Slaba Amerika = slab svet (?)

@tema

odrazice se samo na zemlje koje su direktno savisne od US ekonomije

Evropa to nije, i ne znam zasto je stavljaju u taj kos

za nas to nece biti nikakav narocit gubitak
moze cak da se desi da opadne cena goriva, jer je USA za sada najveci uvoznik

Ovo je vise ekonomska tema, ali posto nemamo odgovarajuci podforum stavljam je na ovaj...Razgovarao sa jednim drugarom sa faxa i on mi je izneo sledecu teoriju: Americka ekonomija slabi, njihov zivotni standard takodje opada. Posto sve manje proizvode primorani su da uvoze od ostatka sveta. To naravno ostatku sveta ( recimo Kini, Rusiji...) odgovara jer to doprinosi njihovom razvoju. Medjutim, USA je po svemu sudeci usla u ozbiljnu recesiju, ako se desi da njihova ekonomija dozivi potpun krah nece vise moci da kupuju stranu robu, ostatak sveta vise nece imati kome da prodaje ( jer njihova, cesto siromasna, trzista nisu dovoljna ) i nece se ni oni razvijati. Dakle, moje pitanje za vas - da li je dobro da Amerika slabi ekonomski? Znamo da uz ekonomsko slabljenje ide i politicki ( sto mnogi od nas koji se ne slazu sa njihovom politikom podrzavaju ), ali onda to povlaci vec navedene stvari...

Vase misljenje o ovoj teoriji...

Bice turbulencija na ekonomskom polju sveta, posebno kod zemlja koje su usko povezane sa USA ali da ce doci do velike recesi i karastrofe.. to mislim da nece.
Razlog tome je da Amerika nece preko noci propasti i postati slabo trziste itd. desava se i desavace se postepeno. Oni ce ekonomski slabiti, samim tim i vojno i politicki a njhhovo mesto ce zauzimati Rusija i druge velike zemlje. Dok usa trziste slabi ruko, kinesko, indijsko i brazilsko jaca.. narvno razlicitim tempom i znagom ali jaca. Tako da cemo doci u situaciju da se snaga usa trzista samo da se rasporedi na druge igrace u svetu sa daleko vecim brojem kupaca.

U sutini , ekonomski strucnjaci sve to vrlo dobro znaju tako da mi samo trebamod a se zavalimo i uzivamo u spektaklu usa propasti i odahnjavanja sveta :lol:

Za one koji su pisali da Rusija ne zavisi od USA treba da zna da je vrednost rublje vezana za dolar kao dinara za euro. Isto je i kod Kineza, samo sto se Kinezi ne brinu jer racunaju (ne izmisljam ja, procitao neko saopstenje) da ako USA udje u recesiju da ce se jos vise kupovati kineske stvari jer su najjeftinije.

E svašta sam se načitao na ove dve strane...
Ali najviše me je zaintrigiralo ono da ako propadne Amerika (figurativno) - propada i ceo svet...
Ljudi, uopšte niste u pravu...
Kao prvo, Amerikanci jesu veliki uvoznici svega i svačega, ali su i veliki izvoznici, pre svega oružja, a potom i drugih stvari, među kojima je i gomila nepotrebnih koje se ne odražavaju na ekonomiju.
Npr. Izvoznici su softvera za računare, ali postoji i piratski softver, a isto tako i alternativni iz drugih zemalja.
Izvoznici su (veliki) umetnosti i kulture... npr. holivudskih filmova, ali bez toga se može... kao i bez Coca-Cole i sl.
Zaključak... neka se i oni malo naviknu na ekonomsku neimaštinu, neka vide kako je drugima... kao što su 11. septembra videli kako je nama bilo par godina ranije pod njihovim bombama.
Što se tiče cena nafte, pa nisu oni izvoznici nafte da od njih zavisi cena. Jednostavno, ako dolar nastavi ad pada, počeće se obračunvati u evrima itd...
Sve u svemu, hoće se na nekom nivou to odraziti i na ostale zemlje, ali koga nema bez njega se može (a u ovom slučaju bi bilo i lepše) :) :) :)

Ovo je vise ekonomska tema, ali posto nemamo odgovarajuci podforum stavljam je na ovaj...Razgovarao sa jednim drugarom sa faxa i on mi je izneo sledecu teoriju: Americka ekonomija slabi, njihov zivotni standard takodje opada. Posto sve manje proizvode primorani su da uvoze od ostatka sveta. To naravno ostatku sveta ( recimo Kini, Rusiji...) odgovara jer to doprinosi njihovom razvoju. Medjutim, USA je po svemu sudeci usla u ozbiljnu recesiju, ako se desi da njihova ekonomija dozivi potpun krah nece vise moci da kupuju stranu robu, ostatak sveta vise nece imati kome da prodaje ( jer njihova, cesto siromasna, trzista nisu dovoljna ) i nece se ni oni razvijati. Dakle, moje pitanje za vas - da li je dobro da Amerika slabi ekonomski? Znamo da uz ekonomsko slabljenje ide i politicki ( sto mnogi od nas koji se ne slazu sa njihovom politikom podrzavaju ), ali onda to povlaci vec navedene stvari...

Vase misljenje o ovoj teoriji...

Pazi, americka ekonomija je prolazila kroz razne faze, nekada se penjala, nekada spustala, ali ne na duzi rok. Ajde da sacekamo i vidimo da li je ovo prolazna faza. Mrzim ljude koji odma panice cim se nesto lose desava neko vreme, a tih panicara imas koliko hoces, i onih ciji je zivot dosadan pa traze senzacije. Ako je pak ovo ozbiljno nece biti dobro za ceo svet, to je jasno svakome ko se bar malo razume u temu.

Najgore što se može desiti ostatku sveta je to što kada američka ekonomija dođe u krizu, jedino što ih može iz krize izvući je neki novi svetski konflikt, pošto je dobar deo njihove ekonomije sazdan na prodaji oružja zemljama koje su u sukobu.
Tako su se Amerikanci uvek kada je bila neka kriza uvlačili u neki novi rat, pa je zemlja koju su oni branili kasnije "vraćala" dugove tako što je ustupala dobar deo svoje ekonomije Amerikancima. Najbliži slučajevi iz bliske prošlosti su oslobađanje Kuvajta od Iračana, tako da danas Kuvajt skupo plaća cenu američkog angažovanja...
Ukoliko se kriza u SAD nastavi, onda će novi sukob izbiti (siguran sam) u Iranu tj. biće američka akcija "svrgavanja strašnog i zlog režima u Iranu i oslobađanje jadnog iranskog naroda od Tiranije" baš kao u Afganistanu i Iraku...
Međutim, gledajući na duže staze ne vidim zašto bi sunovrat američke privrede morao da se odrazi na Rusiju, EU, Kinu, Indiju i kako to može 400 miliona stanovnika da utiče na sudbinu preostalih 5 i kusur milijardi stanovnika zemlje...
Uzgred, oni koji malo bolje poznaju ekonomiju znaju da su Amerikanci najzaduženiji narod na svetu, kako unutrašnjim dugom, tako i prema spoljnom svetu.
Poznato je i da jedino Amerikancima ne može da našteti štampanje i doštampavanje dolara u neograničenim količinima jer je poznato da mnogi svetski šeici i bogataši drže kamione dolara u svojim skrovištima (upravo zbog stabilnosti dolara i vezanosti cene dolara za naftu, zlato i druge valute). Tkđ. je poznato da je Fort Noks mesto gde se na jednom mestu skladišti i čuva najveća količina zlata na svetu.
I na kraju, poznato je i to da Amerikanci svake godine javno ulažu oko 500 milijardi dolara u vojsku, a nepoznato je koliki su tajni fondovi kako za vojsku, tako i za CIA-u odnosno za svih 17 američkih službi bezbednosti...

Spoljnji dug Amerike najveci je u poslednjih 40 godina(premasuje ukpan nacionalani(prema onome sto sam ja citao skoro 200%BDPa), a nacionalni dug im je najveci uistoriji i iznosi 70000 po poreskom obavezniku tako da su i Tita debelo nadmasili(to im je 70% BDP), razlika uvoza i izvoza je najveca u njihovoj istoriji.
Znaci Srbi imamo sansu, juris na Ameriku :D:D:D

Salu na stranu, Amerika je u krizi i nezampaceno je da dolar ovoliko pada u izbornoj godini.
Neki cak predvidjaju katastrofu poput pada Wall street-a.
Takva katastrofa bi se sigurno odrazila na ceo svet. Kina, Arapi, Jevreji i Rusi imaju najvece devizne rezerve u Americi, i njima bi to sigurno najvise stetilo, ali oni i imaju mogucnost da izazovu katastrofu izvlacenjem svog kapitala iz Amerike.

Mirise na novi rat kojim ce Ameri hteti da dodju do nafte i gasa kao trenutno najbitnijih sirovina... Venezuela i Irak su im verovtno najveci merak, ali Rusi i Kinezi su ove dve zemlje pomazu u mnogim sferama pa i u vojnoj tako da ce i biti mnogo teze nego u Iraku, a pitanje je da li bi podneli najveci rat do sada, i da li bi im Francuzi, Nemci, Italijani i ostali pruzili podrsku...

Odnos €/$ probio 1.55 po prvi put. Ne vidim mogućnost da izbegnu inflatornu spiralu, a da li će i koliko biti strašno, videćemo.US ekonomija propada kada probadne poslednji kreditor - dolar, ali ono što nas zanima je i kakve su i gde su naše devizne rezerve.

Na sajtu NBS-a nema podataka o valutnoj strukturi deviznih rezervi, izgleda da je to tajna u ovoj zemlji.
Guverner samo kaže: " Devizne rezerve Narodne banke Srbije plasiraju se kod prvoklasnih inostranih banaka najvišeg rejtinga, koji je ustanovljen od svetski priznatih agencija Standard & Poor s i Moody’s. Takođe, deo rezervi se plasira u hartije od vrednosti čiji su izdavaoci najrazvijenije države ( Amerika, Nemačka, Velika Britanija) ili međunarodne finansijske institucije kao što su Evropska investiciona banka, EBRD, Svetska banka." Zlata skoro i da nema, valjda samo u vrednosti nekoliko miliona.

dodatak: na saveznike će moći izgleda da računaju kada treba da se napumpaju balon (kao onih 200B juče) ali ne verujem da će da ratuju za njihovu valutu. Čini se da je već počelo neko pregrupisavanje - Angela Merker je rekla da ne dolazi u obzir da se Ukrajina i Gruzija pritiskaju da ulaze u NATO i da im tamo nije mesto.

Pazi, americka ekonomija je prolazila kroz razne faze, nekada se penjala, nekada spustala, ali ne na duzi rok. Ajde da sacekamo i vidimo da li je ovo prolazna faza. Mrzim ljude koji odma panice cim se nesto lose desava neko vreme, a tih panicara imas koliko hoces, i onih ciji je zivot dosadan pa traze senzacije. Ako je pak ovo ozbiljno nece biti dobro za ceo svet, to je jasno svakome ko se bar malo razume u temu.

SAD je na rubu recesije i vec poduzima odredene mjere (npr. narodna banka snizava kamate), tako da mislim da nece biti previse potresno...oni imaju ogromne resurse na svim poljima, prvenstveno tehnologiju i znanje...ako se promijeni prosjecno ponasanje amerikanaca (npr. auta koja gutaju benzin, a svaka porodica ima po tri) ustedjeti ce skoro 1/3 energenata...nadalje u hrani su autohtoni i jos uvijek najveci svjetski izvozaci, zatim ogromna fleksibilnost americke privrede itd...mislim da ce krizu za godinu dvije posve prebroditi...a zahvaljujuci jeftinom dolaru pola Europe je u sopingu u americi...jaki euro ce najvise osjetiti Njemacka , kao najveci izvoznik u SAD, ali dosada nema nikakvih potresa ili smanjenja izvoza..

Odnos €/$ probio 1.55 po prvi put. Ne vidim mogućnost da izbegnu inflatornu spiralu, a da li će i koliko biti strašno, videćemo.US ekonomija propada kada probadne poslednji kreditor - dolar, ali ono što nas zanima je i kakve su i gde su naše devizne rezerve.

Na sajtu NBS-a nema podataka o valutnoj strukturi deviznih rezervi, izgleda da je to tajna u ovoj zemlji.
Guverner samo kaže: " Devizne rezerve Narodne banke Srbije plasiraju se kod prvoklasnih inostranih banaka najvišeg rejtinga, koji je ustanovljen od svetski priznatih agencija Standard & Poor s i Moody’s. Takođe, deo rezervi se plasira u hartije od vrednosti čiji su izdavaoci najrazvijenije države ( Amerika, Nemačka, Velika Britanija) ili međunarodne finansijske institucije kao što su Evropska investiciona banka, EBRD, Svetska banka." Zlata skoro i da nema, valjda samo u vrednosti nekoliko miliona.

dodatak: na saveznike će moći izgleda da računaju kada treba da se napumpaju balon (kao onih 200B juče) ali ne verujem da će da ratuju za njihovu valutu. Čini se da je već počelo neko pregrupisavanje - Angela Merker je rekla da ne dolazi u obzir da se Ukrajina i Gruzija pritiskaju da ulaze u NATO i da im tamo nije mesto.

mislim da u danasnjem svijetu sigurnost jedne drzave vise nisu devizne rezerve, ili uopce rezerve, nego samo tehnologija i znanje i razvijenost u tom smislu...

Pa reci jasno i glasno: oružje. (da su hteli da se drugačije završi ne bi se bavili ovim čime se bave, a sigurno bi do sada imali mnogo obnovljivih izvora energije).

A te devizne rezerve - štek za prvih par meseci dok se ne snađemo. Neće Srbija ostati gladna.

Back