O, pobogu...DukeofSerbia:Од сада па на даље не комуницирам са члановима из супротног клана.
I zivjeli su srecno do kraja zivota...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
O, pobogu...DukeofSerbia:Од сада па на даље не комуницирам са члановима из супротног клана.
DukeofSerbia:Од сада па на даље не комуницирам са члановима из супротног клана.
DukeofSerbia:Сад је испао смешан потпуно. Човек не признаје званичну историју коју уче у САД. Од сада па на даље не комуницирам са члановима из супротног клана. Настави да се забављаш са њима.
Човек не разуме да су Срби живели и живе у садашњој Војводини и да зато има везе са Србијом, а Пољака нема у Словачкој...
DukeofSerbia:Још мало националистичких излива:
Српска ћирилица је најсавршеније писмо на свету, а српски језик најсавршенији бар кад је у питању морфологија.
Мада ме још увек мучи због чега је граматика српског језика најближа и најсличнија граматици класичног латинског. Да ли је то последица Вукове реформе или је тако било одувек? Када сам са неким Румунима упоређивао српску и њихову граматику, на крају се испоставило да је граматика српског ближа латинском него румунска. А румунски је романски језик...
DukeofSerbia:Сетио сам се још нечега у вези Келта и Срба. Област у којој живе Лужички Срби се зове Лусатија, а под сличним именом (Луситанија) се у антици звао модерни Португал.
А Галиција (у Пољској) је добила име по месту Галич које је постојало у 11. веку, а можда и раније.
У Србији има мало потомака Келта. Имам једног друга који је наранџанст и пегав – прави Келт по пореклу (иначе је 100% Србин).
DukeofSerbia:Кад си запео за Александра, подсети ћу те шта сам откуцао, да народ види ко фалсификује поустове.
...Александар је поженио своје војнике и стопио их са Персијанцима... И сад ми откуцај да су сеобе, колонизације и расељавања народа и племена немогућа.
DukeofSerbia:На мапи Смрт Карла Великог лепо пише издавач доле: Longman, Green & Co. London, New York, Bombay.
E сад што неко не чита шта пише, то је његов проблем.
crow:pazi...
danashnji knjizevni srpski je veshtachka tvorevina.
vuk je uveo neke norme u jezik koji se govorio u hercegovini.
to je bilo 1000 godina posle tog dogadjaja. ti likovi su dozvolili sluzbu na slovenskom jer im je trebalo da novopridoshla plemena stave pod kontrolu, a to se najbolje radi religijom. i religija je samo to, nishta vishe.
crow:drugo, nemaju svi slovenski 7 padeza.
ima srpski.
al u srbiji, srpski jezik sa 7 padeza vecem delu stanovnishtva nije maternji! oni ga nauche u shkoli, neko vishe neko manje.
u ponishavlju postoje 2-3 padeza, ko u engleskom. kao i u zajecharskom kraju, luznici, vlasini... o juznom pomoravlju i da ne govorim.
Wilkołak:Srpski po Vuku je vestacka tvorevina? Kako za koga! Jezicke norme koje je on uveo predstavlaju jezik koji se govorio u zapadnoj Srbiji! Na tim mestima bila je ocuvana ekavica, cetvoroakcentni sistem sa sedam padeza! (jedan manje nego u staroslovenskom). Sta ja da radim sada sto ti zivis na prostoru gde iscezavaju padezi? Ako ti se ne svidja pisi nove norme samo za tvoj kraj! U cemu je problem? Ne svidja ti se? Pisi novi! ENDE
Sedam padeza izmedju ostalog imaju i slovenacki, ceski, poljski... U cemu je problem sa sedam padeza? Dominantni dijalekat u Srbiji je sumadijsko-vojvodjanski! Ime lepo kaze gde se on govori. Ne svidja ti se? Zasto ga pricas? Pisi novi! Hoces dva padeza? Koristi dva padeza! U cemu je problem? Ko te sprecava? Pocni tako da pricas! Vrati se na az buki vjedi glagolj, koristi dva padeza i MILINA!
crow:vojvodina nije bila u srbiji kad je pisano... a danas je naseljena hercegovcima, lichanima i masom onih 45...
nije bio dominantniji vec blizi vuku
necu da pishem nishta, zabole me
crow:i... da...
ako pola naroda pricha sumadinsko-vojvodjanski a polovina prizrensko-timochki koji se po morfologiji tolko razlikuju, jer izmedju 2 i 7 mnooogo ima, jel to isti narod?
Wilkołak...:Izmedju 2 i 7 je zaista velika razlika, no, da li si se ikada zapitao zasto u tvom kraju koriste svega 2 padeza? Znas, postoji ona stara:"Sto juznije to tuznije"..... u svakom pogledu, naravno! Centar Srbije se pomerio ka severu i krajevi u kojima ti zivis su bili van kulturnih desavanja dugo vremena. Izdavacka delatnost nije ni postojala i ako bas hoces, narod je zatupljivan od strane Turaka. Uostalom, najvise Turcizama se sacuvalo bas u tim tvojim krajevima! Sofija je blizu tako da su Bugari vrsili i kulturni pritisak na taj deo Srbije! Normalna stvar! Medjutim, nema veze sto se govor razlikuje! Vazno je kako se neko oseca tj. koja su njegova nacionalna osecanja!
crow:a onaj Irac Ginis jeo bunike kad je piso da Bela Palanka ima najvishe visoko-obrazovanih po glavi stanovnika na svetu
i da je krajem osamdesetih - pocetkom devedesetih bila prva na svetu po broju doktora nauka
sad je druga
koje mesto iz tvoje civilizovane vojvodine moze da se podichi time???
a ponishavlja uopshe, od dimitrovgrada do sicevachke klisure kao region,
pogledaj malo kako stoje sa obrazovanoshcu i uporedi sa ostatkom kad imash vreme
a to omalovazavanje "juznije-tuznije" ni prvi ni zadnji put. evo sad me vredja neki izrailac zaratustra na politici po tom pitanju... shta mogu kad je odabran, a u ginisu ne stoji neka Petah Tikva vec Bela Palanka
Wilkołak:Zemljace, brkas pojmove! Kladim se da Palanka do oslobodjena nije imala ni JEDNOG JEDINOG, kako ti kazes, DOKTORA NAUKA? Zasto? Zato sto nije bilo skola! Zasto? Zato sto Turcima nije islo na ruku da obrazuju raju!
I sta sada? Ti si mi pokazao jel? Bacio mi si neki totalno levi argument i sta sada? Ti se uopste ne drzis price i vremena nego svrljas po vremenskoj osi kako ti je volja!
I sta znaci sto je imala najvise doktora nauka? Znaci da je narod bistar! Pa dobro, i Bosna moze da se pohvali takvim rekordom. Idi u Gacko pa ce ti prodati istu pricu! I sta si ti izvukao iz svega toga? Ja nisam rekao da je narod tamo GLUP vec da je narod ZATUPLjIVAN, kao sto se ZATUPLjUJE I DANAS!!!
Dalje, Vojvodina nije "moje mesto" niti sam ja iz Vojvodine! Nebitno sasvim! Vojvodina moze da se podici time sto je jos knezevini Srbiji ponudila ucene ljude koji su ovde gradili skole! Vojvodina moze da se podici i Maticom srpskom i Patrijarsijom u Karlovcima! Nazalost, ima stvari kojih Vojvodina mora da se stidi, ali takvih stvari ima svuda i u svakom kraju! Niti je branim, niti je kudim, jer nisam iz Vojvodine!
I sta je Bela Palanka uradila sa toliko obrazovanih? Gde je? Zasto to ne iskoriscava! Kazem ti, nije u pitanju nivo inteligencije njenih stanovnika vec visevekovna zatupljivanost i uticaj stranih faktora.
I sledeci put kada budes hteo da odgovoris na komentar, procitaj ga dobro i nemoj da se prebacujes na drugu temu! Ono oko cega smo se mi zakacili je JEZIK, ali ne, ti si odlutao na nesto sto nisam rekao! Nedosledan si jako i teras vodu na svoju vodenicu. To ti radis!
Wilkołak:Ajd' nemoj samo da jos ispadnes i zrtva! Nemoj se uvrediti, ali ti ne razumes to o cemu pricas! Prvo, nemas objasnjenje zbog cega se koriste dva padeza a nemas ni odgovor na pitanje zasto Palanka stoji tu gde stoji kada ima toliko mnogo akademskih gradjana!
Eto, ja sam juce bio na sajtu Ginisa i trazio sam to sto si mi ti rekao! Od Bele Palanke ni traga ni glasa! Ili ja nisam trazio dobro ili ti pricas gluposti! Ukoliko je ovo prvo, molim te da mi das link kojim to potvrdjujes jer sve sto si ti do sada rekao su PRAZNE PRICE tj. DEMAGOGIJA.
Srpski uopste nije najtezi jezik, a te prica kako nam je jezik najtezi je vec odavno dobila bradu! Tvoje nerazumevanje lingvistike ne daje ti za pravo da lupetas gluposti! Srpski bi sa ta dva padeza bio blizi engleskom koliko i svahiliju!
Ja sam dao jedan od mogucih razloga zbog kojih se danas u tvom kraju koristi 2-3 padeza! Ti nisi dao nista kao kontrastav! Neozbiljan si jako i stoga mislim da je svaka dalja prica sa tobom jos neizbiljnija!
Uostalom, ti ne treba da se hvalis time sto Palanka ima najvise akademskih gradjana! Od tudje slave se ne zivi! Zapitaj se gde si ti medju njima i zasto si tu gde jesi! U se i u svoje kljuse a o nivou obrazovanosti cemo da pricamo kada dostavis zvanicna saznanja!
ENDE!
Wilkołak:Evo i jos jednog pitanja za juznjaka (crowa). Ako mislis da je govor kojim se govori u Beloj Palanci tako osoben i neiskvaren, objasni mi zasto stanovnistvo Vojvodine od velike seobe 1690. cuva 7 padeza i 4 akcenta? Ukoliko je istina da je "juznjacki govor" onaj pravi po kome je trebalo standardizovati jezik kako to da Srbi koji su iz tih krajeva izbegli pred Turcima, u Vojvodini nisu ocuvali taj dvo-padezni sistem? Nije valjda da su ih Madjari ucili padezima i akcentima? Kako to da su se u ostalim krajevima u kojima su ziveli Srbi ocuvali bas padezi i akcenti (u vecoj ili manjoj meri?). Sta cemo sada?
sad???Wilkołak:Evo i jos jednog pitanja za juznjaka (crowa). Ako mislis da je govor kojim se govori u Beloj Palanci tako osoben i neiskvaren, objasni mi zasto stanovnistvo Vojvodine od velike seobe 1690. cuva 7 padeza i 4 akcenta? Ukoliko je istina da je "juznjacki govor" onaj pravi po kome je trebalo standardizovati jezik kako to da Srbi koji su iz tih krajeva izbegli pred Turcima, u Vojvodini nisu ocuvali taj dvo-padezni sistem? Nije valjda da su ih Madjari ucili padezima i akcentima? Kako to da su se u ostalim krajevima u kojima su ziveli Srbi ocuvali bas padezi i akcenti (u vecoj ili manjoj meri?). Sta cemo sada?
crow:da je rodjen u palanci, imali bi evropski jezk sa 2-3 padeza a ne najtezi na svetu za uchenje.
Wilkołak:@ crow
Nista ti meni zemljace nisi odgovorio...... NISTA! Veoma si neozbiljan!
a i od palanachkog 8)AKHENATON:Posto sam ja iz tih krajeva (Bela Palanka - Pirot razdaljina nekih 25km) evo mog komentara.
Nas dijalekat (pirotski koji se inace mnogo razlikuje od leskovackog, vranjanskog isl.) nije iskvaren, prema misljenju lingvista poceo je da se razvija takav kakav je jos negde u 12. veku, poprilicno izlovan, bez uticaja ostalih delova Srbije ili susedne Bugarske. Dakle ovakav kakav je postoji vec 8 vekova i u od tada se u mnogome razlikuje od govra Sumadije i ostalih delova Srbije, odnosno danasnjeg srpskog knjizevnog jezika. Naravno iskvario se u odnosu na staroslovenski, ali na taj nacin iskvarili su se i ostali slovenski jezici.
crow:a i od palanachkog 8)
ja ih ne razumem pola...
ma odustani komshija, mi smo zaostali
e, znash shta mi je bilo cool na zvanichnom sajtu grada pirota 8)
ona rimska pricha i onaj primer "kvo oratish" iliti na latinskom "quo oratis"
ja i dalje tvrdim da je jezik sa 2-3 padeza na vishem nivou od onog sa 7. 7 je snobizam chist 8)
AKHENATON:Posto sam ja iz tih krajeva (Bela Palanka - Pirot razdaljina nekih 25km) evo mog komentara.
Nas dijalekat (pirotski koji se inace mnogo razlikuje od leskovackog, vranjanskog isl.) nije iskvaren, prema misljenju lingvista poceo je da se razvija takav kakav je jos negde u 12. veku, poprilicno izlovan, bez uticaja ostalih delova Srbije ili susedne Bugarske. Dakle ovakav kakav je postoji vec 8 vekova i u od tada se u mnogome razlikuje od govra Sumadije i ostalih delova Srbije, odnosno danasnjeg srpskog knjizevnog jezika. Naravno iskvario se u odnosu na staroslovenski, ali na taj nacin iskvarili su se i ostali slovenski jezici.
A da i ono za Ginisa ne znam, ali pola profesora na Niskom univerzitetu je poreklom iz Bele Palanke. Mozda slucajnost, a mozda i ne.
Wilkołak:Hoces reci da govor Pirota(i juga uopste), koji se nastavio sam razvijati posle 12 veka, kada se dogodila i definitivna podela slovenskih jezika, nije bio pod uticajem Bugarske? Pa cekaj, Sofija je blizu, nekakav uticaj se morao odraziti na obliznje stanovnistvo! Nemoguce je da je slicnost juznjackog govora sa bugarskim (i ajd' da kazem makedonskim) tek slucajnost? Uostalom, kroz Vas kraj je prolazio tzv. "carski drum" tako da mi je vrlo, pa da kazem, glupo da neko izadje sa tim stavom da se on "samostalno razvijao bez uticaja ostatka Srbije ili jos gore Bugarske! Mislim, razmisli o tome! Pirot se ne nelazi na ostrvu, vec na vrlo vaznoj komunikaciji! Prosto je neverovatno da se jezik tu razvija na taj nacin bez ikakvih uticaja sa strane! Iskreno, da li ti to sto kazu nasi "lingvisti" zaista izgleda logicno?