Djole, generalizujesh. T.j. preterano seresh. Da je bilo zlochina bilo je i to niko ne precutkuje- ni Srbi, a ni Bugari. Mnogi moji prijatelji su Bugari i nemaju veze sa onim o chemu ti prichash. ja sam istoriju studirala u Sofiji i mogu da kazem da su po kazivanju istorije mnogo realniji od Srba. Niko Bugare ne uchi da je sve do Juzne Morave Bugarska, ali da su neke teritorije danashnje Srbije bile bugarske- to ne odrichu ni Srbi, ni Bugari. Tako da- prvo malo procheshljaj knjige da vidish shta zaista pishe u njima, pa onda prichaj. Proshetaj malo Bugarskom, pa onda prichaj o Bugarima kao narodu. Sram te bilo shto lupetash ovako samo zato shto si saradjivao sa par Bugarina kvazipatriota. Bugari jako dobro znaju kakva su zlodela chinili u svojim krajevima u Srbiji i ne ponose se time. Bilo je i u ratovima i van njih propagande sa obe strane, i sa srpske, i sa bugarske, i to veoma negativne! I dan danas nas u Srbiji chesto znaju da nazovu "Bugarin" i to sa i te kakvom mrznjom i podsmehom, iako je moj kraj deo Srbije josh od kraja Prvog svetskog rata, iako nema mnogo veze sa bugarskim zlodelima, osim shto ih je i sam trpeo u toku drugog svetskog rata. Tako da- ni jedni ni drugi nisu nevini, ali ni jedni ni drugi nisu potpuno loshi! Ne podnosim osobe koje generalizuju stvari. U svakom zrnu ima kukolja, kao shto u brdu kukolja ima zrna. I da- ovo o bugarskom primorju je notorna laz. I ja sam par puta ishla tamo, kao i mnogi moji prijatelji iz Srbije- uvek nas velikodushno primaju tamo.
Шта подразумеваш под овим "својим крајевима" (подебљано)?
Свакако да не треба уопштавати, било на основу неког личног искуства или стереотипа. Ја, рецимо, могу да кажем да су моја лична искуства била позитивна кад су Бугари у питању. Међутим, постоји једна битна ставка која јесте проблематична и може потенцијално да буде (већи) проблем. У главама бугарских националиста, а нарочито након слома комунизма се провлачи та идеја и пропагира се како у националистичким круговима, а тако и на интернету, по форумима итд. А то је идеја о некаквој "бугарској" прошлости и идентитету појединих српских предела и присвајању становништва.
То да су бугарски историчари или софијски професори реалнији по питању историје, не бих баш прихватио без резерве, али то је твој лични утисак. То да "нико Бугаре не учи" да је све до Јужне Мораве Бугарска, није тачно. И у томе што си написала је управо парадокс, јер поједини историчари и Великобугари, називају и саму Јужну Мораву - Българска Морава. А то да су неке територије данашње Србије биле бугарске, рецимо да је само условно речено тачно. Да будемо прецизни, неке територије данашње Србије (и некадашње Србије, и српских кнежевина и области) биле су освајане и окупиране од стране Бугара. Такође, након комунизма враћена је терминологија и идеја о "западним покрајинама", које су чедо бугарске фашистичке идеологија у оба светска рата и где су управо почињени највећи злочини према Србима. То је врло проблематично.
И још једна ствар. Бугари у Србији и даље живе управо у тим пограничним крајевима (ето, и ти си једна од њих), док је српски етнички елемент у Бугарској у потпуности асимилован и данас тамо нема Срба, што је историјски гледано немогуће, али тако је.
Претпостављам да ти је стало до добрих односа између Срба и Бугара, што је и нормално, јер си везана за оба народа.
Само морам да кажем да у тим односима постоји једна несиметричност, а то је ово о чему сам претходно писао и то је оно што квари однос. Довољно је погледати само бугарску википедију, па видети да врви од те "великобугарске идеологије", често усмерене против Срба. То би било како када би се у српским националистичким круговима сматрало да је цела западна Бугарска, па и шире, пореклом српска, рачунајући ту и Софију и да су то наше "источне покрајине" у којима се говоре српски дијалекти.
Ето, то је та једна битна разлика, јер када се узму у обзир ти страшни злочини који су се два пута дешавали у прошлом веку, управо на територијама на којима се вршила бугаризација српског живља и које се у неким круговима у Бугарској и даље присвајају, јављају се негативне емоције и подгревају се духови из прошлости. А још увек има преживелих сведока тих догађаја.
Иначе, већина српских Бугара су добри и скромни људи који живе у заједништву и добрим односима са Србима.