СРБИ/СЛОВЕНИ- између ИСТОРИЈЕ и МИТОЛОГИЈЕ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
@SerbiaUnited,
nije mi jasno kakva je to ''slovenska kultura'' i ''slovenska istorija'' ? Prvo bi trebalo da znas sta znaci pojam kulture pa tek onda napises tako nesto. Istoriju ne mozes tek tako ''zalepiti'' globalno na sve Slovene.

Sta je ''asimilizacija'' , ''asimiliziranje''...? Valjda asimilovanje. Kakvo je to ubacivanje ''kroacizama'' .

Sto se tice Slovena, mogli sta da vidite i jednu novu verziju porekla i imena Slovena(kacio sam tu temu - ''KoloVeni'') ali uspesno ste je spamovali.

SerbiaUnited:
ma ne s**i.

TI PRVO TREBA DA ZNAS POJAM RECI "JASNO" I "MOŽEŠ" I "ZALEPITI" PA ONDA DA PRIČAŠ O ISTORIJI. :) :) :) :)

kakvi se sve ljudi javljaju na forumu...
kada bih ja imao vreme tebi da objašnjavam šta je to kultura i istorija...

Tvoj je problem sto si tako nadobudan, pun sebe pa svaki komentar i kritiku dozivljas kao oci da ti vadimo. Da znas nesto o istoriji ne bi radio samo ''copy-paste'' vec bi nesto sam napisao. Zbog takvih likova kao sto si ti ovaj podforum je otisao u aut. Pojavili su se neki novi likovi koji su naprasno postali istoricari. Za vas je Svevlad bio doktor nauka.

A sto se tice Slovena tu tek nemas sta da pricas. Za avatara imas jedan od slovenskih simbola a pojma nemas ni kako se zove ni sta znaci, mlatis ovde sa kojekakvim informacijama, kacis linkove sa ceskih, poljskih sajtova a bele veze nemas.
Od nekada omiljenog podforuma napravili ste smetliste.

Zdravo.

SerbiaUnited:
ma ne s**i.

TI PRVO TREBA DA ZNAS POJAM RECI "JASNO" I "MOŽEŠ" I "ZALEPITI" PA ONDA DA PRIČAŠ O ISTORIJI. :) :) :) :)

kakvi se sve ljudi javljaju na forumu...
kada bih ja imao vreme tebi da objašnjavam šta je to kultura i istorija...

Eee...a. kad bi ti znao šta je kultura, ne bi napisao "ma ne s***".." .A, to nema veze sa Istorijom, zar ne?

Rujevit,
prvo si rekao da su moju postovi odlicni a
posle da pisem svasta na principu COPY PASTE

PA NORMALNO, NECU JA DA IZMISLJAM SVASTA

druga stvar
prvo, napadate nase istoricare koji su stvarno doktori nauka (u realnom zivotu)
a drugo, kazete da nisam ja ni slicni kompetentni da napisemo nesto

NADJI SVOJE MESTO U KOORDINATNOM SISTEMU KONFUZIJE... :)

i na kraju
ti si prvi dao pokvaren i nizak komentar mom odgovoru a ja nikom ne ostajem dužan.

Ljudi, treba mi pomoc. raspravljam se s nekim bugarinom i trebaju mi informacije, jer to nije bas moje polje: Are there any ancient treasures and artefacts found in the serbian lands? 2) Which is the year of creaton of Serbia as a country? 3) Do you think that Kosovo will gain independence? 4) Information on the biodiversity in Serbia (number of species, national parks, interesting rock formations) 5) Information on the industry (metallurgical, machinery, chemical plants; in details)
On u glavnom tvrdi da su Srbi porobili jadne Bugare, da su sve bitke koje su se medju njima vodile dobili Bugari, da su Srbi pravili izdaje kad god su bili u savezima s Bugarima... ja sam ucila neku drugu istoriju. Sve u svemu, uspela sam da spusti malo loptu i sad ga interesuju ove stvari. Verovatno da opet nesto dokazuje, na primer ko je stariji na ovim prostorima, ali nebitno, rado bih mu udovoljila. Makar mi recite gde da nadjem sve te informacije. Hvala

prvo i prvo, postoji izraz bugarska politika, to je ono kada se dogovoris i kada dogovoreno bacis u reku. nije taj izraz pao s neba! kao ni mnogi drugi.

1. yes, many, many, many,... for example: "head" from Vinca - the most famous one...

2. after arrival from North Europe in 6th or 7th centrury, serbs have found their first state between 8th and 9th centrury called Raska. There was only roumors who was the first serbian ruler: Visheslav, Radoslav, Prosigoi rulers of some tribes and maybe the first state, Vlastimir or one of his son Mutimir,...
(check the names!!! so similar to Czech and Slovak names of that time, before we took Christianity, that is one of the prooves of our SLAVIC origin, unlike Blgars)!

3. Ask politicians

4. uf... try to check for some geographical and geo-political informations - use google...

5. uf... - " " -

ice land:
Ljudi, treba mi pomoc. raspravljam se s nekim bugarinom i trebaju mi informacije, jer to nije bas moje polje: Are there any ancient treasures and artefacts found in the serbian lands? 2) Which is the year of creaton of Serbia as a country? 3) Do you think that Kosovo will gain independence? 4) Information on the biodiversity in Serbia (number of species, national parks, interesting rock formations) 5) Information on the industry (metallurgical, machinery, chemical plants; in details)

1) zavisi shta pod tim podrazumevaju...
ima shtoshta, vishe nego u bugarskoj 8)
sirmiujm, virminacium, justiniana prima, gamzigrad...
kao i ona plocha na kosovu shto je nadjena,
lepenski vir...
a kazu da su i Markove zlatne kochije nestale izmedju remesiane i virminacijuma,
negde blizu aleksinca ;)
kao i atilino blago...

2) i ovo je neprecizno...
recimo 7 vek, negde u dalmaciji i hercegovini.
imash na www.rasto.org.yu, relja novakovic napisao divan elaborat... 8)
mada nashi smatraju za srbiju tek od save na vamo...

3) verovatno... ono je vec 7 godina nezavisno. imace sushtinsku samostalnost, pa makar i bilo na mapama srbije... beograd nece imati nikakve veze sa prishtinom.

za 4) i 5) vidi na drugim forumima 8)

ice land:
On u glavnom tvrdi da su Srbi porobili jadne Bugare, da su sve bitke koje su se medju njima vodile dobili Bugari, da su Srbi pravili izdaje kad god su bili u savezima s Bugarima... ja sam ucila neku drugu istoriju. Sve u svemu, uspela sam da spusti malo loptu i sad ga interesuju ove stvari. Verovatno da opet nesto dokazuje, na primer ko je stariji na ovim prostorima, ali nebitno, rado bih mu udovoljila. Makar mi recite gde da nadjem sve te informacije. Hvala

porobljavanje...
pa toga nije bilo, ni sa jedne ni sa druge strane.
mislim... bilo je par masakra, u pochetku ;)
narochito u chaslavljavo vreme...

deo teritorije su razmenjivali prilikom zenidbi/udaja...
vazali jedni drugima... pa i to nije bilo. stefan dechanski je, recimo, ratovao s bugarima da bi vratio sestru na vlast. tad su bugarski boljari, tachnije torlaci i shopi, trazili od stefana da ujedini krune i napravi jedno kraljevstvo, al on je to odbio... bilo mu mnogo za kontrolu.
to je bilo posle bitke kod velbuzda, gde su bugari smlaceni od strane dushana silnog...

izdaje...
ne secam se da su te 2 zemlje bile saveznice nekad...
par puta su zajedno napadale vizantije, al u veoma kratkim intervalima
i za sitne teritorije... tako da i to otpada.

za starost na ovim prostorima...
:) eeeeeeeeeee
to je druga pricha deco ;)

otprilike u isto vreme su doshli kao osvajachka plemena (srbi malo pre)
i nametnuli vlast (a i ime) onima koje su zatekli.
e, ti koji su ze zatekli su pre njih ovde,
al vremenom su se stopili sa srbima/bugarima
tako da o tome nema smisla govoriti.

a kasnije...
pa Nikola Pashic je otprilike bio za ujedinjenje,
kralj milan je hteo da ih okupira
a bili su pametniji u oba rata i proshli sa mnogo manje zrtava. (u prvom sv. ratu je bugarskom vlado car koji je bio nemac po nacionalnosti, pa je i bilo ochekivano...)
mi smo bili gluplji...
pa smo, igrom sluchaja bili na suprotnim stranama.

e sad...
posto veliki deo ove 2 nacije chini treca...
od morave do iza sofije
i poshto su menjali svoja prezimena zavisno od vlasti...
uvek je bilo budala koji su se drzali onog
"ako je turchin krvav do lakata, poturica mora biti do ramena"
pa su "bugari" da bi dokazali da su bugari
mnogo strashnih zverstava pochinili,
narochito u pirotskom kraju (shire gledano...)
na shta im komite iz tog kraja nisu ostale duzne...

meni je taj srpsko-bugarski sukob nekako oduvek bio besmislen...
al shta cesh...

ice land:
who cares (da ponovim - zenski princip) Svako treba da je ponosan na svoje poreklo, ali i da bude zadovoljan time kako zivi, a ne gde i u cijoj zemlji, zar ne?
P.S. sta mislis, odakle meni ono Ice Land
eeeeee
blago tebi za island... :(

a zemlje bi trebalo da budu onih koji tamo zive
a ne vecinskog naroda...
zar ne?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back