Ангел.
Buduća legenda
- Poruka
- 47.544
Босански "херетици" нису богумили, него православни.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Slama se iznosi na Svetog Stefana, SaWo...
A priča o dva Božića (velikom i malom) implicira na dva Boga (malom i velikom, od kojih je verovatno jedan dobar, a drugi zao), a to je bogumilsko učenje...![]()
to sto oni slave ne znaci da je ispravno...
narod slavi i poklade gde pale vatru i preskacu preko plamena...sto takodje ne znaci da je ispravno...

ne dopisuj nešto u što nisi umešan i pre nego što vidiš ko je sve to započeo...ja sigurno nisam, a nisam ni budala da tolerišem njeno proseravanje po forumu.
- - - - - - - - - -
reče avionče i osta živ...![]()
Босански "херетици" нису богумили, него православни.
па што Црква није забранила ако сматра да је неисправно? уместо тога калуђери из Бањске послали дукат у погачу која се ломила за Мали Божић (''umešena tri dukata, od kojih i jedan manastira Banjska.'').
што волим ове нововерце што се праве већим католицима од папе![]()
па што Црква није забранила ако сматра да је неисправно? уместо тога калуђери из Бањске послали дукат у погачу која се ломила за Мали Божић (''umešena tri dukata, od kojih i jedan manastira Banjska.'').
што волим ове нововерце што се праве већим католицима од папе![]()
ne dopisuj nešto u što nisi umešan i pre nego što vidiš ko je sve to započeo...ja sigurno nisam, a nisam ni budala da tolerišem njeno proseravanje po forumu.
pa i nije, u bosni je bilo patarena, pripadnika crkve bosanske...ne trebanih trpati u isti lonac sa bogumilima...
Slama se iznosi na Svetog Stefana, SaWo...
A priča o dva Božića (velikom i malom) implicira na dva Boga (malom i velikom, od kojih je verovatno jedan dobar, a drugi zao), a to je bogumilsko učenje...![]()
patareni i bogumili su jedno te isto...
ti mora da si bio ona dezurna tuzibaba u skoli.
- uciteljice, uciteljice, milica cobanica mi pokvarila barbiku!

skini mi se ženo sa one stvari, ič me ne zanimaš, čak ni za svađu...![]()

то по твом тумачењу. занимљиво да етнолози нигде нису нашли везу наших божићних обичаја са некаквим богумилским дуализмом.
ako si mislio na mene, mene i citiraj....prvo manastir Banjska je to poslao radi proslave Nove godine i velikog praznika Sv. Vasilija Velikog, a ne zbog malog Božića, jer mi imamo samo jednog Boga, pa samim tim i jedan Božić
one koja ti ne izlazi iz glave...![]()

читај ти! манастир Бањска је послао дукат у погачу која ће се ломити на Мали Божић. нису послали вино и петарде, него дукат за обредни хлеб.

uh, danas mi iz glave ne izlazi kikiriki![]()

itekako jesu...kako se ti baviš heraldikom, ja se bavim etnologijom i antropogeografijom u slobodno vreme. seti se da sam ti ko od keca poslao antropološka i etnološka istraživanja tvog kraja.
Лабе, наши божићни обичаји и обреди су предхришћанског порекла, а не богумилског. теби смета име Мали Божић, а сметају ти и обичаји. но, шта ја ту могу![]()
Božićni običaji jesu dobrim delom predhrišćanski i nisam oduševljen time, ali pojam "mali Božić" implicira na malog-zlog "boga"- bogomilskog sotonu.
Ali, za 15 dana kreće da se služi posni Triod, pa se polako vraćamo u esencijalno hrišćanstvo.
читај ти! манастир Бањска је послао дукат у погачу која ће се ломити на Мали Божић. нису послали вино и петарде, него дукат за обредни хлеб.
moram da re razocaram, nije tako...