Smisao slave u SPC

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Negde sam čitala da su sveci ostatak paganizma, ono što je bilo puno bogova, pa ono da bi se ljudi navikli na hrišćanstvo koje je striktni monoteizam, daj da ostavimo te svece, da i oni imaju neku ulogu. Tako kažu da je npr Ilija uveden da zameni nekog paganskog Boga, ne znam kog, zaboravih.
ma da , uoblicavala se godinama neka kohezija

tako da smo dosli do toga da svi znaju da to nije to

ali je svima ok

onaj zna da malo laze ali je onom drugom psihicki lakse

onaj zna da mu ovaj uzima pare ali mu nije zao jer na neki nacin kupuje duhovni mir

slava je jedan od scenskih igrokaza , civilizacijski nivo na kojem smo

do oca samo kroz hrista, nije on posrednik on je vrata carstva.
posrednik je neko ko te zastupa pred nekim, pa kako bog da bude posrednik pred bogom?
Hrišćanski bog je bog živih, sveci i svi ostali su živi koji su u hristu. kada se moliš svecu u molitvi kažeš "sveti taj i taj umoli boga za mene grešnog".
zašto se to radi, zato što smo svi mi crkva. a crkva je sabornost i zato molitvom ni ne bi trebao da budeš sam.

a za slavu rekao bi da se to uvuklo u hrišćanstvo i upodobilo se. inače i katolici i ostali pravoslavci imaju svoje zaštitnike. samo što smo mi ostavili i za dom zaštitnika. što opet nije jeres jer kao što gore rekoh bog je bog živih i svi smo crkva.
e, ovo je prvo nešto konkretno.

nisi razumeo. Jedno je liturgija. Nego ono pitanje posrednika kada je to počelo. toga nije bio9o u prvom hrišćanstvu. Misli se na mrtve ljude. Jer u jevrejskoj religiji koja je prethodila je striktno bilo zabranjeno bilo kome se moliti osim Bogu, baš zbog politeizma.. A ni apostoli o tome nisu pričali. Dakle, došlo je kasnije. Zašto i kako se to razvijalo znam da je posebna tema i verovatno nije za ovu temu. Ovo je pitanje slave, mada to ima veze i sa svecima.
Nema mrtvih
Apostol Pavle kaže da su u Hristu svi živi
Najbolje neki teolog da se uključi

Hrišćanstvo nije bilo tek tako odmah

Prošlo je dosta i Vaseljenskih sabora

To je bitno

Mi smo primili hriscanstvo kao neizbezno, ali smo ga prilagodili sebi. Znaci svu onu predhriscansku sustinu smo utkali u svoje hriscanstvo. Sve ono sto je najbitnije sve smo to prilagodili... Taj je slucaj i sa slavom te je jedno obelezavanje u slavu svojih mrtvih ukucana predaka volsebno preslo u slavu... Sve je to protkano protkano sujeverjem...Ne kazem ja tu nisa lose, tradicija se izmislja i stvara, a i obnavlja....Ovde stvarno ne tvrdim ni da je to dobro niti lose....

Nema mrtvih

To je bitno
pa bilo je i u Rimokatoličkoj crkvi svega i svačega, pa su protestanti rekli dosta ! Jer, to što je nešto sada u veri, ne znači da je sve dobro... Mi samo možemo verovati da je uglavnom sve tako, ali opet ko garantuje.. posebno što u Otkrivenju piše da će sama Crkva božija otpasti.. kada ne znamo. tj ja ne znam. Dakle, meni je bolje da gledam Isusa i njegovo vreme, tj apostole i da se pitam zašto je Bog u st zavetu bio toliko protiv tih posrednika koji nisu živi, ne u duhu već u telu? Bili su samo sveštenici posrednici, tj ono u Hramu, ali koji su živi. Nisu se recimo molili umrlim prorocima. I taj prelaz na posrednike, tj da se molimo i onima koji su živi i negde kod Boga ipak je nekada otpočelo.

Mi smo primili hriscanstvo kao neizbezno, ali smo ga prilagodili sebi. Znaci svu onu predhriscansku sustinu smo utkali u svoje hriscanstvo. Sve ono sto je najbitnije sve smo to prilagodili... Taj je slucaj i sa slavom te je jedno obelezavanje u slavu svojih mrtvih ukucana predaka volsebno preslo u slavu... Sve je to protkano protkano sujeverjem...Ne kazem ja tu nisa lose, tradicija se izmislja i stvara, a i obnavlja....Ovde stvarno ne tvrdim ni da je to dobro niti lose....
pa kad tako postaviš nije, ali ako se gleda iz hrišćanske vere onda bi bilo loše, ako smo samo prilagodili i dali ljudima sujeverje.. Na žalost, tu SPC mnogo treba da radi u narodu oko sujeverja, ono je vrlo rasprostranjeno. To su rimokatolici npr sekli. Doduše veoma oštro. Ali opet. Posebna tema.

pa bilo je i u Rimokatoličkoj crkvi svega i svačega, pa su protestanti rekli dosta ! Jer, to što je nešto sada u veri, ne znači da je sve dobro... Mi samo možemo verovati da je uglavnom sve tako, ali opet ko garantuje.. posebno što u Otkrivenju piše da će sama Crkva božija otpasti.. kada ne znamo. tj ja ne znam. Dakle, meni je bolje da gledam Isusa i njegovo vreme, tj apostole i da se pitam zašto je Bog u st zavetu bio toliko protiv tih posrednika koji nisu živi, ne u duhu već u telu? Bili su samo sveštenici posrednici, tj ono u Hramu, ali koji su živi. Nisu se recimo molili umrlim prorocima. I taj prelaz na posrednike, tj da se molimo i onima koji su živi i negde kod Boga ipak je nekada otpočelo.
Sale ti je odgovorio potpuno
Ne znam šta sad fali odgovoru

Sale ti je odgovorio potpuno
Ne znam šta sad fali odgovoru
Fali. Ne čitaš pažljivo. Jednom je to ušlo u veru na ovim prostorima. Zašto? Ko je to otpočeo? Zašto?
Zašto nije dovoljno moliti se Bogu? Zašto se jevreji nisu molili proroku Isaiji nakon što je umro, ili Jeremiji, ili Iliji koji se živ uzneo na nebo?
Meni tu ima pitanja i ne može mi odgovor sabornost nešto značiti. Pa postoji trojica. Zar oni nisu dovoljni za sabornost? Mi se ni anđelima ne molimo jel tako, a oni su pravi posrednici. Ili se i njima molimo?

Meni je to recimo veliki problem da redovno učestvujem na liturgijama, te molitve svecima. A o slavi takođe. Ne mogu da poverujem dok ne vidim vezu da moja porodica ima nekog ko je samo za nju zadužen. Ako Bog tako uređuje stvari, zašto to nije uredio kod svakog naroda? Zašto samo kod Srba da samo Srbi imaju sveca porodičnog? Zar to drugi narodi ne zaslužuju da imaju? Vidiš da imam više pitanja koja mi smetaju da sve to praktikujem, pa zato i ne radim, tj ne slavim slavu. (mada ne znam ni koju bi...)

Pa dobro, lepo je da te interesuje.
Mhm, mene je vera izvukla, pitanje da li bih bila sad i živa i ovo što jesam da se nisam uhvatila jednom toga...
Zbog toga za mene to nije pitanje običaja, generalno, forma me ne zanima ni u odnosima ni bilo kako... a posebno u veri.
Mislim, to, slava kao neki običaj. Ne radim stvari koje mi se čline besmisleni, pa i izbegavam da idem na iste. Ne znam šta tamo zapravo radim. Tj ne bih imala osećaj nekog posebnog blagoslova, da je Bogu to sve milo, jer ne verujem u to. a kada nema vere, nema ni pozitivnih efekata...

(govorim o onom smislenom držanju slave, a ne krkanju i to)

Fali. Ne čitaš pažljivo. Jednom je to ušlo u veru na ovim prostorima. Zašto? Ko je to otpočeo? Zašto?
Zašto nije dovoljno moliti se Bogu? Zašto se jevreji nisu molili proroku Isaiji nakon što je umro, ili Jeremiji, ili Iliji koji se živ uzneo na nebo?
Meni tu ima pitanja i ne može mi odgovor sabornost nešto značiti. Pa postoji trojica. Zar oni nisu dovoljni za sabornost? Mi se ni anđelima ne molimo jel tako, a oni su pravi posrednici. Ili se i njima molimo?

Meni je to recimo veliki problem da redovno učestvujem na liturgijama, te molitve svecima. A o slavi takođe. Ne mogu da poverujem dok ne vidim vezu da moja porodica ima nekog ko je samo za nju zadužen. Ako Bog tako uređuje stvari, zašto to nije uredio kod svakog naroda? Zašto samo kod Srba da samo Srbi imaju sveca porodičnog? Zar to drugi narodi ne zaslužuju da imaju? Vidiš da imam više pitanja koja mi smetaju da sve to praktikujem, pa zato i ne radim, tj ne slavim slavu. (mada ne znam ni koju bi...)
Dooooooooooobro
Vidim

pa i ti kažeš dosta i odeš u jednu od 20.000 protestantskih denominacija
ma pusti to sad
to je posebno pitanje..
ne živim u protestantskoj zemlji i ne idem u protestantsku crkvu.
Mada sam jednom bila na bogosluženju u Anglikasnkoj crkvi, i to ni manje ni više nego u crkvi sv Đorđa u dvorcu Vindzor! he he
Htela sam da vidim kako izgleda služba.

Ali nije to sad tema, mene ne zanimaju crkve sad u ovoj priči, tj crkva, već teologija koja stoji iza slave. Dobro, ti si rekao nešto smisleno. Ali mene tišti da to nije ušlo iz nekih pogrešnih motiva

Nema mrtvih

To je bitno
Kako to mislis nema mrtvih kad sam Bog kaze da mu nije milo da ljudi umiru nego da zive sto znaci da smrt definitivno postoji !!!
Evo ti Biblijskog dokaza da je to zaista tako:

Jez.18,31.32:
"...Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načinite sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete?...
Jer mi nije mila smrt onoga koji mre, govori Gospod Gospod; obratite se dakle i budite živi."

Ovo je Bog rekao svom narodu u vreme SZ-ta a danas u vreme NZ-ta to su hriscani...

Mhm, mene je vera izvukla, pitanje da li bih bila sad i živa i ovo što jesam da se nisam uhvatila jednom toga...
Zbog toga za mene to nije pitanje običaja, generalno, forma me ne zanima ni u odnosima ni bilo kako... a posebno u veri.
Mislim, to, slava kao neki običaj. Ne radim stvari koje mi se čline besmisleni, pa i izbegavam da idem na iste. Ne znam šta tamo zapravo radim. Tj ne bih imala osećaj nekog posebnog blagoslova, da je Bogu to sve milo, jer ne verujem u to. a kada nema vere, nema ni pozitivnih efekata...

(govorim o onom smislenom držanju slave, a ne krkanju i to)
Laički bih rekao da tebi ništa ne fali.
Imaš iskrenu veru i to je to.
Ništa se ne mora.
ma pusti to sad
to je posebno pitanje..
Mada sam jednom bila na bogosluženju u Anglikasnkoj crkvi, i to ni manje ni više nego u crkvi sv Đorđa u dvorcu Vindzor! he he

Ali nije to sad tema, mene ne zanimaju crkve sad u ovoj priči, tj crkva, već teologija koja stoji iza slave. Dobro, ti si rekao nešto smisleno. Ali mene tišti da to nije ušlo iz nekih pogrešnih motiva
Anglikanska crkva ima katoličko bogosluženje, kolko znam.
Išao sam i ja u Westmister na večernju službu da vidim. Samo mi smeta žensko sveštenstvo. Ali i oni poštuju Svece imaju kult Presvete Bogorodice (pogotovu Walsingham koji i mi pravoslavni priznajemo za svetinju i opet se obnavlja hodočašće tamo).

Ima puno toga. Ti si iskrena u svojoj veri i ne mislim da išta moraš. Meni lično je pravoslavlje prava punoća. Ali to ne zavisi od toga kakvi su popovi, vladike i mi vernici.

Crkva je dobra jer je njen Osnivač dobar.

Priznajem da ne znam dovoljno teologiju, pa zato i pitam.
Dakle, znam da većina hrišćanstva, kako na Zapadu, tako i na Istoku nemaju slave. Pa ni druge pravoslavne crkve. Mislim. Ukoliko ima negde molim da me se demantuje.

Pa me zanima, koji je smisao slava u SPC? (ne mogu da kažem generalno u pravoslavlju, jer to nije karakteristika pravoslavlja)
A specijalno, smisao školske save Sv Save. Šta to znači da je to školska slava u hrišćanskom smislu?
(samo ne neki površni odgovori tipa eto to je naša tradicija, jer postavljam pitanje baš na forumu Religija, pa bih volela hriščansko objašnjenje, a ne političko).

p.s. i ako je već postojala ta tema, samo me spojite.
https://www.spc-linz.at/verski-obicaji/krsna-slava/

Kako to mislis nema mrtvih kad sam Bog kaze da mu nije milo da ljudi umiru nego da zive sto znaci da smrt definitivno postoji !!!
Evo ti Biblijskog dokaza da je to zaista tako:

Jez.18,31.32:
"...Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načinite sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete?...
Jer mi nije mila smrt onoga koji mre, govori Gospod Gospod; obratite se dakle i budite živi."

Ovo je Bog rekao svom narodu u vreme SZ-ta a danas u vreme NZ-ta to su hriscani...
Hristos siđe u Ad na Veliku Subotu i ...

ako te zanima vera a ne obicaji onda srpsko obicajno pravoslavlje nije za tebe
pa i nije.. Ja se u tome ne nalazim. Ima i toga što sam iz mešane porodice, kao dete sam išla u Katoličku crkvu, tj Rimokatoličku jelte :),a i držali smo te "običaje".. Mada kada mi je baka koja je bila katolkinja umrla, sveštenik u katoličkoj mi je rekao da nema potrebe da obeležavam tih 40 dana i slično, jer i on ne veruje da je to smisleno, to je više običčaj neki. I ja sam sama shvatila da ni sveštenici ne veruju u sve, i da je prosto za mene najbolje da ne ulazim u teologiju jer tu samo mogu da se pogubim. Što je i razlog zašto se više bavim ljisovskim temama ;). Ali eto, došlo mi sad malo da otvorim ovu temu, da vidim šta ljudi pišu o svemu tome

I ja sam ze zainteresovala za tačnu definiciju pa sam pronašla ovo :
ЗНАЧЕЊЕ СЛАВЕ

Наши преци примили су хришћанство у деветом веку, прихвативши, уместо дотадашње идолопоклоничке вере, веру у Тројединога Бога, Оца, Сина и Духа Светога. Осијавани светлошћу тихом хришћанскога учења, одбациваху паганске обреде и приношење крвних жртава. Своје су молитве за здравље, берићет и напредак упућивали Господу Исусу Христу. Недостојни да се директно обрате Господу, своје су молитве уздизали многим православним светитељима, мученицима, чије су страдање за веру и лепота мученичког венца, животни подвизи и посвећеност, потврђивали истинитост православља. Једном годишње посебно су прослављали успомену на оног хришћанског светитеља кога су нарочито поштовали као свог заштитника, чији им је хришћански живот био пример и узор. Тај светитељ им беше заступник пред Господом.

За своје заштитнике и молитвенике пред Богом наши су стари узимали, пре свих осталих, Славну Владичицу нашу и Увекдјеву, Пресвету Богородицу, заштитницу и заступницу свих хришћана, или хришћанског светитеља на чији су се дан крстили тј. примили хришћанство. Православна црква у свој календар увршћује светитеље најчешће по дану њиховог престављења Господу, или на дан преноса њихових часних моштију.

Просвећен, дакле, хришћанском животном науком, човек је дошао до сазнања да се Бога, створитеља и сведржитеља света, не треба плашити, нити Му се, уколико се по заповестима Његовим живи, у страху молити. Не из страха, већ из љубави човек се обраћа Богу и прославља успомену на светитеље, у нади да, следећи њихов блажени и богоугодни живот, постане достојан свих дарова милости Божије. Обичај приношења жртава, траг старине, није се код свих новокрштених одмах и лако искоренио. Мисионарска делатност грчке и латинске цркве постигла је само делимичне успехе међу досељеним народима на Балкану. Они нису успели да потпуно христијанизују многобожачке словенске народе. Пут за истинско и разумно усвајање хришћанства полако је припреман. Често се дешавало да пагански богови преточе своје особине у неког од хришћанских светитеља (нпр. Свети Илија Громовник у себи сабира одређене аспекте бога грома Перуна). Тако, иако су примили хришћанство, многи су и даље наставили да приносе жртве заштитницима свога, само што више нису били пагански богови већ Света Тројица. Нпр. животиње, намењене за жртву светитељу, догоњене су до цркава, где су и клане, а њихово месо служено је на гозби.

Тек је светосавски покрет, у себи спајајући народно и хришћанско, одиграо одлучујућу улогу у коначној христијанизацији Срба. Свети Сава, као и његови следбеници и мисионари у српском народу, енергично приступају јеванђељском просвећивању Срба. То је управо последњи и одсудан ступањ христијанизазације српског народа.

Мисионарска делатност светосавске Цркве, активна на свим пољима народног живота, испољила се пре свега у борби против остатака многобоштва у народу.

Овим је било обухваћено и прослављање крсног имена славе. Забрањено је дотадашње приношење жртава, као и приређивање гозби код храмова.Сврха нових одредаба била је да се сви многобожачки моменти у обичајима искорене. Одређено је да се у црквама може прослављати спомен на светитеље само онако како то хришћанима доликује – разни земаљски плодови могу се принети ради благослова а не ради приношења жртве и гозбе.

Тако светосавска Црква има одлучујући значај у стварању крсне славе, овакве каква је она данас. Постанак и развитак данашње српске крсне славе мора се зато посматрати у општем склопу светосавске активности.

Светосавској српској Цркви пошло је за руком да створи данашњу крсну славу каоискључиво српско-православну и црквено-народну породичну свечаност.

Творци славе, онакве какву је данас имамо јесу Свети Сава и његови непосредни ученици. Отуда и чињеница да само Срби, који од XIII називају себе светосавци, данас имају крсну славу.Слава је, дакле, један вид мисионарске делатности светосавске Цркве, један облик њене борбе против идолопоклонства, за потпуну јевангелизацију српског народа у средњевековној Србији.

Поучен од свога првог архиепископа и његових следбеника и, прихвативши начин прослављања крсног имена, који је он одредио, српски народ вековима, у готово неизмењеном виду, све до данашњих дана, следујући и у срцу носећи Светога Саву, прославља и светкује крсну славу.

Споменуто је да је прослављање славе у њеном првобитном облику било у обичају не само српског народа, већ и других православаца. Али код ових народа, током времена, прослављање крсног имена замењено је празновањем дана рођења појединих чланова породице или дана оних светитеља, чија имена они носе. Од славе је настало прослављање рођендана и имендана (славу слави још известан део Бугара, Румуна и Арбанаса, мада не онако како славу прослављају Срби). Славу су стално славили једино Срби, ма где се они налазили и то не само православни Срби. Слава се налази и код Срба римокатолика (у Боки, Конавлима, Херцеговини, Далмацији, Словенији) па и код оних римокатоличких породица чији су преци били Срби. Отуда је и настала народна изрека: „Где је слава ту је и Србин”.

Poslednja izmena:
ma pusti to sad
to je posebno pitanje..

Nije ušlo iz pogrešnih motiva inače bi odavno izašlo.

Crkvu je potresalo i ikonoborstvo i trojezična jeres i svašta... ali ikone nisu idolopoklonstvo već najnormalnija stvar. Iskustvo Crkve je to pokazalo.

Back