SKUPŠTINSKA KAFANA 11

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
to sto oni slave ne znaci da je ispravno...
narod slavi i poklade gde pale vatru i preskacu preko plamena...sto takodje ne znaci da je ispravno...

па што Црква није забранила ако сматра да је неисправно? уместо тога калуђери из Бањске послали дукат у погачу која се ломила за Мали Божић (''umešena tri dukata, od kojih i jedan manastira Banjska.'').

што волим ове нововерце што се праве већим католицима од папе :lol:

па што Црква није забранила ако сматра да је неисправно? уместо тога калуђери из Бањске послали дукат у погачу која се ломила за Мали Божић (''umešena tri dukata, od kojih i jedan manastira Banjska.'').

crkva mnogo toga nije zabranila a sto bi trebala...
i nemoj da mi lepis etikete, to mozes komunjarama koji su naprasno postali vernici, ali ne i meni...

ako si mislio na mene, mene i citiraj....prvo manastir Banjska je to poslao radi proslave Nove godine i velikog praznika Sv. Vasilija Velikog, a ne zbog malog Božića, jer mi imamo samo jednog Boga, pa samim tim i jedan Božić

Slama se iznosi na Svetog Stefana, SaWo...
A priča o dva Božića (velikom i malom) implicira na dva Boga (malom i velikom, od kojih je verovatno jedan dobar, a drugi zao), a to je bogumilsko učenje...z:(

то по твом тумачењу. занимљиво да етнолози нигде нису нашли везу наших божићних обичаја са некаквим богумилским дуализмом.

то по твом тумачењу. занимљиво да етнолози нигде нису нашли везу наших божићних обичаја са некаквим богумилским дуализмом.

itekako jesu...kako se ti baviš heraldikom, ja se bavim etnologijom i antropogeografijom u slobodno vreme. seti se da sam ti ko od keca poslao antropološka i etnološka istraživanja tvog kraja.

ako si mislio na mene, mene i citiraj....prvo manastir Banjska je to poslao radi proslave Nove godine i velikog praznika Sv. Vasilija Velikog, a ne zbog malog Božića, jer mi imamo samo jednog Boga, pa samim tim i jedan Božić

читај ти! манастир Бањска је послао дукат у погачу која ће се ломити на Мали Божић. нису послали вино и петарде, него дукат за обредни хлеб.

itekako jesu...kako se ti baviš heraldikom, ja se bavim etnologijom i antropogeografijom u slobodno vreme. seti se da sam ti ko od keca poslao antropološka i etnološka istraživanja tvog kraja.

Лабе, наши божићни обичаји и обреди су предхришћанског порекла, а не богумилског. теби смета име Мали Божић, а сметају ти и обичаји. но, шта ја ту могу :D

Лабе, наши божићни обичаји и обреди су предхришћанског порекла, а не богумилског. теби смета име Мали Божић, а сметају ти и обичаји. но, шта ја ту могу :D

Božićni običaji jesu dobrim delom predhrišćanski i nisam oduševljen time, ali pojam "mali Božić" implicira na malog-zlog "boga"- bogomilskog sotonu.
Ali, za 15 dana kreće da se služi posni Triod, pa se polako vraćamo u esencijalno hrišćanstvo.

читај ти! манастир Бањска је послао дукат у погачу која ће се ломити на Мали Божић. нису послали вино и петарде, него дукат за обредни хлеб.

a ti mislis da se svi svestenici slazu u svemu? :lol: moram da re razocaram, nije tako...
jedan monah nas je na veronauci ucio da bi svakog petka trebalo da se uzdrzavamo od teskog rada, rucnog rada i sl...
drugi nas je ucio da je to glupost jer mi nismo muslimani koji se petkom mole na dzumi...
kome bi ti dao za pravo?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back