Србска историја и Јован И. Деретић

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Бл:
Децо ако мислите да се Бавите Историјом слушајте мало Дјука оф Сербија, и прочитајте Проф.Др Ђорђа Јанковића.
Баталите то Бечку кјоњушарску историју, мало напрегните мозак, ако га ИМАТЕ

Koji ti je to avatar po redu? Neću te više prepoznati :-D

Nisam čula za tog prof.dr.Djordja Jankovića, ajd kaži neki njegov naslov.Možda i potražim ovih dana.
Pozz

Ево и мене опет, никако да нађем времена да напишем нешто!

Имам једну вест да саопштим:
Предавања на тему ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА
(Историја која је забрањена Србима)
(одржавана прошлог пролећа и прошле јесени)
поново ће се одржавати овог пролећа на истом месту као и прошле године у Амфитеатру Пољопривредног факултета у Новом Саду

Била су забрањена дописом из скупштине Војводине(од стране господина Костреша) до пре пола месеца, када је управа факултета прегледала све видео записе са прошлогодишњих предавања и установила да се на тим предавањима није радило о ширењу фашизма(они то називају екстремни национализам), и да су то биле чисте глупости, и имаће потпуну подршку факултета убудуће

Када крене нова серија предавања, обавестићу вас на овом форуму, па ако некога буде занимало нека дође у Нови Сад, уколико неко не може да дође а жели поставити неко питање Јовану И. Деретићу и његовим сарадницима, нека каже на овом форуму, па ћу му ја поставити на неком од следећих предавања
(наравно све што укључује вређање и завитлавање нећу поставити, то ће морати сам да уради)

У четвртак 9. марта одржана је промоција књига Античка Србија и Тестамент Александра Великог, аутор ових књига је проф. историје уметности Миленко Николић
који живи и ради у Немачкој.

Укратко о књигама:

Античка Србија - скуп историјских извора у којима се потврђује да су Срби староседеоци европе, и лично мишљење аутора о свему томе, ништа превише озбиљно али са доста извора, такође садржи једно 100 фотографија античких предмета на којима су обележја Српског народа(ти предмети се налазе по музејима широм европе и у овој књизи су скупљени на једно место)
најчешће су то осциле (четири с са нашег грба), свастика (обрнути кукасти крст) и народна ношња, оцртана на предметима, имам проблема са крстарицом да поставим на овом форуму те слике, покушаћу ускоро то да вам покажем
(ову књигу сам купио)

Тестамент Александра Великог - тврди се да постоји и да је уклесан у једну камену плочу и да га од очију јавности чува католичка црква(а ко би други).
и у тој књижици су преводи 4 немачка аутора која су писала о том тестаменту и који су написали садржај тог текста, сем тих превода аутор је убацио и своје мишљење о томе и изнео је текст тог тестамента(на основу анализе она четири извора, тврди да није могао да дође до оригинала),
(ову књигу ћу купити следећом приликом па ћу вам рећи како тај тестамент изгледа)

чим будем имао времена јавићу вам нешто више!
Поздрав за све људе који учествују у борби за ИСТИНУ

Interesantno nema sta.Nesto slicno sam i ja procitao u novinama od onog prof. Bozidara Mitrovica, koga sam vec spominjao, pa cim budem imao vremena postavicu.

Imzedju ostalog kaze da je naziv Slovena i Veneta pogresno protumacen(****** ne mogu sada da vam pokazem te slike iz novina, te grafeme), ali sve u svemu on tumaci Slovene kao KoloVene ili KoloVine, sto ce reci KOLO=Sunce i VINI ili VENI=Loza ili rod; iz svega proizilazi da je taj narod bio ''Suncev dar'' ili 'Sunceva loza''.

Jos nesto prva dva slova imena nase rase SLoVeni, dakle SL tumace se kao osnova za SUNCE, slnce, solnce, sonce, sunce.Dakle, opet se vracamo na pocetak ''SL''=Sunce i ''VENI''=rod, loza.

Dalje covek pise kako je Njegos napisao ''Gorski VIJENAC''? sta mislite zasto?
''Gorski vijenac'' predstavlja VENE tj. SLovene iliti Srbe, koji su se borili za ocuvanje tog iskonskog srpstva u brdima Crne Gore.

Idem, dalje, prof. Mitrovic kaze kako ruski carevi nisu nosili 'krunu' vec 'венец' sto sam tek sada povezao iako ucim ruski vec 8 godina.I jos jedna 'slucajnost', Arhangelski Sabor u Rusiji su radili arhitekte iz Venetije tj. Venecije u XVI veku, a nikako arhitekte iz Italije kako je tvrdila komunisticka vlast, jer je Italija kao takva oformljena tek 1871. godine!Slucajno???

Meni je ovo interesantno, pa kad budem imao vremena prekucacu vam to iz novina

Wilkołak:
Gramatika srpskog ni u jednom aspektu nije bliza latinskom i nemoj lupetati gluposti! Da li ti uopste znas sta je to gramatika? Ne, to nije nesto za jelo! To je skup pravila nekog jezika! Nasa gramatika je najslicnija slovenskim jezicima sto je uostalom i normalno! Kojim slovenskim jezicima? Najvise istocno-slovenskim i zapadno-slovenskim! Uostalom ne mozes ocekivati da rumunski zvuci kao italijanski i francuski! Rumunija je bila pod velikim uticajem Slovena! Pa pogledaj detaljnu mapu Rumunije pa ces videti sve same slovenske toponime! Cudno?
?

Граматика српског је де факто најближа латинском. Да си ишао у гимназију и учио латински онда би то знао.

DukeofSerbia:
Граматика српског је де факто најближа латинском. Да си ишао у гимназију и учио латински онда би то знао.

GRAMATIKA SVIH OSTALIH SLOVENSKIH JEZIKA JE BLIZA SRPSKOM NEGO LATINSKI. I LATINSKI JESTE BLIZAK SRPSKOM, ALI TO SAMO POTVRDJUJE DA SU SLOVENSKI JEZICI MNOGO STARIJI NEGO STO SE MISLI, A KOMPARATIVNA LINGVISTIKA, KOJA SE NAZALOST NE PRIZNAJE KAKO ZVANICNA METODA, POKAZUJE DA SU SLOVENSKI JEZICI CAK STARIJI OD LATINSKOG.

Izvini zbog velikih slova slucajno sam pritisnuo caps lock a da nisam primetio.

DukeofSerbia:

Da si ti malo citao nesto drugo osim Seretica pricao bi smisleno....ovako mrka kapa! I ako te bas interesuje, da isao sam u gimnaziju a sada studiram zapadnoslovenske jezike, tako da.... "produzi dalje".

DukeofSerbia:
Неко ко није прочитао ни једну књигу... Па не знам ко није. Показао си широк спектар лупетања.
Чак ти је и идол потврдио да сам у праву.

:!: Ma znas sta ja imam tebi da kazem? Boli me uvo, presao si mi preko dlake a i glave sa takvim nabusitim lupetanjem! Nemas dokaza nizasta sto pricas i samo se sve vice uplices u LAZI i PRETPOSTAVKE. Imam da ti kazem da mislim da si ti jedan iskompleksirani lik koji ili:
1. je jos u gimnaziji pa u slobodno vreme brlja po netu (po vikipediji najvise) i tu otkriva svetske tajne i istine; :-|
2. ultra-dokoni nacionalista najgore vrste koji svim Srbima cini medjevdju uslugu (iz najbolje namere); :roll:
3. frustrirani lik koji nije upisao istoriju pa sada leci komplekse po forumima sukobljavajuci se sa drugima i iznoseci tvrdjenja trecerazrednih beton-liga kvazi istoricara.... :???:

NEMAS TI POJMA! TI NESTO REKO :confused: ? Pa ti nisi nista ovde ni reko :-o ni kazo :-x osim sto si kopirao i skenirao "zivotna dela" i "belosvetske istine" gorepomenutih "istoricara" medju kojima prednjaci SERETIC!

I uostalom, sta pokazuje to da je gramatika slicna? Kakav je zakljucak iz toga? Da smo mi naucili latine da govore i da smo im pri tome smislili poseban jezik kako bi se razlikovali od nas? Jasta more! Sve u surnaest!

Bi2:
Koji ti je to avatar po redu? Neću te više prepoznati :-D

Nisam čula za tog prof.dr.Djordja Jankovića, ajd kaži neki njegov naslov.Možda i potražim ovih dana.
Pozz
Био сам са њим на ископавањима, у Херцеговини, Шеф катедре за Стари вијек на БГ Унивезитету и Богословији у Србињу(ХОЧИ)
Качио сам неке његове делове, (нису тачни наслови, мрзи ме сада тражити) типа: Србска Православна Црква у Далмацији и О Србској БиХ

@AKHENATON

Једно питање - Да ли си читао Птоломејеву "Географију".

Има занимљивих описа, нарочито Европске Сарматије.

Има место Sarbacum, а пошто су Грци, као и сви народи овога света, неспособни да кажу Срб без самогласника, место ћу прочитати као Srbacum.
Уз то се Венеди спомињу масовно.

Jesam i upravo sam juce naveo u okviru teme Sloveni u zvanicnim istoriografskim iszorima. Evo tog posta.

AKHENATON:
Zaboravio sam da kazem Da Plinije Cecilije Mladji, podatke koje navodi o Srbima samo prenosi. A dobio ih je od Mitridata, a prilikom toga koristi kartu Vaspazijana Agripe na kojoj je ucrtano mesto Serborum u podnožju Kavkaza. To je ujedno i Kavkaska teorija o poreklu Srba, a njen najveći zagovornik bio je Niko Županic.

Zaboravio sam da kazem, da Ptolomej (II vek p.n.e), jedan od najvecih antickih geografa, u svom delu Geografija u 8 svezaka u kojoj je opisao oko 8000 mesta, jos tada pominje Srbe i kaze da uz njih oko Karaulijskih planina zive Vali i Orineji. To zapravo potvrdjuje ono sto nam prenosi Plinije, ali zvanična istoriografija opet zmuri i okrece glavu.

Niko Županič analizira izdanja ova dva antička naučnika . I smatra da ako se prihvati ova teorija, onda otpada teorija da su Srbi indoevropljani. U ovom slučaju Srbi su Alorodijevci (u koje spadaju Etrurci, Hetiti, Berberi i Egipćani).

Kao sto vidite sve je zamršeno, a sta je istina, bojim se da ce samo bog znati, nama običnim smrtnicim a to je izgleda nedokučivo.

Имам кавкаску теорију комплет. Oво је линк http://www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/7681/origins.html

@AKHENATON

И још нешто.

Је си ли читао "Алексијаду" од Ане Комнен? Или од Mихаила Пселуса "Chronographia"

Aко јеси бар делимично, имам једно питање?

DukeofSerbia:
Ok. Немој да се љутиш.

Али, како коментаришеш спомињање Венеда.

Ne ljutim se, taman posla, pa nisi duzan da citas sve moje skrabarije, samo navodim da smo od prilike u isto vreme pomenuli Ptolomeja.

Sto se tice Veneda, nista cudno sto se pominju, pominje ih dosta pisaca i definitvno su Sloveni srodni sa njima. Sto potvrdjue Jordanes koji kaze da su Slaveni su izasli iz jedne zajednicke proto-nacije i ustanovili tri naroda:

Venede (Veneti)
Ante (Antes)
Slovane (Sclaueni)

I to je jedno od pitabha koje treba da se razmotri srodnost Slovena i Veneda.

DukeofSerbia:
@AKHENATON

И још нешто.

Је си ли читао "Алексијаду" од Ане Комнен? Или од Mихаила Пселуса "Chronographia"

Aко јеси бар делимично, имам једно питање?

Citao sam samo odlomke iz oba dela, odnosno samo ono Sto se odnosi na istoriju naroda Jugoslavije, a obnavljeno je u Vizantijskim izvorima za istoriju naroda Jugoslavije, u IV tomu.

Izvoli pitaj, mozda mogu da ti odgovorim.

AKHENATON:
Ne ljutim se, taman posla, pa nisi duzan da citas sve moje skrabarije, samo navodim da smo od prilike u isto vreme pomenuli Ptolomeja.

Sto se tice Veneda, nista cudno sto se pominju, pominje ih dosta pisaca i definitvno su Sloveni srodni sa njima. Sto potvrdjue Jordanes koji kaze da su Slaveni su izasli iz jedne zajednicke proto-nacije i ustanovili tri naroda:

Venede (Veneti)
Ante (Antes)
Slovane (Sclaueni)

I to je jedno od pitabha koje treba da se razmotri srodnost Slovena i Veneda.

Прочитао сам (и имам) "Порекло и дела Гота" од Јорданеса. Мислим да је прилично лупетао у вези многих ствари.

Нпр. прогласио је Гете да су Готи.
А Ерманрика, краља Гота је упоредио ни мање ни више него са Александром!

У енглеској верзији.

XXIII (116) Soon Geberich, king of the Goths, departed from human affairs and Hermanaric, noblest of the Amali, succeeded to the throne. He subdued many warlike peoples of the north and made them obey his laws, and some of our ancestors have justly compared him to Alexander the Great. Among the tribes he conquered were the Golthescytha, Thiudos, Inaunxis, Vasinabroncae, Merens, Mordens, Imniscaris, Rogas, Tadzans, Athaul, Navego, Bubegenae and Coldae.

И сад је он био доследан. Већина србских ревизиониста га оспорава због велике пристрасности.

А мало ниже, ево га и пасус о Венетима које си спомињао.

(119) After the slaughter of the Heruli, Hermanaric also took arms against the Venethi. This people, though despised in war, was strong in numbers and tried to resist him. But a multitude of cowards is of no avail, particularly when God permits an armed multitude to attack them. These people, as we started to say at the beginning of our account or catalogue of nations, though off-shoots from one stock, have now three names, that is, Venethi, Antes and Sclaveni. Though they now rage in war far and wide, in punishment for our sins, yet at that time they were all obedient to Hermanaric's commands.

По мени прилично проблематично.

AKHENATON:
Citao sam samo odlomke iz oba dela, odnosno samo ono Sto se odnosi na istoriju naroda Jugoslavije, a obnavljeno je u Vizantijskim izvorima za istoriju naroda Jugoslavije, u IV tomu.

Izvoli pitaj, mozda mogu da ti odgovorim.

Питање:

Због чега Ана и Михаило нигде не спомињу Славене, већ их зову Скитима?

Као што знаш, имају описана два рата са Скитима у Алексијади, који су очигледно Славени, мада су можда и Бугари. А знамо да Скити по свој прилици нису уопште ни постојали (ни један народ се није тако звао себе, осим што су неки Грци спомињали), а ако јесу, претопили су се у Сармате, као што неки тврде.
Видим да се Србија спомиње неколико пута код Ане, и Бодин, као владар Далмације, али се Словени не спомињу, сем једном...

Код Михаила је евидентно да су Скити Славени.

П.С.

Да будем поштен, Ана све западњаке зове Францима, а Селџуке назива Турцима.

@DukeOfSerbia

Pod skitima su u vizantijsko doba podrazumevane razne etnicke skupine, tj. narodi. U vizantijskoj knjizevnosti narocito od 10 veka i epohe klasiciziranja obicno upotrebljava etnicki termin Skit za narode i plemena sa kojima je Vizantija u pocetku ratovala, a kasnije ih nastanjivala na svojoj teritoriji. Dakle Skiti je bio jedinstven naziv za skoro sve varvarske narode sa kojima su Vizantinci imali dodir.

Interesantno je to da se pod terminom Skiti u razlicitim razdobljima oznacavaju razliciti narodi. Recimo u periodu V-VII veka najcesce se Bugari nazivaju Skitima ili Hunima, a u periodu od VII-X veka Avare, dok u X-XI veku Hazare.

Ponekad je zbog toga cesto tesko ustanoviti o kom narodu je konkretno rec.

Koд Ане више нисам сигуран да ли су Славени, али за Михаила сам сигуран 100%. Имам енглеске верзије, па је приређивач навео код Михаила да он под Скитима мисли увек на Славене.
За Ану сам мислио данас да су Печењези, али то је немогуће, јер су њих покорили, што протерали 1054. Кумани. А нису ни Кумани, јер су они означени као Комани. Не огу бити ни Хазари јер су они уништени од стране Владимира.

И мистерија је остала неразјашњена.

Хвала АКХЕНАТОН.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back