SITNI KOLAČI

Evo bajadere od pre neki dan...
Postavljam ih jer sam ja prvi put bila zadovoljna glazurom.
bajadera-1.jpg

Pravila i bombice sa rumom:

bombice1-1.jpg

Najobičnije: čokolada i vrlo malo ulja (neko je reako tri kašike ulja na 100g, ali to zavisi i od same čokolade).
Ali, tako sam je pravila i ranije... pa nisam bila zadovoljna rezultatom makoliko da sam se trudila :(.
Suština je u tome da je podloga na koju se izliva glazura mora biti lepo i dobro izravnana.
Ja sam stavila dasku preko (dok se još bajadera nije stegla) i to je to.
bela mi je ostala istopljena od bombica, pa sam je iskoristila i "šarala" preko bajadere.

Kada pravimo bajaderu,izlijemo u tepsiju prvu polovinu(zuti fil),pa onda posebno skuvam braon fil.U medjuvremenu ovaj zuti se vec ohladio i kod izlivanja i ravnanja drugog ne dolazi do mesanja.S tim sto,kada se bajadera ohladi ,i kada je izvrnete iz tepsije,zuti deo ide gore i posto je bio do tepsije,bude savrseno ravan.Na ovako izliven kolac,nema glazure koja nece biti ravna.

Još jedna caka,veoma važna kod glazure je to da kada izlijete čokoladu na kolač pleh ili poslužaonik gde su kolači protresete energično levo-desno-gore-dole.I glazura bude ravna kao pista.;)

Ja inače bajadere ne izlivam u tepsiju.Ja mase ostavim da se prohlade,pa sipam na prevrnut pleh jednu pa drugu.Nikada mi se ne pomešaju.

Ovo sa izvtanjemiz tepsije je dobra ideja ja se naravno nikad ne bih setila,ali Zoricino iskustvo cini svoje.Nije lose probati ni domacicinu caku ali ja kolko sam spretna ko zna gde bi ta mucna bajadera zavrsila.

Hvalahvalahvala! :hvala:

Smeh, u osnovi vecine mojih "kolaca" je rucno radjeni marcipan (od blansiranog badema) i isto pravim od lesnika usitnjenog do praha, gotovo da postaje pasta.
Od te dve kombinacije upravo nastaju one rolnice. Loptice u cokoladi su isto od marcipana.
Takodje tim smesama (ponekad uz odredjene dodatke) punim suvo voce, prelivam ga cokoladom i posipam seckanim bademima/lesnicima, na slici levo i desno od srca se vide tako punjene cokoladirane suve sljive (ako ih nece jesti deca, potapam ih u Whiskey), i suve kajsije punjene lesnikovom pastom, zatvorene cokoladom preko koje su peceni lesnici. Srca su od kestena, sa dva ukusa u preseku (gore cappuccino, dole lesnik). Zelene piramide su od bademovog marcipana sa mentom, u gorkoj cokoladi, ukus nalik "After Eight" cokoladicama. Okrugle plocice su od suvog voca u kombinaciji sa pecenim bademima, lesnicima, pistacima, u crnoj cokoladi.
Itd, itd... Nisu to ukusi kojima bi se npr. deca odusevila ali dobri poznavaoci kvaliteta - sigurno! : :ok:

Poslednja izmena:

Smeh, u osnovi vecine mojih "kolaca" je rucno radjeni marcipan (od blansiranog badema) i isto pravim od lesnika usitnjenog do praha, gotovo da postaje pasta.
Od te dve kombinacije upravo nastaju one rolnice. Loptice u cokoladi su isto od marcipana.
Takodje tim smesama (ponekad uz odredjene dodatke) punim suvo voce, prelivam ga cokoladom i posipam seckanim bademima/lesnicima, na slici levo i desno od srca se vide tako punjene cokoladirane suve sljive (ako ih nece jesti deca, potapam ih u Whiskey), i suve kajsije punjene lesnikovom pastom, zatvorene cokoladom preko koje su peceni lesnici. Srca su od kestena, sa dva ukusa u preseku (gore cappuccino, dole lesnik). Zelene piramide su od bademovog marcipana sa mentom, u gorkoj cokoladi, ukus nalik "After Eight" cokoladicama. Okrugle plocice su od suvog voca u kombinaciji sa pecenim bademima, lesnicima, pistacima, u crnoj cokoladi.
Itd, itd... Nisu to ukusi kojima bi se npr. deca odusevila ali dobri poznavaoci kvaliteta - sigurno! : :ok:
Hvala ti puno.
Pratim ja tvoj rad, pratim ;). Tako da sam pretpostavila (tačnije: zaključila da su takve stvari u pitanju... al' reko' da pitam ipak ;)).
Sve je to super, ali ideje... :super:
To me uvek obori i na slanom i na slatkom.

Uh Vesna.Božanstveni kolači.:worth::worth::worth:

A evo i recepata:

Tresnjice
Potrebno je :
100gr. mlevenih oraha. 100gr. mlevenih badema. 50gr. mlevenog keksa. 1 pomorandza. 150gr. prah secera. malo crvene boje za kolace. 100gr. kristal secera. 2 stangle cokolade

Dobro umesiti masu od oraha, badema, keksa, prah secera i soka od pomorandze.
Dodajte malo crvene kolacarske boje i ostavite da se masa stegne.
Od mase oblikujte tresnjice / ili neko drugo voce/ i uvaljajte ih u kristal secer.
Ostrim nozem iseci cokoladu na stapice, pa u svaku tresnjicu zabodite po jedan kao peteljku.

Trouglovi sa rumom
Potrebno je :
150gr. margarina. 150gr. secera u prahu. 100gr. mlevenog posnog keksa. 100gr. mlevenih oraha. 100gr. zele bombona. 100gr. cokolade. 2 kasike ruma

Umutite margarin sa prah secerom, zatim dodajte mleveni keks, orahe i rum.
Rukama dobro izmesite masu, pa je podelite na dva dela.
U jedan umesajte istopljenu cokoladu.
Trouglasti kalup oblozite folijom, pa od cokolade napravite stranice trougla debljine 1 cm.
Preko toga poredjajte na ploce isecene zele bombone a unutrasnjost ispinite belom masom.

Urma kolačići
Potrebno je :
200 g urmi. 6 kašika griza. 200 g šećera. 200 ml vode. vanil-šećer. 100gr.žele-bombona

Staviti vodu da proključa sa šećerom i kesicom valinin-šećera. Dodati uz stalno mešanje griz. Ostaviti da proključa i onda umešati kokosovo brašno.
Izvaditi koštice pa urme napuniti komadićima žele bombona raznih boja i zatvoriti.
Rastanjiti smesu sa grizom, pa kad se prohladi na smesu staviti punjenu urmu i uviti je sa svih strana; Oblikovati valjak. Isto uraditi i sa preostalim urmama.
Kolače uvaljati u kokosovo brašno, pa staviti malo u zamrzivač da se stegnu. Pred služenje iseći uzdužno na polovine i poređati na tanjir za služenje.

Posne rafaelo kugle s medom i lešnikom
Sastojci: :
250 grama margarina 250 grama meda 250 grama kokosa 200 grama lešnika 100-150 grama kokosa za posipanje

Mikserom umutiti margarin i med. Dodati kokos i sve zajedno izraditi.
Od dobijene mase otkidati komadiće, na dlanu ih razlepiti, staviti lešnik i formirati kuglicu.
Uvaljati je u kokos i staviti u papirnu korpicu.

Ukusni kolac
Umutiti 150gr. biljnog margarina i 150gr. secera, u to dodati 150gr. brasna i izmesati. Ulupati sneg od 4 belanca i dodati u prethodnu masu. U to dodati na vrh noza prasak za pecivo. Peci u podmazanom plehu.
Kad je napola peceno premazati sa filom: umutiti 4 zumanca sa 6 kasika secera. Ispeci do kraja.
Na peceno testo sipati: 150gr spinovanog secera u koji se doda 150gr. mlevenih oraha.Odozgo posuti mlevenim orasima. Napola ohladjen kolac seci u zeljene oblike.
Orasi se mogu zameniti i lesnicima.
a6e34a4b.jpg

Bela rado ovo mi je jako poznat kolac, mama je pravila meni i bratu stalno, mi je zovemo puter tortica.
Ti si se bas lepo potrudila pa si cak modlom radila razne oblike, divni su.

Poslednja izmena:

Back