Србија у Регести папе Иноћентија III

Викан Немањић родоначелник Зете и Дукљанске потпуне државности одбачен као окупатор.
Значајан за Немањићку државу нарочито што се није оглушио о смрт и сахрану свог оца и измирио са братом његов пројекат и визија је штитила средњовековну српску државу дајући јој снажно упориште у римској цркви и примасу Србије до дана данашњег.
Иако је његово потомство као и Мирославово сузбијено под Урошем 1 Немањићем јер је очигледно властела оданде рушила Радослава , Владислава па и Уроша па и Стефана Дечанског његов пројекат заједно са Светим Савом је створио генијалну биполарност државе која је била призната од оба центеа моћи не толико вољена и омиљена али незаобилазна који стоји на путу свима и сви морају да је невољно признају и са њоме на овај или онај начин сатађују.
Тај пројекат је уништен касније у 18. веку затим темељно закуцаван и уништаван "ослобађањем " до данашњих времена.
Исти Ромањероси из Охридске епископије и сви они који немају своју државу и никад је нису имали сем романског царства или султаната Рума сада је граде уништавајући државу и њено културно наслеђе највише уз помоћ домаћих администратора и квислинга.

Ako ovde govorimo o narativu Popa Dukljanina, Đorđe nije nasledio direktno Bodina. Između njih bilo je još 2-3 kralja, po Dukljaninovoj tradiciji.

Ako li prihvatamo pripovest Dukljanina da je Đorđe bio kralj, zašto ne priznajemo i njih?
Не причам о Дукљанину, знаш да за Ђорђа има и других доказа. Дакле, независно од Дукљанина.
Поредак Ромеја у овој причи је небитан ми смо их морали протерати из земље и цркве да би имали своју државу и цркву.
Па битан је, тај период и прави прекид од нпр. Ђорђа до Вукана, неких око пола века.

Не причам о Дукљанину, знаш да за Ђорђа има и других доказа. Дакле, независно од Дукљанина.

Па битан је, тај период и прави прекид од нпр. Ђорђа до Вукана, неких око пола века.
Па мислиш да је круна деградирана па враћена?

Ђорђе регис син Бодинов, требало би.

Sin kralja Bodina.

Kakav je to vladarski pečat kojim neko ističe da je sin kralja?

Pečat na kome piše Dušan, sin kralja Dečanskog?

Ti su pečati isto kao onaj koji je Strojimir nosio u Bugarskoj kao pripadnik srpske dinastije.

Poslednja izmena:
Sin kralja Bodina.

Ti su pečati isto kao onaj koji je Strojimir nosio u Bugarskoj kao pripadnik srpske dinastije.
Печат који потврђује постојање Ђорђа, Бодиновог сина.

Sin kralja Bodina.

Ти у ствари сумњаш да је Ђорђе уопште био владар, или нешто друго?

Ma jok. Samo mislim da se nedovoljno skreće pažnja da to nisu pečati kralja Đorđa, već pečati kneza (da ne kažem baš princa) Đorđa.
Да ли мислиш да је Ђорђе био владар и да је наследио оца (евентуално ако се између утурио Владимир) и шта мислиш с којом титулом је владао (ако сматраш да је био владар)?

Да ли мислиш да је Ђорђе био владар и да је наследио оца (евентуално ако се између утурио Владимир) и шта мислиш с којом титулом је владао (ако сматраш да је био владар)?

Očigledno je da je izvor koji je Pop Dukljanin koristio kada je sastavljao taj deo poprilično pouzdan. Reč je o nekoj hronici koja je relativno bliska vremenu koje je opisivala. Pisac izgubljenog izvora je bio ili savremenik ili koristio svedočanstva relativno bliska svom vremenu.

Ne bih se iznenadio da u budućnosti otkrijemo npr. neki pečat Vladimira. Gotovo sam potpuno uveren da Đorđe nije izravno nasledio oca, kao što Dukljanin i prenosi.

Narativ oko ozloglašene kraljice Jakvinte ima i relativno dobra geopolitička objašnjenja (u širem kontekstu).

@АнаиванГорд evo rada u celosti: Kraljevstvo od iskona: Barska (arhi)episkopija i Duklja, Srpska kraljevstva u srednjem veku, Kraljevo 2017.

https://www.academia.edu/37269919/K...ska_kraljevstva_u_srednjem_veku_Kraljevo_2017
Има смисла ово за антипапу Климента... Он би свакако имао интереса, због ширења самог (анти)папског утицаја али би и он лично имао користи јер као антипапа има неко дејство, односно његова реч нешто значи. Њему лично би била добра реклама.
Интересантно би било видети разлоге евентуалног укидања. Односно, ако је антипапа уздигао Бар на ниво архиепископије, треба можда обратити пажњу кад се ствари врате на своје место и кад су папе опет папе. Да ли би они имали интереса да то задрже и правно регулишу или једноставно враћају стање на претходно, односно оно пре Климента.
Шта знам... не бих ја олако одбацио ни ту Александрову булу из 60-70-их година...

Има смисла ово за антипапу Климента... Он би свакако имао интереса, због ширења самог (анти)папског утицаја али би и он лично имао користи јер као антипапа има неко дејство, односно његова реч нешто значи. Њему лично би била добра реклама.
Интересантно би било видети разлоге евентуалног укидања. Односно, ако је антипапа уздигао Бар на ниво архиепископије, треба можда обратити пажњу кад се ствари врате на своје место и кад су папе опет папе. Да ли би они имали интереса да то задрже и правно регулишу или једноставно враћају стање на претходно, односно оно пре Климента.
Шта знам... не бих ја олако одбацио ни ту Александрову булу из 60-70-их година...

Ta bila je 100 posto falsifikat.

Pa ako dobro razumem, činjenica da se zasniva na protupapi je razlog ukidanja.

Jesi li pronašao podatak o tome kad je Vatikan zvanično priznao sve protupape? Je li pomenula to Keti u raspravi?
Нисам, морао бих да прочитам још који рад на сличну тему.
До тада, овде има интересантних ствари , у смислу докумената, везаних за барску (архи)епископији.
https://monumenta.dlib.me/me/kolekcije/402-URN:DLIB.ME70762MM

Нисам, морао бих да прочитам још који рад на сличну тему.
До тада, овде има интересантних ствари , у смислу докумената, везаних за барску (архи)епископији.
https://monumenta.dlib.me/me/kolekcije/402-URN:DLIB.ME70762MM

Ovaj konkretan podatak me interesuje, zaboravio sam ga, a ne mogu da ga pronađem.

Nešto mi zvoni XVII vek, a možda je bilo i ranije.

Не знам стварно, морао бих то да потражим негде.

Jako me nervira jer sam više ljudi pitao i niko ne može da mi da odgovor.

Kad sam bio u Vatikanu pričao sam sa jednim crkvenim istoričarem koji je dotično spomenuo. I plus u međuvremenu sam i na nekom zvaničnom sajtu video da piše da uživaju priznanje od nekog momenta.

I ne mogu nikako da nađem opet. XD Trebalo je bolje da zapamtim kad sam prvi put čuo, tačno sam znao jer uvek osetim kad postojentalo neki ne naširoko poznati podaci koji se ne mogu uvek lako pronaći.

Jako me nervira jer sam više ljudi pitao i niko ne može da mi da odgovor.

Kad sam bio u Vatikanu pričao sam sa jednim crkvenim istoričarem koji je dotično spomenuo. I plus u međuvremenu sam i na nekom zvaničnom sajtu video da piše da uživaju priznanje od nekog momenta.

I ne mogu nikako da nađem opet. XD Trebalo je bolje da zapamtim kad sam prvi put čuo, tačno sam znao jer uvek osetim kad postojentalo neki ne naširoko poznati podaci koji se ne mogu uvek lako pronaći.
Ево сад гледам дал има нешто код Салвадора Миранде - The Cardinals of the Holy roman church

Back