Srednjovekovna Hrvatska

Koji? Oni čije interpretacije ti se sviđaju ili oni čije interpretacije ti se ne sviđaju?
Evo ti Relja Novaković

Screenshot_20250629_205200_Chrome.jpg

Isto tako u nekoliko navrata navodi da su svu osvojenu zemlju od Avara naselili Hrvati pa tako i to Zahumlje, Pelješac ili okolicu Dubrovnika.
Ne. Pise vrlo precizno kog su porekla narodi sa tog podrucja.

Piše da je napustio Sisak i otišao Srbima "za koje se vjeruje da drže veliki dio Dalmacije" i to je to.
"za koji se kaze"

Kolko si ti bolestan jedan trol pa to je strasno.
Bukvalno iz nicega konstruisete istoriju po principu sta je babi milo.
To je realno.
Nema tu ništa bolesno, čista istorija.
Btw, ja sam Srbin, nemam razloga Hrvate veličat.
U biti imam, samo je to za tebe naučna fantastika, da shvataš da naš položaj zavisi od snage Hrvata.

Ali evo da pokušam da ti pomognem.
Ako sagledaš našu srpsku istoriju, unazad zadnjih 600 godina, jel primećuješ da je negde nešto opasno otišlo po zlu?

Oslobadjao od Ugara porobljeni srpski narod. Nazalost, ostace ti ljudi pod Ugarima stolecima i kao produkt iznikoste vi Hrvati.
Pokušaj izmišljene istorije broj 11.
Kole se prodaje pod duhovitog lika, jer tako je lakše pisat gluposti, ali u stvarnosti reč je o čoveku kojeg izjeda ugarsko ropstvo Turcima i potpuna nezavisnost Hrvata u istom periodu.

Očito da se ne odnosi na teritorje koje su naselili Srbi.

Jel uopšte moguće da to može biti da nekom nije jasno.
Niko ne govori da ih nisu naselili potomci Srba već ti pokušavam reći da su po DAI-u sve te zemlje još ranije naselili i Hrvati(a pretpostavljam da je tu bilo još raznih naroda od preostalih Avara priko Romana, ilirskih plemena itd.) koji su popunjavali prazni prostor.

Po DAI-u stoji da smo mi više grupirali od Cetine do Istre pa je tu nastala naša prva država šta ne znači da nas nije bilo van tih krajeva jer te su države nastale 200 god nakon dolaska šta je dosta dug period. A isto ovo onda vridi i za vas pa ste se tako najviše grupirali oko Raške i tu je bila vaša jezgra šta također pokazuju brojni manastiri koji će upravo tu nicati u 11. i 12. st.

Kad car kaže Hrvati su naselili sve zemlje nakon protjerivanja Avara ne mislim kako smo otišli sve do Karpata jer nas nije bilo toliko, ali isto tako niko nam nije stavia rampu na Cetini i zabrania naseljavanje tog dijela obale. Na kraju svega imaš i po Boki naših ostataka iz tih vrimena pa sam poprilično siguran da smo živili i na prostoru između(a to opet pokazuju i brojni arh nalazi).

Isto tako ako ćemo po DAI- dolazim do nekog zaključka da radi tog većeg utjecaja "mišanog" stanovništva Duklja, Paganija, Zahumlje itd. kroz tih 200ak god postaju narodi za sebe i zato se tad nisu "izjašnjavali" ni Srbima ni Hrvatima već su bili svoji. Kako naše države jačaju tako i jedni i drugi bacamo šape na te krajeve, a na kraju je vjerojatno presudilio i to šta su se Neretvi i Pagani više povezali s nama nego s vama i onda se s godinama samo asimilirali u naše društvo.

A ić danas radit Srbe od njih iako se ovi ni prije Ilijadu godina nisu tako vidili ili osjećali je totalno promašeno. Bez trolanja neko moje viđenje bar ako ćemo se držati DAI-a jel.

ma kakvi Srbi drže najveći deo dalmacije, dalmacija je bila teritorija koja je po rimskom shvatanju obuhvatala skoro celu Srbiju, dakle ne mešaj babe i žabe i ne izmišljaj. A jedan deo dalmacije i jesmo držali jer smo ga osvajali za Stefana Nemanje

Lik misli ako su tamo bili Srbi prije 1300 godina...da su i dalje tamo Srbi :lol: Prdi o DAI prema kojem je u Srbiji ostalo 50 duša kad su ih Bugari zgazili...
DI ocigledno preteruje po toj izjavi Srbi su bili tamo takom srednjge veka vise ne .I onako je falsifikujete u Vasu korist cim Hrvate velica i Papu verovatno taj prepis nije ni napisoa grcki pisac nego neki katolicki sevstenik , zasto bi Grcki Car nazaivao papu presvetlim.

ma kakvi Srbi drže najveći deo dalmacije, dalmacija je bila teritorija koja je po rimskom shvatanju obuhvatala skoro celu Srbiju, dakle ne mešaj babe i žabe i ne izmišljaj. A jedan deo dalmacije i jesmo držali jer smo ga osvajali za Stefana Nemanje
Frnacaki anali su iz 9 veka drugi dalamcija nije obuhvatala Srbiju , samo mali deo zapdane Srbjje
, Srbija je za Rimljane bila mezija
1000012789.png

Niko ne govori da ih nisu naselili potomci Srba već ti pokušavam reći da su po DAI-u sve te zemlje još ranije naselili i Hrvati(a pretpostavljam da je tu bilo još raznih naroda od preostalih Avara priko Romana, ilirskih plemena itd.) koji su popunjavali prazni prostor.

Po DAI-u stoji da smo mi više grupirali od Cetine do Istre pa je tu nastala naša prva država šta ne znači da nas nije bilo van tih krajeva jer te su države nastale 200 god nakon dolaska šta je dosta dug period. A isto ovo onda vridi i za vas pa ste se tako najviše grupirali oko Raške i tu je bila vaša jezgra šta također pokazuju brojni manastiri koji će upravo tu nicati u 11. i 12. st.

Kad car kaže Hrvati su naselili sve zemlje nakon protjerivanja Avara ne mislim kako smo otišli sve do Karpata jer nas nije bilo toliko, ali isto tako niko nam nije stavia rampu na Cetini i zabrania naseljavanje tog dijela obale. Na kraju svega imaš i po Boki naših ostataka iz tih vrimena pa sam poprilično siguran da smo živili i na prostoru između(a to opet pokazuju i brojni arh nalazi).

Isto tako ako ćemo po DAI- dolazim do nekog zaključka da radi tog većeg utjecaja "mišanog" stanovništva Duklja, Paganija, Zahumlje itd. kroz tih 200ak god postaju narodi za sebe i zato se tad nisu "izjašnjavali" ni Srbima ni Hrvatima već su bili svoji. Kako naše države jačaju tako i jedni i drugi bacamo šape na te krajeve, a na kraju je vjerojatno presudilio i to šta su se Neretvi i Pagani više povezali s nama nego s vama i onda se s godinama samo asimilirali u naše društvo.

A ić danas radit Srbe od njih iako se ovi ni prije Ilijadu godina nisu tako vidili ili osjećali je totalno promašeno. Bez trolanja neko moje viđenje bar ako ćemo se držati DAI-a jel.
Mislim da nisi u pravu, jasno piše da su Srbi tu još od Heraklija, od onih nekrštenih Srba.
Mi imamo od tog perioda pa do 12 veka niz spisa koji vladare tuh oblasti nazivaju Srbima.
To da se Dukljani ili Zahumljani nisu osećali Srbima je čista špekulacija.

To je kao ja da kažem da se Dalmatinci nisu osećali Hrvatima, a ni Ličani.
Da izvodim neke konstrukcije koje nemaju previše smisla, al eto da bih dokazao ne znam ni ja šta.

To je savim dovoljno kada se uzme u obzir da se celiki deo rimske provincije dalmacije moze poklopiti sa onom mapom koju je SeverZapad posalo.
Ne bi to njima uopšte bio problem da dobar deo njih ne potiče iz tih krajeva.
A, kako nemaju pojma o etnogenezi ni Hrvata ni Srba, misle da su te teritorije posebno žarište nekih grana, a nisu.
U Raškoj je bila veća raznovrsnost PH908, kao i prisutnost starijih grana.
Al' kada to shvate, onda će krenuti dokazivati da je i Raška zapravo naseljena Hrvatima :lol:

Back