Smrt

BREINE:

Prvo kažeš da se opažanjem i viđenjem ne dolazi do istine, već da se do istine dolazi razumevanjem.
Kad mnogo ljudi percepira jedan objekt, bilo koji, može i čoveka i kad se svi slože prilikom opisivanja svih njegovih kvaliteta, to ni u kom slučaju ne znači da su ljudi o tom objektu saznali istinu. Istina o postojanju bilo kojeg objekta je nešto mnogo šire od onoga što o objektu percepcijom, pa i eksperimentalnim putem može da se sazna, jer posle svega toga uvek u zraku ostaje da vise pitanja ŠTA je taj objekt za sebe u sebi, zatim KAKO je moguće da taj objekt uopšte postoji, tj. ŠTA je UZROK njegovog postojanja i na kraju pitanje ZAŠTO objekt uopšte postoji. I tek kad saznamo odgovore i na ova tri pitanja moći ćemo sa sigurnošću da tvrdimo da znamo ISTINU o percepiranom objektu. Odgovore na ova pitanja ne možemo dobiti samo percepcijom objekta, već logičkom analizom svih njegovih kvaliteta koje smo prikupili percepcojom. I upravo ta logička analiza koja nam na kraju daje odgovore ŠTA je objekt za sebe i u sebi, Šta je njegov uzrok i Zašto objekt postoji, je ono što se zove imenom "RAZUMEVANJE " ili "KONAČNA ISTINA" u vezi postojanja percepiranog objekta.

Ja na ovo mogu još da dodam da ne postoji mnogo objekta koji mogu da se prcepiraju i o kojima može da se sazna Istina, već SAMO JEDAN, koji zovemo imenom "MATERIJIA". Materija je jedina koja postoji, koja sama od sebe, putem samoorganizovanja svojih čestica, gradi sve moguće objekte u svemiru. I tek kad putem logičke analize, tj. putem razumevanja svih njenih percepcijom prikupljenih kvaliteta saznamo ŠTA je materija za sebe i u sebi, zatim, ŠTA JE UZROIK njenog postojanja i ZAŠTO ona postoji, kao i KAKO I ZAŠTO od sebe same gradi sve moguće objekte, moći ćemo sa sigurnošću da tvrdimo da smo saznali KONAČNU ISTINU, ne samo o materiji, već i o svim mogućim materijalnim objektima.

Tako da na kraju moramo da se složimo da opažanjem, uz pomoć naučnih i eksperimentalnih metoda, ne može da se sazna ISTINA o postojanju materijalnog sveta i života, već isključivo uz pomoć logičke analize i razumevanja. Jer, kad bi Istina o postojanju sveta mogla da se sazna samo viđenjem, tj. uz pomoć čula, tada bi i ovca mogla da zna Istinu o postojanju sveta, jer i svaka ovca ima čula.

BREINE:

Možeš li da logično poređaš svojih "sedam" kada je smrt u pitanju?

U prethodnom postu sam naveo da se uz pomoć empirijskih naučnih metoda u obasti fundamentalne fizike došlo do saznanja da samo materija postoji. Takođe i to da se ona uvek manifestuje kao kretanje. Ali to nije sve. U okviru eksperimentalne psihologije, a takođe i u oblasti tehnološke fizike, hemije i biologije, se takođe došlo do saznanja da ta ista materija, sem što raspolaže fizičkim sposobnostima naprezanja i kretanja, raspolaže i psihičkim sposobnostima opažanja tog svog kretanja, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja. To je ukupno 7 sposobnosti, od kojih su dve fizičke a pet psihičkih. I tek nakon ovih naučnih otkrića i saznanja pružila se ljudima mogućnost da putem logičke analize, odnosno, razumevanja ovih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti materije, saznaju KONAČNU ISTINU o postojanju materije, tj. da saznaju odgovoe na pitanja ŠTA je materija, ŠTA je izrok njenog postojanja i ZAŠTO materija postoji, sa kojim ciljem, svrhom i smislom.

Ovi odgovori na prvi pogled mogu da izgledaju i malo čudni, jer u oblasti fundamentalne fizike se takođe došlo do saznanja da materija nije većito kretanje, već da to kretanje može i da prestane, kao i sve psihičke radnje i procesi koje je materija vršila tokom kretanja i da tada ceo svemir nestaje i svi materijalni objekti koje je materija od sebe same sagradila uz pomoć svojih sedam sposobnosti. I da tada ostaje samo prostooor bez materije i materijalnih formi. Tako da sada, pozivajući se na logiku i razum, naučnicima nije ostalo drugo već da zaključe da materija i ne postoji, već da ona nastaje kao rezultat "sažimanja prostora". Iz čega sledi dalji logički zaključak da prostor nije NIŠTA, već NEŠTO i da je on taj koji ima značenje POSTOJANJA, odnosno da je on taj kji raspolaže sa sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, pomoću kojih može da se napregne, pokrene, dobije materijalna objektivna svojstva sile i mase, koja su uslov da taj sada materijalizovani prostor može da počne da koristi i svoje psihičke sposobnosti opažanja sebe kao materijalne i objektivne pojave, osećanja, pamćenja, mišljenja i razumevanja.

I to nije sve. Čovek kao materijalna i objektivna pojava i biće, vančulnim opažanjem i analizom samoga sebe i tih svojih sedam sposobnosti, koje nisu svojstvene samo njemu, tj. čoveku, već svemu materijalnom što postoji, utvrđuje i dolazi do zaključka da to koje uistinu postoji i raspolaže sa tih sedam fizičkih i psihičkih sposobnosti, nije ni materija, ni prostor, već SVEST, koja sebe u svemu zove imenom "JA" ili "JASTVO". I to je, zapravo, KONAČNA ISTINA u vezi postojanja i materijalnog sveta, koja glasi da uistinu postoji samo JA I NJEGOVIH 7 FIZIČKIH I PSIHIČKIH SPOSOBNOSTI. KAKO popstoji ? Jastvo postoji samo po sebi, kao svoj i uzrok i posledica, sve uz pomoć svojih 7 sposobnosti. Postoji tako što se večito, uz pomoć svojih sedam sposobnosti, pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja. Jedno od tih stanja je mirovanje i odmaranje. To jekvantni vakuum - prostor bez materije i mateijalnih formi.. Druga dva stanja su aktivna i pokretna. Prvo aktivno stanje je razvojno, napregnuto i pokretno stanje. To je vreme razvoja materije i života, tj. razvoj svemira, u nauci poznato pod imenom "sintropija". Drugo aktivno stanje je opuštajuće, stareće, umiruće i raspadajuće, u nauci poznato pod imenom "entropija". Koje se završava i ponovo nestaje u stanju mirovanja i odmaranja.

Sve materijalne forme od kojih se svemir sastoje podležu istom prirodnom zakonu večitog nastajanja i nestajanja, tj. ponavljanja svega onoga što je bezbroj puta u prošlosti već bilo. Najbolji primer tog trojednog ponavljanja je "jaje-pile-koka". I ceo svemir se na isti način uvek iznova ponavlja. A u osnovi svega toga kao temelj svega toga uvek stoji "JA + 7" koje ima značenje samog ŽIVOTA, koje, zahvaljujući tim svojim "7", nikada, niti nastaje, niti nestaje.

BREINE:

Smrt ne biraš, sama dođe. Onda te sprže u krematorijumu i pretvore u prašinu, neosetljivu na bilo šta, i nemisleću o bilo čemu. Šta je tu preostalo od tvojih "sedam"? Koja ti je uteha što ćeš se pretvoriti u prašinu?

Čovekovo "JA +7" se nikada ne pretvori u prašinu. Pretvori se samo čovekovo telo. Čovekovo telo se sastoji od bezbroj manjih "JASTAVA +7" od kojih sva preživljavaju, čak i kad prođu kroz krematorijum. Čovekovo telo je organizacija života i rada bezbroja JA+7. Kada čovek umre samo se ta organizacija raspada, a sva ta JASTVA+7 i dalje ostaju da postoje i žive kao što su postojala i živela i pre nego su putem samoorganizovanja napravila ljudski organizam.

Konkretno sva moguća JASTVA+7 se objektivno u svom pokretnom i materialnom stanju manifestuju kao energetska, svesna, elektromagnetna polja svetlosti, koja se razlikuju po veličini, frekvenciji i gustini. Najmanja elektromagnetna polja imaju najbržu frekvenciju. Ona su i najgušća, pa kao takva mogu da se smeštaju ili prolaze kroz veća i ređa elektromagnmetna polja sa sporijom vibracijom. Kao na primer elementarne čestice koje čine jezgro atoma, koje se nalaze unutar jednog većeg i ređeg elektromagnetnog polja atoma. Tako isto su naprafljene i sve ćelije ljudskog tela. One su još veća elektromagnetna polja sa ređom gustinom i vibracijom unurar kojeg su smešteni molekuli i atomi. A čovekova Svest, tj. čovekovo JA+7 je jedno još šire i ređe elektromagnetno svesno polje koje u sebi sadrži i nosi sve ćelije i organe tela. Ovo elektromagnetno polje prilikom smrti i raspada tela se sa lakoćom odvaja od tela i nastavlja da živi životom bez tela kao što je živelo i pre nego se spojilo sa telom.

Život čovekovog JA+7 bez tela se ne razlikuje mnogo od života sa telom. Čak ima i neke prednosti. Ovo govorim na osnovu mog bogatog iskustva mojih mnogobrojnih izlazaka iz tela poznatih u ezoteričnoj literatiri pod nazivom "astralna projekcija". Kojom prilikom sam izvršio mnoge eksperimente i sa sigurnošću utvrdio da moji povremeni izlasci iz tela nisu bili nikakve "halucinacije", ni snovi, već provereni istinski izlasci. Provera se sastojala u tome da sam posle vraćanja u telo odlazio sa telom na masta koja sam odlazio bez tela i proveravao da li ta mesta uistinu postoje takva kakva sam video dok sam se hodao bez tela ili da li su se zaista desili događaji koje sam video da su se desili dok sam okolo šetao bez tela. Bilo je tu još i nekih drugih dokaza, da ih sad ne opisujem. A najveći dokaz je samo razumevanje postojanja JA+7 sa značenjem ZAKONA SVEUKUPNOG POSOJANJA po kojemu je to životno i sveno JA+7 nestvorivo i neuništivo.

BREINE:

Misliš li da tvoja misao može postojati nezavisno od tvog tela, da je neko može opaziti?

Jedno je misao, a drugo je mislilac koji misli. Materijalno je i jedno i drugo. Sa razlikom što mislilac apsolutno postoji, a njegova misao kao prihička radnja postoji samo relativno i relatino je materijalna, Kad kažem da je misao relativno materijalna to znači da je uslovno materijalna, tj. vidljiva. To se dešava samo kad postoji materijalni medium sposoban da prenese misao kao informaciju na daljinu. Kao na primer kada ti svoju misao izgovoriš u mobilni telefon, pa se ona preko određenog servera kroz elektromagnetno, materijalno polje planete Zemlje prenese do drugog mobilnog telefona na drugom kraju sveta. Takva vrsta prenosa misli na mentalnom nivu je ono što se podrazumeva pod pojmom "telepatija". Ljudski mozgovi su takođe sposobni da bežično, putem misli, odašilju informacije na daljinu, a isto tako i da ih primaju. Princip je potpuno isti kao i kad je reč o prenosu informacija uz pomoć radia, televizije ili mobilnih telefona. Problem kod čoveka je to što još uvek nije tu svoju sposobnost razvio maksimalno i do kraja. Ali i to će vremenom da se desi i postane svakodnevna pojava. Telepatija je način da ljudi mogu da razmenjuju informacije i sa drugim, netelsnim bićima iz dugig dimenzija postojanja, sa različitim i drugačijim frekvencijama od naše zemaljske. Kao na primer kada ljudi telepatski primaju razne informacije od "svetlosnih bića" o kojima već postoji mnogo video zapisa na internetu. Sa kojima su ljudi tokom istorije, stupali u kontakt i smatrali ih bogovima. Ponovo navodim primer Nikole Tesle koji je sve informacije u slikama o svim svojim izumima telepatski primio od "svetlosnih bića". I ovo govorim iz vlastitog iskustva mojih susreta sa "svetlosnim bićima" prilikom mojih izlazaka iz tela, kada su mi objasnila način telepatskog prenošenja informacija i komuniciranja sa ljudima. Napredni pojedinci, tzv mediumi, mogu "videti" čak umrle ljude, tj. ljude koji nemaju telo, koji izgledaju isto kao i kad imaju telo i mogu telepatski razgovarati sa njima.

BREINE:

Tvoj mozak, koji je stvarao te misli, takođe će se pretvoriti u prašinu.

Ljudski mozak ne stvara misli isto kao ni harddrajv našeg kompjutera. Mozak u telu zajedno sa čulima, isto kao i hard drajv kompjutera služi samo za pohranjivanje i čuvanje raznih informacija. A ono glavno što te informacije stavlja u harddrajv kompujtera ili kasnije vadi iz harddrajva ili ljudskog mogra i rasprostire ih u vidu slika ili zvuka na ekranu kompjutera ili na mentalnom ekranu, je električna energija pomoću koje kompjuter radi, odnosno, elektromagnetno čovekovo polje, koje obavija i prožima ljudski organizam, pomoću kojega radi mozak, čula i nervni sitem. Kojom prilikom te informacije izvađene iz mozga, koje mi nazivamo imenom "misao" postaju vidljive svim organima i ćelikama tela, pa čak i molekulima i atomima unutar svih ćelija. Što i jeste uslov da ljudski organizam kao bezbrojno mnoštvo malih i velikih JA+7, uz pomoć onog našireg ljudskog JA+7 koje obavija i prožima ljudski organizam, deluje kao kompaktna, jedinstvena, živuća i svesna celina zvana "čovek".

Naučnici greše kad misle da je mozak taj koji u telu za celo telo misli. Mozak nije misleća tvar u telu, već ono elektromagnetno polje (aura) koje obavija i prožima ljudski organizam, koje može da se odvoji od tela, ponese sa sobom sve informacije koje je tokom života zapamtila uz pomoć čula, mozga i tela i nastavi i dalje da živi sa njima i po volji ih koristi uz pomoć svoje vlastite sposobnostgi mišljenja i razumevanja. Te iste informacije o čoveku i njegovom životu, zapamćene tokom života, može sa sobom da ponese i svaka ćelija izvađena iz ljudskog organizma, kao i svaki atom i molekul kada čovek umre i raspadne se.

A ovo što Oziman trabunja pozivajući se i citirajući Šopenhauera, o tome kako sa smću čoveka i sve njegove "predstave sveta " nestaju, to je zato što ni on ni Šopenhauer ne znaju dalje od nosa.

BREINE:

Ovo nije tačno.
Ciklus jaje-pile-koka može se prekinuti u svakom pojedinačnom stadijumu.

Ajde, možeš li opet objasniti , (bez navođenja tog primera sa kokom i jajetom), kako se tvojih "sedam" praktično ispoljava u slučaju smrti?

Mogu objasniti i to:

Ovo ćeš da razumeš ako shvatiš da ciklusi sami po sebi nemaju značenje postojanja, već ona živa i svesna tvar koja sve moguće cikluse stvara i pomoću njih se samooodržava. Za koju nije bitno da li će kirmača da upadne u kokošinjac i pojede sva jaja i tako prekine sve cikluse "jaje-pile-koka" jer ta živa i svesna tvar time ne gubi ništa. Ona i dalje nastavlja ciklično da se pretače kroz svoja tri oblika i stanja. Naravno, sada više ne kao "jaje-pile-koka" već već kao "krmača i prase". Sve dok čovek ne pojedi i krmaču i prase. Što je za tu svenu i živu tvar bolje, jer sada će kao čovek i dete kroz čoveka i dete da se pretače kroz svoja tri prirodna oblika i stanja, i osećaće se bolje kao čovek, nego što se osećala dok je živela životom koke i jajeta ili krmače i praseta. Sem ako ne dospe u nekog čoveka koji živi kao svinja, jer poznato je da mnogi ljudi imaju samo ljudski oblik, a po svojoj predstavi sveta, svojoj svsnosti i ponašanju se ne razlikuju mnogo od svinja.

Poslednja izmena:
BREINE:
Ljudski mozak ne stvara misli isto kao ni harddrajv našeg kompjutera..

To prvi put čujem.

Ovo što sad pišeš ovde, sasvim sigurno je proizvod tvoje moždane aktivnosti.
Tvoj mozak, sasvim sigurno, upravlja i tvojom rukom koja je ovo napisala.

Da li bi smeo da se podvrgneš nekom zahvatu gde će ti biti odstranjene neke moždane strukture?
Šta bi ostalo od tvojih misli, i da li bi bile ovakve?

Moguce je da je mozak samo komunikacioni uredjaj, vajerles modem, interfejs za vezu sa oblakom misli, programeri bi rekli "interfacing to cloud".
Meni je ta ideja prilicno bliska.
Jer misli nisu mozak, nisu materija, siva masa. One su duh. Nije nuzno da duh obitava u mozgu.

- - - - - - - - - -

Sveti duh.

Moguce je da je mozak samo komunikacioni uredjaj, vajerles modem, interfejs za vezu sa oblakom misli, programeri bi rekli "interfacing to cloud".
Meni je ta ideja prilicno bliska.
Jer misli nisu mozak, nisu materija, siva masa. One su duh. Nije nuzno da duh obitava u mozgu.

- - - - - - - - - -

Sveti duh.

Šta imaš od Svetog duha izvan svog mozga, kao dela tela?
Kad umreš, gde je tvoj Sveti duh?

S tvojom smrću će prestati i tvoja ideja, nada o Svetom duhu.

А где је дух сада? Јел у мозгу? Јел ако сецираш мозак наћићеш у њему дух?
Па како изгледа тај дух у мозгу. Како изгледају мисли у њему? Јел су смештене негде између ћелија? Какав им је облик, величина. маса?
Јел то нешто на шта ћеш показати прстом?

Ако није. Зашто онда показујеш прстом?

Ја у мозгу не видим никакав дух. Не видим мисли међу његовим ћелијама. Једино што видим у њему јесу слике међу сликама моје представе.

Како каже Бергсон:
Мозак је распрострта слика у простору, окружена другим сликама.
Наше тело је само део наше представе . И само слика, ово тело не може да садржи слике, јер је део слика.

Мозак је део духа а није дух део мозга. Када нестане тај да кажемо "део духа" зван мозак. Када нестане "хтети сазнати" како каже Шопенхауер а које се објективише у представи као мозак, тада нестаје и представа, нестаје објективна егзистенција.. али остаје дух. У својој целини, провобитан, неиздељен.

Тако нешто не можемо ни да замислимо. Од истог имамо само неке увиде, али дефинтивно је то стање више врсте и пожељније од овог јада у коме смо тренутно као индивидуе које уживају у "дивној представи" објективног света.

Poslednja izmena:

S tvojom smrću će prestati i tvoja ideja, nada o Svetom duhu.
Pa ne umrem. Umre telo, vrati se u ono sto je bilo, postane zemlja.
A duh je uvek na istom mestu, u "cloud"-u. Mozda mu pristupi neko drugi, u snu ili pijanstvu, mozda ga neko novorodjeno telo prihvati kao svoj. To cu onda ponovo biti ja.

Trt-mrt-smrt
Smrt je neživot i to je fenomen u svesti subjekta. Da bi subjekat imao svest, on mora biti živ. Samim tim, subjekat ne može da ne živi.
Ovde ne govorim o zagrobnom životu i sličnim glupostima. Priča o zagrobnom životu je palamuđenje čak i kada bi zagrobni život bio ono što nas čeka.
Pišem bezveze jer znam da me ništa ne razumete. I ništa nećete ni naučiti ni razumeti jer nemate tog potencijala. Ali nemojte se sekirati zbog toga, još uvek možete da budete estradne zvezde, popularni, bogati. Valjda ne zavidite naučnicima? Naučnici nisu ništa od ovoga navedenog.

Moze li neka definicija pojmova: subjekat, svest, život? Hvala.

Не треба ти дефиниција нечега у чему си управо сада и увек. Зашто дефинисати нешто ако га је могуће показати.

На овом блогу и у коментарима истог, објаснио сам шта је свест а шта субјекат.

https://forum.krstarica.com/entry.php/43023-Svest

То нису апстрактни, празни појмови него твоја најфундаменталнија стварност.

Moze li neka definicija pojmova: subjekat, svest, život? Hvala.
Pa hajde da te ne uskratimo za defnicije, mada ti je Ozi lepo odgovorio.
Subjekat si ti. Šta si ti? Ti si isto što i doživljaj, iako kažeš "ja sam taj koji doživljava". Niti ima subjekta bez doživljaja niti doživljaja bez subjekta, odnosno ti si taj doživljaj
Život je sinonim za doživljaj. Iz ovoga proizilazi da je to sve jedno isto.
Terminološko odvajanje subjekta, svesti i života je nastalo pre nego što se shvatilo ovo jedinstvo, a kasnije da bi moglo da se govori o ovim fenomenima realnosti, a fenomeni realnosti su uvek u umu.
Ono što je van uma je metafizika, ali nećemo sada o Tome i o Jerry. Mislim... valjda... jbg.

Uz nova objasnjenja definicija gde
Sam ja dozivljaj,
Gde je svest dozivljaj
I
Gde je zivot dozivljaj,

Kako bi zvucao tvoj post #189 kada bi umesto nabrojanih nepoznatih reci upotrebio sinonim koji predlazes?

Popularan bogat estradni naucnik.

BREINE:

Ovo što sad pišeš ovde, sasvim sigurno je proizvod tvoje moždane aktivnosti.
Tvoj mozak, sasvim sigurno, upravlja i tvojom rukom koja je ovo napisala.

Kad mozak radi, na površini se stvaraju elektromagnetne struje jačine da bi jedna sijalica mogla da svetli. Šta misliš ko stvara te elektomagnetne struje - da li mozak? Ne! Stvara ono elektromagnetno polje koje obavija i prožima ceo ljudski organizam. To je onaj elektricitet koji pucketa kada se češljamo ili svlačimo neki sintetički džemper sa sebe. To je ono što zovemo imenom "aura", što može i da se slika fotaparatom (kirilianova fotografija) što svetli oko svakog živog bića - svake životinje, insekta, biljke ili čoveka. U trenutku kad neko biće umire to elektromagnetno polje se odvaja od tela bića koje tada automatski ostaje beživotno i klone. Mozak u telu čoveka je običan harddrajv koji služi samo kao spremište zapamćenih informacija, i bez električne energije je neupotrebljiv. To elektromagnetno svesno polje pomoću kojjega radi ljudski mozak, čula i nervni sistem je istinski čovek. To je ono što u telu čoveka sebe naziva imenom "JA". To naše "JA" može da živi i bez tela, isto kao i sa telom. Dobro, ne baš isto jer postoji kvalitativna razlika života sa telom i bez tela, ali svesnost čoveka ostaje ista. Sve informacije koje stoje u mozgu pohranjene, u trenutku smrti čovekovo sveno JA prekopira i nosi sa sobom. Ljudi koji su imali iskustvo da budu na ivici smrti svedoče da im u tom trenutku sećanja na ceo život prostruje kroz njih. To je upravo taj momenat kad ljudska svest pokušava da sve informacije iz mozga prekopira i ponese sa sobom. Te informacije su njeno jedino stečeno blago koje sa ovog materijalnog sveta može da ponese sa sobom. Zbog tih informacija se čovek i inkarnira na Zemlji. Bez tih informacija (znanja) ne može da bude svesnosti, a bez svesnosti ne može da bude ni svesti, kao ni samog postojanja sveta koji je sav sačinjen od informacija, tj. od svesti. U nauci se odavno zna da sem materije (materija je svest koja se napreže i kreće) i informacija, ničeg drugog nema i da informacija bez materije ne može da bude. S obzirom da se materija manifestuje kao kretanje, informacije se ne mogu ni o čemu drugom steči do o kretanjima, niti iko drugi može da prikupi te informacije o kretanjima do sama svesna materija koja se kreće, koje su joj potrebne da bi po njima uvek iznova mogla da inicira ista takva kretanja. Šta je drugo koka, na primer, do sistem kretanja žive i svesne materije, koja u jajetu ne može da ostavi nikakvu drugu informaciju do o sebi kao sistemu kretanja, po kojem će se kasnije iz jajeta izleći pile kao novi isti takav sistem kretanja.

Naravno, kada čovek umre sve zapamćene informacije o ljudskom životu i dalje ostaju u telu i mozgu, jer inforacija nije nešto posebno što ćelije mozga čuvaju u sebi i što iz njih može da se izvadi. Informacija može samo da se kopira. Informacija kao zapamćeno životno iskustvo, tj. znanje nije nešto što uistinu postoji. Nikada ne postoji znanje, već uvek i samo znalac koji zna. Nkada ne postoji misao, već uvek i samo mislilac koji misli. Znalac ili mislilac sam sebe kao energija uobličava u sliku u skladu sa informacijom koju stiče, tako da to može beskonačno da se kopira. To je princip i mogućnost po kojem je i ovaj naš internet napravljen. Jedna informacija koja stoji na nekom sajtu na internetu može beskonačno kopiranjem da se multiplicira, kao i svaka njena kopija. To je mogućnost koja dozvoljava da ceo univerzum može da bude napravljen po principu holograma, a to je da informacija o celom univezumu može da bude sadžana u svakoj, pa i najmanjoj tački univrzuma, sa mogućnošću da iz svake tačke univerzuma kasnije može da nastane i razvije se isti ovajav univerzum. Na istom principu nastaju i postoje sva živa bića. Ona prva nevidljiva rasplodna ćelija iz koje nastaje čovek, na primer, sadrži u sebi kompletnu informaciju o čoveku, koja se razvija u oblik čoveka kopiranjem same sebe, tj. stvaranjem milijardi istih takvih ćelija kopija od kojih svaka u sebi sasrži kompletnu informaciju o čoveku. Da bi kasnije iz svake te ćelije, kloniranjem, mogao da nastane isti takav čovek. Pa čak i celo čovečanstvo. Sve zato što informacija nije i samo postojanje. Svest koja se objektivno manifestuje kao materija, kao energija, kao elektricitet i kao svetlost je postojanje i ona je ujedno i sama informacija. Kad svest ne bi bila ujedno i informacija, tada ne bi mogla da bude ni energija, ni svetslost, ni materija, ni svemir, ni bilo šta drugo. Tamo gde nema informacije, nema ni svesti, ni mateije, ni energije niti bilo čega. Nikada niti i jedna naučnik nije uspeo da od materije odvoji informaciju i vidi kako ona izgleda. Prilikom izdvajanja svake informacije izdvaja se i materija kao nosilac informacije. Na našem kompjuteru, sve ovo što vidimo i zovemo imenom "informacija", uvek i samo je uobličena energija koju vidimo kao informaciju. Sve su to samo elektromagnetna polja koja vibriraju na različitim talasnim dužinama koja mi vidimo i nazivamo imenom "informacija". Čitav materialni univerzum je samo vidljiva i otelovljena informacija. Ono što je materija, što je život, što je energija, što je elektricitet, što je svestlost, to je uvek ujedno i informacija. Što je i razumljivo, jer sve to ujedno je i Svest, koja kad ne bi ujedno bila i informacija, ne bi mogla da bude ni Svest.

Da li bi smeo da se podvrgneš nekom zahvatu gde će ti biti odstranjene neke moždane strukture?
Šta bi ostalo od tvojih misli, i da li bi bile ovakve?

Kad bi mi pojedini delovi mozga bili ostranjeni, moje misli ne bi bile ovakve, zato što bi sa odstranjivanjem mozga bile odstranjene i one informacije koje odstranjeni delovi mozga sadrže, pa moja svest, a to je ono elektromagnetno polje koje se koristi informacijama koje mozak čuva, ne bi više mogla te informacije u mozgu da pronađe i kopira..Ali kad bi se ta moja svest odvojila od tela i mozga, ona bi zasigurno u sebi sadržavala i te u mozugu nedostajuće informacije, jer te, navodno, izgubljene informacije uvek negde postoje. Kad naša svest misli, te njene misli uvek po načinu kopiranja se šire kroz eter koji je takođe svesna energija koja može da pamti i kopiranjem prenosi te informacije na daljinu. To što čovek zna i misli ne postoji samo u čoveku već se kao misao hiljadama kilometara širi svugde naokolo oko čoveka. Postojanje materije, tj. svesti, života i svemira je pravo čudo, i veoma je teško imati predstavu o svemu tome, a pogotovo sve to izraziti rečima. Moramo još puno puta da se inkarniramo i putem iskustva sve to dživimo, proverimo i zapamtimo, da bi na kraju i sami postali sveznajući i svemoćni bogovi. Sada smo još uvek samo božja deca koja tek sve to treba da nauče. Bez obzira što smo tokom beskonačne prošlosti beskonačno puta sve to već znali, jer znanje, tj informacija može i da se briše, tj. zaboravlja, pa uvek iznova putem iskustva kretanja i rada ponovo da se stiče.

Mada, zapravo tu i nema mnogo šta da se uči i nauči, jer osnovni cilj, svrha i smisao sveukupnog postojanja je izbeći Zlo, a ostvariti Dobro, koje može da se ostvari samo zajedničkim, organizovanim kretanjem i radom, sa pravednom podelom rada i rezultata rada. Nebitno koji fizički oblik će ta organizacija da ima, da li oblik atoma, nebeskog tela, galaksije, jednoćelijskog organizma, tela biljke, životinje, čoveka. Ili celog ljudskog društva. Naravno, ne nepravednog, eksploatatorskog, kapitalističkog, ljudskog društva kakvo je sada, već pravednog, humanističkog, kao što je to ljudski organizam. To je ono osnovno i najglavnije što na svim nivoima postojanja treba da se nauči i zna, a najteže se uči, a sva ostala znanja - matematika, fizika, hemija, biologija, psihologija itd. - su sporedna i pomoćna znanja - trice i kučine koje se lako nauče.

Pa hajde da te ne uskratimo za defnicije, mada ti je Ozi lepo odgovorio.
Subjekat si ti. Šta si ti? Ti si isto što i doživljaj, iako kažeš "ja sam taj koji doživljava". Niti ima subjekta bez doživljaja niti doživljaja bez subjekta, odnosno ti si taj doživljaj
Terminološko odvajanje subjekta, svesti i života je nastalo pre nego što se shvatilo ovo jedinstvo, a kasnije da bi moglo da se govori o ovim fenomenima realnosti, a fenomeni realnosti su uvek u umu.
Ono što je van uma je metafizika, ali nećemo sada o Tome i o Jerry. Mislim... valjda... jbg.

Ala ti varaš na kartama...
Život je doživljaj...:hahaha:
Doživeti stotu?
Znaš šta? Idi ti zajebavaj nekog drugog s igrom reči...:mrgreen:
Doživljaj kad doživiš-onda si živko?
A Ozi još i "objasnio" ša je svest?:rotf: (То је свест. То је представа. )
Koji ste vi cirkusanti!
Oko ovog postoje čitave dve nauke,a vi :jok-svest je ovo,svest je ono...
Vozdra pameti!:manikir:

Subjekat si ti.

Nije baš tako. Subjekat postoji samo u u odnosu sa objektima. Subjekat je toga individualizovano projektovano u razum Ja koje Biću služi kao centar iz kojega i kroz koji se odnosi sa izabranim.
Kada nestanu objekti nestaje i subjekat. Subjekat ne može da postoji odvojeno od objekata.

Dakle TI NISI Subjekat.

Ti si apsolut, Biće, ono koje ima vrijednost postojanja.
Biće stoga sebe doživljava subjektom kada iz sebe projektuje individualizovano Ja (poistovjećujući sa njim), kako bi od ostatka projektovanog Jastva stvorilo objekte svoje projekcije, predstave.
Subjekt stoga nisi TI.

Ti si isto što i doživljaj, iako kažeš "ja sam taj koji doživljava". Niti ima subjekta bez doživljaja niti doživljaja bez subjekta, odnosno ti si taj doživljaj

Ti nisi doživljaj. Doživljaj je posledica Tvog odnosa kao subjekta sa projektovanim objektima, da, i kao takav se ostaruje posredstvom uma.
A šta ćemo sa neposrednim iskustvom sebe-apsoluta?
Pri tom nema subjekta niti objekata subjektivne predstave. Sve jeste.
Sve-što-jeste otkriva se u sebi.

Poslednja izmena:
Nije baš tako. Subjekat postoji samo u u odnosu sa objektima. Subjekat je toga individualizovano projektovano u razum Ja koje Biću služi kao centar iz kojega i kroz koji se odnosi sa izabranim.
Kada nestanu objekti nestaje i subjekat. Subjekat ne može da postoji odvojeno od objekata.

Dakle TI NISI Subjekat.

Ti si apsolut, Biće, ono koje ima vrijednost postojanja.
Biće stoga sebe doživljava subjektom kada iz sebe projektuje individualizovano Ja (poistovjećujući sa njim), kako bi od ostatka projektovanog Jastva stvorilo objekte svoje projekcije, predstave.
Subjekt stoga nisi TI.

Ti nisi doživljaj. Doživljaj je posledica Tvog odnosa kao subjekta sa projektovanim objektima, da, i kao takav se ostaruje posredstvom uma.
A šta ćemo sa neposrednim iskustvom sebe-apsoluta?
Pri tom nema subjekta niti objekata subjektivne predstave. Sve jeste.
Sve-što-jeste otkriva se u sebi
.
:rotf::heart::mrgreen:

- - - - - - - - - -

Wirdzu,traži lock na temu,ovi ubijaju...:hahaha:

Kad bi mi pojedini delovi mozga bili ostranjeni, moje misli ne bi bile ovakve, zato što bi sa odstranjivanjem mozga bile odstranjene i one informacije koje odstranjeni delovi mozga sadrže, pa moja svest, a to je ono elektromagnetno polje koje se koristi informacijama koje mozak čuva, ne bi više mogla te informacije u mozgu da pronađe i kopira..Ali kad bi se ta moja svest odvojila od tela i mozga, ona bi zasigurno u sebi sadržavala i te u mozugu nedostajuće informacije, jer te, navodno, izgubljene informacije uvek negde postoje.

Gde postoje, osim u mozgu?

Eksperimentišući sa svesnim pacijentima kod kojih je bilo potrebno operativno otvaranje lobanje, kanadski neurohirurg Penfield i njegovi saradnici su našli da postoje određeni delovi korteksa od kojih zavisi pamćenje. Penfield je vršio stimulaciju temporalnih režnjeva i hipokampusa električnim impulsima malog intenziteta postavljajući elektrode na razne tačke na površini korteksa, i utvrdio da ta elektrostimulacija izaziva kod ispitanika određene memorije. Ponovljena stimulacija iste tačke izazivala je isto sećanje, dok pomeranje elektrode evocira druge slike ili događaje.

Dalje, dvadesetogodišnja posmatranja naučnice Brende Milner, vršena na pacijentu nazvanom Henri M. i drugim subjektima (kojima je zbog teških napada epilepsije bilo izvršeno hirurško odstranjivanje girus hipokampusa u obe moždane hemisfere), pokazala su da je pacijent (Henri M.) posle ove intervencije postao "dete trenutka" tj. da nije bio u stanju da trajno zadrži novu informaciju. On je pamtio one događaje iz svoje prošlosti koji su prethodili operaciji i bio je u stanju da ponovi nešto što mu je trenutno rečeno, ali je to posle nekoliko minuta zaboravio. Tako je, na primer, iskreno plakao svaki put kada mu je ponovo saopšteno da mu je umro drag rođak, jer nije imao predstavu da mu je ova informacija data već ranije.

Dakle, ova tvoja izjava nema osnovu:

Ljudski mozak ne stvara misli isto kao ni harddrajv našeg kompjutera.

Ljubo, ti prvo kažeš ovo:

Kad bi mi pojedini delovi mozga bili ostranjeni, moje misli ne bi bile ovakve, zato što bi sa odstranjivanjem mozga bile odstranjene i one informacije koje odstranjeni delovi mozga sadrže, pa moja svest, a to je ono elektromagnetno polje koje se koristi informacijama koje mozak čuva, ne bi više mogla te informacije u mozgu da pronađe i kopira..

Odmah zatim kažeš ovo:

Ali kad bi se ta moja svest odvojila od tela i mozga, ona bi zasigurno u sebi sadržavala i te u mozugu nedostajuće informacije, jer te, navodno, izgubljene informacije uvek negde postoje..

Između ove tvoje dve rečenice postoji nešto nelogično.
Što bi rekao Oziman, transcendentno... :D

To bi značilo da tvoja svest, dok je u tvom telu, ne može da sačuva informaciju iz onog odstranjenog dela tvog mozga, a može da je sačuva u sebi kad napusti tvoje telo.
To umanjuje uzvišenost pojma svest.

Uz nova objasnjenja definicija gde
Sam ja dozivljaj,
Gde je svest dozivljaj
I
Gde je zivot dozivljaj,

Kako bi zvucao tvoj post #189 kada bi umesto nabrojanih nepoznatih reci upotrebio sinonim koji predlazes?

Popularan bogat estradni naucnik.

Naravno da ne razumeš, kao što sam i predvideo u postu 189.
Smrt je fenomen u svesti subjekta. To je fenomen koji on vidi u svojoj realnosti (smrt drugih), ali ne postoji doživljaj (znači ni svest) o sopstvenoj smrti.
Da si ti meni živ i zdrav. :)

- - - - - - - - - -

Ala ti varaš na kartama...
Život je doživljaj...:hahaha:
Doživeti stotu?
Znaš šta? Idi ti zajebavaj nekog drugog s igrom reči...:mrgreen:
Doživljaj kad doživiš-onda si živko?
A Ozi još i "objasnio" ša je svest?:rotf: (То је свест. То је представа. )
Koji ste vi cirkusanti!
Oko ovog postoje čitave dve nauke,a vi :jok-svest je ovo,svest je ono...
Vozdra pameti!:manikir:

A šta, život nije doživljaj??? :think:
A ja mislio doživljaj. :eek:

A šta je život? Žurke, pivo, pecanje...?

Back