SITNI KOLAČI

evo,jedan nepravedno zaboravljen kolac sa moje strane,jako je ukusan,super za secenje,pa probajte,verujem da ga mnogi nisu jeli

Cudne kocke

testo:

250 gr margarina
200 gr secera
2 kasike meda
2 jaja
450 gr brasna
pola praska za pecivo
2 kasike kakaa
malo mleka
u brasno staviti prasak za pecivo,kakao i razmrviti margarin dodati med umucen sa jajima i secerom.Mesiti i dodati malo mleka koliko treba da se zamesi testo da se ne lepi za prste i bude gipko i dobro za rastanjiti oklagijom.peku se cetiri kore na poledjini tepsije,dve se ostavljaju cele a dve se izmrve.

fil;

5 kasika secera u prahu
2 stangle rendane cokolade
50 ml ruma
2 kasike skuvane jake crne kafe
2 kasike dzema najbolje od kajsija
malo suvog grozdja,seckani orasi otprilike po saka
i sok od jedne do dve pomorandze,u zavisnosti od toga koliko pomorandza pusti soka

Izmrvljenim korama dodati prah secer,rendanu cokoladu.rum.kafu,dzem,seckane orase i suvo grozdje i malo soka od pomorandze,da nadev bude mekan i to malo vise mekan jer ce one mrvljene kore upiti.
Na jednu koru stavljate fil pa koru malo opteretiti kolac nekim tezim predmetom i sutradan staviti glazuru od cokolade...100 gr cokolade i malo ulja istopiti i preliti preko kolaca.

ja radim bas tako kako si rekla...od 3 sloja cokolade.drzim ih u frizideru i onda skidam...leti je uzasno tesko pa ni ne radim uglavnom to ali cim je malo hladnije ide bez problema.
i da, stavljam cistu cokoladu bez ulja.

Treba mi savet za pravljenje košnica. Našla sam ovde recept.
Kupila sam metalni kalup za košnice i probala da napravim od mase za pomarandža kuglice, ali mi nikako nisu uspevale. Posipala sam šećerom u prahu, i opet su se ulepile. Od recepta za košnice nisam probala. Da li je problem bio u tvrdoći mase, ili:dontunderstand: Molim za neki savet od vas iskusnijih. :worth:

Verovatno je masa malo vlaznija, pa upije taj sitan shecer, za koshnice ipak mora biti malo "jaca" mas, mozda suvlja, kao sa kokosom, mada sam i ja pravila od keksa, ali mora masa biti malo tvrdja to svakako...dodaj keksa u masu , mislil mlevenog, pa probaj...

ja imam plasticne pokusaj svaku kuglicu malo da ubacis u mleveni keks pa i kalup onda utiskuj,i lupaj drvenom varjacom spolja po kalupu da ispadne:Dmalo smara ali deluje.

Verovatno je masa malo vlaznija, pa upije taj sitan shecer, za koshnice ipak mora biti malo "jaca" mas, mozda suvlja, kao sa kokosom, mada sam i ja pravila od keksa, ali mora masa biti malo tvrdja to svakako...dodaj keksa u masu , mislil mlevenog, pa probaj...

Hvala vam. Ove sa narandžom sam probala za Božić, pa nije išlo.:( Sutra ću praviti po Kokinom receptu pa ću probati. Nema veze što smara, jer da ne volim to da radim, verovatno bih naručila kolače:D

moze masa da ti bude kakva god, ako stavis parce providne folije u kosnicu i onda utapkaj smesu i izvadi i tako sa svakim komadom...prvo stavi manje parcence i utapkaj kako bi fino oblikovala vrh a onda napuni do kraja i pritisni, poravnaj i to je to :D
ne znam za koje orange kuglice si probala ali ako je recept slican ili isti po kom ja pravim onda mogu 100% posebno kada ostavis malo u frizideru.one se inace fino stvrdnu na hladnom

od sargerepe

ova masa je recimo jaaako mekana

od oraha - klasicna masa cvrstine kao za vecinu sitnih kolaca

Poslednja izmena:
Svojevremeno sam napravila na desetine kg kosnica,sa orasima i kokosom.Doduse u pitanju su bas recepti za kosnice,ali ja kalup prvo malo,ali vrlo malo namazem uljem i umacem u kristal secer.Secer u prahu se vrlo brzo otopi ako je masa i malo vlazna.

Mi u kucnoj varijanti ne pravimo kosnice nego od tog recepta (ove sa orasima) napravimo rolat. Mi to jako brzo potamanimo pa cak i da imamo kalup mislim da se ne bismo zezali da pravimo kosnice.
naravno, jasno mi je ako neko naruci kosnice, da morate tako i napraviti ali evo vam ideja, bar za vase ukucane

Hvala jos jenom svima na savetima!:worth: Javicu za rezultat:D
@Slogi: nisu mi narucene kosnice, pravim ih za SEBE. Nisam jos mnogo proglasila da pravim kolace za porudzbinu (mislim, hocu da ih pravim), jer jednostavno nisam imala vremena da sednem ko covek i da napravim neke kalkulacije. Stiglo prolece, basta, posao...:mrgreen: mada bi se radje bavila ovim slatkim stvarima.

Sto se tice repertoara za Uskrs, ove sam odabrala: zerbo, bele toblerone, kosnice, cupavci, minjoni sa prelivom od fondana (po zelji svekrve).
E sad, kupila ja i kesten pire, nesto cu i od njega.. mozda Unin recept, imam ga negde..

verujem ti Zoko..ja od sitnih kolaca za nas vala necu nista..ono sto imam za musterije, to moram da napravim :D..nama cu da pravim Moskvu snit.

Ja htela da pravim tvoju Belinda tortu, i da ukrasim slicno kao sto ti imas u albumu ali mi nisu stigli nastavci koje sam narucila iz Madjarske, pa nemam nastavak za travu...Odustala:(
Tako da kod mene nema torte:per: samo sitnih kolaca:per:

Ја нисам правила кошнице, али имам справицу, од пластике, из два дела са зглобом и рецепт на амбалажи. Купила сам у Бјељини, а чини ми се да сам овде на форуму прочитала да је то део пчеларског прибора. Има ли неко искуства са тим?

posto se ove godine Vaskrs poklopio sa rodjendanom mog starijeg sina,mi cemo imati njegovu omiljenu kinder tortu i pravicu onu sa korama za rozen tortu sa milka cokoladom posto imam kore taman da isprobam receptic.kolace smo vukli do juce sa sestrine slave tako da ih ove godine preskacemo,ali ako mi vreme dozvoli mozda padne i jedna madjarica da udovoljim mladjem sinu.

nisam dugo prilozila ni jednu slicicu :D

picture.php

Back