Србија и Бугарска - мрље прошлости и садашњости

Па то је њихов краљ,као што је и Јован Рилски њихов светац.:lol:
У неку руку он и јесте њихов, само што у његово време они нису били Бугари. Лично ја никада не бих дирао Милутина из Софије, он се налази тамо где треба да буде у свом граду. Само ми је жао што не можемо заједно да га прослављамо (разлика у календару за 13 дана). Наша црква боље да се позабави преговорима са Јерусалимском патријаршијом, да нам врате Манастир Светих Архангела Милутинову задужбину.

Moguce je da je bilo falsifikata ....
Ali vidi..onda bi i Grcka verzija istorije trebala da padne u vodu sto ne verujem... Mislis da bi car Vasilije bio prozvan Bugaroubica da nije ubijao Bugare koja je tada drzala celu Makedoniju i Albaniju a i sire.... Mislis li da je to izmisljeno...Jel mislis da je zena Jovana Vladimira Kosara Bugarka izmisljena? Ne verujem... Odakle onda bugarske reci u makedonskom jeziku u tolikom broju ... Ne verujem da je od kratke okupacije 1914-1918...
Какве бугарске речи, тролу?

Некадашња бугарска држава обухватила је целу данашњу Македонију, не знам да ли то треба да ти нацртам. Нико не спори да су Бугари дошли однекуд, као и ми уосталом.
Бугари јесу населили део данашње Македоније, тамо је било разних племена, Влаха староседелаца, Бугара, Кумана (отуда топоними Кумане, Куманово).
Куверови Бугари су се после победе над Аварима у Срему преселили о околину Солуна, а један део у Македонију:

800px-BBW_Asparuh.svg.png

http://sr.wikipedia.org/wiki/Кувер_(владар)
У Македонији је било свакаквих народа, само Срби никада тамо нису живели!

Po toj logici i car Dusan je car samozvanac jer ga nisu priznavali ni Vizantinci ni Rim... ali necemo sad o tome...
Ako je bio Armenin, ...ljudi koji su ziveli u njegovoj drzavi nisu bili Armeni... Dakle moje pitanje je Samuilova drzava je bila drzava, nebitno sad da li je carstvo , kraljevina ili knezevina...bitno mi je da li to je bila Bugarska, Makedonija, Srbija ili Vizantija?
Али то није била држава етничких Бугара!

Поставке су ти исправне, а коначни закључци погрешни. Бугари јесу данас словенски народ. Али како су се као такви формирали, управо на територијама где су живели Словени, и борећи са за свој животни простор освајали су просторе на којима су живела словенска племена, па и Срби.

Дакле, Бугари су се ширили на рачун словенских племена и симбиозом са њима створили своју нацију. То што су асимилирали или уклопили један део Јужних Словена у свој национални идентитет, не значи да могу и све остале. И морам ти рећи да је потпуно наопака твоја логика како Бугари имају право на "део колача" по питању Македоније. Данашњи Македонци су Словени, Македонски Словени, чији су преци живели ту пре доласка Бугара. То што су Бугари освајали њихове крајеве, као и српске покрајине и наметали бугарски идентитет и што је Бугарска постојала као држава на тим просторима, не даје Бугарима никакво право на Македонију, нити се може говорити о бугарском идентитету Македонаца.

Наравно, Бугарима је најлакше да данас својатају све Словене који су у неком тренутку били под њиховом влашћу, јер су асимилацијом словенског народа и настали Бугари. И то им је можда остало у (под)свести.

Зашто не поставимо онда ствари обратно? Ком народу би припадала та словенска племена са територије данашње Бугарске, да нису дошли Прабугари? Да ли је тамо било неких српских и македонских Словена? И да ли онда ми треба да кажемо да данашњи Бугари не би били то што јесу да им не беше нас? Или да кажемо да су данашњи Бугари - Срби и Македонски Словени, ако су Словени? Да ли би то било у реду?

Не могу се увек примењивати данашњи принципи у прошлости, али као и данас, династије су се браковима међусобно мешале и није било битно порекло, колико титула која се добија и територија којом се влада.

Тако смо имали "Македонску династију" као византисјку династију, а оснивач саме династије и многи владаоци били су јерменског, словенског или мешовитог порекла (али ништа није сигурно), почевши од Василија I, који је познат и као Василије Македонац". Василије је рођен у византијској теми Македонији у којој су, према историјским изворима, живели Словени, Грци и Јермени. А тема се налазила на простору данашње Бугарске и Грчке, ево овде:
250px-LocationMacedonia-BYZ-1-z.png

И сад ко може да одговори шта је он био и ко има права на његово наслеђе? А то важи и за Самуила.

Што се Самуила тиче, занимљиво је да се такође наводи његово словенско (по оцу) и јерменско (по мајци) порекло, али не може се са сигурношћу утврдити.
Самуило је, може се рећи, био владар Јужних Словена, јер су они били већинско становништво у тој држави, рачунајући и Бугаре, који су неких сто година пре тога почели да се покрштавају, за време Бориса Михајла I који је прихватио хришћанство 864. Процес христијанизације за Бугарску осим напретка у културном развитку, био је и процес словенизације земље, а према томе и политичког и етничког уједињења између Словена и Старобугара, стварајући нови народ - Бугаре. Тако да и Бугари постепено постају словенски народ и тај процес је вероватно трајао и кад је створена Самуилова држава.

Самуило је био самодржац и није био наследни владар, али се изборио и успео да се отцепи од Византије и да потом шири своју државу. Та Самуилова држава (ја не знам како се званично звала) јесте имала историјску и симболичку копчу са бугарском државом, која је ширила моћ и територију и постала главни противник Византије на Балкану, а наслеђе од Бугарске је и царска титула.

Са друге стране, за неку титулу у Средњем веку се морало позивати на старе традиције или на нека освајања, што је у овом случају била Симеонова (чији је потчињени био Самуилов отац ) царски венац. Примера ради цар Душан се прогласио за цара (и настављача византијских, тј. ромејских традиција) када је заузео трећи град по снази у Византији Сер, а Солун (који је био други по снази после Цариграда) држао под опсадом, притом држећи Епир, Тесалију и јужну Тракију. За разлику од Самуила, био је наследни владар из српске династије Немањића.

Бугари Самуила сматрају херојским владарем који је наставио традицију бугарске државе, а Македонци сматрају да је Самуило, створио засебну државу са престоницом у Охриду, и сматрају је основом конституисања државности македонског народа.
А истина је следећа: ма шта Самуило био и ма како се титулисао (нека и као бугарски цар), његова држава је била врста племенског савеза са словенским племенима, у циљу борбе против Ромеја. Ако погледате карту Самуиловог царства, није тешко закључити који су били ти “Словени”, који су чинили окосницу његове државе?! Ја мислим да су били Чеси!

Poslednja izmena:
САНУ литература није моја верзија историја, то је свакоме јасно.
Синоними ИБАР= МАРИЦА = СРПСКА МОРАВА документовани су ти горе, пољским и бугарским и српским итд..цитатима.
Аустријанац Ами Буе и Чех К.Јиречек дали су једнакост за реку РАШКУ= турски ЂОПСА = блгарска СТРЕМА
Крумову државу 813 , мајушну, идентификовао је Николај Дурнов.
Карту Душановог царства из 14 века пронашли су Мађари.
Карту Душановог царства, паралелну са етнографским стаништем Срба, направио је уважени француски историчар.
Слику двоглавих орлова на одори Константина Тихог у јавност је изнела бугарска научница Аксинија Џурова.
Записи Калојана и Константина Тихог су лично њихово сведочанство да су Немањини унуци, објавила исто А.Џурова.
итд..ит...

Уопште ту нема моје икакве верзије, само сам другима ставила на увид неке делове радова врло признатих и уважених научника.
Ко год да ме поштује овде или не, увек има линк испод мојих текстова одакле ми материјал .

Али дај ти извор да су Блгари имали границу на српском Копаонику ,основни је ред.

banujga.gif
@Сребрена шта кажеш да отворимо посебну тему, не границе Душановог царства, него границе држава Немањића пре Душана, са посебним освртом на то где се простирало тзв. Друго Бугарско Царство?! Да разбијемо једном за свагда те историјске лажи да су српске земље наводно биле под влашћу Асена и сличне глупости?

Бугарска и Србија треба да превазиђу проблеме из прошлости и да успоставе најбоље могуће односе. Троугао Бугарска-Грчка-Србија нема алтернативу када је у питању опстанак Православног Балкана.
Кад нам Грци врате све до реке Бистрице и када као и Србе протеране у Олуји, вратимо потомке тзв. Егејских Македонаца на њихова вековна огњишта и када им се омогући повратак имовине коју су им одузели досељени православни Турци из Мале Азије.

Poslednja izmena:
Другари, да ли може једно питање за учеснике обе дискусије који мало боље познају историју? @Сребрена и @Лекизан од вас посебно очекујем да се укључите! Који је то запис или примарни историјски извор који доказује да се Самуило потписивао као бугарски цар?

Ја знам само за Битољски натпис који се приписује његовом синовцу Владиславу, који је доста сумњив као и Трпимирова и Мунцимирова даровница!

Једна велика грешка коју праве Срби према Бугарима је што Бугаре сматрају само онај део који су дошли из Азије.
Данашњи Бугари су микс. И зато овакве расправе трају до века.
Реално Бугари причају словенским језиком и већински елемент им је словенски.
И зато Бугари, ако би некад дошло до поделе Македоније имају право на део колача (јер Бугари данас нису само протобугари него протобугари+словени).
Не лупетај манијаче!

Ти ниси схватио да смо због голуба на грани изгубили врапца у руци.
Још је Стојан Новаковић писао српском краљу (гледао сам скен тог писма на нету, али ме сад мрзи да тражим) да је бугараштина у Македонији ухватила дубоке корене, и да српска политика треба да подстиче и негују македонизам, да је македонизам најбољи српски савезник у одвајању Македонаца од бугарских корена.
И ето, тако и би, деценијама, Јован Цвијић је још 1903. своја етнографска истраживања прилагодио овој политици, а на мировној конференцији у Лондону 1919. заступао тезу о Македонцима као народу блиском Србима.
Комунисти су касније само довршили започето.
Зашто кажем изгубили смо врапца у руци.
Српске империјалне амбиције су, зарад што више територије, пристале да оне Србе, којих је било поприлично у деловима Македоније, поготово на северу и западу, пристало се да се ти Срби жртвују и препусте новомакедонској националној идеји.
Тако смо данас, због Охрида, Штипа, Тиквеша, у којима српског увета није било остали без Скопља, Куманова, Тетова, у којима се добар део становништва, а можда и већина, осећала Србима.
И не само то, изгледа да остадосмо и без КиМ...
Али ето, империји није битно који народ живи у њој, а масонима поготово....

Али нисмо само ту одиграли по принципу голуба и врапца. Са Хрватима смо урадили сличну ствар, да бисмо их задржали у заједници (због империје, територије) дали смо им чисто српске крајеве, дозволили смо да се рашире преко целог Јадрана, што никад у историји нису, добили су у заједничкој држави. Рачунали смо, што више Срба им дамо, теже ће им бити да се одупру нашем "асимилационом потенцијалу", како су то ондашњи српски шупљоглавци дефинисали.
Али ето, у неколико деценија и ратова српски асимилациони потенцијал је завршио у јамама, а етнички српске територије завршише и држави Хрватској и БиХ.

А пошто је тема Македонија, да још једном подсетим, данас, после свих српских империјалних акција, у Македонији има цирка 40000 Срба, тамо где су некад војевали Јован Бабунски и Василије Трбић ни не зна се да је било Срба...
А одакле то теби да Охрид нема везе са Србима и Тиквеш?

Takodje, kada govori o Bodinu- neka relevantnim izvorima dokaze da oni lazu, a ne isechcima iz Rajiceve knjige, t.j. iz knjige koju je napisao neko ko je prilichno subjektivno pisao istoriju. Takodje i u vezi Cara Dushana- jedan deo makedonaca i danas pricha da su srbi, ali ima mnogo njih koji se sami izjashnjavaju kao bugari. Neke i lichno poznajem. Mislim da Srebreni fali malo sagledavanja istorije sa vishe strana. Ovo shto ovde chitam mi mirishe na to da je ona chitala samo srpsku literaturu, a da se na bugarsku jako slabo osvrnula. Pritom, citira knjige iz perioda kada se znalo zashto se pishe istorija: da bi se nad ljudima vrshila propaganda. U njenim postovima, za sad, ne vidim nijedan relevantan izvor o srednjovekovnoj istoriji. Ovakva citiranja me izludjuju isto kao kad neko citira Corovica kao izvor.
Не него ћемо сви да узмемо по канту фарбе, па да фарбамо фреске! Од Светог кнеза Лазара правимо Светог Аспаруха, од Стефана Дечанског, Дрмана и Куделина и сл.

Zar ne vidis da je plava boja oznacava SLAVES dakle sve slovene.... Servia je samo u centru, dakle danasnja Bosna ,Raska, Kosovo, Vidis i Hrvate i oni su u plavoj boji...
Nemoj da mislis da su na Peloponezu Srbi..... Kazem ti Makedonski Sloveni su vremenom ulazili u srpsku, bugarsku i vizantijsku drzavu. Otkud znas da su makedonski sloveni listom svi bili srbi ili presli da budu srbi....ili da su to samo Srbi?
Po tvom pisanju si priznala da je Samuilova Bugarska drzava bila velika sto je vrlo bitno, ali nisi priznala da po celoj teritoriji te drzave ziveli Bugari sto se slazem.
Ipak Protobugari su se bas u to vreme i pomerali na zapad i doseljavali su se u Makedoniju. Drugo, danasnji Bugari nisu samo protobugari nego miks slovena i starih bugara.
Bugarska nacija je vise okrenuta slavizmu inace ne bi ni presla na slovenski jezik. ovo sto sad pisem ne znaci pravo bugara da imaju Makedoniju , ali svakako da granica izmedju bugarske i srpske nacije nije u sredini danasnje Bugarske kako to tvrdis.
Препознао сам ја твој цинизам и ироничност! Прво почнеш да причаш конкретно, а онда иронишеш и провоцираш. Македонске Словене је измислио Јован Цвијић и Дрезденски конгрес у пројекту брисања српског народа са јужног (беломорског) потеса. Одакле онда Срби у титулатури Душанових удроних владара, који су владали простотима данашње Вардарске, Пиринске и Егејске Македоније?

Препознао сам ја твој цинизам и ироничност! Прво почнеш да причаш конкретно, а онда иронишеш и провоцираш. Македонске Словене је измислио Јован Цвијић и Дрезденски конгрес у пројекту брисања српског народа са јужног (беломорског) потеса. Одакле онда Срби у титулатури Душанових удроних владара, који су владали простотима данашње Вардарске, Пиринске и Егејске Македоније?
Причам реално. Цар Душан је оженио бугарку и поставио је неке Асене да буду локални владари у својој држави. Друго за Јована Комнин Асена, великаша Душановог у данашњој јужној Албанији се каже да је био бугарин, а касније кад га је наследио син Александар, ту његову државу су египатски владари Мамлуци у повељама звали српско-бугарска кнежевина а њега српско бугарским владаром. Уосталом краљ Бодин који је апсолутно био србин и његова држава српска у Пећи се крунисао за бугарског цара што је био преседан да неко ко има потпуно српски карактер се крунише за бугарског цара ... све то вуче да је бугарски утицај био веома јак, а не би био јак да ту није било бугара. Нарочито до 1200. Касније преовлађује српски утицај ... Данас је бугарски утицај потпуно избачен из Грчке, Албаније па и Македоније. Исто важи и за србе. Док се срби и бугари међусобно свађају албанци су се намножили, створена је нова македонска нација и последице су огромне, да не причам о новоствореном "народу" горанци ... Ево ти пример... чувени произвођач парфема Булгари, та породица је пореклом из Епира и кад су их грци протерали они су у америци основали то предузеће под тим називом да би сачували бугарске корене. Иначе до почетка 20. века у Епиру су постојали и Срби и Бугари, али су касније или протерани или асимилирани или хеленизовани или албанизовани или цинцаризовани ... словенски називи на црквама су постепено мењани грчким.

Наведи ми извор за то лупетање. И знаш ли ти уопште ко су били богумили, одакле су дошли и шта су исповедали?
Зачетници богумилскога покрета на Балкану били су Сирци и Јермени, павликијанци, које су од VIII века почели доводити византиски цареви у Тракију и Маћедонију, да би појачали грчке редове према словенским масама. Самуило потиче од јерменске породице ...

Па ја и немам неке симпатије за такозване македонске словене .... Ја словене називам зато што нећу да их назовем само србима, већ и бугарима ... па их зато зовем словенима... Брсјаке и Мијаке сматрам србима, па и Вајоните, али не могу србима да сматрам Језерите и Милинге који су живели на Пелопонезу до 15. века, а можда и дуже ... Цар Душан није успео да освоји Пелопонез и да их утера у српски корпус а друго ти словени са Пелопонеза Милинизи су били богумили, позната је црква богумилска драговићка и милиншка који су учествовали на сабору богумилске цркве у Феликсу , ево ти линк Словени богумили . Са овог сабора имамо информацију да Драговићка црква се разликује од бугарске цркве што директно имплицира да Драговићи нису Бугари. Али са Овог сабора се види да је наслеђе Самуилове државе било изузезно богумилско и потребни су били векови после смрти Самуила да се искорене бабуни. Сви немањићи су се борили против њих а прошло је 300-400 година од смрти Самуила.... Саврменик Самуила, свештеник Козма прича о толико широкој распрострањености богумила у Самуиловој држави. Цар да је хтео могао је да сузбије богумилство у корену, али није. Постоји само једно објашњење. да га је он сам допустио. Касније је било много теже.Морали су срби да се боре све до доалска Турака.

Poslednja izmena:
Зачетници богумилскога покрета на Балкану били су Сирци и Јермени, павликијанци, које су од VIII века почели доводити византиски цареви у Тракију и Маћедонију, да би појачали грчке редове према словенским масама. Самуило потиче од јерменске породице ...
А шта су исповедали?

Причам реално. Цар Душан је оженио бугарку и поставио је неке Асене да буду локални владари у својој држави. Друго за Јована Комнин Асена, великаша Душановог у данашњој јужној Албанији се каже да је био бугарин, а касније кад га је наследио син Александар, ту његову државу су египатски владари Мамлуци у повељама звали српско-бугарска кнежевина а њега српско бугарским владаром. Уосталом краљ Бодин који је апсолутно био србин и његова држава српска у Пећи се крунисао за бугарског цара што је био преседан да неко ко има потпуно српски карактер се крунише за бугарског цара ... све то вуче да је бугарски утицај био веома јак, а не би био јак да ту није било бугара. Нарочито до 1200. Касније преовлађује српски утицај ... Данас је бугарски утицај потпуно избачен из Грчке, Албаније па и Македоније. Исто важи и за србе. Док се срби и бугари међусобно свађају албанци су се намножили, створена је нова македонска нација и последице су огромне, да не причам о новоствореном "народу" горанци ... Ево ти пример... чувени произвођач парфема Булгари, та породица је пореклом из Епира и кад су их грци протерали они су у америци основали то предузеће под тим називом да би сачували бугарске корене. Иначе до почетка 20. века у Епиру су постојали и Срби и Бугари, али су касније или протерани или асимилирани или хеленизовани или албанизовани или цинцаризовани ... словенски називи на црквама су постепено мењани грчким.
Па то што се неко презива Бугарин, не значи да је и Бугарин по народности. Код нас имаш и Мађаревиће и Швабиће и Арнаутовиће имаш и Хорвате и Хрватине, али су Срби.

Бугари су појам који је коришћен још од Средњег века у различитим значењима: може понекад да се односи на изворне праве Протобугаре, али у почетку. Наиме, они су са првобитним Словенима направили тај примарни бугарско-словенски конгломерат (то су ти оних фамозних Седам словенских племена), па су они касније сви били Бугари, јер их тако највише називају ромејски (али и западни) историјски извори. Од формирања Првог Бугарског Царства, Ромеји јасно разликују Бугаре од Срба, када хоће да кажу Срби они јасно кажу Срби (или већ Трибали, Дардани, Далмати итд.), а када хоће да кажу Бугари, кажу Бугари. При чему, морамо нагласити и то ни Бугаре ни Русе, византијски писци никада не називају Склавинима (Σκλαυινοι), већ је тај појам резервисан искључиво за Србе, одакле се намеће закључак да Словени никада нису ни постојали у смислу неке аморфне безличне масе колективно несвесних људи, који ето припадају истој етно-лингвистичкој скупини и заједно се називају Словенима, већ када и где год кажу Sclauones или Sciauones, јасно је да су то Срби и нико други (од Балтика до Прлопонеза).

Када је био највећи бугарски експанзионизам у време Симеона I, који је освојио већи део српских земаља, долази и до проширења појма Бугари и на нешто што је одувек сматрано за српски етнички простор, па су за Ромеје и Срби постали Βουλγάρες. Након слома Самуилове државе, остаје бугарско име у виду административне теме Βουλγαρια, као и у официјелној титули Охридског архиепископа, а то је подлога била за све доцније историјске фалсификате, јер када читаш грчке писце тога времена, заиста стиче се утисак да на простору Македоније, Старе Србије и територије некадашње Јустинијане приме, живе неки Бугари. То је оно кључно за шта се Бугари и дан данас хватају, јер им је неко увртео у главу да је то нешто што је одувек било њихово, те да је њих неко ускратио за неке територије, за које мисле да им припадају. А заправо то су били државно-административни појмови и ромејски егзоними, а не одраз истинског народносног осећања, живља које је живело ту.

Касније имамо обрнуту ситуацију: супротно од ширења бугарског имена на српски етнички простор у 10. и 11. веку, када су Турци срушили Трновску Бугарску 1396. године, они сами тврде да ту налазе само Србе, а не ни Бугаре, нити Словене. Небројено је много немачких хроничара (Цинкајзен, Хајнрих Милер и сл.), који позивајући ае на османске изворе кажу јасно да се Турци у Источној Тракији боре са Србима и да отимају српске градове попут Никопоља, Филипоља (Пловдива) и Сердике (Софије). Мени стварно није јасно ко је ту луд?!!!

Небројено је много немачких хроничара (Цинкајзен, Хајнрих Милер и сл.), који позивајући ае на османске изворе кажу јасно да се Турци у Источној Тракији боре са Србима и да отимају српске градове попут Никопоља, Филипоља (Пловдива) и Сердике (Софије). Мени стварно није јасно ко је ту луд?!!!

Да ли немачки хроничари кажу да отимају словенима или србима те градове ?

Back