Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.126
Ево сад гледам дал има нешто код Салвадора Миранде - The Cardinals of the Holy roman church
I?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ево сад гледам дал има нешто код Салвадора Миранде - The Cardinals of the Holy roman church
Изгледа да није тако лако наћи од кад се прихватају антипапе од стране Рима. Гледао сам мало и по нету и нисам успео ништа да нађем конкретно, изузев да су се антипапе јављале до негде краја 15-ог века ваљда.
Изгледа да није тако лако наћи од кад се прихватају антипапе од стране Рима. Гледао сам мало и по нету и нисам успео ништа да нађем конкретно, изузев да су се антипапе јављале до негде краја 15-ог века ваљда.
Misliš da je taj lik, "Pukovnik Pribić", bio kvalitetno informisan i da je tvoj odgovor kontekstualno prihvatljiv?Hronika Pžibika Pulkave iz XIV stoleća:
![]()
https://nlp.fi.muni.cz/projekty/ahisto/portal/book/311?lpage=72
Bulgariam, Rusiam, Serviam, Dalmaciam, Charvaciam, Bosnam, Carinthiam, Istriam, et Carniolam.
Da li mozes da mi navedes titulaciju vladara ili ajde da kazemo bilo kakav spis, do 14.veka, a da stoji Bosna i Srbija?
Иноћентије Калојана назива господарем Бугара, не царем. Он наредне године ће му се обраћати као краљу Бугара и Влаха.
Емерик је покушао да спречи Калојаново кринисање, тврдећи да Калојан нема права на Бугарску, већ да је она дата од стране Емериковог оца као мираз за ћерку која се удала за византијског цара.
Папа тера своју политику и обавештава Емерика да он није упознат са стварима и да су Калојанови преци Самуило и Петар у прошлости били краљеви и верни Риму (папама).
Да, бугарски владар је за 'Запад' од 1204. краљ, цар је за Бугаре и цар Бугара за Цариград. Ми смо део те византијске културе и вероватно због тога и ми кажемо цар за Калојана, итд.Pa nikada oni nisu priznali Bugare za careve.
I Bugarsko carstvo, ovo najnovije što je postojalo 1908-1945, na engleskom jeziku je Kingdom, isto i na italijanskom, latinskom, nemačkom...samo smo ih mi nazivali carevima i carstvom.
Овај пост око Вукана и краљевске круне би можда требало допунити и оним делом у писму који претходи како би слика била потпунија...Ово је Иноћентијева придика Емерику везано за Вукана (у мом слободном преводу па имајте мало и опреза пошто нисам неки експерт за латински):
Ти си, међутим, након што си освојио Србију, уклонивши Стефана и поставивши Вукана на његово место, наговестио нам својим порукама да желиш да ту земљу вратиш у послушност Римској цркви, и да сачуваш у својој власти, једнако си подржао и поменутог Вука да преузме круну од Апостолске столице. Због тога смо поверили извршење ове ствари нашем преподобном брату... калочком архиепископу; али пошто су прошле две године, не знамо за никакав напредак...
Ти си, међутим, након што си освојио Србију, уклонивши Стефана и поставивши Вукана на његово место, наговестио нам својим порукама да желиш да ту земљу вратиш у послушност Римској цркви, и да сачуваш у својој власти, једнако си подржао и поменутог Вука да преузме круну од Апостолске столице. Због тога смо поверили извршење ове ствари нашем преподобном брату... калочком архиепископу; али пошто су прошле две године, не знамо за никакав напредак...
Оно што сам ја закључио из ових писама, а био сам одавно на том трагу невезано за Иноћентијеву регесту, је да приликом крунисања краља који би био апсолутно независтан владар, онако како би ми данас схватили независност неке државе, крунисање морао да изврши папски легат , свакако, али који је у рангу кардинала и члан римског колегијума, односно , упрошћено речено министар у папиној влади, док би крунисање неког краља који је у зависности од неког другог владара крунисање извршио архиепископ (не лице са нижим звањем) из неке од 'заинтересованих земаља' односно лице из земље која полаже извесна права на територију којом ће тај нови краљ владати.
Да би ово моје запажање око кардинала и крунисања могло бити испрвано говоре нам примери кардинала Бранкалеонеа који је крунисао бугарског краља и легата који је био одређен да крунише Стефана Првовенчаног - кардинал Јован од Албана..Оно што сам ја закључио из ових писама, а био сам одавно на том трагу невезано за Иноћентијеву регесту, је да приликом крунисања краља који би био апсолутно независтан владар, онако како би ми данас схватили независност неке државе, крунисање морао да изврши папски легат , свакако, али који је у рангу кардинала и члан римског колегијума, односно , упрошћено речено министар у папиној влади, док би крунисање неког краља који је у зависности од неког другог владара крунисање извршио архиепископ (не лице са нижим звањем) из неке од 'заинтересованих земаља' односно лице из земље која полаже извесна права на територију којом ће тај нови краљ владати.
И Бранкалеоне и Јован од Албана су били кардинали када су одређени као папски легати за краљевска крунисања..
Хммм мислиш василевс то је и Декабал и сви суверени владариДа, бугарски владар је за 'Запад' од 1204. краљ, цар је за Бугаре и цар Бугара за Цариград. Ми смо део те византијске културе и вероватно због тога и ми кажемо цар за Калојана, итд.