Srbija najsiromašnija zemlja u regionu!

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od koga? Govorim o mlađim generacijama,ko ne bude mogao,a većina neće moći sa ovim primanjima da ima svoju nekretninu,šta će onda ostaviti u nasljedstvo!?
Tebi matematika nije jača strana. Ako je natalitet nikakav i sve više u padu, i ako je milion ljudi otišlo u Irsku, onda mladima nemre faliti nekretnina. Nekretnina ima, nego mladi nemaju para, skupo je a oni tek počeli zarađivati. Ali ja nisam mlad i imam para tako da me boli k za mlade. Teško im je, znam, al nek im je za utjehu da su mladi.

Tebi matematika nije jača strana. Ako je natalitet nikakav i sve više u padu, i ako je milion ljudi otišlo u Irsku, onda mladima nemre faliti nekretnina. Nekretnina ima, nego mladi nemaju para, skupo je a oni tek počeli zarađivati. Ali ja nisam mlad i imam para tako da me boli k za mlade. Teško im je, znam, al nek im je za utjehu da su mladi.
Pa ja o tome i pričam da mlađe generacije nemaju para.U Hrvatskoj prosječna plata 1200€ u Srbiji 750€ a kvadrat stana u Zagrebu oko 4000€ evra. Beograd je isto tu negdje.Kolko mladih bračnih parova s tim prosjekom plate može priuštiti nekretninu u Zagrebu i Beogradu ili u Splitu i Novom Sadu?
Lako je tebi ti si kupovo nekretnine dok je Bog još hodo po zemlji i prije korone.

Poslednja izmena:
Čuo sam da se minimalac povećava na 500 eura. Bombarduju nas kroz medije već 5 dana sa ovim fascinantnim podatkom ko da smo stigli Norvešku ili USA. Reko aj da vidim kako stojimo u regionu posle ovog povećanja. Naravno najsiromašniji smo. E moj ekonomski tigre!
Jedino smo tu negde sa Bosnom al ne zaboravite da je u Bosni puno jeftinije nego kod nas, od hrane, usluge, kućne hemije..U Bosni je gorivo oko 2 KM i 30 ( 138 din ) a u Srbiji oko 200 din!!! Znači prosečni Boske ima bolji standard od Srbina!!!

evo tabela miniminalnih zarada :

Slovenija 1200 eura
Hrvatska 900 eura
Crna Gora 532 eura
BiH 500 eura ( Federacija 511 eura )
Srbija 500 eura!

Pa ja o tome i pričam da mlađe generacije nemaju para.U Hrvatskoj prosječna plata 1200€ u Srbiji 750€ a kvadrat stana u Zagrebu oko 4000€ evra. Beograd je isto tu negdje.Kolko mladih bračnih parova s tim prosjekom plate može priuštiti nekretninu u Zagrebu i Beogradu ili u Splitu i Novom Sadu?
Lako je tebi ti si kupovo nekretnine dok je Bog još hodo po zemlji i prije korone.
Kad sam bio njihovih godina bio sam u 3 puta goroj poziciji i s puno manje mogućnosti nego oni danas. Čitam prije neki dan, kaže istraživanje da generacija Z smatra sve starije od 30 starcima. I takvi bi stanove od 100 kvadrata, vikendice i nove Tesle. :ljutko:

Pa mislim da klasične stanarine više nema kod nas. Ima podstanarstvo, ali to opet ovisi od grada do grada. I kod nas preko 90% ljudi živi u svojoj vlastitoj nekretnini, tako da ta stavka stanarina/kirija i nije nešto mjerodavna po mom vlastitom mišljenju.

Što se tiče režija evo sad sam ih platio oko 212€ za stan u zgradi oko 60-tak kvadrata, topla voda i grijanje od toplane, 4 osobe. Tu nisu uključeni troškovi mobilnih telefona.
Да ли неко зна колико грађана Еуропске уније живи у својим некретнинама? Не мислим на касније чланице, то је ретка, уз опште образовање, позитивна тековина социјализма.

Desava se jer drzava ne postoji, i drzavni mehanizmi koji to treba da sprece, ne postoje.
Odnosno, postoje na papiru. Samo na papiru.
Brt čuo sam da u Nemačkoj ima neka fora da radiš 35 sati mesečno i da je minimalac 550 eura.. raspitaj se pa javi .. znači u Nemačkoj ona deca što rade po sat , dva dnevno za vreme raspusta imaju više para od prosečnog Srbina u Vučićevoj naprednoj Srbiji 😊

Pa mislim da klasične stanarine više nema kod nas. Ima podstanarstvo, ali to opet ovisi od grada do grada. I kod nas preko 90% ljudi živi u svojoj vlastitoj nekretnini, tako da ta stavka stanarina/kirija i nije nešto mjerodavna po mom vlastitom mišljenju.

Što se tiče režija evo sad sam ih platio oko 212€ za stan u zgradi oko 60-tak kvadrata, topla voda i grijanje od toplane, 4 osobe. Tu nisu uključeni troškovi mobilnih telefona.
Vas 4 zivite u 60 kvadrata 😳

Čuo sam da se minimalac povećava na 500 eura. Bombarduju nas kroz medije već 5 dana sa ovim fascinantnim podatkom ko da smo stigli Norvešku ili USA. Reko aj da vidim kako stojimo u regionu posle ovog povećanja. Naravno najsiromašniji smo. E moj ekonomski tigre!
Jedino smo tu negde sa Bosnom al ne zaboravite da je u Bosni puno jeftinije nego kod nas, od hrane, usluge, kućne hemije..U Bosni je gorivo oko 2 KM i 30 ( 138 din ) a u Srbiji oko 200 din!!! Znači prosečni Boske ima bolji standard od Srbina!!!

evo tabela miniminalnih zarada :

Slovenija 1200 eura
Hrvatska 900 eura
Crna Gora 532 eura
BiH 500 eura ( Federacija 511 eura )
Srbija 500 eura!
Mali apdejt:

Od 1. januara 2025. minimalna zarada u Hrvatskoj je 970 evra bruto mesečno, što je oko 800 do 820 evra, ali varira zavisno od odbitaka. Slovenci prednjače i zarađuju najmanje 1.278 evra bruto, ili oko 929 neto, dok Crnogorci minimalno zarađuju između 600 i 800 evra, zavisno od nivoa obrazovanja.U Bosni i Hercegovini, odnosno Federaciji minimalna plata iznosi 1.000 konvertibilnih maraka, što je oko 511 evra neto, dok je u Republici Srpskoj diferencirana prema kvalifikacijama i kreće od 900 KM (oko 460 evra) za nekvalifikovane, do 1.300 KM (oko 665 evra) za visokoobrazovane.Što se tiče Severne Makedonije, prema podacima Eurostata, ovde je najmanja plata u regionu oko 370 evra.

Back