Smisao slave u SPC

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Hristos siđe u Ad na Veliku Subotu i ...
Zapravo Hristos je bio polozen u grobu u petak,ostao je u grobu u toku subote i nakon toga je vaskrsao rano ujutru u toku nedelje.
I to je sve sto pise o izvestaju o Isusu dok je bio mrtvo Njegovo ljudsko telo.
...molim te nemoj koristiti simbolicke tekstove koje sadrzi alegorije i simbolicke ukaze kako bi naglasili neku drugu temu a ne da bi popunili nedostatke u pomenutom izvestaju.

Poslednja izmena:
Zapravo Hristos je bio polozen u grobu u petak,ostao je u grobu u toku subote i nakon toga je vaskrsao rano ujutru u toku nedelje.
I to je sve sto pise o izvestaju o Isusu dok je bio mrtvo Njegovo ljudsko telo.
...molim te nemoj koristiti simbolicke tekstove koje sadrzi alegorije i simbolicke ukaze kako bi naglasili neku drugu temu a ne bi popunili nedostatke u pomenutom izvestaju.
a jes, posebno je pitanje sta znaci Ad.. mislim u ono vreme kada se pisao Novi zavet

Crkvu je potresalo i ikonoborstvo i trojezična jeres i svašta... ali ikone nisu idolopoklonstvo već najnormalnija stvar. Iskustvo Crkve je to pokazalo.
Zapravo Sveto Pismo nam ne kaze tako nego jasno i precizno brani bilo kakvu versku sluzbu predmetima ili ljudima...
... a o sluzbu mrtvim ljudima nema ni govora...
Bog nas poziva da se samo Njemu molimo,od Njega da trazimo sta god nam bude trebalo i umesto mrtve ljude - Njega da slavimo...i to ne samo neki dan nego svaki dan u sedmici,365 dana godisnje,dokle god smo zivi.

Zapravo Sveto Pismo nam ne kaze tako nego jasno i precizno brani bilo kakvu versku sluzbu predmetima ili ljudima...
... a o sluzbu mrtvim ljudima nema ni govora...
Bog nas poziva da se samo Njemu molimo,od Njega da trazimo sta god nam bude trebalo i umesto mrtve ljude - Njega da slavimo...i to ne ssamo neki dan nego svaki dan u sedmici,365 dana godisnje,dokle god smo zivi.
Sveto Pismo nije recept
Postoji tumačenje Svetog Pisma
Postoje Vaseljenski Sabori

Šta znam... ja sam do Hrista došla preko filosofije... čitala mnogo, čitala, videla da je sve besmisleno što kažu egzistencijalisti, a i ne samo videla, već to počela i da doživljavam. Onda jednom slučajno odgledala film Isus iz Nazareta (onaj što se krajem 80tih godina davao svako malo, a sada retko), i počela da čitam Novi zavet. Tako da.. ne preko običaja niti porodično. Već epicentar.

Krsna slava kao porodični praznik zadržala se samo kod Srba upravo zahvaljujući tome što je Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, liturgijski sistematizovao preimenovane paganske mnogobožačke idole. Tada propisan crkveni obred ostao je isti do danas, uz izvesne izmene koje je uneo mitropolit srpski Mihailo 1862. godine.
Slavski-kolač-2.jpg
Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena (kao hramovna slava crkve sagrađene u čast određenog svetitelja), sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine. Ćirilo i Metodije, 150 godina ranije, a zatim i njihov učenik, prvi slovenski arhiepiskop Kliment i njegovih 26 učenika, prilikom pokrštavanja paganskih plemena nudili su hrišćanske svece – zaštitnike porodica, umesto paganskih kućnih božanstava.

SVECI UMESTO PAGANSKIH BOŽANSTAVA

Na taj način ova godišnja versko-porodična svetkovina postala je hrišćanski uobličena i prihvatljiva za narod koji se odvikavao od poštovanja paganskog kućnog božanstva. Izabrani sveci postajali su zaštitnici pred Bogom njihovih domova, porodica, bratstava i plemena, sela, gradova i čitavih oblasti i verskih hramova.

Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena (kao hramovna slava crkve sagrađene u čast određenog svetitelja), sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine.

ZAŠTO SE SLAVI U JESEN I ZIMU

Crkva je, pri izboru sveca kojeg jedna porodica odluči da slavi, imala savetodavnu ulogu. Preporučivani su sveci koji imaju „svoj dan“ u periodu od jeseni do proleća, kada ima manje obaveza na polju i oko stoke. Birajući sveca kojeg će slaviti, mnoge porodice su usklađivale i dan kada će se krstiti. Proces promene vere, najpre dobrovoljan, kasnije se odvijao i uz pomoć sile.

No, slava je birana dobrovoljno i upravo taj bolni proces odricanja od domaćih božanstava i vrhovnog boga Peruna i te kako je amortizovan opredeljivanjem za slavljenje nekog od velikih crkvenih svetitelja.

U vreme pokrštavanja Slovena i ostalih paganskih plemena spisak svetaca nije sadržao preko stotinu imena kao danas, što je i razlog zašto se u najvećem broju svetkuju ranohrišćanski sveci, pa su i danas najčešće slave Sveti Nikola, Arhangel Mihajlo, Sveti Georgije, Sveti Jovan Krstitelj, Sveta Paraskeva(Petka), Sveti Dimitrije

Serbian Times
Izvor: Agro media/Negoslava Stanojević

Sveto Pismo nije recept
Postoji tumačenje Svetog Pisma
Postoje Vaseljenski Sabori
U tome i jeste problem.
Naime,sustinski bitna cinjenica jeste da se trebaju tumaciti samo prorcanstva i vizije i to ne kako god kome padne na pamet nego iskljucivo u okvirima Svetog Pisma,,,svi koji bolje poznaju ovu materiju dobro znaju da Biblija generalno sama sebe tumaci.
Sve ostalo sto je tamo zapisano je zapisano jasno i razumljivo da bi svako ko jeste otvorenog srca i razume moze lako da razume...
Primera radi kad nam Bog kaze "ne kradi" nemamo mi sad prostora tumaciti u smislu " izvinte a do koje sume to vazi,jel samo za vrednost do 1000 eura ili vazi i za skuplje stvari..." ??
...ili kad kaze "ne cini preljubu" da se mi kao pitamo "jeli,a jel to vazi samo za plavuse ili i za crnke..." ili mozda ono "...a jel se racuna samo jednom i dali je isto ako sam pijan ili nisam..."...!??
Nadam se da shvacas poentu kroz ovu malu ironiju...
Ako ti se kaze "nemoj to raditi jel poginuces,izgibices zivot ", dali imamo pravo pitati se u smislu " ma daaaaj ,valjda to vise ne vazi,pa danas smo u 21 veku, valjda je Bog promenio misljenje u vezi toga..." !?
Naravno da nemamo !!!

Šta znam... ja sam do Hrista došla preko filosofije... čitala mnogo, čitala, videla da je sve besmisleno što kažu egzistencijalisti, a i ne samo videla, već to počela i da doživljavam. Onda jednom slučajno odgledala film Isus iz Nazareta (onaj što se krajem 80tih godina davao svako malo, a sada retko), i počela da čitam Novi zavet. Tako da.. ne preko običaja niti porodično. Već epicentar.
To je Zefirelijev film
Posle tog filma bi svako poverovao jer odličan!
Onaj lik što je igrao Hrista je bio jednom u Venecueli
Dođe Vaskrs, pitaju ga lokalci "hoćeš sa nama na misu" a on nešto nije bio u fazonu

Vraćaju se oni sa mise i kažu "dobro da nisi bio, svi bi te gledali jer su stavili tvoju sliku kao Hrista" :D

U tome i jeste problem.
Naime,sustinski bitna cinjenica jeste da se trebaju tumaciti samo prorcanstva i vizije i to ne kako god kome padne na pamet nego iskljucivo u okvirima Svetog Pisma,,,svi koji bolje poznaju ovu materiju dobro znaju da Biblija generalno sama sebe tumaci.
Sve ostalo sto je tamo zapisano je zapisano jasno i razumljivo da bi svako ko jeste otvorenog srca i razume moze lako da razume...
Primera radi kad nam Bog kaze "ne kradi" nemamo mi sad prostora tumaciti u smislu " izvinte a do koje sume to vazi,jel samo za vrednost do 1000 eura ili vazi i za skuplje stvari..." ??
...ili kad kaze "ne cini preljubu" da se mi kao pitamo "jeli,a jel to vazi samo za plavuse ili i za crnke..." ili mozda ono "...a jel se racuna samo jednom i dali je isto ako sam pijan ili nisam..."...!??
Nadam se da shvacas poentu kroz ovu malu ironiju...
Ako ti se kaze "nemoj to raditi jel poginuces,izgibices zivot ", dali imamo pravo pitati se u smislu " ma daaaaj ,valjda to vise ne vazi,pa danas smo u 21 veku, valjda je Bog promenio misljenje u vezi toga..." !?
Naravno da nemamo !!!
Jel ti misliš da je Sveto Pismo samo 10 zapovesti?
Tamo ima more materijala, puno parabola.
Samo tumačenje priče o bludnom sinu kad sam čuo od profesora Tatalovića, pa to je čudo! Odmah mi je bilo jasno da ne želim da sam "dobri sin" jer...

Samo tumačenje priče o bludnom sinu kad sam čuo od profesora Tatalovića, pa to je čudo! Odmah mi je bilo jasno da ne želim da sam "dobri sin" jer...
e to je to

tumacenja su napravila sasvim suprotno i dovela do toga da je sasvim suprotno ono sta treba

tj kako god da hoces nacices tumacenje koje potvrdjuju to sto tebi odgovara

Naravno da ne,tamo ima mnogo vise od toga ali za pocetak je dobro krenuti bar od njih...
Tako je,ima i sve se to treba citati temeljno,sa razumevanjem a pre svega kratko se pomoliti Bogu da ti da razum i srce kako bi shvatio poruku koju citas...i ne samo to nego i da primetis ono sto ti nije lako razumljivo da bi znao sta da pitas kada budes imao prilike sa nekim razgovarati n duhovnu temu.
Svakako se slazem,samo ta prica iako na prvi pogled izuzetno jednostavno sadrzi ogroman broj poruka u vezi puno toga a pomenuo bih samo ove:
1. Kakav je Otc
2. Kakav je mladji sin ,taj bojemcina koji je pozeleo da "ide u zivot"
3. kakav je stariji sin koji je ostao uz Oca
4. prica se ne zavrsava onako kako se ocekuje,mi ne znamo dali je stariji sin usao na to veselje ili nije ,mozemo samo nagadjati a najbolje je ukoliko sami sebe stavimo u njegovu ulogu

... i tako dalje.

Naravno da ne,tamo ima mnogo vise od toga ali za pocetak je dobro krenuti bar od njih...

Tako je,ima i sve se to treba citati temeljno,sa razumevanjem a pre svega kratko se pomoliti Bogu da ti da razum i srce kako bi shvatio poruku koju citas...i ne samo to nego i da primetis ono sto ti nije lako razumljivo da bi znao sta da pitas kada budes imao prilike sa nekim razgovarati n duhovnu temu.

Svakako se slazem,samo ta prica iako na prvi pogled izuzetno jednostavno sadrzi ogroman broj poruka u vezi puno toga a pomenuo bih samo ove:
1. Kakav je Otc
2. Kakav je mladji sin ,taj bojemcina koji je pozeleo da "ide u zivot"
3. kakav je stariji sin koji je ostao uz Oca
Stariji sin je skroz otuđen, on pita slugu "Šta je to?" A ne pita Oca
Mlađi sin je iskren, direktan, a Otac nije tvrd već čim ga je video u daljini, potrčao je da ga susretne
Čak ima deo gde podiže haljine usput...ima i to tumačenje koje je potpuni hit
4. prica se ne zavrsava onako kako se ocekuje,mi ne znamo dali je stariji sin usao na to veselje ili nije ,mozemo samo nagadjati a najbolje je ukoliko sami sebe stavimo u njegovu ulogu

... i tako dalje.

ma pusti to sad
to je posebno pitanje..
ne živim u protestantskoj zemlji i ne idem u protestantsku crkvu.
Mada sam jednom bila na bogosluženju u Anglikasnkoj crkvi, i to ni manje ni više nego u crkvi sv Đorđa u dvorcu Vindzor! he he
Htela sam da vidim kako izgleda služba.

Ali nije to sad tema, mene ne zanimaju crkve sad u ovoj priči, tj crkva, već teologija koja stoji iza slave. Dobro, ti si rekao nešto smisleno. Ali mene tišti da to nije ušlo iz nekih pogrešnih motiva
nema pogrešnih motiva u pravoslavlju sem što je naše svetosavlje previše liberalno. npr posle službe u crkvi pored mene, prota čita koliko ko je dao priloga. pošto smo se lično poznavali pitao sam ga zašto to radi kad je hrist rekao da ti levica ne zna šta ti radi desnica, on kaže da bi ga napljuvali i najurili (u tom smislu, ne tim rečima). crkva bi trebala biti malo strožija kada je celokupno bogosluženje u pitanju. a opet sve i zavisi od popa do popa.
postojali su vaseljenski sabori i tu su razrešene sve dileme, a sve nakon toga je čisto mršenje muda da izviniš. kao odbacivanje predanja i jeza na pomen crkve iz koje je proistekla biblija koja je definitivno sastavljena u 4 veku, a na nju se tobož pozivaju.

pa kad tako postaviš nije, ali ako se gleda iz hrišćanske vere onda bi bilo loše, ako smo samo prilagodili i dali ljudima sujeverje.. Na žalost, tu SPC mnogo treba da radi u narodu oko sujeverja, ono je vrlo rasprostranjeno. To su rimokatolici npr sekli. Doduše veoma oštro. Ali opet. Posebna tema.
Mislim da njima to ne smeta...Nece oni protiv naroda, njima treba narod okupljen oko njih, pre ce se odreci Hristovih reci nego da ispuste sledbenike i svoju moc...

Koliko ja znam, svetac koji se slavi je samo zamenjen staroslovenski duh(božanstvo), zaštitnik ognjišta. I nije se nasleđivalo samo porodičnom linijom već kad se porodica useli u kuću preuzima slavu tog duha zaštitnika kuće.
Realno, srpska verzija pravoslavlja je prepuna običaja iz staroslovenske vere.

Priznajem da ne znam dovoljno teologiju, pa zato i pitam.
Dakle, znam da većina hrišćanstva, kako na Zapadu, tako i na Istoku nemaju slave. Pa ni druge pravoslavne crkve. Mislim. Ukoliko ima negde molim da me se demantuje.

Pa me zanima, koji je smisao slava u SPC? (ne mogu da kažem generalno u pravoslavlju, jer to nije karakteristika pravoslavlja)
A specijalno, smisao školske save Sv Save. Šta to znači da je to školska slava u hrišćanskom smislu?
(samo ne neki površni odgovori tipa eto to je naša tradicija, jer postavljam pitanje baš na forumu Religija, pa bih volela hriščansko objašnjenje, a ne političko).

p.s. i ako je već postojala ta tema, samo me spojite.
Svaka kuca ima svog zastitnika kuce i porodice,pa ga zato i slavi.To je odavnina.

Krsna slava kao porodični praznik zadržala se samo kod Srba upravo zahvaljujući tome što je Sveti Sava, prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, liturgijski sistematizovao preimenovane paganske mnogobožačke idole. Tada propisan crkveni obred ostao je isti do danas, uz izvesne izmene koje je uneo mitropolit srpski Mihailo 1862. godine.

Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena (kao hramovna slava crkve sagrađene u čast određenog svetitelja), sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine. Ćirilo i Metodije, 150 godina ranije, a zatim i njihov učenik, prvi slovenski arhiepiskop Kliment i njegovih 26 učenika, prilikom pokrštavanja paganskih plemena nudili su hrišćanske svece – zaštitnike porodica, umesto paganskih kućnih božanstava.

SVECI UMESTO PAGANSKIH BOŽANSTAVA

Na taj način ova godišnja versko-porodična svetkovina postala je hrišćanski uobličena i prihvatljiva za narod koji se odvikavao od poštovanja paganskog kućnog božanstva. Izabrani sveci postajali su zaštitnici pred Bogom njihovih domova, porodica, bratstava i plemena, sela, gradova i čitavih oblasti i verskih hramova.

Mada datira još s kraja osmog veka, kada je počelo pokrštavanje Južnih Slovena (kao hramovna slava crkve sagrađene u čast određenog svetitelja), sam pojam krsna slava prvi put je zabeležen u Ohridu, 1018. godine.

Serbian Times
Izvor: Agro media/Negoslava Stanojević
Pa upravo sam o ovome i pisala. Da Srbi imaju slave jer je hristijanizacija ovde išla tim putem, da se paganima umesto njihovih bogova ponude sveci kao zaštitinici porodica, umesto paganskih kućnih bozanstava. To i piše u ovom tekstu. Tako da je sama pojava u suštini plemesnka, tj porodična i nema dakle ni smisla van porodice.

I sad tu se postavlja niz pitanja. Da li je svetac koji je svetac npr porodice Popović zaštitinik svih iz te porodice, nevezano da su kršteni ili ne? U svim narodima ti sveci ne zavise od porodice, ali za nas Srbe oni imaju drugačiji tretman? Recimo, apostol Jovan je zaštitnik mnogima koji mu se mole po celoj Zemlji, ali kod nas on to radi po porodičnom principu? Meni to kada počnem o tome da mislim, izaziva dosta pitanja

Mislim, sve to oko slava deluje fino kada je na obicajnom nivou, na nivou nas ljudi, naroda, porodice, ali kada o tome počnem da mislim kao o nečemu što se obavlja u Božijoj blizini, onda opstaje čudno.

A još više pitanje slave škole. Da li mi stoga mislimo da zaista sv. Sava, evo baš danas, podržava naše škole, da je zaštitnik škola, obrazovanja, ovakvog kakvo jeste? Nije li to malo humanistička predstava o sv Savi?

Mislim, sve to oko slava deluje fino kada je na obicajnom nivou, na nivou nas ljudi, naroda, porodice, ali kada o tome počnem da mislim kao o nečemu što se obavlja u Božijoj blizini, onda opstaje čudno.

A još više pitanje slave škole. Da li mi stoga mislimo da zaista sv. Sava, evo baš danas, podržava naše škole, da je zaštitnik škola, obrazovanja, ovakvog kakvo jeste? Nije li to malo humanistička predstava o sv Savi?
Očigledno da moramo pod hitno zvati neko svešteno lice na Krstaricu..z:lol:

Opstaje čudno. Zanimljiv lapsus.
Bez obzira što smisao možda i ne vidimo, običaji su razni opstali.

Ko se danas misleno zaista obratio Svetom Savi?

Sveci imaju ograničeno delovanje u odnosu na Boga, ali sa druge
strane, oni drže svet. Kako to Mika Antić kaže, to su nosači zemljine
kugle. Kada ne bi bilo među ljudima onih koji su Bogu toliko bliski,
čitava kreacija bi se urušila. Ne bi više imala smisla.

Back