SITNI KOLAČI

Daco, ovo je jedan od najprostijih, ali po meni najboljih recepata za marcipan:

MARCIPAN masa- osnovni recept - izvor coolinarika

za oko 200-250 g mase:
100 g sirovog badema
100 g šećera u prahu
po potrebi gustog šećernog rastvora (1:1)
malo arome gorkog badema

Priprema
Staviti badem u posudu sa vrelom vodom i ostavite ga oko 15 min. Skinuti mu kožicu, obrisati suvom krpom i ostaviti da se sući preko noći. Za marcipan je bitno da je badem pri mlevenju skroz suv, jer se bolje melje. Za šećerni rastvor pomešati 50g šećera i 50 ml vode, staviti da masa proključa, a onda je dobro ohladiti. Pripremiti sastojke.
Mlevenje badema: Pripremljen badem sameljite 2 puta u vodenici za mlevenje oraha. Nakon toga pomešati ga sa šećrom u prahu . Mleveni badem i šećer u prahu izmešati kašikom, mešavinu staviti u aparat za pasiranje ili aparat za mlevenje kafe, neka se melje oko 2-3 min., odnosno dok se ne dobije fini prah.
Sada dobiveni prah izručiti u činiju, dodati aromu i naliti sa malo rastvora krenite da mesite rukom kao testo, uz dolivanje rastvora po potrebi.
Mesite dok ne dobijete masu identičnu marcipanu slika4 ,ukoliko je masa malo tvrđa nego što vam se čini ili se raspada i roni doliti još malo rastvora, a ukoliko je mekša i lepi se dodati još malo šećera u prahu.
Dakle masa treba da bude glatka, jednolična i da se ne lepi pri mešenju.

S A V E T I

* Ukoliko ne biste da ostavljate badem preko noći da se suši možete ga prosušiti u pećnici na 50*C, oko 10 min, ili ga ostaviti još malo duže da se ispeče, pa napravite marcipan od pečenog badema.
* Ukoliko vam se učini da je mlevenje badema lakše uz pomoć blendera ili mašine za pasiranje, nikako to ne radite jer ćete ga skroz ispasirati i kasnije će marcipan početi da ispušta masnoću, što onemogućava mešenje i oblikovanje.

Bela Rado, taj kolac je fantastican! Ja ga imam pod nazivom "Carski polumesec" (mala je razlika u receptu, i u koru stavljam orahe, a u fil puter), neko u njemu ne vidi nista posebno, obican kolacic, ali meni je zaista "carski"!!! :super:

Poslednja izmena od moderatora:
Ja taj recept imam godinama bez naziva, ali je bas ukusan kolac i topi se u ustima a potseca na orasnice.

Колач је баш супер, само што ја нешто забрљам са тим делом са жуманцима, па се не усудим да сечем полумесеце (тако се зове у мом рецепту), него само штанглице. Шта би било кад бих покушала да сечем другим модлама, не смем ни да помислим.

Колач је баш супер, само што ја нешто забрљам са тим делом са жуманцима, па се не усудим да сечем полумесеце (тако се зове у мом рецепту), него само штанглице. Шта би било кад бих покушала да сечем другим модлама, не смем ни да помислим.

Olgice, proveri mere pa ako su O.K. dooobro umuti zumanca i secer i taj deo peci na slabijoj temperaturi (tj. susi), da bude suv i blago hrskav taj sloj od zumanaca. :bye:

Te minjone i ja obožavam. Naravno ako mislimo na iste. Ja sam ih nekad pravila, ali ne po nekom receptu, nego sam pekla piškotu neku i kuvala fil. Filovala između dve piškote, isekla na kocke i prelila prelivom od limunovog soka i prah šećera. Mislim da je sve stvar mašte i možeš praviti bezbroj kombinacija. E sad, mislim da je taj fondan "ono" što te minjone čini posebnim, a ja ne znam da ga napravim (kod mene nema da se kupi!), ali ima recept na Arhivi (mislim da ga je Koka postavila i kuva se)
Nadam se da sam ti malo pomogla. Kada to tebi treba? Ima moja mama neku jaako staru knjigu sa receptima, ima mnogo tih minjona, pa ako hoćeš, mogu ti povaditi koji, samo mi bar približno napiši da li sa orasima, čokoladom...?

Moj recept za Carske stangle

testo: Umuti se 150 gr. putera sa 150 gr. secera u prahu, dodaju se 150 gr. mlevenih oraha i 100 gr. brasna.Posebno se umute 4 belanca i polako pomesaju sa prvom smesom.Pece se u podmazan pleh na 180 stepeni oko 15 min. (pleh je 34x20).
1 fil: 4 zumanca dobro umutiti sa 150 gr. secera u prahu dok ne pobele.Premazati preko testa i vratiti u rernu jos 5 min na istoj temperaturi, posle toga iskljuciti rernu i ostaviti kolac unutra dok se ne ohladi rerna.
2 fil: 100 ml mleka , 150 gr. secera u prahu, 100 gr. cokolade i 50 gr. putera zakuvati na tihoj vatri dok ne provri.Skloniti sa vatre dodati 150 gr. mlevenih oraha.Ovu masu jos toplu premazati preko kolaca.
Kad se ohladi seku se stangle jer tako nista ne otpada.

Moj recept za Carske stangle

testo: Umuti se 150 gr. putera sa 150 gr. secera u prahu, dodaju se 150 gr. mlevenih oraha i 100 gr. brasna.Posebno se umute 4 belanca i polako pomesaju sa prvom smesom.Pece se u podmazan pleh na 180 stepeni oko 15 min. (pleh je 34x20).
1 fil: 4 zumanca dobro umutiti sa 150 gr. secera u prahu dok ne pobele.Premazati preko testa i vratiti u rernu jos 5 min na istoj temperaturi, posle toga iskljuciti rernu i ostaviti kolac unutra dok se ne ohladi rerna.
2 fil: 100 ml mleka , 150 gr. secera u prahu, 100 gr. cokolade i 50 gr. putera zakuvati na tihoj vatri dok ne provri.Skloniti sa vatre dodati 150 gr. mlevenih oraha.Ovu masu jos toplu premazati preko kolaca.
Kad se ohladi seku se stangle jer tako nista ne otpada.

I ja ih pravim bas po ovom receptu,ali nemam cokoladu u ovom poslednjem filu ali probacu sa cokoladom.Kod mene se to zove polumesec ali ga secem kao stanglice pa se svi pitaju a sta ti je ovde polumesec.To je bas lep kolac prilici mu ovo carski.

Ubih se celo jutro trazeci punjac za baterije od aparata.
Nisam ga uspela naci pa zato evo samo jedna slika iz telefona....

Kad ubacim na blogu recept i napravim pristojne fotke sve cu preneti ovde ;)

Kao sto sam obecala, evo recepta za Macarons od limuna...

ZA MAKARONS
7 bjelanaca (200g)
50gr kristal secera
1 kafena kasikica soka od limuna
10 kapi zute prehrambene boje
450gr secera u prahu
250g fino mljevenog badema
kora jednog limuna
malo soli (prstohvat)

KREMA OD LIMUNA
1.5dl soka od limuna
kora polovine limuna
1 jaje
75g secera
1 supena kasika gustina
40g maslaca

Prosijati secer u prahu i bademe, pomjesati ih pa sve zajedno ponovo prosijati.
Umutiti bjelanca i secer u cvrst snijeg, dodati sok od limuna i mutiti dok smjesa ne postane cvrsta. Dodati zutu boju, zatim fino rendanu koricu limuna i iz dva tri puta secer u prahu pomjesan sa bademima. Sve promjesati spatulom dok smjesa ne postane kompaktna i sjajna.
Napuniti poslasticarsku kesu i istiskivati kolacaice na pek papirom oblozenu tepsiju. Bilo bi dobro da imate silikonsku podlogu, jer se tada macarons nece ljepiti....
Ako hocete vece makarons neka budu promjera 7cm a manji oko 3-4 cm.
Formirane kolacice ostavite da miruju na sobnoj temperaturi oko 20 minuta.
Pecite u rerni zagrijanoj na 150°C i to 12 min male a 20-22 min vece macarons...
Ako ste pekli na pek papiru, cim ih izvadite iz rerne, odignite papir i tepsiju lagano poprskajte vodom pa spustite papir i ostavite da se kolacici potpuno ohlade. Ovo ce omoguciti lakse odljepljivanje. Ako ste ih pekli na silikonskoj podlozi jednostavno ih ostavite da se ohlade i bez problema ce se odljepiti.

U jednu serpicu stavite sa prokuha sok i korica od limuna. U drugoj posudi izmutite jaje i secer.Dodajte gustin i izmutite. Smjesu prelijte procjedjenim skokom od limuna i sve skupa vratite na sporet te kuvajte dok se fil ne zgusne. Kad je gotovo dodajte maslac, dobro promjesajte da se maslac sjedini sa filom, prekrijte prijanjajucom folijom i ostavite da se ohladi.
Hladnim filom, uz pomoc poslasticarske kese filujte macarons i spajajte dva po dva....

U receptu je data mjera za dosta kolacica. Slobodno mozete praviti od pola mjere, znaci sve sastojke smanjite za polovinu, ali fil pravite ovako, nemojte smanjivati...Mozda ce vam malo fila ostati ali cete zato posteno nafilovati macarons...
Recept sam pronasla u knjizi :" Un Amour De Macaron" - Stephane GLACIER

Originalan recept i jos slika mozete pogledati na blogu ;)

Back