Србија и Бугарска - мрље прошлости и садашњости

То што смо имали спорадичне сукобе са Бугарима у прошлости, не значи да треба да их имамо и у будућности.
Наравно, то ће зависити обострано од нас и њих.

Srbija i Bugarska nisu imali sporadične sukobe u prošlosti, već je Srbija jako često bila ugrožena od strane Bugarske. Prvi značajniji pomeni naših vladara su vezani za odbranu zemlje od bugarske najezde. Mislim da smo za ovih 13-14 vekova zajedničke istorije imali bar 20 sukoba, a od toga je Srbija kriva za jedan (1885.).
Naravno da se treba truditi da se održi mir sa Bugarima, čak da se i pripomognu kad ih ugroze Turci, ali uvek treba biti krajnje oprezan kad su oni u pitanju.

Srbija i Bugarska nisu imali sporadične sukobe u prošlosti, već je Srbija jako često bila ugrožena od strane Bugarske. Prvi značajniji pomeni naših vladara su vezani za odbranu zemlje od bugarske najezde. Mislim da smo za ovih 13-14 vekova zajedničke istorije imali bar 20 sukoba, a od toga je Srbija kriva za jedan (1885.).
Naravno da se treba truditi da se održi mir sa Bugarima, čak da se i pripomognu kad ih ugroze Turci, ali uvek treba biti krajnje oprezan kad su oni u pitanju.

Све си дословце тачно казао.

Ja bih se slozio sa ovim odgovorom:

Problem sa Bugarima pocinje inicijalno u momentu kada su Bugarima oduzete "Zapadna Bugarske Pokrajine" i "Blgarsko Pomoravlje" problem oko Makedonije nastaje nesto kasnije .Sta se tice Bugara oni imaju jedan kontinuitet njihova vlada i danas tvrdi da je Pomoravlje Bugarsko i to je ZVANICAN STAV Sofije .Bugari su prilicno aktivni na potegu Vranje-Nis i Kosovo gde dele pasose i vrbuje Srbe za bugarske interese .Srpsko drustvo je zabludi sada i tada kao sto sam rekao problem pocinje u San Stefanu srpsko drustvo u velikoj je zabludi tada a bogami i sada .

Slucajno sam stalno u kontaktima sa Bugarima (iz Bugarske), saradjivao sa nekima/

Takodje sam i odrastao u kraju koji ima i bugarsku populaciju (takozvane Šope - isto selo, svi su šopovi, samo se jedni izjašnjavaju kao Srbi, drugi kao Bugari). Ne treba zaboraviti da sa druge strane granice nema ni jednog Šopa koji se izjašnjava kao Srbin.
Ista situacija kao sa Srbima iz Rumunskog Banata, ili Madjarske ili Hrvatske, ili Bunjevcima. Toliko o tome koliko smo netolerantni i narod koji navodno asimilira druge.

Što se tiče Bugara: ja uopste ne znam odakle potiču te priče o tome da smo mi braća "bratko" i slične gluposti. Konkretno moj rodni kraj je zabeležio takve stravične zločine u oba Svetska rata od strane Bugara, koji se mogu poistovetiti sa Ustaškim. A naša istorija ćuti o tome.
Oni nas mrze iz dna duše. Kao što je autor gore citiranog članka naveo, njih i do dan danas uče da je sve do Velike i Južne Morave Bugarska. Jel mi učimo našu decu da su u Belogradčiku i Vidinu u doba Prvog svetskog ustanka živeli (i) Srbi (kojih danas više "nema")? Naravno da ne.

Bugarin koji mi je u kući spavao, jeo, pio kod mene besplatno i ja mu čuvao robu od policije mi je na moje oči i uši u mojoj rodjenoj kući reko:
"A bombardirat smo vas, mi" sa takvim zlobnim podsmehom koji će mi zauvek ostati u sećanju. Aludirao je na bugarske vojne aerodrome sa kojih su Nato avioni bombardovali Srbiju 1999.

Ko misli da smo i dalje braća, ne mora ni da čita knjige i knjige svedočenja o klanju nedužne srpske čeljadi u oba rata. Niti da veruje mojim paušalnim zaključcima na osnovu jedne rečenice koju mi je tamo neki Bugarin reko. Dovoljno je samo da odete u Bugarsku, ili na njihovo more i shvatićete sami kolika mržnja od strane njih, postoji prema nama.

Poslednja izmena:
Djole, generalizujesh. T.j. preterano seresh. Da je bilo zlochina bilo je i to niko ne precutkuje- ni Srbi, a ni Bugari. Mnogi moji prijatelji su Bugari i nemaju veze sa onim o chemu ti prichash. ja sam istoriju studirala u Sofiji i mogu da kazem da su po kazivanju istorije mnogo realniji od Srba. Niko Bugare ne uchi da je sve do Juzne Morave Bugarska, ali da su neke teritorije danashnje Srbije bile bugarske- to ne odrichu ni Srbi, ni Bugari. Tako da- prvo malo procheshljaj knjige da vidish shta zaista pishe u njima, pa onda prichaj. Proshetaj malo Bugarskom, pa onda prichaj o Bugarima kao narodu. Sram te bilo shto lupetash ovako samo zato shto si saradjivao sa par Bugarina kvazipatriota. Bugari jako dobro znaju kakva su zlodela chinili u svojim krajevima u Srbiji i ne ponose se time. Bilo je i u ratovima i van njih propagande sa obe strane, i sa srpske, i sa bugarske, i to veoma negativne! I dan danas nas u Srbiji chesto znaju da nazovu "Bugarin" i to sa i te kakvom mrznjom i podsmehom, iako je moj kraj deo Srbije josh od kraja Prvog svetskog rata, iako nema mnogo veze sa bugarskim zlodelima, osim shto ih je i sam trpeo u toku drugog svetskog rata. Tako da- ni jedni ni drugi nisu nevini, ali ni jedni ni drugi nisu potpuno loshi! Ne podnosim osobe koje generalizuju stvari. U svakom zrnu ima kukolja, kao shto u brdu kukolja ima zrna. I da- ovo o bugarskom primorju je notorna laz. I ja sam par puta ishla tamo, kao i mnogi moji prijatelji iz Srbije- uvek nas velikodushno primaju tamo.

Poslednja izmena:
Djole, poučna priča o Bugarinu koga si ugostio i uveo u kuću. I ova devojčice što te je počastila je takođe Bugarka, samo dobro piše srpski. U prethodnim postovima sama je govorila o tome.

Niko Bugare ne uchi da je sve do Juzne Morave Bugarska,

Ne, neki od njih samoučki to pišu.
Jedini previd je što preskaču srednjevekovnu i kasniju literaturu gde je SRPSKA MORAVA zapravo današnja reka MARICA , vrlo dugog toka.
Inače ne lažu da su osvojili teritorije sve do Marice, odnosno srpske Morave.

books

Proverite u knjigama koje se time bave:

Leszek Bednarczuk, Języki indoeuropejskie, Том 1

Wydawn. Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 01.01.1984., Balcanica Posnaniensia, Томови 1-2

Drugo ime koje se javlja kroz stari i srednji vek za ovu reku (pre ovoga "Marica") jeste reka Ibar.

Djole, generalizujesh. T.j. preterano seresh. Da je bilo zlochina bilo je i to niko ne precutkuje- ni Srbi, a ni Bugari. Mnogi moji prijatelji su Bugari i nemaju veze sa onim o chemu ti prichash. ja sam istoriju studirala u Sofiji i mogu da kazem da su po kazivanju istorije mnogo realniji od Srba. Niko Bugare ne uchi da je sve do Juzne Morave Bugarska, ali da su neke teritorije danashnje Srbije bile bugarske- to ne odrichu ni Srbi, ni Bugari. Tako da- prvo malo procheshljaj knjige da vidish shta zaista pishe u njima, pa onda prichaj. Proshetaj malo Bugarskom, pa onda prichaj o Bugarima kao narodu. Sram te bilo shto lupetash ovako samo zato shto si saradjivao sa par Bugarina kvazipatriota. Bugari jako dobro znaju kakva su zlodela chinili u svojim krajevima u Srbiji i ne ponose se time. Bilo je i u ratovima i van njih propagande sa obe strane, i sa srpske, i sa bugarske, i to veoma negativne! I dan danas nas u Srbiji chesto znaju da nazovu "Bugarin" i to sa i te kakvom mrznjom i podsmehom, iako je moj kraj deo Srbije josh od kraja Prvog svetskog rata, iako nema mnogo veze sa bugarskim zlodelima, osim shto ih je i sam trpeo u toku drugog svetskog rata. Tako da- ni jedni ni drugi nisu nevini, ali ni jedni ni drugi nisu potpuno loshi! Ne podnosim osobe koje generalizuju stvari. U svakom zrnu ima kukolja, kao shto u brdu kukolja ima zrna. I da- ovo o bugarskom primorju je notorna laz. I ja sam par puta ishla tamo, kao i mnogi moji prijatelji iz Srbije- uvek nas velikodushno primaju tamo.

Шта подразумеваш под овим "својим крајевима" (подебљано)?

Свакако да не треба уопштавати, било на основу неког личног искуства или стереотипа. Ја, рецимо, могу да кажем да су моја лична искуства била позитивна кад су Бугари у питању. Међутим, постоји једна битна ставка која јесте проблематична и може потенцијално да буде (већи) проблем. У главама бугарских националиста, а нарочито након слома комунизма се провлачи та идеја и пропагира се како у националистичким круговима, а тако и на интернету, по форумима итд. А то је идеја о некаквој "бугарској" прошлости и идентитету појединих српских предела и присвајању становништва.

То да су бугарски историчари или софијски професори реалнији по питању историје, не бих баш прихватио без резерве, али то је твој лични утисак. То да "нико Бугаре не учи" да је све до Јужне Мораве Бугарска, није тачно. И у томе што си написала је управо парадокс, јер поједини историчари и Великобугари, називају и саму Јужну Мораву - Българска Морава. А то да су неке територије данашње Србије биле бугарске, рецимо да је само условно речено тачно. Да будемо прецизни, неке територије данашње Србије (и некадашње Србије, и српских кнежевина и области) биле су освајане и окупиране од стране Бугара. Такође, након комунизма враћена је терминологија и идеја о "западним покрајинама", које су чедо бугарске фашистичке идеологија у оба светска рата и где су управо почињени највећи злочини према Србима. То је врло проблематично.

И још једна ствар. Бугари у Србији и даље живе управо у тим пограничним крајевима (ето, и ти си једна од њих), док је српски етнички елемент у Бугарској у потпуности асимилован и данас тамо нема Срба, што је историјски гледано немогуће, али тако је.

Претпостављам да ти је стало до добрих односа између Срба и Бугара, што је и нормално, јер си везана за оба народа.
Само морам да кажем да у тим односима постоји једна несиметричност, а то је ово о чему сам претходно писао и то је оно што квари однос. Довољно је погледати само бугарску википедију, па видети да врви од те "великобугарске идеологије", често усмерене против Срба. То би било како када би се у српским националистичким круговима сматрало да је цела западна Бугарска, па и шире, пореклом српска, рачунајући ту и Софију и да су то наше "источне покрајине" у којима се говоре српски дијалекти.

Ето, то је та једна битна разлика, јер када се узму у обзир ти страшни злочини који су се два пута дешавали у прошлом веку, управо на територијама на којима се вршила бугаризација српског живља и које се у неким круговима у Бугарској и даље присвајају, јављају се негативне емоције и подгревају се духови из прошлости. А још увек има преживелих сведока тих догађаја.

Иначе, већина српских Бугара су добри и скромни људи који живе у заједништву и добрим односима са Србима.

Politika prijatelja Bugara na djelu:

Bugarska želi da uslovi približavanje Srbije i Makedonije Evropskoj uniji rešavanjem nekih otvorenih bilateralnih pitanja. Analitičari kažu da će Sofija ucenjivati susede na njihovom evropskom putu.
„Bugarska treba da definiše smernice za politiku prema svojim susedama u okviru evrointegracija zemalja Balkana“, saopštio je nedavno bugarski ministar spoljnih poslova Nikolaj Mladenov. Te smernice će biti date parlamentu na glasanje. Kako njihov nacrt još nije gotov, Mladenov se o njima ne želi detaljnije da izjasni, rekla je za DW njegova portparolka.

Problemi sa Makedonijom i Srbijom
Мinistar spoljnih poslova Dimitrov je Makedoniji zapretio blokadom Sofije u procesu približavanja EU ako Skoplje „i dalje bude svojatalo bugarsku istoriju“.
Potpredsednica Bugarske Margarita Popova izjavila da Srbija neće postati članica Evropske unije ukoliko ne reši problem bugarske manjine i tom prilikom te je objasnila da će Sofija upotrebiti pravo veta kako bi osigurala poštovanje prava bugarske zajednice u Srbiji.
http://www.dw.de/dw/article/0,,16245558,00.html

Što bi naš srpski narod rekao - "Dobro nam je poznata ta bugarska politika !", pogotovo kad su u pitanju Srbi. :roll:

Djole, poučna priča o Bugarinu koga si ugostio i uveo u kuću. I ova devojčice što te je počastila je takođe Bugarka, samo dobro piše srpski. U prethodnim postovima sama je govorila o tome.

Ne, neki od njih samoučki to pišu.
Jedini previd je što preskaču srednjevekovnu i kasniju literaturu gde je SRPSKA MORAVA zapravo današnja reka MARICA , vrlo dugog toka.
Inače ne lažu da su osvojili teritorije sve do Marice, odnosno srpske Morave.

books

Proverite u knjigama koje se time bave:

Leszek Bednarczuk, Języki indoeuropejskie, Том 1

Wydawn. Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 01.01.1984., Balcanica Posnaniensia, Томови 1-2

Drugo ime koje se javlja kroz stari i srednji vek za ovu reku (pre ovoga "Marica") jeste reka Ibar.

Prethodno je Srbija osvojila te zemlje od Vizantije...

Шта подразумеваш под овим "својим крајевима" (подебљано)?

Свакако да не треба уопштавати, било на основу неког личног искуства или стереотипа. Ја, рецимо, могу да кажем да су моја лична искуства била позитивна кад су Бугари у питању. Међутим, постоји једна битна ставка која јесте проблематична и може потенцијално да буде (већи) проблем. У главама бугарских националиста, а нарочито након слома комунизма се провлачи та идеја и пропагира се како у националистичким круговима, а тако и на интернету, по форумима итд. А то је идеја о некаквој "бугарској" прошлости и идентитету појединих српских предела и присвајању становништва.

То да су бугарски историчари или софијски професори реалнији по питању историје, не бих баш прихватио без резерве, али то је твој лични утисак. То да "нико Бугаре не учи" да је све до Јужне Мораве Бугарска, није тачно. И у томе што си написала је управо парадокс, јер поједини историчари и Великобугари, називају и саму Јужну Мораву - Българска Морава. А то да су неке територије данашње Србије биле бугарске, рецимо да је само условно речено тачно. Да будемо прецизни, неке територије данашње Србије (и некадашње Србије, и српских кнежевина и области) биле су освајане и окупиране од стране Бугара. Такође, након комунизма враћена је терминологија и идеја о "западним покрајинама", које су чедо бугарске фашистичке идеологија у оба светска рата и где су управо почињени највећи злочини према Србима. То је врло проблематично.

И још једна ствар. Бугари у Србији и даље живе управо у тим пограничним крајевима (ето, и ти си једна од њих), док је српски етнички елемент у Бугарској у потпуности асимилован и данас тамо нема Срба, што је историјски гледано немогуће, али тако је.

Претпостављам да ти је стало до добрих односа између Срба и Бугара, што је и нормално, јер си везана за оба народа.
Само морам да кажем да у тим односима постоји једна несиметричност, а то је ово о чему сам претходно писао и то је оно што квари однос. Довољно је погледати само бугарску википедију, па видети да врви од те "великобугарске идеологије", често усмерене против Срба. То би било како када би се у српским националистичким круговима сматрало да је цела западна Бугарска, па и шире, пореклом српска, рачунајући ту и Софију и да су то наше "источне покрајине" у којима се говоре српски дијалекти.

Ето, то је та једна битна разлика, јер када се узму у обзир ти страшни злочини који су се два пута дешавали у прошлом веку, управо на територијама на којима се вршила бугаризација српског живља и које се у неким круговима у Бугарској и даље присвајају, јављају се негативне емоције и подгревају се духови из прошлости. А још увек има преживелих сведока тих догађаја.

Иначе, већина српских Бугара су добри и скромни људи који живе у заједништву и добрим односима са Србима.

Bugarska je kao drzava formirana po konceptu unitarne gradjanske nacije - u kojoj su svi stanovnici bugarske nacionalnosti.
Zbog toga je to tako.

Inace, ne treba ipak iskljucivati i da je veci dio bugarskoga etnosa bio na srpskoj strani nego obratno. Nije moguce da su uvijek ravnopravne stvari bile.

Poslednja izmena:
Bugarska je kao drzava formirana po konceptu unitarne gradjanske nacije - u kojoj su svi stanovnici bugarske nacionalnosti.
Zbog toga je to tako.

Čekaj, otprilike pokušavam skapirati šta si htio reći da donekle shvatim. Bugarska je formirana po principu unitarne građanske nacije ?! A po kom principu je formirana srpska nacija i kako to da bilo gdje živi srpski narod čak i autohtono nema nikakva prava ? Je li to samo posljedica raspada JU ili još nešto drugo ?

Zašto je nečija nacija tobož' osmišljena kao sveta krava nedotična, dok recimo od Srba i srpske nacije može svako štrpkati koliko i kako hoće, pa makar se to ticalo i kominternovskih projekat-nacija ?

Kako to objašnjavaš, Slavene ?

Čekaj, otprilike pokušavam skapirati šta si htio reći da donekle shvatim. Bugarska je formirana po principu unitarne građanske nacije ?! A po kom principu je formirana srpska nacija i kako to da bilo gdje živi srpski narod čak i autohtono nema nikakva prava ? Je li to samo posljedica raspada JU ili još nešto drugo ?

Zašto je nečija nacija tobož' osmišljena kao sveta krava nedotična, dok recimo od Srba i srpske nacije može svako štrpkati koliko i kako hoće, pa makar se to ticalo i kominternovskih projekat-nacija ?

Kako to objašnjavaš, Slavene ?

U Bugarskoj, slično njenim grčkim i turskim susjedima, ne postoje nacionalne manjine i pojedinačne zajednice ne mogu uživati kolektivna prava, zato što se to smatra dezintegracijom bugarske nacije, kojoj pripadaju svi stanovnici Republike Bugarske neovisno od razlika u vjeri, porijeklu, rasi, boji kože, političkom opredjeljenju, itd...
Tako su i uspješni u asimilaciji...

Srpska nacija, kao i sve na prostoru bivše Jugoslavije, jednostavno nije tako formirana. To nije specifikum Jugoslavije, takva je situacija recimo i u Rumuniji, i uopšteno većini istočne Evrope.

Poslednja izmena:
U Bugarskoj, slično njenim grčkim i turskim susjedima, ne postoje nacionalne manjine i pojedinačne zajednice ne mogu uživati kolektivna prava, zato što se to smatra dezintegracijom bugarske nacije, kojoj pripadaju svi stanovnici Republike Bugarske neovisno od razlika u vjeri, porijeklu, rasi, boji kože, političkom opredjeljenju, itd...
Tako su i uspješni u asimilaciji...

Srpska nacija, kao i sve na prostoru bivše Jugoslavije, jednostavno nije tako formirana. To nije specifikum Jugoslavije, takva je situacija recimo i u Rumuniji, i uopšteno većini istočne Evrope.

Не знам одакле им онда право да решавају питање бугарске националне мањине у Србији када у својој сопственој земљи не признају било коју мањину, зар та европска унија није требало то да реши још пре примања исте у исту.Иначе направили су изузетак и у случају Грчке.

Не знам одакле им онда право да решавају питање бугарске националне мањине у Србији када у својој сопственој земљи не признају било коју мањину, зар та европска унија није требало то да реши још пре примања исте у исту.Иначе направили су изузетак и у случају Грчке.

Zato što je u dvije države na Balkanu pobijedio ultranacionalizam kao ideologija - u Albaniji i u Bugarskoj. Te dvije države koriste zapadni koncept nacije iz pragmatičnih razloga, kako bi učvrstili svoje nacionalno jedinstvo i homogenizovali državu (što je najbolje uspjelo Albancima, u kojoj su Srbi prije nešto manje od jednog vijeka sačinjavali oko 8% stanovništva, a danas se Srb...pardon, Albanci srpsko-crnogorskog porijekla maltene na prste mogu nabrojati). S druge strane, izvan svojih granica primjenjuju koncept ravan državama nacionalnog tipa kao što je Srbija, i to čak dosta agresivnije i sa većom nacionalnom odgovornošću i apetitima od Srbije.

I Bugarska i Rumunija su bile primljene u EU po ubrzanom postupku, bez ostvarivanja svih uslova za članstvo u EU. Grčka je već u vrijeme osnivanja EU 1993. godine bila stari član, odnosno činjenično zemlja-osnivač EU.

U novije vreme se situacija dosta pogoršala po Bugarsku. Imaju rezoluciju Savjeta Evropa koja je osudila Bugarsku za svoju nacionalnu politiku, a postoji i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je pronašao da je Republika Bugarska prekršila evropske konvencije na koje se bila međunarodno obavezala, a čije odluke već godinama Sofija iz tehničkih razloga odugovlači i odbija da sprovede.
EU se ne (do)tiče pitanja nacionalnih manjina i suštinske forme nacija koje je sačinjavaju; to se ostavlja u rukama država članica (pa veći broj članica EU ne priznaje nacionalne manjine). Međutim, ako se desi ovako banalno kršenje potpisanih konvencija kao što to Bugari čine, onda raste interesovanje za dotična pitanja, a u skorije vreme u Bugarsku su sve više i više bile upućivane kritike i iz Brisela. No Bugarska jeste EU, tako da je malo teško priznati sopstvenu grešku što je isuviše prerano primljena u članstvo, a i šta mogu sada da urade - da ih izbace? Da im uvedu sankcije za koje je maltene potreban pristanak i same vlade Bugarske? ;) Jednostavno greška je bila učinjena i da je Bugarska ostala izvan EU, ucjenjivanjem bi možda mogli problemi ti biti riješeni, ali ovako su se svi našli u jednoj poprilično nezgodnoj situaciji.

Е па пријатељу, ако МИ то питање решавамо тако што и куртама и муртама дајемо овде колективна права, не знам зашто и Бугари не би затражили то исто за своје курте и мурте овде...

Samo da dodam ovdje - koncept u Bugara je dosta raširen, toliko da domaći Bugari zapravo sebe smatraju pripadnicima srpske nacije, u dosta velikoj mjeri nego li bugarske. Bugarska nacionalna manjina nema svoje nekakve jasno izdefinisane i popularne manjinske stranke, već mahom glasaju za nacionalne (srpske) političke opcije, i to što je vrlo interesantno, za nacionalno konzervativne - jedna od najjačih stranaka u srpskih Bugara (ako ne i najjača) jeste Demokratska stranka Srbije.
Te prozivke na račun položaja i prava bugarske manjine dolaze znatno više s one strane granice, negoli iz unutrašnjosti...

Стратешки интерес Србије су добри односи са Бугарском

Samo da dodam ovdje - koncept u Bugara je dosta raširen, toliko da domaći Bugari zapravo sebe smatraju pripadnicima srpske nacije, u dosta velikoj mjeri nego li bugarske. Bugarska nacionalna manjina nema svoje nekakve jasno izdefinisane i popularne manjinske stranke, već mahom glasaju za nacionalne (srpske) političke opcije, i to što je vrlo interesantno, za nacionalno konzervativne - jedna od najjačih stranaka u srpskih Bugara (ako ne i najjača) jeste Demokratska stranka Srbije.
Te prozivke na račun položaja i prava bugarske manjine dolaze znatno više s one strane granice, negoli iz unutrašnjosti...

И то је тачно, ја знам неке људе лично. А делимичан одговор лежи у овоме што је написао сумњив_тип, као и у чињеници да су неки данашњи Бугари у Србији то само "виртуелно" (овим не желим никога да увредим, нити мислим нешто лоше), а то значи да њихова свест у прошлости није била бугарска, или су њихови преци буагризовани (то се однсои на презимена, пре свега), те бисмо тако могли закључити да су Бугари, а нису и не осећају се тако.

У 13-14 веку Србија повећала њену територију са песме, миром и љубављу, па Бугари напали су Срби у Бугарскоj, док су Турци освајају Бугарска.
Интересантна историjа...

Dovoljno je samo da odete u Bugarsku, ili na njihovo more i shvatićete sami kolika mržnja od strane njih, postoji prema nama.

Јасно је као бели дан да никад ниси био у Бугарској. ;)

Poslednja izmena:
Јасно је као бели дан да никад ниси био у Бугарској. ;)

Лаже, ја сам сведок, два пут сам летовао у Бугарској и оба пута се изваредно провео, оба пута пре уласка Бугарске у ЕУ, и све је било на врхунском нивоу, а цене више него приступачне...Сад кажу да је доста скупље, али тад си са 400-500 лева могао лом да направиш, храна врхунска-сваки дан смо јели морске специјалитете, јагњетина одлична, бугарска вина одлична, услуга савршена, љубазност на високом нивоу, смештај солидан и ценовно приступачан..

Црногорци могу да уче од Бугара шта је туризам, а и Грци...Једино што је Црно Море, није баш право море у односу на Јадран, Јонско и Егејско, нема тај шмек Медитерана

У 13-14 веку Србија повећала њену територију са песме, миром и љубављу, па Бугари напали су Срби у Бугарскоj, док су Турци освајају Бугарска.
Интересантна историjа...

Ја колико знам Србија је повећавала своју територију на рачун Византије, а не Бугарске...
Колико се сећам Бугарска се удружила са Византијом против Србије, па је Душан поразио бугарску војску на Велбужду, али није освајао Бугарску, него се тамо оженио. а окренуо се грчким територијама..

После покоља на Марици и Косову, Србија није независна, него постоје српски феудалци који су морали постати турски вазали, попут Марка, Лазаревића или Дејановића, па отуд и њихово учешће са одредима у Бајазитовој војсци, тако да изврћеш ти мало....
Балкански феудални владари су били кратковиди, и зато су их Турци и поразили, јер су их ломили једног по једног, уместо да се удруже и заједно ратују против Турака.
Није се много променило од тада...

Једина светла тачка у историји балканских народа је био 1. Балкански рат, када су заједничким снагама поразили Османско царство, али то заједништво је трајало врло кратко.
Вечито незрели и осуђени да буду пијуни у шаховској игри великих сила.

Ја колико знам Србија је повећавала своју територију на рачун Византије, а не Бугарске...
Колико се сећам Бугарска се удружила са Византијом против Србије, па је Душан поразио бугарску војску на Велбужду, али није освајао Бугарску, него се тамо оженио. а окренуо се грчким територијама..

После покоља на Марици и Косову, Србија није независна, него постоје српски феудалци који су морали постати турски вазали, попут Марка, Лазаревића или Дејановића, па отуд и њихово учешће са одредима у Бајазитовој војсци, тако да изврћеш ти мало....
Балкански феудални владари су били кратковиди, и зато су их Турци и поразили, јер су их ломили једног по једног, уместо да се удруже и заједно ратују против Турака.
Није се много променило од тада...

Једина светла тачка у историји балканских народа је био 1. Балкански рат, када су заједничким снагама поразили Османско царство, али то заједништво је трајало врло кратко.
Вечито незрели и осуђени да буду пијуни у шаховској игри великих сила.

Ја сам изненађен - имаш веома реалан поглед на историју... :)

Ја сам изненађен - имаш веома реалан поглед на историју... :)

Зашто си изненађен. Многи српски историчари, а и православна црква цене доста ствари у бугарској историји....Агресивни бугарски елемент који је стигао на Балкан размрдао је до тада већ увелико пасивне и пацификоване Словене, а дело првог бугарског цара Симеона, следили су касније и Самуило, као и сви српски владари Немањића, у државној и духовној самоафирмацији словенских балканских народа у односу на Константинопољ, а тиме баштинимо заједничко културно и историјско наслеђе од вере, преко језика и писма. Бугари и Срби су имали интезивне верске, културне и политичке везе у средњем веку, а скоро сви Немањићи су били у родбинским везама са бугарским владарима.

Дуго је био занемариван у српској историографији и допринос бугарске армије у 1.Балканском рату, али и то полако долази на своје, и већ је објашњен значај везивања велики турских армија према Константинопољу и блокаде појачања из Мале Азије, где је велику улогу одиграла и грчка флота, што је омогућило српској, грчкој и црногорској војсци да лакше поразе одсечено залеђе турске војске...Никада балкански народи не би могли појединачно да поразе турску војску, да нису деловали заједнички и координирано.

Не верујем да је у бугарској историографији, направљен такав помак у реалном сагледавању историјског наслеђа и чини ми се да је много више националистички оријентисана.

Poslednja izmena:
Glavni interes Srba i Bugara treba da bude cementiranje medjusobnih granica, dogovor oko Makedonije (ne u smislu podele teritorija vec dogovor sta u kom slucaju raditi sa Makedonijom i Makedoncima - prvenstveno mislim na ovu papazjaniju sa teroristima/ministrima odbrane i slicno...) i zajednistvo ... Bez obzira na desetine sukoba koje su Bugari pokretali portiv Srba... Ako to oni ne shvataju, a mi ne umemo da oprostimo, nece nas biti za 100 godina ni jednih ni drugih...

Glavni interes Srba i Bugara treba da bude cementiranje medjusobnih granica, dogovor oko Makedonije (ne u smislu podele teritorija vec dogovor sta u kom slucaju raditi sa Makedonijom i Makedoncima - prvenstveno mislim na ovu papazjaniju sa teroristima/ministrima odbrane i slicno...) i zajednistvo ... Bez obzira na desetine sukoba koje su Bugari pokretali portiv Srba... Ako to oni ne shvataju, a mi ne umemo da oprostimo, nece nas biti za 100 godina ni jednih ni drugih...

Морам признати ово написано горе да ми се допада.
Незнам дали ово које пишем има да се појави на екрану, т.е. дали модератори че дозволити, како и да је....
Крајње је време да Балкански сукоби измеѓу једнородних нација нестану. Превише горка је наша историја и ако и даље се наставља у смислу понављања, онда нестаче наш народ са историске сцене. Такозвана бела смрт хара. Наталитет опада, исељење јача.
Морамо променити досадашњу перцепцију и учити децу по школама, да је наш народ имао и има таква и таква имена и да је сада поделен у такву и онакву нацију. И да је често ратовао измеѓу себе у циљу туѓих интереса и ако се тако настави у циљу сопственог уништења. И то.

Сви проблеми су решени у том правцу. Бугараска је чланица НАТО-а и ЕУ, ускоро ће и Србија бити (питање је само у ком тачно територијалном обиму). Елем, око БЈР Македоније неће се више питати ама баш ништа ни Србија ни Бугарска, док се Грчка занима искључиво за проблем имена (а Грчка је да подсетимо "староседелац" и у НАТО-у и у ЕУ, плус земља са богатом и разгранатом дијаспором и у САД и у Великој Британији). Проблем имена ће на крају бити решен једнога дана.

За крај, Pax Americana је систем који је преуредио односе на Балкану почевши од 1991. године. Ми можемо, свако из својих разлога, бити задовољни или огорчени решењима која је НАТО на челу са САД наметнуо. У сваком случају, та решења су направљена да трају. Балканске државе и народи, осим Турака и Албанаца (тј. Турске и Албаније) су по годинама становништва старе, број становника опада и тај демографски тренд се само продубљује. О неприликама у привреди, која чак и у ЕУ Бугарској је у јако лошем стању да и не причамо. Корупција сатире државне институције и разједа их изнутра и у Србији, и у Бугарској и, уопште, широм Балкана. Војне структуре, неговане пре 100 или 50 година, су бар у Србији на јако ниском нивоу и биће дозвољено да се развијају колико то НАТО-у треба за евентуалну допуну неких мисија (малобројни тј. минимални српски "плави шлемови" у саставу УН одреда већ раде). Бивше југословенске републике негују до апсурдности лоше односе, а српски народ у региону не ужива сва права као остале националне мањине.

С друге стране, Албанци представљају популацију у порасту и експанзији где год да живе, Турска је држава која осим демографски и привредно напредује, потребна је САД на Блиском истоку, потребна је и Русији у Закавказју и то је то. Бивше југословенске државе које су употребљење у разбијању СФР Југославије мале су и безначајне, а сада и исцрпљене економском кризом плус натоварене као брига ЕУ. Дакле, не питају се ништа ни Бугарска ни Србија, чак и око тако мале територије као што је БЈР Македонија питају се САД и НАТО, па тек онда остали, а на терену најближи сарадници (не савезници) су Албанци и Република Турска.

Poslednja izmena:

Back