Smrt

Nije baš tako. Subjekat postoji samo u u odnosu sa objektima. Subjekat je toga individualizovano projektovano u razum Ja koje Biću služi kao centar iz kojega i kroz koji se odnosi sa izabranim.
Kada nestanu objekti nestaje i subjekat. Subjekat ne može da postoji odvojeno od objekata.

Dakle TI NISI Subjekat.
Ne, ja sam objekat. :D
Objekti su u umu subjekta. Odnosno, oni su doživljaj subjekta.

Ti si apsolut, Biće, ono koje ima vrijednost postojanja.
Biće stoga sebe doživljava subjektom kada iz sebe projektuje individualizovano Ja (poistovjećujući sa njim), kako bi od ostatka projektovanog Jastva stvorilo objekte svoje projekcije, predstave.
Subjekt stoga nisi TI.
Naravno, nisam ja nego si ti. :)

Ti nisi doživljaj. Doživljaj je posledica Tvog odnosa kao subjekta sa projektovanim objektima, da, i kao takav se ostaruje posredstvom uma.
Jeeel? A gde je prijektor? Ko to projektuje, a ko doživljava?

A šta ćemo sa neposrednim iskustvom sebe-apsoluta?
Stvarno, šta ćemo sa tim? I ja se pitam.

Pri tom nema subjekta niti objekata subjektivne predstave. Sve jeste.
Sve-što-jeste otkriva se u sebi.
Nema, nema... ni subjekta ni objekta, a sve JESTE. Pa i ti JESI. I mi JESMO pa se NAJESMO. :)

BREINE:

Gde (informacije) postoje, osim u mozgu?

Eksperimentišući sa svesnim pacijentima kod kojih je bilo potrebno operativno otvaranje lobanje, kanadski neurohirurg ...............Penfield i njegoviDalje, dvadesetogodišnja posmatranja naučnice Brende Milner, vršena na pacijentu nazvanom Henri M. i drugim subjektima (kojima je........... ....

Naučnici nisu vršili eksperimente u vezi sa pamćenjem samo na mozgovima ljudi, već i na nekim mnogo prostijim živim organizmima od čovečijjeg, kao na primer sa crvima plošnjacima. Prvo su ih naučili da znaju izvršavati određenu radnju, a zatim bi ih presecali na tri dela, da bi nakon regenerisanja iz tih delova nastala tri nova crva plošnjaka. Koja su sva tri podjednako znala da izvrše naučenu radnju, kako onaj crv koji se razvio iz dela na kojem je bila glava, tako i ona druga dva crva koja su se razvila iz sredine i repa presečenog crva. Dakle, to je dokaz da ne pamti samo mozak, već celo telo. Kad čovek, na primer, uči da vozi automobil ili svira klavir, u početku koristi mozak, a kasnije kad nauči ruke sve to same automatski rade i ne treba im mozak.

Dakle, sposobnost pamćenja, tj, primanja i davanja informacija nije vezana isključivo za ljudski mozak, čak ni za telo, već za materiju uopšte. Materija je ta koja postoji pre mozga i od sebe same stvara mozak, zahvaljujući svojim sposobnostima naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja, razumevanja, Dakle, uvek i samo postoji živa i svesna materije i njenih sedam sposobnosti, a sve ostalo su samo razni materijalni oblici koje materija od sebe same gardi uz pomoć tih sedam sposobnosti. Svi ti oblici mogu uvek iznova da se grade i ruše, a ono živo i svesno od kojeg su ti oblici sagrađeni se nikada, niti gradim ni ruši, niti nastaje, niti nestaje. Ono uvek postoji. Nema tu nikakve smrti, već samo večitog prelakanje života iz jednog oblika u drugi.

Uostalom, da bi istraživali sposobnost pamćenja i mišljenja, tj. primanja i davanja informacija, danas nam više uopšte nisu potrebni živi organizmi. Naši informatički sistemi i tehnologije su danas, po svojim mogućnostima pamćenja i davanja informacija i njihovog fantastično, gotovo trnutnog bežičnog prenosa na daljinu, daleko nadmoćnije nego kad je reč o živim organizmima i njihovim mozgovima, makar oni bili i ljudski. Tako, na primer, aučnici su, napravili elektronskog miša, robota i pustili ga da prođe kroz labirint. Miš je u početku udarao u stranice labirinta dok ne bi pronašao slobodan prolaz iz jedne prostorije labirinta u dugu, dok na kraju ne bi upeo da na drugoj strani pronađe izlaz iz labirinta. Nakon više uzastopnih pokušaja prolaženja miša kroz labirint, njegovo udaranje u zidove je bilo sve ređe, da na kraju miš uspeo da prođe kroz labirint bez da i jednom udari u zid.

Kako god okreneš, ono što uistinu život jeste, to nije ni ljudski organizam, ni njegov mozak, već ono što uistinu postoji i ima sposobnost da se napreže, kreće, opaža, oseća, pamti, misli i razume, a to je uvek i samo živa i svesna materija, koja postoji pre svega. Kad ona ne bi bila živa i svesna, tj. da ne raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, njena evolucija ne b i bila moguća i svemira ovakvog kakav jeste, sa čovekom u sebi, ne bi ni bilo. Nije čovek taj koji je živ i svestan, već materija koja čoveka gradi, koja postoji pre svakog čoveka i ostaje da postoji posle svakog čoveka. Ona zna i odlučuje da li će čoveka da bude ili ne bude i čovek po tom pitanju ne može ništa da učini. I onaj ko se plaši smrti treba da bude sretan što njegova životnost i svesnost nije uzrokovana ljudskim organizmom i mozgom, već živom i svesnom materijom koja organizam gradi. Kad bi ljudski organizam istovremeno značio i ljudski život, sa smrću ljudskog organizma zasigurno bi za sva vremena umro i nestao i čovek i njegova svesnost. Na srću, čovek i njegova svesnost nije ni ljudski organizam, ni mozak, već ono živo i svesno što taj organizam gradi, što postoji pre organizma i ostaje i posle.

BREINE:

Dakle, ova tvoja izjava nema osnovu:

Ljubo2
"Ljudski mozak ne stvara misli isto kao ni harddrajv našeg kompjutera".

Šta ti ovde nije jasno? Proveri da li možeš da koristiš kompjuter dok ga ne uključiš u struju, bez obzira što je harddrajv kompjutera pun informacija? Isto je tako i sa ljudskim mozgom. NI on ne može da radi, tj. misli dok ga ne uključiš u struju. Kad ga isključiš iz struje tvoj mozak i ceo organizam - spava. Kad ga uključiš, mozak i organizam se bude. A kad struju poptpuno isključiš i odvojiš od tela, organizam i mozak umiru i raspadaju se. Ta struja pomoću koje morak i telo misle i rade je jedno posebno živo i svesno elektromagnetno polje koje obavija i prožima ljudski organizam, koje može i da se spoji sa telom i od njega odvoji. To svesno polje je čovekovo istinsko "JA".

Ljubo, ti prvo kažeš ovo:
Ljubo2
Kad bi mi pojedini delovi mozga bili ostranjeni, moje misli ne bi bile ovakve, zato što bi sa odstranjivanjem mozga bile odstranjene i one informacije koje odstranjeni delovi mozga sadrže, pa moja svest, a to je ono elektromagnetno polje koje se koristi informacijama koje mozak čuva, ne bi više mogla te informacije u mozgu da pronađe i kopira..

Odmah zatim kažeš ovo:
Ljubo2
Ali kad bi se ta moja svest odvojila od tela i mozga, ona bi zasigurno u sebi sadržavala i te u mozugu nedostajuće informacije, jer te, navodno, izgubljene informacije uvek negde postoje.
.

Između ove tvoje dve rečenice postoji nešto nelogično.

Nema tu ništa nelogično. Informacije koje postoje u mozgu - uz pomoć onog elektromagnetnog polja koje obavija i prožima telo, koje vrši ulogu kolektivne svesti tela i informatičkog sistema tela - šire se kroz celo telo i sve ćelije tela pamte te informacije, razumeju ih i u skloadu sa njima deluju i tako i celom organizmu omogućuju da živi i deluje kao kompaktna živuća, svesna celina i biće. A kad se slučajno desi da čovek udari glavom u banderu, pa mu se mozak strese, informacije se pobrkaju i zaboravi se sve što se do tada znalo, pa se vremenom kasnije pamćenje vrati, to je dokaz da se sve te zapamćene informacije nisu izgubile. Sve one i dalje postoje u mnogo primeraka i kopija sačuvane u svakoj ćeliji tela, kao i u onom elektromagnetnom polju (čovekovom Jastvu) koje obavija telo, pa su se kasnije kopiranjem iz tela ponovo vratile u mozak. Imajući na umu da u vreme kad naše elektomagnetno "JA" misli, da ono uvek prilikom mišljenja koristi one informacije koje se nalaze u mozgu, a ne iste informacije koje postoje i u celom telu ili u samom tom elektromagnetnom polju, koje ne može da ih nađe u mozgu ako ih u mozgu nema. A ne može ni direktno iz sebe da ih koristi dok je u budnom stanju vezano za mozak i radi na talasnoj dužini tela i mozga. A kad promeni svoju talasnu dužinu i na taj način se odvoji od tela i mozga, sve informacije koje je tokom života pomoću tela i mozga sakupila i u sebi sačuvala, to svesno polje može bez problema da koristi i bez tela i mozga.

Ovde je najbitnije razumeti da ljudski mozak vrši samo ulogo koordinatora, servera, preko kojeg se informacije šire i pamte u telu i naširoko izvan tela, a ne samo u mozgu. I da sam život nije zavisan ni od mozga, ni tela, pa ne toliko ni od informacija, koje i kad se sve pogube ili zaborave, život ipak nastavlja da teče i dalje. Jer onih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti koje zaista život znače, pomoću kojih se informacije stvaraju i sva tela grade, ostaju i dalje da postoje kao nestvorive i neuništive.

To bi značilo da tvoja svest, dok je u tvom telu, ne može da sačuva informaciju iz onog odstranjenog dela tvog mozga, a može da je sačuva u sebi kad napusti tvoje telo.
To umanjuje uzvišenost pojma svest.

"Svest" to je ono što uistinu, apsolutno postoji i raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti. A beskonačno različite informacije koje se uz pomoć tih sedam sposobnosti stiču i beskonačno različita tela koja se po tim informacijama grade, su ono što se podrazumeva pod rečju i pojmom "Svesnost" U skladu sa razumevanjem razlike između pojmova "Svest" i "Svesnostg", Svest je ono što je u svemu što postoji isto, nebitno da li se radi o čoveku ili kamenu. A on o što može da bude beskonačno raznoliko, jer je zavisno od beskonačne različitosti informacija i tela, je "Svesnost".

GREINE:

Tvoj mozak je upravo sad napravio razliku između živog i neživog:

Ljubo2
Uostalom, da bi istraživali sposobnost pamćenja i mišljenja, tj. primanja i davanja informacija, danas nam više uopšte nisu potrebni živi organizmi.

Hvataš se za reči. Ja sam ovde koristio reči "život" i "neživot" u skladu sa našim zastarelim i pogrešnim poimanjima "života " i "neživota", da bi me bolje razumela. Mogao sam da se poslužim i terminima "organski" i "neorganski" materijalni oblici, što bi značilo isto. Jer u širem kontekstu iz kojeg si izvadila te reči "život" i "neživot", čitaocu je trebalo da bude jasno da podela ne "život" i "neživot" ne postoji, tj. da je život sve.

Ne, ja sam objekat. :D
Objekti su u umu subjekta. Odnosno, oni su doživljaj subjekta.

Naravno, nisam ja nego si ti. :)

Jeeel? A gde je prijektor? Ko to projektuje, a ko doživljava?

Stvarno, šta ćemo sa tim? I ja se pitam.

Nema, nema... ni subjekta ni objekta, a sve JESTE. Pa i ti JESI. I mi JESMO pa se NAJESMO. :)

Svi tvoji odgovori su neargumentovani. Trebao si kao i Dragostein upotrebiti valjajuće smajlije... tako bi te i Dragoljub i Dragostein lakše shvatili.

...
TI jesi postojanje-apsolut.
Tvoja Svijest je znanje-o-sebi-apsolutu (koje trenutno nemaš, potisnuto je u zaborav).
•Svijest je sušina postajuće realnosti (Svijest je Jastvo, cjelovito znanje-o-sebi-apsolutu, kojim apsolut potvrđuje svoju apsolutnost, postojanje).
Apsolut je nestvoriv, nepromjenjiv.
Svijest je odraz apsoluta, stoga nestvoriva, nepromjenjiva.
•Apsolut ostvaruje Svijest (ili Svjesnost) kroz usmjerenje svoje volje i pažnje, koje su uvijek jedno sa njim, bilo da su osvjedočene Sviješću ili pak Svjesnošću.
•Apsolut ima sposobnost kloniranja sadržaja Svijesti. Klonovi Svijesti mu omogućavaju kreaciju multiverzuma, koji je u konstantnoj promjeni. Na taj način nepromjenjivi apsolut ne mijenja Svijest o sebi, već s klonovima Svijesti dozvoljava sebi da čini šta mu je volja.
•Svako Ja Jastva Svijesti, kao Svijest jeste apsolutno, dakle sadržilac je ostatka Jastva u sebi, što govori da je takođe i sadržano u svakom drugom Ja.
•Idividualizacijom Ja iz Jastva ostvaruje se podloga (zaborav) i potreba za posrednim iskustvima spoznaje. Individualizacija se ostvaruje jednostanim usmjerenjem volje i pažnje, koju apsolut pomijera sa cjeline Jastva na jedno znanje-o-sebi, na jedno Ja.
•Apsolut se može iskusiti ličnim, sveličnim i bezličnim postojanjem.
•Apsolutna ličnost je apsolutni sadržilac. Svijest apsolutne ličnosti je sadržilac svih ostalih znanja-o-sebi (znanja o nestvorivim kvalitetima).
Um univerzuma jeste manifestacija apsolutne ličnosti.
(Um je jedno individualizovano Ja Svijesti, apsolutni sadržilac ostatka kloniranog Jastva. Kao takav služi Biću-apsolutu da kroz sebe projektuje ostatak sadržaja Jastva i da ostatku u sebi projektovanog Jastva omogući da se njegovim posredstvom spaja i razdvaja ostvarujući na taj način objektivisane predstave svakom subjektu. U razdvojenosti individualizovanog ostatka Jastva Um poprima ulogu razuma, dimenzije, mosta i mediuma preko kojeg se svako Ja može odnositi sa nekim njemu izabranim Ja tog projektovanog ostatka Jastva. Um, kao razum sad, postaje i projektor subjektove predstave.)
•Apsolut se voljom i pažnjom centrira u subjekat kroz koji će dalje ostvarivati svoje namjere, dušu.
•Pri tom se javlja Svjesnost-o-postajućem-sebi (stvorenju).
•Svjesnost iz pažnje apsoluta sobom isključuje Svijest, ostvarujući zaborav.
Nova podloga je formirana na zaboravu, na kojoj se vrši nadgradnja Svjesnosti kroz iskustva posredstvom Uma (razuma).

TI, dakle nisi subjekat.
TI si ono što sebe doživljava subjektom i svim objektima kao i Umom kojim te odnose sebi omogućavaš.

Poslednja izmena:
Naravno da ne razumeš, kao što sam i predvideo u postu 189.
Smrt je fenomen u svesti subjekta. To je fenomen koji on vidi u svojoj realnosti (smrt drugih), ali ne postoji doživljaj (znači ni svest) o sopstvenoj smrti.
Da si ti meni živ i zdrav. :)

- - - - - - - - - -

A šta, život nije doživljaj??? :think:
A ja mislio doživljaj. :eek:

A šta je život? Žurke, pivo, pecanje...?
Život je.lepo kaže Žile iz Instruktora-kad si živ!
A ka si mrutav-to nije život!:lol:

Život je.lepo kaže Žile iz Instruktora-kad si živ!
A ka si mrutav-to nije život!:lol:

A kad si murtav? Kako znaš kad si murtav?

- - - - - - - - - -

Svi tvoji odgovori su neargumentovani. Trebao si kao i Dragostein upotrebiti valjajuće smajlije... tako bi te i Dragoljub i Dragostein lakše shvatili.

...
TI jesi postojanje-apsolut.
Tvoja Svijest je znanje-o-sebi-apsolutu (koje trenutno nemaš, potisnuto je u zaborav).
•Svijest je sušina postajuće realnosti (Svijest je Jastvo, cjelovito znanje-o-sebi-apsolutu, kojim apsolut potvrđuje svoju apsolutnost, postojanje).
Apsolut je nestvoriv, nepromjenjiv.
Svijest je odraz apsoluta, stoga nestvoriva, nepromjenjiva.
•Apsolut ostvaruje Svijest (ili Svjesnost) kroz usmjerenje svoje volje i pažnje, koje su uvijek jedno sa njim, bilo da su osvjedočene Sviješću ili pak Svjesnošću.
•Apsolut ima sposobnost kloniranja sadržaja Svijesti. Klonovi Svijesti mu omogućavaju kreaciju multiverzuma, koji je u konstantnoj promjeni. Na taj način nepromjenjivi apsolut ne mijenja Svijest o sebi, već s klonovima Svijesti dozvoljava sebi da čini šta mu je volja.
•Svako Ja Jastva Svijesti, kao Svijest jeste apsolutno, dakle sadržilac je ostatka Jastva u sebi, što govori da je takođe i sadržano u svakom drugom Ja.
•Idividualizacijom Ja iz Jastva ostvaruje se podloga (zaborav) i potreba za posrednim iskustvima spoznaje. Individualizacija se ostvaruje jednostanim usmjerenjem volje i pažnje, koju apsolut pomijera sa cjeline Jastva na jedno znanje-o-sebi, na jedno Ja.
•Apsolut se može iskusiti ličnim, sveličnim i bezličnim postojanjem.
•Apsolutna ličnost je apsolutni sadržilac. Svijest apsolutne ličnosti je sadržilac svih ostalih znanja-o-sebi (znanja o nestvorivim kvalitetima).
Um univerzuma jeste manifestacija apsolutne ličnosti.
(Um je jedno individualizovano Ja Svijesti, apsolutni sadržilac ostatka kloniranog Jastva. Kao takav služi Biću-apsolutu da kroz sebe projektuje ostatak sadržaja Jastva i da ostatku u sebi projektovanog Jastva omogući da se njegovim posredstvom spaja i razdvaja ostvarujući na taj način objektivisane predstave svakom subjektu. U razdvojenosti individualizovanog ostatka Jastva Um poprima ulogu razuma, dimenzije, mosta i mediuma preko kojeg se svako Ja može odnositi sa nekim njemu izabranim Ja tog projektovanog ostatka Jastva. Um, kao razum sad, postaje i projektor subjektove predstave.)
•Apsolut se voljom i pažnjom centrira u subjekat kroz koji će dalje ostvarivati svoje namjere, dušu.
•Pri tom se javlja Svjesnost-o-postajućem-sebi (stvorenju).
•Svjesnost iz pažnje apsoluta sobom isključuje Svijest, ostvarujući zaborav.
Nova podloga je formirana na zaboravu, na kojoj se vrši nadgradnja Svjesnosti kroz iskustva posredstvom Uma (razuma).

TI, dakle nisi subjekat.
TI si ono što sebe doživljava subjektom i svim objektima kao i Umom kojim te odnose sebi omogućavaš.

E svaka ti se pozlatila. :D

GREINE:

Hvataš se za reči. Ja sam ovde koristio reči "život" i "neživot" u skladu sa našim zastarelim i pogrešnim poimanjima "života " i "neživota", da bi me bolje razumela. Mogao sam da se poslužim i terminima "organski" i "neorganski" materijalni oblici, što bi značilo isto. Jer u širem kontekstu iz kojeg si izvadila te reči "život" i "neživot", čitaocu je trebalo da bude jasno da podela ne "život" i "neživot" ne postoji, tj. da je život sve.

Čekaj, a za šta da se uhvatim? Ti svoju misao pretačeš u reči. Zar tvoja reč ovde ne vredi ni toliko da za nju mogu da se uhvatim?
Taman da si iskoristio i termine "organski" i "neorganski", opet bih ti rekla isto: tvoj mozak stvara te pojmove..

Svest je ono što je u svemu što postoji isto, nebitno da li se radi o čoveku ili kamenu. A on o što može da bude beskonačno raznoliko, jer je zavisno od beskonačne različitosti informacija i tela, je "Svesnost".

Izvini, ali ja u kamenu ne vidim ništa živo. Takođe, ni u kompjuteru ne vidim ništa živo.

Pod sveobuhvatnim razumom podrazumevam prirodne (fizičke) zakone. Sve se podčinjava tim zakonima.
Pomalo sumnjam da je Boža imao ideju da napravi čoveka razumnim. Na fonu samo jednog vidljivog dela vasione, mi smo odvratno ništavni. To je jedan ogroman mehanizam i ne mislim da je sazdan specijalno za nas. Čovek mora biti razuman i živeti u sihnronicitetu sa prirodom, izučiti te zakone i čak njima upravljati. U protivnom, prirodni zakoni će samleti čoveka, što na kraju krajeva i čine, jer nemaju nikakvu nameru da nas podržavaju u našim iluzijama.

Poslednja izmena:
BREINE:

Taman da si iskoristio i termine "organski" i "neorganski", opet bih ti rekla isto: tvoj mozak stvara te pojmove..Izvini, ali ja u kamenu ne vidim ništa živo. Takođe, ni u kompjuteru ne vidim ništa živo.

Šta si se uhvatila za "mozak"? Tema je "Smrt" Ne možeš znati šta je "smrt", ako ne znaš šta je "život". Kakve veze mozak ima, bilo sa životom, bilo smrću, bilo sa stvaranjem pojmova. Mozak ne stvara nikakve pojmove. Pojmove stvara ono koje raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti - naprezanja, kretanja, opažanja, osećanja, pamćenja, mišljenja, i razumevanja. To nije mozak, već živa i svesna materija koja sve gradi, pa i sam mozak. Samo ona može da stvara pojmove jer ona je jedina koja postoji, nebitno u kojem oblku da se nalazi, neorganskom ili organskom. Da bi mogla da napravi mozak, prvo je morala da napravi sam pojam mazga, pa tek onda da napravi mozak i u obliku mozga nastavi da i dalle stvara pojmove. Sa tih svojih sedam sposbnosti ona je i jedini oblik, kako života, tako i svesti, koji postoji. Svi materijalni oblici koji postoje, bilo organski ilio neorganski, su oblici života, Svi imaju sposobnost da stvaraju pojmove, zato jer ono od čega su sagrađeni ima sposobnost da stvara pojmove. Nastajanje i nestajanje oblika nije i smrt, tj. nije i nastajanje i nestajanje života, već samo prelaženje života iz jednog oblika u drugi. Šta ti tu nije jasno?

Pod sveobuhvatnim razumom podrazumevam prirodne (fizičke) zakone. Sve se podčinjava tim zakonima.
Ne postoje nikakvi fizički zakoni, već samo zakoni života, tj. zakoni 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti života. To su zakoni nagona samoodržanja, odnosno, zakoni Dobra i Zla. U prirodi Zlo uvek znači "NE", a Dobro, "DA". Sve što u prirodi postoji ima svoje "DA" i svoje "NE" i to je ono što se u prirodnim naukama iskustveno i eksperimentalno otkriva, utvrđuje i naziva prirodnim ili fizičkim zakonima, a da naučnici pri tome pojma nemaju o kakvim zakonima je reč. Zato jer pojma nemaju šta je ni materija, ni priroda, ni život, ni smrt.

Pomalo sumnjam da je Boža imao ideju da napravi čoveka razumnim.

Kakav "Boža"? Ne postoji nikakav "Boža". Postoji samo živa i svesna materija i njenih 7 sposobnbosti i sem nje nikakav drugi "Boža" ne postoji. I svaki materijalni oblik koji ona putem samoorganizovanja svojih čestica od sebe sma stvori je "Boža". Svejedno da li je reč o atomu, nebeskom telu, mravu, čoveku, svetlosnom biću ili bilo čemu drugom.

Na fonu samo jednog vidljivog dela vasione, mi smo odvratno ništavni. To je jedan ogroman mehanizam i ne mislim da je sazdan specijalno za nas. Čovek mora biti razuman i živeti u sihnronicitetu sa prirodom, izučiti te zakone i čak njima upravljati. U protivnom, prirodni zakoni će samleti čoveka, što na kraju krajeva i čine, jer nemaju nikakvu nameru da nas podržavaju u našim iluzijama.

Kao što rekoh, nema drugih prirodnih zakona sem zakona života, zakona nagona samoodržanja, zakona Dobra i Zla, zakona 7 fizičkih i psihičkih sposobnosti. Tim zakonima ne možeš upravljati, već samo ih izučiti i njima se povinovati. Ako ih poznaješ i po njima živiš, sve je OK. Ako iz neznanja tih zakona pokušaš da ih promeniš ili im se isuprostaviš, kao što je slučaj sa ljudima već hiljadama godina, oni te melju. Čovek kao materijalni oblik koji je nastao i postoji po tim zakonima, ako i sam ne sledi te zakone i suprostavi im se, kao materijalni oblik biće uništen. Sam sebe će na kraju da uništi.

Čovek kao materijalni oblik koji je nastao i postoji po tim zakonima, ako i sam ne sledi te zakone i suprostavi im se, kao materijalni oblik biće uništen. Sam sebe će na kraju da uništi.

Čovek će sigurno, vremenom, nestati kao materijalni oblik.
Kad, tad.
Zemlju, zajedno sa svima nama, može da uništi i jedan poveliki kamen :)
Kamen / meteor ne mora da ima nikakvih sedam psihičkih i fizičkih sposobnosti. Dovoljno je samo da padne.
I, svejedno, da li ćemo umirati jedan po jedan, ili svi odjednom... Smrtni smo, koliko god se koprcali.
Ostaće neko kamenje, neka prašina. I to je to.
I ko će onda da zabeleži taj događaj ovde na forumu? Gde će ostati ta informacija? :) Kome bi i služila?

A i ta ideja o dobru i zlu, sigurno podleže nekom zakonu održanja dobra i zla. Ukupna količina dobra i zla - neuništiva je.
Sve je u nekoj ravnoteži, što je tipično za fizičke zakone. :)

BREINE:

Čovek će sigurno, vremenom, nestati kao materijalni oblik.Kad, tad.

Materijalni oblici uvek iznova nastaju i nestaju. Pretakanje žive i svesne materije iz oblika u oblik je osnovni prirodni zakon po kojem se živa i svesna materija samoodržava. To je nešto što nam je od uvek poznato.

Zemlju, zajedno sa svima nama, može da uništi i jedan poveliki kamen
Kamen / meteor ne mora da ima nikakvih sedam psihičkih i fizičkih sposobnosti.

Kamen, bio on kao zrno peska ili kao planeta zemlja, je samo oblik manifestacije žive i svesne materije, koji ne bi mogao da postoji kad materia koja ga gradi ne bi bila živa i svesna, tj. kad ne bi raspolagala sa sedam sposobnosti.

Dovoljno je samo da padne.
I, svejedno, da li ćemo umirati jedan po jedan, ili svi odjednom... Smrtni smo, koliko god se koprcali.

Ti pod pojmom "smrt" podrazumevaš, raspad i nestanak materijalnog oblika. To je greška. Oblik sam po sebi nije i sam život, da bi sa smrću oblika nestao i sam život. Život je ono što oblik od samoga sebe stvara, koji kao uzrok oblika mora da postoji pre svakog oblika i da ostane i dalje da postoji kada se oblik sruši. Jer da nije života kao uzroka koji je sposoban svaki oblik da stvori, oblika sa značenjem posledice nikada ne bi ni bilo

Ostaće neko kamenje, neka prašina. I to je to.
I ko će onda da zabeleži taj događaj ovde na forumu? Gde će ostati ta informacija? Kome bi i služila?

U tom kamenju i prašini ostaće i informacija o ovom forumu i to je sasvim dovoljno da iz te prašine i kamenja, po toj informaciji, jednoga dana nastane ponovo isti ovakav forum. Da zabeleži informaciju o sebi, po kojoj će kasnije ponovo da nastane isti ovakav forum. Uostalom, to je način na koji se u prirodi uvek i na isti način sve ponavlja i tako večito živi i samoodržava. Koka ostari, raspadne se i postane prašina, u kojoj ostane informacija o koki, iz koje po toj informaciji ponovo nastane koka. Tako je uvek bilo i biće. Život se kretanjem i radom umori, pa se onda sruši i umiri da se malo odmori, pa kad se odmori seti se svega što je ranije bilo, pa sve to opet ponovi. I tako beskonačno. Smrt nije večna, već život. Nije večan po večitom trajanju, već po večitom ponavljanju.

A i ta ideja o dobru i zlu, sigurno podleže nekom zakonu održanja dobra i zla. Ukupna količina dobra i zla - neuništiva je. Sve je u nekoj ravnoteži, što je tipično za fizičke zakone.

Ne postoji nikakav zakon održanja dobra i zla, već su dobro i zlo zakon održanja. NIkakve druge ravnoteže, ni balansiranja u prirodi nema do večita ravnoteža i balansiranje između dobra i zla. Koje se manifestuje kao večito pretakanje života kroz njegova tri prirodna oblika i stanja. To nije nikakav fizički zakon, već zakon života, tj. zakon nagona samoodržanja, zakon večitog izbegavanja zla, a dostizanja dobra.

Sve ovo nije nikakvo izmišljanje, ni verovanje, već iskustveno i naučno proverljive i logički objašnjive i razumljive činjenice. A to je da samo neuništivi i nestvorivi život postoji koji se, uz pomoć svojih 7 sposobnosti, večito pretače kroz svoje različite oblike i stanja.

Koka ostari, raspadne se i postane prašina, u kojoj ostane informacija o koki, iz koje po toj informaciji ponovo nastane koka. Tako je uvek bilo i biće. Život se kretanjem i radom umori, pa se onda sruši i umiri da se malo odmori, pa kad se odmori seti se svega što je ranije bilo, pa sve to opet ponovi. I tako beskonačno. Smrt nije večna, već život. Nije večan po večitom trajanju, već po večitom ponavljanju.

Čekaj malo. Ti tvrdiš da koka može da se raspadne, malo odmori, seti se da je nekad bila, i ponovo nastane?
Onda ništa ne vredi onaj tvoj grafički prikaz koka-jaje-pile. To bi značilo da koki jaje nije ni potrebno. Koka nestaje, pa opet nastaje samo na osnovu pamćenja, a može da pamti samo posle odmora. Tako ispada, ako te dobro pratim?

I šta od onih sedam sposobnosti zadržava koka, u onoj fazi odmora između dva spontana nastanka? Kako materija, koja se odmara, zadržava onih tvojih sedam? Ako se odmara, znači nije aktivna, nema praktično ni jednu od navedenih sposobnosti.

I koliko dugo traje taj odmor?

Preteruješ sa pridavanjem svojstva životnosti jednoj običnoj prašini.

Poslednja izmena:
večito vraćanje?
kolko sam shvatio, ničeova poruka je da živimo tako da možemo biti voljni da taj isti život beskonačno ponavljamo.
mada, što reče sioran, zapadnjak veruje u reinkarnaciju i nada se sledećem životu; istočnjak veruje u reinkarnaciju i nada se da se neće više rađati.

Istočnjak se realnije nada.:mrgreen:

Јел. Тело умире, постаје прашина. То је оно што видиш очима. Самим тим, то је све што се може рећи на тему смрти, јел тако? Крај расправе.

Како је то само интелигентно промишљање. Каква узвишена контемплација!

Као да смо сви овде слепи па не можемо видети да нечије тело после смрти нестаје. Па си ти дошла да нас обавестиш о том ингениозном открићу.

Ако ниси знала, осим гледања, осим зверања, постоји и размишљање. А ако укључиш и њега, видићеш да ствари уопште нису тако једноставне каквим их видиш.

Ако ниси знала, осим гледања, осим зверања, постоји и размишљање. А ако укључиш и њега, видићеш да ствари уопште нису тако једноставне каквим их видиш.

Tako je. Postoji i razmišljanje... sve dok ne umremo, pardon, dok se ne transcendentiramo. :D

U prici o vaskrsenju biolog pokušava da odgovori na pitanja
šta je život, i
šta je smrt.
Vredi poslušati.

Јел дотични спомиње милостивог бога, господара вашега на небесима? Ако спомиње, немам живаца то гледати тј. није вредно губљења времена.

Јесте. После смрти нема размишљања. Јеси ли срећна због тога?

Kao što vidiš, (a gledaš to upravo u svojoj predstavi), ja, koja sam deo tvoje predstave, znam da osim gledanja i zveranja postoji i razmišljanje. Dakle, nisi bio u pravu kada si rekao da to ne znam.
Prema tome, na isti način možeš pogrešiti i kada je u pitanju moja sreća. Pa, po volji ti bilo! Napravi sebi predstavu.

Јел дотични спомиње милостивог бога, господара вашега на небесима? Ако спомиње, немам живаца то гледати тј. није вредно губљења времена.
Tvoj izbor. Loš, kao i većina tvojih izbora. :hvala:

Proširi svoj svet, glupo je ostati vernik zaglavljen između Loka i Barklija.

Poslednja izmena:

Back