Wilkołak:U redu, mozda sam se pogresno izrazio..... pokusacu to da ispravim. Nisam mislio bas upravom, vise sam mislio pod Poljskim uticajem, no obrazlozicu to. (Izgleda da si ipak poceo da pricas sa mnom, ha?)
Slovacka nije postojala do 1918 kao ni njena nacija - Slovaci! Nastadose tek kada se carevina raspala. Htedoh reci da su Slovaci blizi Poljacima nego Cesima. Istina je da su i Poljaci bili pod austrougarskom vlascu i izvesno je da su se veci delovi onoga sto mi danas nazivamo Slovacka nalazili pod upravama nekih poljskih vojvodstava. Verujem da si cuo za pojam "Galicija". Galicija kao provincija nije postojala a izmisljena je od strane austrougarske kao nova teritorijalna provincija koja je u sebi sadrzala poljsku provinciju Malopoljsku i Rutenijansku provinciju Ruteniju. Jednim svojim delom se prostirala i sa druge strane Tatri tako da je uticaj Poljske i poljskog jezika na ostale slovenske narode bio dominantan. Vecina njih je primila jezik u manje ili vise izmenjenoj formi i sebe nazvala Poljacima! E tu dolazimo do slicnosti poljskog jezika sa slovackim.
Uzgred, tokom srednjeg veka Krakow je bio sediste poljskih kraljeva, tj. kraljevski grad, a i sam znas da je Krakow u podnoznju poljskih Tatri i da ga samo nekih 100-200 km deli od Slovacke granice. Da li zaista mislis da nije bilo uticaja na slovensko stanovnistvo (za koje isprava ni ne znamo sta su zaista).
Slovaci nisu postojalo do 1918 a sam naziv Slovák je izmisljen oko 1400 pod poljskim i ceskim uticajem.... Uticaj je fakat postojao a to se ogleda i u jeziku! Bilo bi normalnije da je slovacki slicniji ceskom nego poljskom ali stvari stoje drugacije. Ne bih odbacio ni tezu da su ljudi od kojih su danas "postali" Slovaci u stvari bili Rutenijanci i im se jezik onda u velikoj meri podudarao sa Rusinskim ili Ukrajinskim (odnosno Beloruskim). (Rusini, Belorusi i Ukrajinci u tim delovima su naslednici Rutena).
a odakle to galicija?
postoji galicija u shpaniji i naseljena je keltima
kao i galija
kao i galatea...
zbog chega u sred slovenskih zemalja galicija?
nikad mi nije bilo jasno.