Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 104.999
A privremeno stavio Bugarsku?
Da bismo ovo bolje razumeli, mislim da treba detaljnije ispitati problem Bugarske u Emerikovoj tituli.
@АнаиванГорд šta ima sve u bulama o tome?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
A privremeno stavio Bugarsku?
Нисам превише обраћао пажњу на Бугарску, у смислу дал је има у угарској титули, више сам се фокусирао како је ишао процес око Калојановог крунисања за краља јер би то могло да попуни неку 'рупе' које нам недостају код Стефановог.Da bismo ovo bolje razumeli, mislim da treba detaljnije ispitati problem Bugarske u Emerikovoj tituli.
@АнаиванГорд šta ima sve u bulama o tome?
Нисам превише обраћао пажњу на Бугарску, у смислу дал је има у угарској титули, више сам се фокусирао како је ишао процес око Калојановог крунисања за краља јер би то могло да попуни неку 'рупе' које нам недостају код Стефановог.
Конкретно нешто што би повезивало Угаре и Бугаре је то Емериково позивање на Бугарску као сестрин мираз. Закачио сам негде на једном од линкова које си поставио како се Емерик титулисао у једном писму папи, и било је свакако пре 1204.године, мислим да нема Бугарске у титулу, али хајде да не тврдим 100 посто.
Папа му се једноставно обраћа као краљу Угарске. Додуше, каже у једном писму да су и његови (Иноћентијеви) претходници посебно гледали на угарске краљеве у односу на остале, истиче Стефана, и ' правда се' зашто Емериков отац Бела није могао бити крунисан за краља (!?)
Па ево ја ћу написати што сам прочитао а било ми је интересантно....Ma dobro titula, nisam to mislio (tu se nema ni šta dodati, rekao bih), već da li je i, sadržaja nešto tematski vezano za Bugarsku što bismo mogli da povežemo.
Нису. Тек Свети Сава обнавља бугарску патријаршију.Па ево ја ћу написати што сам прочитао а било ми је интересантно....
Поред тог око мираза и папиног образоложења за крунисање Калојана, интересантан ми је био још један начин на који је Емерик покушао да спречи. Папским легат Бранкалеоне је ишао преко Угарске кид Калојана. Гостио се неколико дана код Емерика и када је наставио пут на самој граници, негде на Дунаву, био је заустављен од војника (свакако по Емериковој наредби) и враћен назад.
То је изгледа поприлично увредило Иноћентија, пошто је легат алтерего папе, те све што се десило легату сматра се као да се десило самом папи. Због тога у следећем писму Емерика папа онако очито дрибла и прозива , да не знам да су Симеон и Петар били краљеви и да је Калојан њихов потомак, опомиње га око крунисања српског краља, иако на томе две године није инсистирао. Онако затеже однос.
Сад не могу да се сетим тачно, пошто сам то нашао пре коју годину, има опис церемоније крунисања Калојана.
Узгред, у једном од Иноћентијевих писама Калојану папа каже да се нада да ће Калојан послати као свог посланика у Рим лично архиепископа. Сад ја не могу да се сетим из главе да ли су Бугари у том тренутку имали патријарха.
Погледаћу да ли има још нека пикантерија.
Па ево ја ћу написати што сам прочитао а било ми је интересантно....
Поред тог око мираза и папиног образоложења за крунисање Калојана, интересантан ми је био још један начин на који је Емерик покушао да спречи. Папским легат Бранкалеоне је ишао преко Угарске кид Калојана. Гостио се неколико дана код Емерика и када је наставио пут на самој граници, негде на Дунаву, био је заустављен од војника (свакако по Емериковој наредби) и враћен назад.
То је изгледа поприлично увредило Иноћентија, пошто је легат алтерего папе, те све што се десило легату сматра се као да се десило самом папи. Због тога у следећем писму Емерика папа онако очито дрибла и прозива , да не знам да су Симеон и Петар били краљеви и да је Калојан њихов потомак, опомиње га око крунисања српског краља, иако на томе две године није инсистирао. Онако затеже однос.
Сад не могу да се сетим тачно, пошто сам то нашао пре коју годину, има опис церемоније крунисања Калојана.
Узгред, у једном од Иноћентијевих писама Калојану папа каже да се нада да ће Калојан послати као свог посланика у Рим лично архиепископа. Сад ја не могу да се сетим из главе да ли су Бугари у том тренутку имали патријарха.
Погледаћу да ли има још нека пикантерија.
Не могу да се сетим у којем периоду су првосвештеници бугарске цркве носили титулу патријарха.Dobro, to je reč o trnovskom arhiepiskopu. Istom onom kojem je papa Inokentije III dodelio titulu primasa.
Ne razumem, zašto se pitaš da li je nosio titulu patrijarha?
Нокад , за време Самуиловог устанка.Не могу да се сетим у којем периоду су првосвештеници бугарске цркве носили титулу патријарха.
Можда је интересантно да је већ 1203., дакле само годину дана пошто је Вукан протерао Стефана, Калојан хтео да нападне Вукана (вероватно помажући Стефана ) и папа му пише да не квари мир јер би обе земље могле имати штете.Ma dobro titula, nisam to mislio (tu se nema ni šta dodati, rekao bih), već da li je i, sadržaja nešto tematski vezano za Bugarsku što bismo mogli da povežemo.
Не могу да се сетим у којем периоду су првосвештеници бугарске цркве носили титулу патријарха.
Па ко их је протерао Јован Асен 1 из Србије и уопште?Можда је интересантно да је већ 1203., дакле само годину дана пошто је Вукан протерао Стефана, Калојан хтео да нападне Вукана (вероватно помажући Стефана ) и папа му пише да не квари мир јер би обе земље могле имати штете.
Па да , требало би да је тада код Калојана.Па ко их је протерао Јован Асен 1 из Србије и уопште?
Стефан Првовенчани се налазио у избеглиштву код Калојана мислим.
Да се призна од стране кога?, a cena je bila da se prizna njihovom arhiepiskopu pravo da se tituliše patrijarhom (kao što je postojao i do 1018).
Калојан је сукоб за Вуканом одложио како му папа не би стопирао круну. Највероватније да је то у питању.Па ко их је протерао Јован Асен 1 из Србије и уопште?
Стефан Првовенчани се налазио у избеглиштву код Калојана мислим.
Да се призна од стране кога?
Избаци поново то ако те не мрзи не мораш одмах кад стигнеш.Мени су интересантне одредбе (има их 12) које су биле потребне да би Бар постао архиепископија, односно које су биле потребне да се спроведу да би се Вуканова земља превела у католичанство. То ми је било посебно интересантно јер се морало испунити и у Рашкој да би се Стефан крунисао.
Тако да на основу тога имамо како изгледа тај прелазак, а на основу Калојановог крунисања и како изгледа церемонија. Тако да нам фали само име легата.
На латинском могу линк да поставим, што се тиче српског превода, боље рећи могИзбаци поново то ако те не мрзи не мораш одмах кад стигнеш.
Да ли има ово негде сем на википедији?Мени су интересантне одредбе (има их 12) које су биле потребне да би Бар постао архиепископија, односно које су биле потребне да се спроведу да би се Вуканова земља превела у католичанство. То ми је било посебно интересантно јер се морало испунити и у Рашкој да би се Стефан крунисао.
Тако да на основу тога имамо како изгледа тај прелазак, а на основу Калојановог крунисања и како изгледа церемонија. Тако да нам фали само име легата.
На латинском могу линк да поставим, што се тиче српског превода, боље рећи могимам у рукопису на папиру, једино да сликам
ово причам за те одредбе.
Није стид, већ чисто да имате на уму и дозу опреза.Ja nešto ne vidim da si mnogo mašio u tim prevodims; ne znam čemu razlog za stid
Мени су интересантне одредбе (има их 12) које су биле потребне да би Бар постао архиепископија, односно које су биле потребне да се спроведу да би се Вуканова земља превела у католичанство. То ми је било посебно интересантно јер се морало испунити и у Рашкој да би се Стефан крунисао.
Калојан ромејоубица је протерао ипак Мађаре из Србије и Стефан Првовенчани се већ 1204. враћа у Србију.Калојан је сукоб за Вуканом одложио како му папа не би стопирао круну. Највероватније да је то у питању.
Ма он стопира где код може и како год може, у фазону у овом делу Европе само сам ја краљ.Znaš šta meni sad deluje interesantno.
Emerik se proglašava kraljem Bugara. Godinu pred nego što je počela finalizacija pregovora sa Kalojanom i par godina pre Kalojanovog i formalnog krunisanja. Emerik je morao dati i posebnu saglasnost za Kalojanovo krunisanje, jer je papski legat prošao kroz Ugarsku na putu za Bugarsku.
Isto se tako Emerik proglasio kraljem Srba pre ovih pregovora sa Vukanom, u približno slično vreme.
![]()