu rex, tj. ‘kralj’.Da li se zna koju je titulu imao Samo
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Fredegarova hronika koristi titulu rex, tj. ‘kralj’.Da li se zna koju je titulu imao Samo
Prihvati činjenicu je da se prva hrvatska država završavala jugoistočno od Siska.Ne lažem jer sve šta sam napisa stoji u DAI-u koji vam je sveto pismo kad triba crtat granice do Cetine, al kad u istoj knjizi stoji da su Hrvati porazili Avare i naselili njihove zemlje onda se traže arh. nalazi kopalja i opis posljednje bitkeSad rič Konstantina više ne vridi pa se sve u vezi nas gleda umanjit i obezvrijedit(od toga da nas posebno ističe u borbama s Avarima samog prostora na koji smo naselili priko granica prve države do brojki koje navodi uz vojsku, ali i drugih epiteta koje car koristi kad priča o nama). Onda se sve uzima s rezervom i dozom opreza jer možda je mislia ovako možda je mislia onako.
S druge strane tog opreza nema ni blizu kad se priča o vama i još će te sve u vezi vas iz te knjige uvečat do maksimuma i napumpat etničke/državne granice do Cetine, Save, Vrbasa ili Kupe jer se sve grabi i proizvoljno čita taj izvor. A onda nastupa čuđenje kad neki strani povjesničari Srbe naseljavaju jedva do Neretve i Drine, a prvu državu smiste kraj one 4 rijeke koje su još dalje u CG i Raškoj.
Само толико, и да Дубровчани говоре српским језиком а чак је и анализирао дубровачки молитвеник који су Хрвати својатали а то и данас раде.А како је рођени Дубровчанин мора да је неки издајник!Rešetar doslovno kaže da se "Bosančica" jasno razlikuje od one "pravoslavne" i da ju koriste braća katolici i muslimani.
Doduše Rešetar kaže da su ti katolici i muslimani Srbi pa su zapadnoćirilski spomenici baš zbog toga srpskiDakle ista šovinistička spika kao i tvoja.
Malićku nisi ni pročitao, jasno spominje i srpski etnonim i ponekad "srpskohrvatski". Dokle se misliš sramotiti? Rešetar je itekako bio politički aktivan i propagandist dok se Malićka isključivo bavila filologijom. Sad kako tebi tikvanu to objasniti![]()
Sa kojima ti imaš veze koliko ja sa Islanđanima.Ne znam za vas, al meni postaje sve draži ovi "trobrojni" znak prepoznatljivosti starih Hrvata![]()
Sa kojima ti imaš veze koliko ja sa Islanđanima.![]()
Vlasi su sastavni dio svih nas. Ja sa tim nemam problem.Znači smin pisat samo o događajima prije nego su moji postali Hrvati? Pa dobar dio vas isto ima vlaške krvi pa vam to nije problem kad pričate o doseljenju Srba ili o Nemanjićima koji s takvima nemaju apsolutno nikakve veze. Zašto se njih ne proziva(ti prvi ako si već toliko dosljedan) već samo mene? Nisam nikad pročita da se nekom Srbinu vlaških tako obraćaš, a meni već drugi puta? Čemu to dvostruki kriteriji bivši žitelju moje domovine Hrvatske?
Zašto Srbi vlaških korijena mogu imat veze sa srednjovjekovnom Srbijom i Srbima, a Hrvati vlaških korijena nemaju svoje pravo na to?Vlasi su sastavni dio svih nas, ja sa tim nemam problem.
1. Srbi razvijenog i kasnog srednjeg vjeka = mješavina izvornih Srba, nekih drugih južnoslovenskih plemena i Vlaha koji su se stopili pod srpskim imenom. Te ljudi je odlikovao štokavski govor, a pismeni među njima su koristili ćirilicu. Naseljavali su Hercegovinu, južnu Dalmaciji, istočnu Bosnu, Zetu, Rašku i Kosovo. Po vjeri su bili pravoslavci u većini i katolici u manjini.Zašto Srbi vlaških korijena mogu imat veze sa srednjovjekovnom Srbijom i Srbima, a Hrvati vlaških korijena nemaju svoje pravo na to?
Taman nešto čitam o našim ratovima s Osmanlijama pa se mislim kako je sve možda moglo drugačije završit da u jednoj od najvažnijij bitaka u samim počecima njihove invazije na naš kontinent vojska srpskog vladara Stefana Lazarevića Prvoizdajnika nije u više navrata stala uz bok muslimanima protiv kršćanske Europe. Šta ti i Zvonek mislite na ovu temu? Isto tako pitanje za tebe Zvoneka ili nekog trećeg, zašto bitku u Nicopolisu ne spominjete i ne slavite poput one na Kosovom polju iako ste pobjedili u njoj?Kad su Turci u 16-om vjeku poharali i osvojili veći dio teritorija naroda pod brojem 2, isti se masovno iseljava sa tih teritorija ili gine a na njih dolazi narod pod brojem 1.
@Zvonimir Božić
I na Rovinama se srpska vojska borila protiv katoličke vojske na strani Osmanlija. Tome možete zahvaliti Ugarima koji su odmah nakon Kosovske bitke napali Srbiji sa severa i naterali je na vazalni odnos prema Turcima.Ne sumnjam kako među vama ima vojnik analitičara pa da malo prokomentiramo startne pozicije prije same bitke kao i njen tok? Kakve su bile šanse Hrvata i ostalih kršćana protiv vas i muslimana?
![]()
Kako nas niko nije natira u vazalni odnos, a ratovali smo s njima 400 god i vodili na destetke bitki protiv Osmanlija radi kojih smo imali demografske gubitke od kojih se do danas nismo oporavili(pogotovo krajevima vojne krajine)? Kako smo se mi mogli borit i ginit 400 god, a vi niste mogli? Mađari su vas mogli shebat taj put, al imali ste dovoljno vrimena za oporavak u 400 godI na Rovinama se srpska vojska borila protiv katoličke vojske na strani Osmanlija. Tome možete zahvaliti Ugarima koji su odmah nakon Kosovske bitke napali Srbiji sa severa i naterali je na vazalni odnos prema Turcima.
Опште је познато да је све трочлано српско, отуда три прста.Slikovito gledajući to bi bilo ovako nešto, a nek me moji sunarodnjaci isprave ako sam nešto zabuca(crkvica je jednobrodna, al gledajući tlocrt podiljenja je na tri odvojena dijela:
Starohrvatske trojagodne naušnice
![]()
Starohrvatski trotračni pleter
![]()
Starohrvatska "trodijelna" crkva
![]()
Ne znam za vas, al meni postaje sve draži ovi "trobrojni" znak prepoznatljivosti starih Hrvata![]()
Колико је било Хрвата у тим биткама?Taman nešto čitam o našim ratovima s Osmanlijama pa se mislim kako je sve možda moglo drugačije završit da u jednoj od najvažnijij bitaka u samim počecima njihove invazije na naš kontinent vojska srpskog vladara Stefana Lazarevića Prvoizdajnika nije u više navrata stala uz bok muslimanima protiv kršćanske Europe. Šta ti i Zvonek mislite na ovu temu? Isto tako pitanje za tebe Zvoneka ili nekog trećeg, zašto bitku u Nicopolisu ne spominjete i ne slavite poput one na Kosovom polju iako ste pobjedili u njoj?
Dok ne stignu odgovori evo par slija s pohoda Križara među kojima su bili i brojni Hrvati pa čak i moji preci Vlasi. Svi oni na jednu stranu, a Srbi i Turci na drugu. Ako se mene pita još veća sramota za vaš narod nego kad ste onomad ostali u Solunu dok smo se mi borili s Avarima za oslobodit ove krajeve.
Kršćani i oni koji se tako osjećaju pred vratima Nicopolisa 1396.
![]()
Krišnoslav i Abdulah u nastojanjima da zaustave Hrvate i Vlahe u osvajanju Nicopolisa
![]()
Osmanlije i Moravski Srbi u borbi protiv kršćanske Europe
![]()
Njegov nadimak je Visoki, a ne Prvoizdajnik, jer nije imao šta da izda. Posebno ne katolike koji su, čim prijeđoše Dunav, počeli da pljačkaju i ubijaju pravoslavne Bugare, pa posle i da pale njihove gradove gdje su živjeli.srpskog vladara Stefana Lazarevića Prvoizdajnika
Лепо, али какве везе ово има са средњовековном Хрватском?"Srednjovjekovni grad Ružica smješten je 2,5 kilometara jugozapadno od Orahovice između sjevernih obronaka Papuka i Krndije. Nastao je krajem 14. i početkom 15. stoljeća. Procvat doživljava u vrijeme Nikole i Lovre Iločkog. Smrću Lovre Iločkog 1524. godine biva prekinut uspon samog grada, a ubrzo poslije odlaska Turaka dolazi kršćanska posada, a grad mijenja vlasnike. Riječ je o vremenu kasnoga srednjeg vijeka, odnosno u umjetničkom smislu visokoj gotici i renesansi. Ružica nastaje s opstankom i poslije turskog napuštanja, ali tijekom 18.stoljeća u konačnici biva napuštena.
Povijesno gledano vrhunac Ružice bio je za vladavine Matije Korvina. Njegova je vladavina dvoslojna. S jedne strane dolazi do konstantnih sukoba s Osmanskim Carstvom, a s druge strane dolazi do procvata kulture i umjetnosti. Još je početkom Prvoga svjetskog rata, Đ. Szabo utvrdio da Ružica nije ni grad (Burg), ni dvor (Schloss), ni tvrđa (Festung). Naime,on tvrdi da grad nije jer mu nedostaje cijeli određeni sastav grada, dvor nije jer je ipak stvorenza obranu, a nije ni tvrđa jer je prevelika. Ona je zapravo sve troje zajedno."
![]()
![]()
![]()
Pa nisu vas Ugari napali sa leđa dok ste ratovali sa Turcima.Kako nas niko nije natira u vazalni odnos, a ratovali smo s njima 400 god i vodili na destetke bitki protiv Osmanlija radi kojih smo imali demografske gubitke od kojih se do danas nismo oporavili(pogotovo krajevima vojne krajine)? Kako smo se mi mogli borit i ginit 400 god, a vi niste mogli? Mađari su vas mogli shebat taj put, al imali ste dovoljno vrimena za oporavak u 400 god![]()
U nekima par iljada u nekima svega par stotina(pa i manje).Колико је било Хрвата у тим биткама?
S tim istim problemima su se susretali i Hrvati za vrime Osmanlijske invazije čije su posjede pljačkali novopridošle izbjeglice s istoka pa svejedno nismo poklekli ili izdali ostale europljane i kršćane.Njegov nadimak je Visoki, a ne Prvoizdajnik, jer nije imao šta da izda. Posebno ne katolike koji su, čim prijeđoše Dunav, počeli da pljačkaju i ubijaju pravoslavne Bugare, pa posle i da pale njihove gradove gdje su živjeli.
To je bila jedna bitka u kojoj su vas Mađari naguzili, a vi ste još idućih 400 proveli pod Osmanlijama ka vazali i suradnici(čast iznimkama među vašima koji su nešto pokušavali s vrimena na vrime). Ne godinu, pet ili deset dok se oporavite od te izdaje nego prkatički dok se ovi nisu (polu)raspali pa ste ka i ostali iskorsitili trenutak i oslobodili se njihovih "okova".Pa nisu vas Ugari napali sa leđa dok ste ratovali sa Turcima.
Molim? Ja napišem da je katolička alijansa ubijala pravoslavne Bugare i palila njihove domove, a ti napišeš da je isto to bio problem za Hrvate čije su posjede pljačkale Osmanlije. Argument 1000.S tim istim problemima su se susretali i Hrvati za vrime Osmanlijske invazije čije su posjede pljačkali novopridošle izbjeglice s istoka pa svejedno nismo poklekli ili izdali ostale europljane i kršćane.
Koja to bitka? Da li znaš o čemu uopšte pričaš?To je bila jedna bitka u kojoj su vas Mađari naguzili
Odakle ti ove budalaštine. Posljednja srpska država je pala pod Osmanlije 1496. godine. Kada su to uspjeli da skupe 400 godina vazalstva?vi ste još idućih 400 proveli pod Osmanlijama ka vazali i suradnici(čast iznimkama među vašima koji su nešto pokušavali s vrimena na vrime).