Србска историја и Јован И. Деретић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
DukeofSerbia:
Од сада па на даље не комуницирам са члановима из супротног клана.

Isti si Seretic! Hehehehehe, tek cu di do'akati za ovo sto si napisao! Trenutno imam pametnijeg posla, ali grdno se varas ako mislis da cu precutati Tvoje baljezgarije!

Tvojim stavovima bi najvise odgovarao forum zatvorenog tipa! Forumsko jednoumlje, eto sta bi ti hteo! Samo ti da mozes da postavljas misljenja a ostali da budu posmatraci... heheheh, to ce mozda biti jednog dana kada ti budes posedovao svoj licni & personalni forum.... a do tada.... ponesi malo vazelina jer ce ovo biti duga voznja a moj "metak putuje dugo" (sto kaze Balasevic)!

Obrij se pa da pocnemo!

E pa ovako.... da pocnemo! Mene su, dok sam bio malo dete, ucili onoj staroj "gluvom saputati i coravom namigivati....". Govorili su mi i da se "manem corava posla", ali neka, nikada nikome nisam isao niz dlaku pa necu ni Sereticevim ucenicima. Znaci da pocnem... Od pocetka naravno!

DukeofSerbia:
Сад је испао смешан потпуно. Човек не признаје званичну историју коју уче у САД. Од сада па на даље не комуницирам са члановима из супротног клана. Настави да се забављаш са њима.

Човек не разуме да су Срби живели и живе у садашњој Војводини и да зато има везе са Србијом, а Пољака нема у Словачкој...

Sve bi bilo lepo da je Pera otisao pravo u policiju! To da su Vojvodini ziveli Srbi dugo vremena, STOJI, naravno! No, od kada tacno? Pre bih se slozio da su u Vojvodini ziveli Sloveni a da su tek kasnije poceli da se izjasnjavaju kao Srbi. Vojvodina je uostalom, kao i Panonska nizija, bila deo Velike Moravske! Madjari su tu upali, nametnuli svoj jezik kao jezik elite odnosno "lingua franca" i dovidjence! Narod je asimilovan! Medjutim, u Slovackoj smo imali slicnu stvar! Slovaci kao nacija nikada NISU POSTOJALI a rec Slovak je kao sto sam pre vec pisao rec ceskog odnosno poljskog porekla! Sam pojam Slovak je vrlo opsti, i ako hoces znaci SLOVEN! Kako je njihov jezik slicniji poljskom nego ceskom imam sva prava da tvrdim su bili pod jasnim uticajem Poljske kao kulturnog centra sa severa iako su pod njihovom pravom upravom bili tek 50-tak godina. To ne mozes osporiti!

Ono sto cu ja osporiti je TVOJ odnos prema povesti. Ti povest posmatras onako kako tebi odgovara. Ako Poljacima odbijas pravo da imaju bilo kakve veze sa Slovackom (pisao sam i o jezickim izuzecima kada se prica o Slovackoj). Vidis, na povest uticu i geopoliticke promene i interesi tako da ne mozes pricati crno-belo. Ruku na srce, Vojvodina nikada pre 1918. nije bila pod vlascu srpskih vladara te tako ne mozes govoriti da je to "vekovna srpska zemlja". Srbi su imali geopoliticke interese usmerene ka toj teritoriji kao sto su to verovatno imali i Poljaci! Vidis sta se desava kada primenis jedan obrazac na jednu teritoriju? Koriscenjem istog takvog obrasca ja mogu da osporim tebi da osporim bilo koju stvar. Vrlo se neozbiljno odnosis prema povesti, usko je gledas i kopiras misljenja sa drugih sajtova i foruma. Verujem da nisi glup da sam razmislis o nekim stvarima vec da si samo LENj da razmisljas! Nazalost!

Idemo dalje...

To koja se istorija priznaje u SAD.... to ostavi po strani! Pa sta, sutra ce SAD reci Albanci su potomci kraljice Teute i imaju pravo na ceo Balkan i ti ces to prihvatiti samo zbog toga sto tu verziju povesti priznaju u SAD? Naivno! Ja ne priznajem pretpostavke koje pojedini povesnicari i ko-povesnicari plasiraju u javnost a da ih istovremeno ne potkrepe sa prvenstveno ARHEOLOSKIM DOKAZIMA! Sve bez dokaza je samo prazna prica! Dokaze na sunce!

DukeofSerbia:
Још мало националистичких излива:
Српска ћирилица је најсавршеније писмо на свету, а српски језик најсавршенији бар кад је у питању морфологија.

Мада ме још увек мучи због чега је граматика српског језика најближа и најсличнија граматици класичног латинског. Да ли је то последица Вукове реформе или је тако било одувек? Када сам са неким Румунима упоређивао српску и њихову граматику, на крају се испоставило да је граматика српског ближа латинском него румунска. А румунски је романски језик...

Sada malo o morfologiji i gramatici. Sve si ti to lepo napisao ali ja mogu da se kladim da ti nemas blage veze zbog cega je sve ovo napisano. Uostalom, nesto si i pogresno protumacio!

Vidis, srpsko pismo cirilica je zaista najsavrsenije pismo kada se gleda kroz prizmu prenosa signala i teorije informacija (predmet se izucava na III godini ETF-a, odsek za telekomunikacije). Zbog cega? Zbog toga sto je odnos samoglasnika i suglasnika idealan za prenos informacije! Sva saznanja se jezikom prenose pomocu SUGLASNIKA a SAMOGLASNICI sluze da bi izgovaranje bilo lakse! J mg tb npst prk bz smglsnk (Ja mogu tebi napisati poruku bez samoglasnika) i ti je mozes razumeti, bar 90% iste ali uz pomoc samoglasnika ona ipak "lepse zvuci". No, daleko od toga da je srpski najidealniji jezik! Ovo ne da si lupio, nego si LUPIO! Kada bi se u srpskom jeziku suglasnici i samoglasnika koristili u svim recima u onom procentu u kome su oni zastupljeni u alfabetu onda bi nas jezik zaista bio IDEALAN, kako to nije slucaj i kako to nije normalno, nas jezik je sve, samo ne IDEALAN! Jos jedan primer da si negde nacuo neko pricu kako je sprsko pismo idealno pa si samo dodao i da je jezik idelan. Greska!

Vuk je uradio jednu vrlo lepu stvar! Bas zahvaljujuci Vukovoj azbuci nasa azbuka je idealna sa aspekta telekomunikacija i teorije prenosa informacija! Nemoj pljuvati u vodu koju kasnije nameravas da popijes! Vukova reforma je ucinila jednu lepu stvar! Skolovanje, knjige i svi pisani spisi su postali dostupni celom narodu jer se pisalo na narodnom jeziku! Da Vuk nije uradio sta je uradio mi bi i dalje govorili o "praviteljstvujuscem sovijetu" isli bi na "sobranije" i ucili bi az buki vjedi glagolj... Pisanje srpskih reci je uprosceno! Gramatika je standardizovana prema narodu koji je tada ziveo u tzv. Beogradskom pasaluku! U zapadnoj Srbiji se i dalje prica onako kako je Vuk napisao a to narecje je uostalom bilo slicno i narecju u Vojvodini te danas imamo dominantni dijalekat, tzv. "sumadijsko-vojvodjanski". To je osmopadezna, cetvoroakcentna ekavica! Ponosam sam sto govorim ovim jezikom i ponosan sam sto za razliku od nekih drugih naroda imamo cetvroakcentni sistem! To je bogatstvo!

Gramatika srpskog ni u jednom aspektu nije bliza latinskom i nemoj lupetati gluposti! Da li ti uopste znas sta je to gramatika? Ne, to nije nesto za jelo! To je skup pravila nekog jezika! Nasa gramatika je najslicnija slovenskim jezicima sto je uostalom i normalno! Kojim slovenskim jezicima? Najvise istocno-slovenskim i zapadno-slovenskim! Uostalom ne mozes ocekivati da rumunski zvuci kao italijanski i francuski! Rumunija je bila pod velikim uticajem Slovena! Pa pogledaj detaljnu mapu Rumunije pa ces videti sve same slovenske toponime! Cudno?

Danasnji srpski jezik nije uopste opgranice, naprotiv! Uostalom sta ti smatras ogranicenoscu?

DukeofSerbia:
Сетио сам се још нечега у вези Келта и Срба. Област у којој живе Лужички Срби се зове Лусатија, а под сличним именом (Луситанија) се у антици звао модерни Португал.
А Галиција (у Пољској) је добила име по месту Галич које је постојало у 11. веку, а можда и раније.
У Србији има мало потомака Келта. Имам једног друга који је наранџанст и пегав – прави Келт по пореклу (иначе је 100% Србин).

Imam ja druga, Kelt, Irac iz Korka... PLAV! Imam drugog drugara Kelta.... (izjasnjava se kao Kelt), crna kosa, crne oci, zna Welsh-Gaelic, zivi u Velsu... KELT TAKODjE!!! Kakve to veze ima kakav je ko? Najbitnije je kako se on oseca a to kako izgleda? To su nijanse! Uostalom, sta ti znas sta je on po poreklu, sta, zagledao si mu u mitohondrije pa da vidis koji haplotip nosi u sebi! Baljezgarije!

DukeofSerbia:
Кад си запео за Александра, подсети ћу те шта сам откуцао, да народ види ко фалсификује поустове.
...Александар је поженио своје војнике и стопио их са Персијанцима... И сад ми откуцај да су сеобе, колонизације и расељавања народа и племена немогућа.

Nisam rekao da seobe nisu moguce! Menjas tezu, stam te bilo! Rekao sam da Aleksandrov pohod na Aziju nije bila SEOBA NARODA zbog toga sto je to bio RATNI POHOD! Ti si rekao da je to seoba.... NIJE!

DukeofSerbia:
На мапи Смрт Карла Великог лепо пише издавач доле: Longman, Green & Co. London, New York, Bombay.
E сад што неко не чита шта пише, то је његов проблем.

A ispod toga da je to mapa posle smrti Karla Velikog pise i godina 841. ili je to nesto drugo? Obicno se godina oznava brojem. Ja tebe molim da mi kazes koji su to vladari vladali ovim prostorima (u to doba) i reference za arheoloske potvrde! Jel se sada razumemo?

Sto se tice tih genetskih istrazivanja...bio bih ti zahvalan kada bi mi odgovorio na sledeca pitanja:
1. Ko je sprovodio istrazivanje?
2. Kada je sprovedeno?
3. Na kom uzorku?
4. Kojom metodom?
5. Ko je platio istrazivanje?

Kako to svi izbace neko istrazivanje a nigde da vidim te "anketare". Genetska istrazivanja samo izviru, ne zna se odakle, ne zna se od koga, ne zna se koji je uzorak, ne zna se gde se uzorkujue.... Pa, sta ti mislis da mogu tek tako da vade ljudima krv po ulici? Ko je dao odobrenje za to istrazivanje? Da li je tebe neko pitao da li ces da ucestvujes u tom istrazivanju? Da li je mene to neko pitao? Da li je ikoga to neko pitao!

Sta mislis, da ja nisam video rezultate tih "istrazivanja" pre? Hahahhaha, jesam... i sta? Sta meni znace te brojke bez odgovora na navedenih 5 pitanja? NISTA! SMESNO, SALABAJZERSKI I NEOZBILjNO!

crow:
pazi...
danashnji knjizevni srpski je veshtachka tvorevina.
vuk je uveo neke norme u jezik koji se govorio u hercegovini.
to je bilo 1000 godina posle tog dogadjaja. ti likovi su dozvolili sluzbu na slovenskom jer im je trebalo da novopridoshla plemena stave pod kontrolu, a to se najbolje radi religijom. i religija je samo to, nishta vishe.

Srpski po Vuku je vestacka tvorevina? Kako za koga! Jezicke norme koje je on uveo predstavlaju jezik koji se govorio u zapadnoj Srbiji! Na tim mestima bila je ocuvana ekavica, cetvoroakcentni sistem sa sedam padeza! (jedan manje nego u staroslovenskom). Sta ja da radim sada sto ti zivis na prostoru gde iscezavaju padezi? Ako ti se ne svidja pisi nove norme samo za tvoj kraj! U cemu je problem? Ne svidja ti se? Pisi novi! ENDE

crow:
drugo, nemaju svi slovenski 7 padeza.
ima srpski.
al u srbiji, srpski jezik sa 7 padeza vecem delu stanovnishtva nije maternji! oni ga nauche u shkoli, neko vishe neko manje.
u ponishavlju postoje 2-3 padeza, ko u engleskom. kao i u zajecharskom kraju, luznici, vlasini... o juznom pomoravlju i da ne govorim.

Sedam padeza izmedju ostalog imaju i slovenacki, ceski, poljski... U cemu je problem sa sedam padeza? Dominantni dijalekat u Srbiji je sumadijsko-vojvodjanski! Ime lepo kaze gde se on govori. Ne svidja ti se? Zasto ga pricas? Pisi novi! Hoces dva padeza? Koristi dva padeza! U cemu je problem? Ko te sprecava? Pocni tako da pricas! Vrati se na az buki vjedi glagolj, koristi dva padeza i MILINA!

Wilkołak:
Srpski po Vuku je vestacka tvorevina? Kako za koga! Jezicke norme koje je on uveo predstavlaju jezik koji se govorio u zapadnoj Srbiji! Na tim mestima bila je ocuvana ekavica, cetvoroakcentni sistem sa sedam padeza! (jedan manje nego u staroslovenskom). Sta ja da radim sada sto ti zivis na prostoru gde iscezavaju padezi? Ako ti se ne svidja pisi nove norme samo za tvoj kraj! U cemu je problem? Ne svidja ti se? Pisi novi! ENDE

Sedam padeza izmedju ostalog imaju i slovenacki, ceski, poljski... U cemu je problem sa sedam padeza? Dominantni dijalekat u Srbiji je sumadijsko-vojvodjanski! Ime lepo kaze gde se on govori. Ne svidja ti se? Zasto ga pricas? Pisi novi! Hoces dva padeza? Koristi dva padeza! U cemu je problem? Ko te sprecava? Pocni tako da pricas! Vrati se na az buki vjedi glagolj, koristi dva padeza i MILINA!

vojvodina nije bila u srbiji kad je pisano... a danas je naseljena hercegovcima, lichanima i masom onih 45...
nije bio dominantniji vec blizi vuku
necu da pishem nishta, zabole me

i... da...
ako pola naroda pricha sumadinsko-vojvodjanski a polovina prizrensko-timochki koji se po morfologiji tolko razlikuju, jer izmedju 2 i 7 mnooogo ima, jel to isti narod?

crow:
vojvodina nije bila u srbiji kad je pisano... a danas je naseljena hercegovcima, lichanima i masom onih 45...
nije bio dominantniji vec blizi vuku
necu da pishem nishta, zabole me

Naravno da Vojvodina nije u to vreme bila u Srbiji, ali istina je da je sumadijsko-vojvodjanski dijalekat postojao i onda! Kao sto sam rekao, odlikuju ga 7 padeza, 4 akcenta i ekavica!
Itekako je taj "dijalekat" bio DOMINANTAN jer su se njime sluzili uceni ljudi, a uceni Srbi su u Srbiju dolazili bas iz Vojvodine!

Ne vidim kakve veze imaju licani koji su tu dosli '45 godine? Ko je njih pominjao? Zivotom u Vojvodini i ostalim delovima Srbije njihovi potomci ce primiti ekavicu! Naravno, postoje jos uvek izolovana sela u Vojvodini u kojima se neguje taj licki govor, ali to su ostrva!

crow:
i... da...
ako pola naroda pricha sumadinsko-vojvodjanski a polovina prizrensko-timochki koji se po morfologiji tolko razlikuju, jer izmedju 2 i 7 mnooogo ima, jel to isti narod?

Izmedju 2 i 7 je zaista velika razlika, no, da li si se ikada zapitao zasto u tvom kraju koriste svega 2 padeza? Znas, postoji ona stara:"Sto juznije to tuznije"..... u svakom pogledu, naravno! Centar Srbije se pomerio ka severu i krajevi u kojima ti zivis su bili van kulturnih desavanja dugo vremena. Izdavacka delatnost nije ni postojala i ako bas hoces, narod je zatupljivan od strane Turaka. Uostalom, najvise Turcizama se sacuvalo bas u tim tvojim krajevima! Sofija je blizu tako da su Bugari vrsili i kulturni pritisak na taj deo Srbije! Normalna stvar! Medjutim, nema veze sto se govor razlikuje! Vazno je kako se neko oseca tj. koja su njegova nacionalna osecanja!

Wilkołak...:
Izmedju 2 i 7 je zaista velika razlika, no, da li si se ikada zapitao zasto u tvom kraju koriste svega 2 padeza? Znas, postoji ona stara:"Sto juznije to tuznije"..... u svakom pogledu, naravno! Centar Srbije se pomerio ka severu i krajevi u kojima ti zivis su bili van kulturnih desavanja dugo vremena. Izdavacka delatnost nije ni postojala i ako bas hoces, narod je zatupljivan od strane Turaka. Uostalom, najvise Turcizama se sacuvalo bas u tim tvojim krajevima! Sofija je blizu tako da su Bugari vrsili i kulturni pritisak na taj deo Srbije! Normalna stvar! Medjutim, nema veze sto se govor razlikuje! Vazno je kako se neko oseca tj. koja su njegova nacionalna osecanja!

8) a onaj Irac Ginis jeo bunike kad je piso da Bela Palanka ima najvishe visoko-obrazovanih po glavi stanovnika na svetu

i da je krajem osamdesetih - pocetkom devedesetih bila prva na svetu po broju doktora nauka

sad je druga :roll:

koje mesto iz tvoje civilizovane vojvodine moze da se podichi time???

a ponishavlja uopshe, od dimitrovgrada do sicevachke klisure kao region,
pogledaj malo kako stoje sa obrazovanoshcu i uporedi sa ostatkom kad imash vreme 8)

a to omalovazavanje "juznije-tuznije" 8) ni prvi ni zadnji put. evo sad me vredja neki izrailac zaratustra na politici po tom pitanju... shta mogu kad je odabran, a u ginisu ne stoji neka Petah Tikva vec Bela Palanka 8)

crow:
a onaj Irac Ginis jeo bunike kad je piso da Bela Palanka ima najvishe visoko-obrazovanih po glavi stanovnika na svetu

i da je krajem osamdesetih - pocetkom devedesetih bila prva na svetu po broju doktora nauka

sad je druga

koje mesto iz tvoje civilizovane vojvodine moze da se podichi time???

a ponishavlja uopshe, od dimitrovgrada do sicevachke klisure kao region,
pogledaj malo kako stoje sa obrazovanoshcu i uporedi sa ostatkom kad imash vreme

a to omalovazavanje "juznije-tuznije" ni prvi ni zadnji put. evo sad me vredja neki izrailac zaratustra na politici po tom pitanju... shta mogu kad je odabran, a u ginisu ne stoji neka Petah Tikva vec Bela Palanka

Zemljace, brkas pojmove! Kladim se da Palanka do oslobodjena nije imala ni JEDNOG JEDINOG, kako ti kazes, DOKTORA NAUKA? Zasto? Zato sto nije bilo skola! Zasto? Zato sto Turcima nije islo na ruku da obrazuju raju!

I sta sada? Ti si mi pokazao jel? Bacio mi si neki totalno levi argument i sta sada? Ti se uopste ne drzis price i vremena nego svrljas po vremenskoj osi kako ti je volja!

I sta znaci sto je imala najvise doktora nauka? Znaci da je narod bistar! Pa dobro, i Bosna moze da se pohvali takvim rekordom. Idi u Gacko pa ce ti prodati istu pricu! I sta si ti izvukao iz svega toga? Ja nisam rekao da je narod tamo GLUP vec da je narod ZATUPLjIVAN, kao sto se ZATUPLjUJE I DANAS!!!

Dalje, Vojvodina nije "moje mesto" niti sam ja iz Vojvodine! Nebitno sasvim! Vojvodina moze da se podici time sto je jos knezevini Srbiji ponudila ucene ljude koji su ovde gradili skole! Vojvodina moze da se podici i Maticom srpskom i Patrijarsijom u Karlovcima! Nazalost, ima stvari kojih Vojvodina mora da se stidi, ali takvih stvari ima svuda i u svakom kraju! Niti je branim, niti je kudim, jer nisam iz Vojvodine!

I sta je Bela Palanka uradila sa toliko obrazovanih? Gde je? Zasto to ne iskoriscava! Kazem ti, nije u pitanju nivo inteligencije njenih stanovnika vec visevekovna zatupljivanost i uticaj stranih faktora.

I sledeci put kada budes hteo da odgovoris na komentar, procitaj ga dobro i nemoj da se prebacujes na drugu temu! Ono oko cega smo se mi zakacili je JEZIK, ali ne, ti si odlutao na nesto sto nisam rekao! Nedosledan si jako i teras vodu na svoju vodenicu. To ti radis!

Wilkołak:
Zemljace, brkas pojmove! Kladim se da Palanka do oslobodjena nije imala ni JEDNOG JEDINOG, kako ti kazes, DOKTORA NAUKA? Zasto? Zato sto nije bilo skola! Zasto? Zato sto Turcima nije islo na ruku da obrazuju raju!

I sta sada? Ti si mi pokazao jel? Bacio mi si neki totalno levi argument i sta sada? Ti se uopste ne drzis price i vremena nego svrljas po vremenskoj osi kako ti je volja!

I sta znaci sto je imala najvise doktora nauka? Znaci da je narod bistar! Pa dobro, i Bosna moze da se pohvali takvim rekordom. Idi u Gacko pa ce ti prodati istu pricu! I sta si ti izvukao iz svega toga? Ja nisam rekao da je narod tamo GLUP vec da je narod ZATUPLjIVAN, kao sto se ZATUPLjUJE I DANAS!!!

Dalje, Vojvodina nije "moje mesto" niti sam ja iz Vojvodine! Nebitno sasvim! Vojvodina moze da se podici time sto je jos knezevini Srbiji ponudila ucene ljude koji su ovde gradili skole! Vojvodina moze da se podici i Maticom srpskom i Patrijarsijom u Karlovcima! Nazalost, ima stvari kojih Vojvodina mora da se stidi, ali takvih stvari ima svuda i u svakom kraju! Niti je branim, niti je kudim, jer nisam iz Vojvodine!

I sta je Bela Palanka uradila sa toliko obrazovanih? Gde je? Zasto to ne iskoriscava! Kazem ti, nije u pitanju nivo inteligencije njenih stanovnika vec visevekovna zatupljivanost i uticaj stranih faktora.

I sledeci put kada budes hteo da odgovoris na komentar, procitaj ga dobro i nemoj da se prebacujes na drugu temu! Ono oko cega smo se mi zakacili je JEZIK, ali ne, ti si odlutao na nesto sto nisam rekao! Nedosledan si jako i teras vodu na svoju vodenicu. To ti radis!

zemljache, ja ne prodajem neku prichu, to kaze statistika.

to shto su 2-3 padeza ja ne vidim kao "zaebali nas turci, a i bugari shire svoj uticaj"
meni je to plus. engleski ima 3, jel im fali neshto? naravno da ne...

a to shto su centar srpskog sveta bili karlovci, a vuk era, jezik je takav.
i to nije prednost, i to nije odlika civilizovanosti, i to nije odlika za "vishe smo sloveni", niti bliskost latiskom... to je tako jer je tako. rodjen je tu i tako je govorio.

da je rodjen u palanci, imali bi evropski jezk 8) sa 2-3 padeza a ne najtezi na svetu za uchenje.

a ta zatupljivanost o kojoj govorish... pa ti je pomenuo bez razloga, ja ti u skladu sa tim odgovorio i ja sam losh...

pa... dobro 8)

Ajd' nemoj samo da jos ispadnes i zrtva! Nemoj se uvrediti, ali ti ne razumes to o cemu pricas! Prvo, nemas objasnjenje zbog cega se koriste dva padeza a nemas ni odgovor na pitanje zasto Palanka stoji tu gde stoji kada ima toliko mnogo akademskih gradjana!

Eto, ja sam juce bio na sajtu Ginisa i trazio sam to sto si mi ti rekao! Od Bele Palanke ni traga ni glasa! Ili ja nisam trazio dobro ili ti pricas gluposti! Ukoliko je ovo prvo, molim te da mi das link kojim to potvrdjujes jer sve sto si ti do sada rekao su PRAZNE PRICE tj. DEMAGOGIJA.

Srpski uopste nije najtezi jezik, a te prica kako nam je jezik najtezi je vec odavno dobila bradu! Tvoje nerazumevanje lingvistike ne daje ti za pravo da lupetas gluposti! Srpski bi sa ta dva padeza bio blizi engleskom koliko i svahiliju!

Ja sam dao jedan od mogucih razloga zbog kojih se danas u tvom kraju koristi 2-3 padeza! Ti nisi dao nista kao kontrastav! Neozbiljan si jako i stoga mislim da je svaka dalja prica sa tobom jos neizbiljnija!

Uostalom, ti ne treba da se hvalis time sto Palanka ima najvise akademskih gradjana! Od tudje slave se ne zivi! Zapitaj se gde si ti medju njima i zasto si tu gde jesi! U se i u svoje kljuse a o nivou obrazovanosti cemo da pricamo kada dostavis zvanicna saznanja!

ENDE!

Wilkołak:
Ajd' nemoj samo da jos ispadnes i zrtva! Nemoj se uvrediti, ali ti ne razumes to o cemu pricas! Prvo, nemas objasnjenje zbog cega se koriste dva padeza a nemas ni odgovor na pitanje zasto Palanka stoji tu gde stoji kada ima toliko mnogo akademskih gradjana!

Eto, ja sam juce bio na sajtu Ginisa i trazio sam to sto si mi ti rekao! Od Bele Palanke ni traga ni glasa! Ili ja nisam trazio dobro ili ti pricas gluposti! Ukoliko je ovo prvo, molim te da mi das link kojim to potvrdjujes jer sve sto si ti do sada rekao su PRAZNE PRICE tj. DEMAGOGIJA.

Srpski uopste nije najtezi jezik, a te prica kako nam je jezik najtezi je vec odavno dobila bradu! Tvoje nerazumevanje lingvistike ne daje ti za pravo da lupetas gluposti! Srpski bi sa ta dva padeza bio blizi engleskom koliko i svahiliju!

Ja sam dao jedan od mogucih razloga zbog kojih se danas u tvom kraju koristi 2-3 padeza! Ti nisi dao nista kao kontrastav! Neozbiljan si jako i stoga mislim da je svaka dalja prica sa tobom jos neizbiljnija!

Uostalom, ti ne treba da se hvalis time sto Palanka ima najvise akademskih gradjana! Od tudje slave se ne zivi! Zapitaj se gde si ti medju njima i zasto si tu gde jesi! U se i u svoje kljuse a o nivou obrazovanosti cemo da pricamo kada dostavis zvanicna saznanja!

ENDE!

8) vidish...
to u knjizi s kraja 80-tih stoji, dok su fakulteti bili fakulteti i pre nego shto je Cobi dosho...
dal je u zadnjem izdanju, neznam.

republichki zavod za statistiku je dao tu izjavu tamo negde septembra, bilo na TV-u i po novinama.

a ja ko sam, gde sam i shta cu da se pitam, ti nemoj da brinesh!

Dajte ljudi sta vam je?Zbog cega uvek moramo ovde na istoriji da se zakacimo(na politku ne idem ali verujem da je 10 puta gore)?
Nije bitno ko je odakle i i dali njegovo mesto ima akedmike ili sta ti ja vec znam.Ahd da se vrnemo na temu

U vezi jezika.Voleo bih da vidim kako tumacite to da nase ime SRBI ne moze niko(bar ja nisam cuo da ima jos neki narod) da izgovori a da izmedju suglasika S i R ne ubaci samoglasnik?

U vezi Vuka.Pa mislim da je covek uradio pravu stvar.Napravio je jezik koji je bio dostupan svima, sad zasto je on uzeo taj i taj dijalekt i to narecje druga je prica.Moje tumacenje je da je Vuk uzeo takav dijalekt jer je ziveo u kraju gde se tako govorilo, a i taj jezik je najcistiji od svih srbskih narecja.Kombinacija Hercegovine, Crne Gore, pa malo Valjevo, Loznica itd.Zamislite da pricamo kao ovi dole juznoprugasi(nemojte se ljutiti).Vuk je morao da nadje ideal kako bi omogucio da se sporazumeju svi Srbi.Ajd mi recite kako bi se razumeli onaj Srbin iz Like, Banije, Korduna, Crne Gore, Hercegovine sa onim Srbinom iz Leskovca, Vranja itd.?Ja to ne mogu da zamislim

Naravno sve su ovo grube crte

@ Rujevit
Necu da komentarisem juznjaka.... sledeci put kada izadje sa takvim tvrdjenjima neka ih potkrepi valjanim dokazima.... Republicki zavod za statistiku je jedna stvar, a Ginisova knjiga rekorda je druga stvar! Ko je sta TACNO rekao, NE ZNAM! U krajnjem, ne zanima me! Te price rekla-kazala su najgore!

NIje stvar ko je pametniji, nego je stvar u tome sto svako hoce (i moze) da pljune po Vuku i po jeziku, a pri tome se ni malo ne upusti u razmatranje problema! Ovde se najmanje pretpostavlja i dokazuje a najvise se tvrdi! Krajnje neozbiljno!

Uostalom, sasvim je normalno da se zakacimo oko nekih tema! Pa moramo se zakaciti! Pa sta mislis kada bi svi jedni drugima klimali glavom....koja bi bila svrha ovog foruma? Uzgred, Vuk je srpski jezik standardizovao prema jeziku koji se govorio u okolini Loznice, Valjeva i Uzica! Nije imao potrebe da odlazi u Crnu Goru ili Hercegovinu jer je dosta ljudi tada vec bilo izbeglo u navedene krajeve! Sa sobom su doneli i jezik koji je ipak izmenjen uticajem domaceg stanovnistva tih krajeva! Zato se i dan danas u najzabacenijim selima, gde je narod slabo obrazovan, i dalje cuju cetiri akcenta i pravilna promena po padezima! Oko Uzica vec nasjate ijekavica tj. ijekavica se preplice sa ekavicom i to je sasvim uobicajeno za jedan jezik! Ipak, taj govor je u sebi sadrzao sve osobine jezika koji se govorio u Vojvodini i Sumadiji, te je zbog svog sredisnjeg mesta, kako u zemljopisnom tako i u fonetickom smislu mogao u sebi da okupi sve odlike jezika kojim je govorio dobar deo stanovnistva!

Evo i jos jednog pitanja za juznjaka (crowa). Ako mislis da je govor kojim se govori u Beloj Palanci tako osoben i neiskvaren, objasni mi zasto stanovnistvo Vojvodine od velike seobe 1690. cuva 7 padeza i 4 akcenta? Ukoliko je istina da je "juznjacki govor" onaj pravi po kome je trebalo standardizovati jezik kako to da Srbi koji su iz tih krajeva izbegli pred Turcima, u Vojvodini nisu ocuvali taj dvo-padezni sistem? Nije valjda da su ih Madjari ucili padezima i akcentima? Kako to da su se u ostalim krajevima u kojima su ziveli Srbi ocuvali bas padezi i akcenti (u vecoj ili manjoj meri?). Sta cemo sada?

Wilkołak:
Evo i jos jednog pitanja za juznjaka (crowa). Ako mislis da je govor kojim se govori u Beloj Palanci tako osoben i neiskvaren, objasni mi zasto stanovnistvo Vojvodine od velike seobe 1690. cuva 7 padeza i 4 akcenta? Ukoliko je istina da je "juznjacki govor" onaj pravi po kome je trebalo standardizovati jezik kako to da Srbi koji su iz tih krajeva izbegli pred Turcima, u Vojvodini nisu ocuvali taj dvo-padezni sistem? Nije valjda da su ih Madjari ucili padezima i akcentima? Kako to da su se u ostalim krajevima u kojima su ziveli Srbi ocuvali bas padezi i akcenti (u vecoj ili manjoj meri?). Sta cemo sada?

Posto sam ja iz tih krajeva (Bela Palanka - Pirot razdaljina nekih 25km) evo mog komentara.

Nas dijalekat (pirotski koji se inace mnogo razlikuje od leskovackog, vranjanskog isl.) nije iskvaren, prema misljenju lingvista poceo je da se razvija takav kakav je jos negde u 12. veku, poprilicno izlovan, bez uticaja ostalih delova Srbije ili susedne Bugarske. Dakle ovakav kakav je postoji vec 8 vekova i u od tada se u mnogome razlikuje od govra Sumadije i ostalih delova Srbije, odnosno danasnjeg srpskog knjizevnog jezika. Naravno iskvario se u odnosu na staroslovenski, ali na taj nacin iskvarili su se i ostali slovenski jezici.

Wilkołak:
sad???
sad ce da kazesh kad je bila velika seoba palanchana u vojvodinu 8)

crow:
da je rodjen u palanci, imali bi evropski jezk sa 2-3 padeza a ne najtezi na svetu za uchenje.

Zemljace, ja jesam iz pi i ponosim se svojim dijalektom, ali iskreno ne bih voleo da je Vuk bio iz ovih nasih krajeva, ipak mi knjizevni jezik bolje zvuci.

Ovu tvoju recenicu stalno ponavlja onaj nas pirotski Vuk Karadzic Dragoljub Zlatkovic, koji mi uzasno ide na nerve, ode kod Bugara da mu stampaju knjige za dzaba, a prodaje im pricu kao radi na uzdizanju bugarske kulture u nasim krajevima. PRODANA DUSA.

AKHENATON:
Posto sam ja iz tih krajeva (Bela Palanka - Pirot razdaljina nekih 25km) evo mog komentara.

Nas dijalekat (pirotski koji se inace mnogo razlikuje od leskovackog, vranjanskog isl.) nije iskvaren, prema misljenju lingvista poceo je da se razvija takav kakav je jos negde u 12. veku, poprilicno izlovan, bez uticaja ostalih delova Srbije ili susedne Bugarske. Dakle ovakav kakav je postoji vec 8 vekova i u od tada se u mnogome razlikuje od govra Sumadije i ostalih delova Srbije, odnosno danasnjeg srpskog knjizevnog jezika. Naravno iskvario se u odnosu na staroslovenski, ali na taj nacin iskvarili su se i ostali slovenski jezici.
a i od palanachkog 8)
ja ih ne razumem pola...
ma odustani komshija, mi smo zaostali :roll:

e, znash shta mi je bilo cool na zvanichnom sajtu grada pirota 8)
ona rimska pricha i onaj primer "kvo oratish" iliti na latinskom "quo oratis"

ja i dalje tvrdim da je jezik sa 2-3 padeza na vishem nivou od onog sa 7. 7 je snobizam chist 8)

crow:
a i od palanachkog 8)
ja ih ne razumem pola...
ma odustani komshija, mi smo zaostali :roll:

e, znash shta mi je bilo cool na zvanichnom sajtu grada pirota 8)
ona rimska pricha i onaj primer "kvo oratish" iliti na latinskom "quo oratis"

ja i dalje tvrdim da je jezik sa 2-3 padeza na vishem nivou od onog sa 7. 7 je snobizam chist 8)

Uz sve postovanje, al ne slazem se sa tobom.

naravno da ima i latinskih reci kod nas, ali isto tako i turskih i vlaskih.......

AKHENATON:

A da i ono za Ginisa ne znam, ali pola profesora na Niskom univerzitetu je poreklom iz Bele Palanke. Mozda slucajnost, a mozda i ne.

Hoces reci da govor Pirota(i juga uopste), koji se nastavio sam razvijati posle 12 veka, kada se dogodila i definitivna podela slovenskih jezika, nije bio pod uticajem Bugarske? Pa cekaj, Sofija je blizu, nekakav uticaj se morao odraziti na obliznje stanovnistvo! Nemoguce je da je slicnost juznjackog govora sa bugarskim (i ajd' da kazem makedonskim) tek slucajnost? Uostalom, kroz Vas kraj je prolazio tzv. "carski drum" tako da mi je vrlo, pa da kazem, glupo da neko izadje sa tim stavom da se on "samostalno razvijao bez uticaja ostatka Srbije ili jos gore Bugarske! Mislim, razmisli o tome! Pirot se ne nelazi na ostrvu, vec na vrlo vaznoj komunikaciji! Prosto je neverovatno da se jezik tu razvija na taj nacin bez ikakvih uticaja sa strane! Iskreno, da li ti to sto kazu nasi "lingvisti" zaista izgleda logicno?

Wilkołak:
Hoces reci da govor Pirota(i juga uopste), koji se nastavio sam razvijati posle 12 veka, kada se dogodila i definitivna podela slovenskih jezika, nije bio pod uticajem Bugarske? Pa cekaj, Sofija je blizu, nekakav uticaj se morao odraziti na obliznje stanovnistvo! Nemoguce je da je slicnost juznjackog govora sa bugarskim (i ajd' da kazem makedonskim) tek slucajnost? Uostalom, kroz Vas kraj je prolazio tzv. "carski drum" tako da mi je vrlo, pa da kazem, glupo da neko izadje sa tim stavom da se on "samostalno razvijao bez uticaja ostatka Srbije ili jos gore Bugarske! Mislim, razmisli o tome! Pirot se ne nelazi na ostrvu, vec na vrlo vaznoj komunikaciji! Prosto je neverovatno da se jezik tu razvija na taj nacin bez ikakvih uticaja sa strane! Iskreno, da li ti to sto kazu nasi "lingvisti" zaista izgleda logicno?

Ovo nije moj komentar, nego lingviste Aleksandra Belica, malo sam parafrazirao. Naravno da jezik nije bio potpuno izolovan, ali u velikoj meri jeste. Bilo je i uticaja Bugarske, ali malih, ne zaboravi da su Sloveni njima nametnuli jezik. Uticaj Turaka je veliki, jer su bili neposredni vladari na Balkanu, ali taj uticaj nije bog zna koliko veci u odnosu na ostale srpske krajeve. U najvecoj meri pirotski dijalekat se razvijao samostalno od 12. veka.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back