Smisao slave u SPC

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Očigledno da moramo pod hitno zvati neko svešteno lice na Krstaricu..z:lol:
pa da ti kažem, ja mislim da se to sve svodi na veru
niko tu sa sigurnošu ništa ne može reći
pričala sam ja i sa pokojnim prof. Bigovićem, sa još nekim sveštenicima.. i većina će reći ok, misleći vremenom će ti biti jasno, ali meni vremenom ništa nije jasnije, jedino što sam naučila da se uopšte više ne bavim tim pitanjima. uopšte teologijom.

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.666
pa da ti kažem, ja mislim da se to sve svodi na veru
niko tu sa sigurnošu ništa ne može reći
pričala sam ja i sa pokojnim prof. Bigovićem, sa još nekim sveštenicima.. i većina će reći ok, misleći vremenom će ti biti jasno, ali meni vremenom ništa nije jasnije, jedino što sam naučila da se uopšte više ne bavim tim pitanjima. uopšte teologijom.
Da, vjera je ono što nas pokreće.. vjera u ljubav, mir, bolje sutra.. ma haj, znaš kako kažu, jutro je pametnije od večeri. Možda će ti (nam) sutra biti malo jasnije.. ako nam nešto drugo ne odvuče pažnju. z:lol:

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
Opstaje čudno. Zanimljiv lapsus.
Bez obzira što smisao možda i ne vidimo, običaji su razni opstali.

Ko se danas misleno zaista obratio Svetom Savi?

Sveci imaju ograničeno delovanje u odnosu na Boga, ali sa druge
strane, oni drže svet. Kako to Mika Antić kaže, to su nosači zemljine
kugle. Kada ne bi bilo među ljudima onih koji su Bogu toliko bliski,
čitava kreacija bi se urušila. Ne bi više imala smisla
ma jok, nije lapsus, nego sam brže otkucala o u odnosu na p :)
običaji kažem me zaista ne zanimaju, ne doživljavam da su običaji, posebno nekoga naroda, merodavni za veru. Čak držim nekako da to što većina radi ne može biti dobar put, imajući u vidu ono Hristovo "jer je široki put kojim mnogi idu", a "uzan put onih..." (izabranih) itd. Nekako smatram da je šta gpd da kažu, hrišćanstvo ipak elitistička vera. Koju malo ko zaista praktikuje. Možda baš oni koji ljudima izgledaju najjadnije.

A za ovo ko se danas obratio sv Savi... Pa trebalo bi, ne? Šta se mole onda, kao neka mantra? Valjda kada se mole to rade sa uverenjem. Ja tako radim. Kada god se pomolim svesna sam prisutva Neba, kako se to kaže. Samo što ne želim posrednike u tome, Bog će se ionako pobrinuti kako On smatra.. U stvari, nema šta mi Boga da moljakamo, molitva služi samo da osetimo prisnost. Valjda On zna najbolje šta treba, ne treba mu moje sufliranje ;)

Сале

Legenda
Moderator
Poruka
63.942
sad tu se postavlja niz pitanja. Da li je svetac koji je svetac npr porodice Popović zaštitinik svih iz te porodice, nevezano da su kršteni ili ne? U svim narodima ti sveci ne zavise od porodice, ali za nas Srbe oni imaju drugačiji tretman? Recimo, apostol Jovan je zaštitnik mnogima koji mu se mole po celoj Zemlji, ali kod nas on to radi po porodičnom principu? Meni to kada počnem o tome da mislim, izaziva dosta pitanja
to je naša vera, naša kultura, naša tradicija, naši obicaji, to smo mi.
bog je za sve ljude ali ovo gore nije.
slava je inače na uneskovoj listi. prema tome, zašto se mučiš i mozgaš. il prihvatiš il odbaciš.

Paula

black cat
Moderator
Poruka
16.912
to je naša vera, naša kultura, naša tradicija, naši obicaji, to smo mi.
bog je za sve ljude ali ovo gore nije.
hoćeš da kažeš mi ne znamo kako je gore, ali to je naša vera?
slava je inače na uneskovoj listi. prema tome, zašto se mučiš i mozgaš. il prihvatiš il odbaciš.
eeee, bolje d ti ne kažem šta sam ja sve radila pre 20tak godina... 😂, i koliko je to trajalo
pa ne, moja odluka je da ništa niti prihvatim niti odbacim, to kod mene sve stoji u fioci "nerazumljivo". A ta fioka je ogromna hehe, i nije mi teška. JEndostavno sam još davno prihvatila da mi masa stvari na ovom svetu neće biti jasna i to me ne sekira. Bavim se onim malim delom zaniljivih stvari koje mogu da iščeprkam donekle (mislim na nauku), uvek svesna da tako malo toga znam, kako lično, tako uopšte mi ljudi. Vera, ljubav, nada su srž i poenta vere. Sve drugo zavisi od kulture do kulture, shvatanja, itd.

kiriku1

Poznat
Poruka
8.403
A još više pitanje slave škole. Da li mi stoga mislimo da zaista sv. Sava, evo baš danas, podržava naše škole, da je zaštitnik škola, obrazovanja, ovakvog kakvo jeste? Nije li to malo humanistička predstava o sv Savi?
Vise je tu smisao kao i u mnogo cemu u tradiciji u lepoti okupljanja jedinstva itd... Jedinstva u ljubavi.... Bez obzira sto sv. Sava nije napisao niti jednu knjigu, niti ima veze sa prosvetom, a pogotovo ne da je on nekakav osnivac prosvetiteljstva na ovim prostorima.... Nije osnovao ni jednu skolu, iako je u to vreme bilo mnogo visokh skola, univerziteta u Evropi i svetu.... Naravno kad se nesto slavi onda se i idealizuje i uopste je nemoguce promeniti tu sliku medj ljudima...

japageve

Iskusan
Poruka
6.081
potrebe su formirale običaje i tradiciju,a sad agende menjaju na silu
zato što je veći uticaj preko novca,nego što stigne da se oformi potreba
previše se vezujemo za materijalnu korist,pa zato i veći uticaj novca
inače se gledala potreba ljudi u praktičnom životu,a ne ko više izfinansira da nametne svoju perspektivu društvu
pogotovu što nametanje drugom nije najčešće dobronamerno,nego je iz interesa

kiriku1

Poznat
Poruka
8.403
Mislim da je velika greska ovo vreme uzimati kao skroz posebno...To je greska koju cine pogotovo oni koji su skoro dosli na svet...Uvek se radilo o koristi i materijalnom makar u istoj meri kao danas.Uvek je bilo zla kao danas.Uvek je sadasnjost ponizavana u odnosu na proslost..Nemojte se uopste zavaravati.Ta ravnoteza postoji oduvek....Nemojte stalno kriviti vreme i time sve pravdati...Vreme je kao i svako drugo....

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.811
ma jok, nije lapsus, nego sam brže otkucala o u odnosu na p :)
običaji kažem me zaista ne zanimaju, ne doživljavam da su običaji, posebno nekoga naroda, merodavni za veru. Čak držim nekako da to što većina radi ne može biti dobar put, imajući u vidu ono Hristovo "jer je široki put kojim mnogi idu", a "uzan put onih..." (izabranih) itd. Nekako smatram da je šta gpd da kažu, hrišćanstvo ipak elitistička vera. Koju malo ko zaista praktikuje. Možda baš oni koji ljudima izgledaju najjadnije.

A za ovo ko se danas obratio sv Savi... Pa trebalo bi, ne? Šta se mole onda, kao neka mantra? Valjda kada se mole to rade sa uverenjem. Ja tako radim. Kada god se pomolim svesna sam prisutva Neba, kako se to kaže. Samo što ne želim posrednike u tome, Bog će se ionako pobrinuti kako On smatra.. U stvari, nema šta mi Boga da moljakamo, molitva služi samo da osetimo prisnost. Valjda On zna najbolje šta treba, ne treba mu moje sufliranje ;)
Nešto se mislim, dok ne izližeš brojanice, ništa ti drugo neće pomoći. Slavila
ili ne, išla u crkvu ili ne..

Nego ja te ne pitah. Imaš li ti ćero domaćina? Ne ide žensko slavu samo
da slavi. Ko će uz sveću da ti stoji ceo dan?
Ili može žensko samo slavu da uzme da slavi? :ceka:

Mashinger

Aktivan član
Poruka
1.349
Много се чита и шта треба и шта не треба,па се онда долази до лоших закључака.Конкретко зашто се слави ова слава?!Зато што се од његовог рођења и живљења видело да је Богом дан,предао се Богу,достигао неку врлину којој данас људи тешко могу и да помисле,уједно се сећамо на таквог човека који је ходао овом земљом,основао прве школе,болнице итд. Он нас је ујединио,зашто су Турци спалили његове мошти ? Зашто нису тамо од неког Пере спалили.

Mashinger

Aktivan član
Poruka
1.349
Једна од главних одлика српског Православља, за коју не зна остали хришћански свет, јесте крсна слава. Пре примања хришћанства Срби су били многобожачки народ. Поред врховног бога Перуна, кога су сви поштовали, сваки дом је имао и своје домаће божанство. По природи сентиментални и везани за домаће навике и обичаје, у сусрету са хришћанством, Срби су се најтеже одрицали тих домаћих божанстава. Мудри и практични Немањин син, Свети Сава, многобожачке кумире и идоле, заменио је великим светитељима Цркве Христове, који постадоше заштитници и помоћници српских домова, цркава и манастира, породица и племена, села и градова, па и читавих покрајина и области. Тако је настала крсна слава,

Црква је, имајући у виду практичне разлоге, саветовала и препоручивала породицама које светитеље да узимају за своју крсну славу. Бирани су велики светитељи који се празнују у јесен, зиму и пролеће, када је мање радова у њиви, пошто су Срби били народ који се бавио земљорадњом и сточарством. Поједине породице, опет, бирале су дан када ће се крстити, и светитеља који се тога дана слави, узимале за своју крсну славу.

Значај славе, Слављење крсне славе је остала једина непрекинута традиција код Срба од времена покрштавања до данас. Много је штошта промењено у народном животу и обичајима, али се слава сачувала као највећа светиња нашег народа. Србин је славио славу у најславнијим данима своје историје, али исто тако и у току петвековног робовања под Турцима.Слављена је слава у време и невреме – у рату и изгнанству, у тамници и болници, у жалости и радости, у беди и сиромаштву исто као у богатству и изобиљу. Наши војници су у јеку најжешћих битака у рову ломили бајати војники хлеб (тајин) певали тропар своје славе, палили комадић воштанице који су од куће понели, молили се Богу за помоћ и срећније дане. После П светског рата у време невиђене безбожничке и антиверске пропаганде, Срби се нису одрицали своје славе и, слободно се може рећи, да је крсна слава сачувала православну веру и традицију у нашем народу.

86bogomoljka

Legenda
Poruka
50.885
Не мислим да је то паганство, него потреба људи да одају признање и поштовање свецима, онима који су били већи од нас. Онима који су били ближи Богу, спремнији на одрицање, покајање до костију, способнији да шире љубав и добра дела што и јесте суштина наше религије.

Тако свака кућа, односно породица, односно племе има свог свеца који се из неког разлога сматра баш њиховим заштитником.

Ја сам се баш касно, после 30. окренула томе више. Одрасла сам у породици где се неговала традиција, онако да се обележи али нисам суштински упућивана у то. И што сам старија више осећам истински нешто необјашњиво, већи сам и родољуб, све сам већа Српкиња :) Али нисам за симболично истицање свега тога, мислим да то треба да буде нешто дубоко интимно. Тако да ми кућа није пуна икона, не висе ми бројанице у колима... То је нешто само моје. Као уосталом и многе друге ствари што треба да буду, од политичког до сексуалног опредељења. О томе се прича када се поведе нека расправа, као сада. Иначе је непримерено и врло непристојно и агресивно истицати.

Увек сам говорила да је наша интуиција заправо знак од Бога, и да у ово лудо време када смо се на свим пољима уротили против природе и њу занемарујемо. А онда су ми се десиле две ствари.

Другарица је иконописац. Када сам отишла на њену прву изложбу као омађијану ме је привукао пастел, велики формат Света Марија Египћанка. Нисам ни знала за њу. Стајала сам испред те жене, са седом плетеницом очарана. ( Нешто сам слаба на блуднице :lol: ) Након 2-3 године сам отишла на операцију. Спремила се и чекала позив у салу. Сестра ми дала даљински да укључим ТВ и прекратим време. Није ми се ништа гледало, видела сам полицу са књигама, пришла и прва је стајало Житије Марије Египћанке. То није обимно, прочитала сам до позива у салу. Легла сам и знала да ће све бити у реду.

Друга ситуација се мало коси са здравим разумом али ми се десило и нека мисли да сам луда ко год хоће. Када је мама оперисала тумор из манастира Тумане сам јој донела бројаницу, за здравље. Носила ју је до краја живота. Нешто пред мамину смрт, када јој се стање погоршало другарица ми је из истог манастира донела још једну бројаницу за мамино здравље. Пре него што су маму однели ја сам скинула обе са њене руке и ставила на своју. Махинално, чисто као успомену, нисам размишљала ни о каквој симболици. На испраћај се чека неколико дана и све је било у реду. На дан одласка на гробље, ујутру, из сна сам се тргла јер ми је једна бројаница стргнута са руке, буквално као да ју је неко скинуо. Мислила сам да сам је свукла у полу- сну и вратила је на руку. Неколико дана након тога је била Света Петка. То јутро ме је пробудило звецкање, друга бројаница се буквално просула по поду и перлице се разлетеле. Занимљиво је да се ни једном нисам уплашила, али сам тада разумела- то није твоје, не припада теби, то су туђе болести и скини их са себе.

Звучи мало као сујеверје али ја друго објашњење немам.

Poruka
1.662
Negde sam čitala da su sveci ostatak paganizma, ono što je bilo puno bogova, pa ono da bi se ljudi navikli na hrišćanstvo koje je striktni monoteizam, daj da ostavimo te svece, da i oni imaju neku ulogu. Tako kažu da je npr Ilija uveden da zameni nekog paganskog Boga, ne znam kog, zaboravih.
Свети Илија Громовник је у српској хришћанској традицији ”наследио” Перуна, врховног старословенског бога неба и грома.

Milan od Gruze

Buduća legenda
Poruka
44.966
Svaki svetitelj je postao svetac zbog nekog podbviga koji je ucinio za Boga.Neko je velikomucenik, dao zivot za veru, neko prepodobni, ceo zivot je posvetio Bogu itd.

Mi ih slavimo pred Bogom kao uzorne sluge Bozje i poucavamo se njihovim primerom .Oni su istinska elita.Nasi iskreni ucitelji koji nas svojim licnim primerom poducavaju veri u Oca , Sina i Svetoga Duha.Primer velikikih, nepokolebljivih vernika , koji nam pomazu da vidimo koliko vera moze biti jaka i mocna.Mnogi su postali veliki vernici ugledajuci se na primere svetih ljudi.

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.050
Једна од главних одлика српског Православља, за коју не зна остали хришћански свет, јесте крсна слава. Пре примања хришћанства Срби су били многобожачки народ. Поред врховног бога Перуна, кога су сви поштовали, сваки дом је имао и своје домаће божанство. По природи сентиментални и везани за домаће навике и обичаје, у сусрету са хришћанством, Срби су се најтеже одрицали тих домаћих божанстава. Мудри и практични Немањин син, Свети Сава, многобожачке кумире и идоле, заменио је великим светитељима Цркве Христове, који постадоше заштитници и помоћници српских домова, цркава и манастира, породица и племена, села и градова, па и читавих покрајина и области. Тако је настала крсна слава,
znaci laz i podvala koja ne znaci NISTA hriscanstvu

RIA77

Poznat
Poruka
9.035
Lepa stvar. Samo mislim da i oni koji ne slave i nisu pobozni da nista posebno ne gube ili dobijaju u zivotu.
Људи који нису побожни се сете Бога кад неко умре или кад њима дође крај живота. Онда је касно за кајање. Сви они који нису побожни се сете Цркве када неко умре некрштен и када им је криво што се не може извршити опело.
Вера у Бога је радост, ко није побожан тражи радост у другим стварима овога света и не налази је нигде.

Svaki svetitelj je postao svetac zbog nekog podbviga koji je ucinio za Boga.Neko je velikomucenik, dao zivot za veru, neko prepodobni, ceo zivot je posvetio Bogu itd.
Преподобни не значи да је неко посветио живот Богу већ да је био монах.
Ma da. Ja se sad za Sv Jovana kod drugara strava proveo. Bar koliko se sećam.🤔 Dopuzao do kuće.
Ако сматраш да је ово провод, онда ти је свеједно који је дан у години.