Niko ne govori da ih nisu naselili potomci Srba već ti pokušavam reći da su po DAI-u sve te zemlje još ranije naselili i Hrvati(a pretpostavljam da je tu bilo još raznih naroda od preostalih Avara priko Romana, ilirskih plemena itd.) koji su popunjavali prazni prostor.
Po DAI-u stoji da smo mi više grupirali od Cetine do Istre pa je tu nastala naša prva država šta ne znači da nas nije bilo van tih krajeva jer te su države nastale 200 god nakon dolaska šta je dosta dug period. A isto ovo onda vridi i za vas pa ste se tako najviše grupirali oko Raške i tu je bila vaša jezgra šta također pokazuju brojni manastiri koji će upravo tu nicati u 11. i 12. st.
Kad car kaže Hrvati su naselili sve zemlje nakon protjerivanja Avara ne mislim kako smo otišli sve do Karpata jer nas nije bilo toliko, ali isto tako niko nam nije stavia rampu na Cetini i zabrania naseljavanje tog dijela obale. Na kraju svega imaš i po Boki naših ostataka iz tih vrimena pa sam poprilično siguran da smo živili i na prostoru između(a to opet pokazuju i brojni arh nalazi).
Isto tako ako ćemo po DAI- dolazim do nekog zaključka da radi tog većeg utjecaja "mišanog" stanovništva Duklja, Paganija, Zahumlje itd. kroz tih 200ak god postaju narodi za sebe i zato se tad nisu "izjašnjavali" ni Srbima ni Hrvatima već su bili svoji. Kako naše države jačaju tako i jedni i drugi bacamo šape na te krajeve, a na kraju je vjerojatno presudilio i to šta su se Neretvi i Pagani više povezali s nama nego s vama i onda se s godinama samo asimilirali u naše društvo.
A ić danas radit Srbe od njih iako se ovi ni prije Ilijadu godina nisu tako vidili ili osjećali je totalno promašeno. Bez trolanja neko moje viđenje bar ako ćemo se držati DAI-a jel.