SITNI KOLAČI

Evo vam jedan fin recept... brzinski napravila danas:
Potrebno je:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g prah šečera
  • 200g mlevenih oraha
  • kašika kakaa
  • 2-3 kašike pekmeza od kajsija
  • 2-3 kašike nekog alkohola (ja stavim šeri)
  • višnje iz likera (ako baš nemate, stavite obične iz kompota ili zamrzivača)

Pekmez malo zagrejati, dodati šećer (po potrebi malo, ali jako malo vode), kad se istopi, dodati izlomljenu čokoladu, orahe i na kraju kakao.
Dobro izmešati i skinuti sa vatre.
Kad se prohladi, dodati alkohol i sve lepo promešati.
sačekati da se stegne toliko da se mogu praviti kuglice.
U svaku kuglicu ide višnja.
Umotati u mlevene orahe ili izrendanu čokoladu.

IMG_3454-1.jpg

Za vikend sam pravile posne išlere po receptu sa prthodnog posta (od 11.12.) ali sam umesto oraha stavila lešnike a umesto dzema za filovanje napravila fili od 100 gr biljne slatake pavlake i 50 gr čokolade.
Slatku pavlaku stavila da proključa i malo prokuvala, sklonila sa šporeta i dodala čokoladu izlomljenu na kockice. Mešala dok se sva čokolada nije istopila i masa ujednačila. Stavila u frižider da se dobro prohladi i stegne pa tek onda filovala išlere.

Išleri su hrskavi a ukus je fenomenelan. :zjede:

Pitala sam radi poređenja, moji su 700/kg,ali sve manje posla imam, obzirom da su se pojavili po našim prodavnicama(KG) kolači i po 400 dinara.A kolači su mi stvarno kvalitetni, pravljeni kao za sebe.HVALA.

Kod mene, žena koja radi sasvim pristojne kolače (i po ukusu i po izgledu-za moju svadbu smo naručivali) sada pravi za 500 din/kg., a druge po 400 din./kg:worth::worth::worth:
Koliko ona zaradi??? 50 din/kg:dontunderstand:
Pa bolje džabe sedeti, nego džabe raditi....
Ma praviću ih za svoju dušu:heart::heart:

Sneki kako pavlaka zbog onih mlecnih proteina u njoj,ja vristim da mi neko aminuje da mogu da je koristim u posnim kolacima jer ima prelepih recepata,ali sam svugde nailazila na odrican odgovor.:dash::dash::dash:

Sneki kako pavlaka zbog onih mlecnih proteina u njoj,ja vristim da mi neko aminuje da mogu da je koristim u posnim kolacima jer ima prelepih recepata,ali sam svugde nailazila na odrican odgovor.:dash::dash::dash:

To bi neko morao da objasni...
Ali, mislim da "mlečni proteini" uopšte ne moraju biti izdvojeni iz mleka.
Nisam, naravno, sigurna, jer to nije moj teren ni u kom slučaju...
Samo razmišljam: I npr. "sojino mleko" se zove - mleko. Ima proteina. Dakle... zašto ne bi bilo odatle?

u sojinom nema sigurno jer njega u ishrani koriste osobe alergicne na mleko zivotinjskog porekla.Citala sam na nekom forumu gde roditelji bas razmenjuju tu vrstu problema.

pa to ti kažem!
Više verujem da je "mlečni protein" izdvojen odatle, ili iz neke druge biljke nego iz mleka... Sećam se da je na nekim od tih pavlaka u rafovima u "Metrou" bila nalepnica "posno" (na kojoj - ubi me, ne sećam se :dash:)...

Evo vam jedan fin recept... brzinski napravila danas:
Potrebno je:
  • 200g čokolade za kuvanje
  • 200g prah šečera
  • 200g mlevenih oraha
  • kašika kakaa
  • 2-3 kašike pekmeza od kajsija
  • 2-3 kašike nekog alkohola (ja stavim šeri)
  • višnje iz likera (ako baš nemate, stavite obične iz kompota ili zamrzivača)

Pekmez malo zagrejati, dodati šećer (po potrebi malo, ali jako malo vode), kad se istopi, dodati izlomljenu čokoladu, orahe i na kraju kakao.
Dobro izmešati i skinuti sa vatre.
Kad se prohladi, dodati alkohol i sve lepo promešati.
sačekati da se stegne toliko da se mogu praviti kuglice.
U svaku kuglicu ide višnja.
Umotati u mlevene orahe ili izrendanu čokoladu.

IMG_3454-1.jpg

Hvala, Smehuljice:))
Prelepo izgledaju na slici, a verujem i da su ukusne:))

Poslednja izmena od moderatora:
"Bajadera sa makom"
Potrebno je: 1 l vode, 15 kasika secera,jedan margarin,200 g maka,1 kg keksa("pti ber sa maslacem"),100 cokolade,pola kasikice putera ili margarina.
Priprema:
Izdrobiti (izdrobiti,ne samleti!!!) 1 kg keksa i ostaviti na stranu.U 1 l vode staviti 15 kasika secera,1 margarin i 200 g maka.Sve to mesati,dok masa ne provri.Kada masa provri.zaliti sa njom,izdrobljeni keks i sve to dobro sjediniti.Sipati u pleh .Kada se malo prohladi,staviti odozgo glazuru .Glazura se pravi od rastoplene cokolade u koju je dodato pola kasikice margarina ili putera.
Recept je proveren i stvarno izdasan,videcete i same,drage moje domacice....Najlepse su bajaderice,ako masu izlijete u vecu ali plicu tepsiju.
Prijatno,drage moje!

Na pakovanju piše biljna pavlaka, na deklaraciji ne piše da ima mlečnih masnoca, čak ni u tragovima. Mislim da je stvarno posna.
Pa i na čokoladi piče da ima mleka u tragovima pa se niko ne uzbudjuje. Uostalom greh ne ulazi na usta, već iz usta izlazi.

Na pakovanju piše biljna pavlaka, na deklaraciji ne piše da ima mlečnih masnoca, čak ni u tragovima. Mislim da je stvarno posna.
Pa i na čokoladi piče da ima mleka u tragovima pa se niko ne uzbudjuje. Uostalom greh ne ulazi na usta, već iz usta izlazi.

i ja sam prosle godine pravila za slavu dve vrste kolaca sa biljnom pavlakom ali mi je zena koja je tehnolog rekla da u njima postoji taj kazein bez kog one ne bi mogle da budu to sto jesu.Kad nesto radis u neznanju to je OK,ali haltu nisam gledala jer mi je ona najmasnija od svih koje sam do sada koristila,ali na ovim drugim stvrno pise ili mlecni proteini i li kazein ne u tragovima vec u procentima.I ja se vodim krilaticom da greh na usta izlazi a ne ulazi ali me nerviraju proizvodjaci sto nas dovode u zabludu i ne mogu da napravim kolac za posnu slavu ako znam da to nije ono sto treba da bude.

Na biljnoj slatkoj pavlaci meggle ne piše ni mlečni proteini,ni kazein,te bismo je onda mogli smatrati za posnu,pretpostavljam....

Ja imam 1kg ( i slovima JEDAN) posnih kolača za Sv.Nikolu i jednu posnu tortu.U Sremu samo puca po prasetini i jagnjetini.Ništa riba...

Back