SITNI KOLAČI

i bre al si nestrpljiva:zcepanje:
evo ga
300gr brasna
1-2 kasike secera
1 soljica ulja
1 prasak za pecivo
kisela voda.

voda se dodaje dok pod rukom ne osetis da je testo dovoljno i meko i cvrsto da se moze razvijati oklagijom,posipati po malo brasna i peci na prevrnutom plehu kratko.pre toga viljuskom ponegde izbockaj testo da se ne bi pravili baloncici vazduha unutar kore.

Razvukla sam pet tankih,na velikom cetvrtastom plehu iz sporeta. A posto mi treba velika napravila sam duplu meru,kako bi bile 10. Kore su mi vec upile, a bile su krte... zadovoljna sam.

Na biljnoj slatkoj pavlaci meggle ne piše ni mlečni proteini,ni kazein,te bismo je onda mogli smatrati za posnu,pretpostavljam....

Ja imam 1kg ( i slovima JEDAN) posnih kolača za Sv.Nikolu i jednu posnu tortu.U Sremu samo puca po prasetini i jagnjetini.Ništa riba...

Domacice, ja idem na dva slavlja za Sv. Nikolu, i to jednoj kuci je posna hrana, a u jednoj mrsna. Tu gde se mrsna hrana su doseljenici sa Kosova.

Na biljnoj slatkoj pavlaci meggle ne piše ni mlečni proteini,ni kazein,te bismo je onda mogli smatrati za posnu,pretpostavljam....

Ja imam 1kg ( i slovima JEDAN) posnih kolača za Sv.Nikolu i jednu posnu tortu.U Sremu samo puca po prasetini i jagnjetini.Ništa riba...

Domacice, na Meggle biljnoj pavlaci pise da sadrzi mlecne proteine, tako da sigurno nije posna, kao i mnogi drugi biljni proizvodi (upravo zbog kazeina, kao sto je Daca napomenula, ili nekog drugog sastojka mlecnog / zivotinjskog porekla).

Isto vazi i za one biljne "posne" kackavalje, ne dajte da vas lazu u supermarketu (iako to uglavnom cine nesvesno i iz neznanja), osim tofua i slicnih sojinih preradjevina.
Da ne nabrajam dalje proizvode koji u nasem narodu vaze za posne (kao coko bananice i ostali proizvodi sa zelatinom, zele bombone osim onih sa pektinom ili agarom i ratluk osim onog od skroba....)

U danasnje vreme brzog zivota i nemogucnosti kompletne pripreme hrane od osnovnih namirnica je tesko ispostovati post, jer cak su neki aditivi zivotinjskog porekla oznaceni sa "E", da ne navodim sad brojke, sastojci pojedinih margarina.

:(

Domacice, na Meggle biljnoj pavlaci pise da sadrzi mlecne proteine, tako da sigurno nije posna, kao i mnogi drugi biljni proizvodi (upravo zbog kazeina, kao sto je Daca napomenula, ili nekog drugog sastojka mlecnog / zivotinjskog porekla).

Isto vazi i za one biljne "posne" kackavalje, ne dajte da vas lazu u supermarketu (iako to uglavnom cine nesvesno i iz neznanja), osim tofua i slicnih sojinih preradjevina.
Da ne nabrajam dalje proizvode koji u nasem narodu vaze za posne (kao coko bananice i ostali proizvodi sa zelatinom, zele bombone osim onih sa pektinom ili agarom i ratluk osim onog od skroba....)

U danasnje vreme brzog zivota i nemogucnosti kompletne pripreme hrane od osnovnih namirnica je tesko ispostovati post, jer cak su neki aditivi zivotinjskog porekla oznaceni sa "E", da ne navodim sad brojke, sastojci pojedinih margarina.

:(

Meggle, ako se ne varam, ima više vrsta biljne pavlake? Čini mi se da sam videla onu standardnu "plavu" (mislim na boju pakovanja z;)) i još neku... ali nisam obraćala pažnju.
Vesna, pošto si upućena, (ja pojma nemam, nikad o tome jisam razmišljala, samo ste me sad zainteresovali), da li je moguće te "mlečne proteine" izdvojiti iz npr. soje ili neke druge biljke? Odnosno, kad piše "mlečni proteini" da li to obavezno znači da su izdvojeni iz mleka?
Hemija danas čini svašta, tehnologija svakodnevno napreduje i "izmišlja" se svašta... Zato pitam.

Meggle, ako se ne varam, ima više vrsta biljne pavlake? Čini mi se da sam videla onu standardnu "plavu" (mislim na boju pakovanja z;)) i još neku... ali nisam obraćala pažnju.
Vesna, pošto si upućena, (ja pojma nemam, nikad o tome jisam razmišljala, samo ste me sad zainteresovali), da li je moguće te "mlečne proteine" izdvojiti iz npr. soje ili neke druge biljke? Odnosno, kad piše "mlečni proteini" da li to obavezno znači da su izdvojeni iz mleka?
Hemija danas čini svašta, tehnologija svakodnevno napreduje i "izmišlja" se svašta... Zato pitam.

Jeste, Smeh, upravo mislim na tu plavu sl. pavlaku, sa nacrtanim parcetom torte, s obzirom na pretpostavku da najcesce koristimo nju ili neku slicnu od drugog proizvodjaca.

Sto se proteina tice, postoje proteini soje, i spadaju u tzv. biljne proteine (njih sadrze neki praskasti slagovi), a mlecni u ovim pavlakama su iz mleka i to je najcesce kazein (koji je Daca pomenula).

Inace, ja sam ovo pisala cisto informativno, posto su mi interesovanja vezana za hranu malo sira, i osim gastronomije vrlo me interesuje nutricionizam pa stalno proucavam sastojke hrane i trudim se da maksimalno iz svoje i ishrane svojih ukucana izbacim nezdrave sastojke i aditive, pa mozda ove informacije nekome posluze.

Sto se musterija tice, opet treba ispostovati njihove zahteve i ako mi neko kaze "napravite mi posnu tortu sa biljnom pavlakom" ja ne sirim previse pricu vec radim prema zahtevu.
I verujte, stvarno je gotovo nemoguce ispostovati, i pored najbolje volje, u ovoj oblasti je neznanje blazenstvo!

Smeh, evo baci okce na tabelu, mozda ce ti biti od pomoci, ako sam te vec zaintrigirala:
http://www.consumer.org.rs/index.htm?http://www.consumer.org.rs/press/20051215.htm
(Idite na stranu Saveti - Hrana - Aditivi - Pregled aditiva)

P.S. I premesti ovo ako smatras da ne pripada ovvoj temi z:lol:z:poz:

Poslednja izmena:
Posni kolaci za Sv.Nikolu.

Prilozi

• Picture 039.jpg
    Picture 039.jpg
    60,5 KB · Pregleda: 128
Hvala na pohvalama, svi recepti su na forumu.
1. posna reforma-mamamaja
2.coko-pecene kocke(ja kucala na predhodnim stranama)
3.kupe-grilijas vera mk(ja sam umesto oraha koristila lesnike)
4.trougao- snikers kocke vera mk
5.posni rafaelo mamamaja
6.isleri (otkucala sam recept)
7.badem praline
8.bombonjerice sa suvim vocem
9.rolat-grilijas mamamaja

Back