SITNI KOLAČI

Ruzice pravim pre nego sto stavim cokoladu, a posto su male brzo se suse.
Smeh ja redovno pisem recepte, ima ih na prethodnim stranama, ja pisem sve sto nisu drugi vec pisali, a bogami i pravim po vasim receptima sve sto mi se svidja.Zasada broj jedan mi je bela bajadera od zadovoljne domacice.

Jucer sam ih opet spremala....

Ja koristim i tanak noz i skalpel, ali da bude samo za kolace, koristis ga i spakujes za sledeci put.
Poto nikako da nadjem vremena za macarons, nemoj da me izazivas i da znas nije mi zbog izgleda vec zbog ukusa.
Evo slicice sta sam radila danas, ostale su u albumu, za pretstojece praznike svaka ideja je korisna.
picture.php

Bravo za obe, lepo,pedantno i sigurna sam ukusno. :super:

Poslednja izmena od moderatora:
Ako ovaj recept negde već postoji (ja ga nisam videla) sory. Naka ga moderatori izbrišu.

POSNI IŠLERI
Potreban materijal:
testo:
200gr brašna
100gr margarina
100gr mlevenih oraha
100gr prah šećera

fil: dzem po želji
glazura: posna čokolada za kuvanje

Priprema:
Od svih sastojaka zamesiti testo i staviti u frižider da se ‘odmori’ oko 30 min. Nakon toga razvući testo oko ½ cm debljine. Modlom vaditi pogačice, ne mnogo velike (bolje su manje). Ređati ih u plah obložen pek papirom i peći na umerenoj vatri dok malo ne porumene (paziti da se ne prepeku). Prohlđene pogačice filovati dzemom i spajati dve po dve. Slepljene kolačiće preliti glazurom od čokolade (ili umakati u rastopljenu čokoladu) i ukrasiti polovinom jezgra oraha, oljuštenim bademom ili već po želji.

POSNI ISLERI-COKO FIL
TESTO:
180gr. margarina
100gr. prah secera
100gr. mlevenih oraha(lesnika)
200gr. brasna
Umesiti testo i ostaviti u frizideru 1/2h. Rastanjiti koru, vaditi krugove i peci na 200C.
FIL:
100gr. cokolade
1/2 margarina
150gr. prah secera
Otopiti cokoladu pa dodati margarin i prah secer, lepo penasto umutiti.
Spajati krugove, ukrasiti po zelji.

Ovo sam pravila prosle godine za Sv.Nikolu ali nisam slikala i ove godine pravim pa sledi fotka.

Lesnik kuglice - posne

200 gr. ratluka, 200 gr. rendane cokolade ( crna ), 200 gr. mlevenog lesnika. Sve se umesi, prave se kuglice i u sredinu im se mece lesnik, a uvaljaju se u mleven lesnik ili u crnu cokoladu.

Lesnik kuglice - masne

200 gr. ratluka, 200 gr. rendane bele cokolade, 200 gr. mlevenog lesnika. Sve se umesi, prave se kuglice i u sredinu se mece lesnik, a uvaljaju se u mleven lesnik ili u belu cokoladu.

Car na dar

150gr secera 7 kasika meda 250gr margarina 150gr susama 150gr seckanih oraha 200 grama cokolade car na dar sa medom zuti ne cokoladni u receptu pise dve sake ali ja sam stavila vise jer mi je bilo retko
Secer rastopiti na tihoj vatri kao za grilijas kad se rastopi dodati margarin da prokuva na tihoj vatri dodati susam sec. orahe cokoladu i na kraju car na dar sipati u dva trpuglasta pleha oblozena folijom

Ako je za javnost, koliko naplaćuješ kolače?

draga ne sekiraj se za to evo moja komsinica kupila neke po 350 em su ogromni em sve sa bem li ga sta je ono,ljudi koji kupuju po toj ceni ne bi uzeli tvoje ni da su samo pedeset dinara skuplji bez obzira sto su daleko kvalitetniji.Pred goste izneti tako nesto-a-a-neka fala.

draga ne sekiraj se za to evo moja komsinica kupila neke po 350 em su ogromni em sve sa bem li ga sta je ono,ljudi koji kupuju po toj ceni ne bi uzeli tvoje ni da su samo pedeset dinara skuplji bez obzira sto su daleko kvalitetniji.Pred goste izneti tako nesto-a-a-neka fala.

Mogu ti reći da u ovoj bedi i nestašici narod sve manje gleda kvalitet.Tržište su preplavili jeftini kolači, koji ni na oko ne izgledaju lepo.I narod kupuje.Ja sam prošle godine imala 70kg.naručenih kolača za ovaj praznik, sada imam 2O.

ma znam ja to sve,ja sam zbog takvih stvari i podvukla crtu na kolace,treba nekom da se pravdam sto su skupi,ostale mi musterije za sv nikolu i djurdjevdan jer tad radim za sebe i mamu i ti ljudi i ne pitaju koliko kostaju samo pozovu i kazu koliko im treba.Ali zar nije bolje napraviti onda sam dve vrste ali da bar znas sta imas na stolu,nego mnogo danasnjih domacica i mladih i starih ne moze da stigne na sve strane pa jos ako mogu i jeftino da prodju super.
jeste da narod ima sve manje para ali bi i leba bez motike-preko mene ne.

ma znam ja to sve,ja sam zbog takvih stvari i podvukla crtu na kolace,treba nekom da se pravdam sto su skupi,ostale mi musterije za sv nikolu i djurdjevdan jer tad radim za sebe i mamu i ti ljudi i ne pitaju koliko kostaju samo pozovu i kazu koliko im treba.Ali zar nije bolje napraviti onda sam dve vrste ali da bar znas sta imas na stolu,nego mnogo danasnjih domacica i mladih i starih ne moze da stigne na sve strane pa jos ako mogu i jeftino da prodju super.
jeste da narod ima sve manje para ali bi i leba bez motike-preko mene ne.
Otprilike tako.
I za tih 350 din/kg može se kod kuće napraviti pristojan kolač.
Ali ljudi sve manje znaju šta je dobro. Stvarno.

Back