SITNI KOLAČI

Evo vam jedan recept koji mi se strasno svidja.Kolicina je velika, ali sve sto ide je delivo sa 5, pa smanjite ili pravite koliko hocete.

Od 250 gr. secera, 15 kasika vode i 5 kesica vanile ukuva se serbet.

500 gr. kokosa, 500 gr. mlevenog badema i 250 gr. mleka u prahu dobro promesate i u to sipate serbet i dodajete jos 350 gr. otopljene bele cokolade.Sve se dobro izmesi i prave se forme po zelji, a i dekoracija po zelji.
Ja ih najcesce pravim kockaste i umacem ih u crnu cokoladu dijagonalno, ostavim ih da se stegnu u frizideru, a onda drugu polovinu umacem u belu cokoladu.Slikacu sledeci put.

Evo, ja sam pravila danas neke kuglice. Imala sam i pomagače naravno.

BOMBICE OD ALVE

Od 250 gr. secera i 300 ml vode skuva se šerbet, samo 2-3 minute.Skloni se sa vatre dodaje se 200 gr. čokolade, 250 gr. margarina i 300 gr. ćeten alve (koju prethodno isitnite).Dodala malo seckanih lešnika. Sve se dobro promesa.Prave se bombice koje se cele preliju belom cokoladom.
picture.php

Romanov kuglice-repriza
picture.php

Kuglice-recept je naravno sa ovog foruma
Kuglice
4 jajeta penasto umutiti sa 10kasika secera,kuvati na pari uz stalno mesanje.Kad se masa zgusne dodati 200gr narendane cokolade i 200gr margarina.Kada se masa malo prohladi dodati 300gr kokosa dobro izmesati i ostaviti da se masa malo stegne u frizideru.Praviti kuglice i svaku valjati u kokos!!! Ja se malo igrala sa plavim kokosom.
picture.php

Poslednja izmena:
Nikad nestignem da slikam kolace lepo,svaki posebno,uvek u zurbi .....ovo sam uspela da slikam al opet nevidi se lepo
dsc02885.jpg

evo redosled,sleva na desno
-zrna kafe-recept od unchi
-bombonjerice sa visnjama-unchi(samo sam ja u cokoladu stavila koricu narandže)
-badem praline-unchi
-after aight-r zorica
-toblerone sa kikirikijem,moja verzija ,ako hocete pisem
-rolat sa bananicama
-bajadera-
-mocart kugle sutra pisem recept
-praline sa kestenom-unchi
sumska tajna -moja verzija u mlecnoj i crnoj cokoladi..pisem recepte

GRIJAZ BOMBICE

Uprzi se 150 gr. secera da dobije tamno zutu boju, ali da ne pregori, dodaje se 150 gr. seckanih oraha, promesa se, sipa se na nauljan pleh i kad se ohladi isitni se drvenim tuckom.
Ukuva se 500 ml mleka i 250 gr. secera dok se ne smanji na pola, dodaje se 400 gr. mlevenog keksa, 200 gr, mlevenih oraha, 100 gr. rendane crne cokolade (moze i mlecna) i 100 gr. margarina.Kad se ohladi dodaje se pripremljen grijaz.
Od smese se oblikuju bombice.Dekoracija prema trenutnoj inspiraciji. :hvala:

Grilijas toblerona

Sastojci
6 zumanaca
200 g secera
250 g maslaca
150 g usitnjenog grilijasa
150 g keksa
100 g oraha

Priprema: Pripremiti prvo grilijas: otopiti 150 g secera kao karamel, izliti na nauljeni tanjir i kad se ohladi usitniti u avanu.
U posudu sa debljim dnom staviti zumanca, 200 g secera, maslac i mesati na umerenoj vatri dok se ne maslac ne istopi.
Kad se sve otopi, i pocnu da se pojavljuju mehurici, kuvati jos oko 5 minuta, da bude gusto kao puding.Pomeriti sa ringle, dodati sitno seckane orahe i keks, i na kraju umesati usitnjeni grilijas.Izjednaciti smesu i sipati u truoglasti kalup oblozen folijom.Kad se ohladi i stegne seci na stanglice.

Treba samo paziti da se smesa ne kuva dugo, jer ce se posle mrviti prilikom seckanja.
Umesto kalupa, smesu samo sipati na podlogu preko celofana, izravnati kao koru debljine 1 cm, preliti po zelji cokoladnom glazurom, i kad se ohladi seci na kockice ili stanglice.

p.s. fotku stavljam posle Djurdjevdana :D

• Podržavam
Reactions: Tol

Back