SITNI KOLAČI

Moj knjigovođa je jadna divna žena koja uvek rešava sve probleme.
Završila mi je završni obračun i zaslužila da je častim:

Žerbo kocke:

zerbo051-1.jpg

kupice sa suvim voćem:

zerbo022-1.jpg

PS jesmo li pisali recept za "žerbo"?
A "kupice" su masa od suvih smokava, grožđa, urmi, kajsija, oraha, lešnika sa vrlo malo šećera u prahu, mlevenog keksa i putera - tek toliko da se sve lepo poveže. Vrh umočen u belu čokoladu i posuto mrvicama.

To mu dođe, otprilike u prirodnoj veličini :).
Slikala žerbo i ostavila na stolu čitavu postavku (nestajale baterje, pa nisam znala dal' je OK) i vratim se, kad nema par komada.
A ono, moja mama prolazila tuda... :zcepanje:

ММ ишао јуче у Бечеј, да сам знала за те жербо коцке... Нисам их јела од како нема маме. Она је била мајстор за све колаче са корама (жербо, мађарска, бела, сомборска...) Ја нисам, а недостају ми

Zanima je da li je neko radio sa onim belim/roze fondanom za minjone?
Neka opsta uputstva bi mi za sada dobrosla - kao i da li mogu kolacici da se umacu u njega, i da li posle moze da se njime pise i crta po kolacima?

Jel moze mala pomoc?
Napravila sam neke bombice koje treba da se preliju glazurom od cokolade.
Kako se to radi?
Uzmem kutlacicu pa prosipam preko njih ili da uzimam kasikom bombice i umacem u otopljenu cokoladu ili sta? :rumenko:

Stavi ih na tren u zamrzivac, toliko koliko otopish cokoladu, zatim ih nabadash na cackalicu i umacesh u cokoladu, e sada, ja ih nabadam na stiropor koji oblozim folijom, a ti mozesh da ih samo spustish na foliju da se stegne cokolada, mada je sa stiroporom prava stvar.Brzo se steze cokolada jer su bile u zamrzivacu...;)

Jel moze mala pomoc?
Napravila sam neke bombice koje treba da se preliju glazurom od cokolade.
Kako se to radi?
Uzmem kutlacicu pa prosipam preko njih ili da uzimam kasikom bombice i umacem u otopljenu cokoladu ili sta? :rumenko:

Hajde kad sam ves slucajno ovde...istopi cokoladu na laganoj vatru,svaku kuglicu nabodi na cackalicu,umoci u cokoladu i zabodi tako na parce nekog stiropora dok se ne stegne cokolada...tako izgledaju besprekorno...ja sam tu ideju pokupila ovde negde,mislim da je mamamaja to savrseno objasnila,sa sve slikama,pa ujedno da joj se zahvalim na savrsenoj ideji...pozzz:zag:

Stavi ih na tren u zamrzivac, toliko koliko otopish cokoladu, zatim ih nabadash na cackalicu i umacesh u cokoladu, e sada, ja ih nabadam na stiropor koji oblozim folijom, a ti mozesh da ih samo spustish na foliju da se stegne cokolada, mada je sa stiroporom prava stvar.Brzo se steze cokolada jer su bile u zamrzivacu...;)

Da, ali čokolada gubi sjaj ako su kuglice iz zamrzivača.Ja ih glaziram na prirodnoj temperaturi i onda po njima može lepo da se 'piše fondanom.Stavim malo ulja u čokoladu, pa se i onda vrlo brzo stegnu.

Evo opet ja sa novim pitanjem :).
Bombice su pojedene expresno tako da nastavljam dalje da vitlam po kuhinji.
Hocu da napravim neku nugat smesu koja treba da se sipa u papirne korpice.
Pitanje je naravno kako i cime da punim korpice?

Istopish cokoladu na 100 gr dodaj 50 gr margarina, u to dodaj 100 gr pecenog samlevenog leshnika, promeshaj i dok je josh toplo sipaj u korpice, mozesh i da stavih u korpicu po jedan ceo leshnik, a moze i varijanta da od keksa napravish male bombice i da ih utisnesh do pola u korpicu a drugu polovinu korpice da nalijesh ovu nugat smesu,ostavi na hladno da se stegne...

Istopish cokoladu na 100 gr dodaj 50 gr margarina, u to dodaj 100 gr pecenog samlevenog leshnika, promeshaj i dok je josh toplo sipaj u korpice, mozesh i da stavih u korpicu po jedan ceo leshnik, a moze i varijanta da od keksa napravish male bombice i da ih utisnesh do pola u korpicu a drugu polovinu korpice da nalijesh ovu nugat smesu,ostavi na hladno da se stegne...

Jaco hvala na receptu, samo me i dalje zanima jel ta smesa bude toliko tecna da se kasikom sipa u papirne korpice?
Ili se sipa spricem ili necim drugim?

Evo opet ja sa novim pitanjem :).
Bombice su pojedene expresno tako da nastavljam dalje da vitlam po kuhinji.
Hocu da napravim neku nugat smesu koja treba da se sipa u papirne korpice.
Pitanje je naravno kako i cime da punim korpice?

Na devetoj strani ove teme su Dacine nugat korpice, odlicne su i mamamaja je negde stavila recept slican je dacinim sam o cini mi se da ona stavlja pola eurokrema a pola mlecne cokolade.Probaj.

Evo jedne neobicno gresne poslastice
Otopiti milka cokoladu mlecnu u nju staviti kikiriki pecen i "slane" stapice(nebas one gde je krupna so),sve izmesati i stavljati na peko papir,kao gomilice,kada se stegne u cinijicu pa u usta:zcepanje:
dsc02444.jpg

umesto milke moze i neka druga mlecna.Meni se sviđa bas ta kombinacija slatko slano,neobicno:roll:

Back